[spoiler]he he[/spoiler]
-
-
NHL
[spoiler]Putin lubi to.[/spoiler]
Wreszcie Kocury zdobyły mistrzostwo !!!!!!!!!!!
[spoiler]Słabo - no ale co zrobić - oglądałem końcówkę rano przed bieganiem - Oilers cisnęli, ale nie wcisnęli... wyglądało jakby ich trochę trema zjadła, Panthers też się mądrze bronili, może uda się Oilers za rok, a tak to po nastepnym sezonie zapraszamy McDavida do Detroit - tu zdobędzie sobie Puchar 😀 [/spoiler]
No to pora na draft :)
numer jeden wszyscy są zgodni do San Jose idzie Macklin Celebrini - nie jest to taki odpał jak Bedard ale będzie z niego elitarny zawodnik. Detroit wybiera z 15 numerem będzie już mocno przebrane ale kilka diamencików powinno być dostępnych - najwięcej mock draftów mówi że wyląduje u nas Norweg Michael Brandsegg-Nygård, to taki safe pick - gość na pewno zagra w NHL ale pewnie będzie takim se przeciętniakiem, ja najbardziej chciałbym żeby wylądował u nas Cole Eiserman (nie tylko ze względu na nazwisko 😉 ) - jest szansa że zleci na 15 miejsce mimo że w niektórych rankingach był nawet na 2 miejscu za Celebrinim, ale ostatni rok miał słabszy, więc mocno spadły jego notowania, to jest ryzyko, ale które może się mocno opłacić - a takich Brandseggów czyli jak to mawiają Amerykanie high floor, low ceiling (dosł. wysoka podłoga, niski sufit - czyli gość który nie zejdzie poniżej jakiegoś poziomu, ale też nie ma potencjału na bycie jakimś wybitnym grajkiem) to mamy w systemie dużo, nam jest potrzebna jakaś strzelba i Eiserman może nią być, jest sporo ciekawych grajków w drafcie są niewiadomą, więc ciekawie będzie za parę lat zobaczyć co z tego wyjdzie.
Dla mnie ważne też żeby nie brali jakiegoś kacapa a tych się akurat w tym roku pałęta po drafcie sporo
[quote]#post1627035 Wreszcie Kocury zdobyły mistrzostwo !!!!!!!!!!! [/quote]
J atam kibicowalem Edmonton, bo od 1993 zaden z kanadyjskich zespolow nie wygral Pucharu Stanleya.
Mc David swietny w playoffach, calkowicie zaginal w ostatnich dwoch meczach. Bobrowski w bramce wyczynial cuda. Brawa dla Florydy - ich pierwszy tytul!
Dla mnie mogą Oilers wygrać w przyszłym roku, oczywiście jeśli Devils nie wygrają.
Cieszę się dla Panthers bo po prostu od zeszłego sezonu pokazali tyle świetnego hokeja ze wtopa na finiszu byłaby okrutna. ;)
Devils zatrudnili nowego coacha, Sheldon Keefe (poprzednio TML) oraz właśnie ściągnęli Markstroma na bramkę z Flames. Oby w końcu na bramce był jakiś spokój ;)
Draftem się nie podniecam jakoś, w sensie nowych talentów, co będzie to będzie - bardziej interesuje mnie zeby Devils ogarnęli aktualny skład , jakieś solidne uzupełnienia i zaczęli regularnie awansować do PO.
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2024-06/1000021395-jpg-38563692.jpg[/img]
Pierwsza runda draftu
https://www.nhl.com/news/2024-nhl-draft-first-round-live-tracker
- Edytowany
No i wzięli Norwega - zieeeew, totalnie przewidywalny wybór - a byl Eiserman dostępny :( no nic zobaczymy - może Michael Brandsegg-Nygard stanie się kims więcej niż solidnym bezpiecznym wyborem.
Dziś druga runda a już za pasem Free Agency gdzie jest kilka ciekawych nazwisk
Warto też dodać że w NHL zmiana dostawcy strojów, a przy okazji Anaheim i Kings wracają do dawnych logotypów i robią mały rebranding w stylu retro :)
Chyba najlepszy draft w historii Norwegii, dwóch wychowanków Valerengii w pierwszej rundzie.
Diable widzę, że Devils wzięli ruska 😋
- Edytowany
Nawet dwóch, Marino+ do Utah, za 49 pick , Yegorov, bramkarz.
Kane zostaje na kolejny rok w Detroit :) To świetna wiadomość :)
- Edytowany
U Devils ostra przebudowa z tyłu, odeszło 3 obrońców grających regularnie w zeszłym sezonie, ostał się Hamilton, Siegenthaler oraz dwóch swiezakow, Hughes i Nemec. Doszli dziś jako UFA Dillon z Jets oraz Pesce z Hurricanes. Wrócił jako UFA również Noesen z Hurricanes.
Wcześniej z Vegas Cotter, fizyczny napadzior.
Draft, górne picki pod kątem bramki i defensywy, ciekawie to wygląda.
Edit: i Tatar po roku wojaży wraca do New Jersey 😊
59 dni później
- Edytowany
Ja Pierdolę.
:(
https://apnews.com/article/johnny-gaudreau-35de1641d040f02ecd83a9638e6aca32
Szok i smutek.
20 dni później
Ok no to w zasadzie sezon się powoli zaczyna - drużyny są już na campach przedsezonowych, rozegrano już sporo meczy debiutantów, kadry pozamykane - słowem sezon wraca
Preseason się zaczyna jutro meczami Penguins - Sabres i Blues - Stars
trochę newsów z naszego obozu - Raymond i Seider podpisali długoterminowe kontrakty (8 i 7 lat odpowiednio) co stabilzuje core składu na lata (wcześniej Larkin podpisał też długoterminowy kontrakt)
Młodzi walczą o skład, na ten moment wydaje się że głównym dodatkiem z młodych będzie Edvinsson, na którego wiele osób czeka z dużymi nadziejami - jest jeszcze Mazur, Kasper i najbardziej wyczekiwany Danielson w kolejce ale czy któryś z nich dostanie się do pierwszej drużyny? mało prawdopodobne...
Z ubytków najważniejsze to Gostisbehere, Sprong, Wallman, Reimer, Fabbri, Perron - sporo potencjłu ofensywnego uciekło, ale drużyna ogólnie ma być mocniejsza z tyłu
Przychodzą skrzydłowy Tarasenko ( :( niestety znowu ruska wzięli) - pewnie drugi atak, Cam Talbot na bramkę (myślę że na 1 ewentualnie rotacyjną jedynkę), Gustafsson (3 para obrońców za Ghosta, trochę lepszy w obronie, słabszy w ofensywie), Tyler Motte (4 atak, mocno defensywny napastnik), poza tym Lagesson (obrońca), Campbell (bramkarz), ale to raczej głębia składu (czyli mówiąc wprost Grand Rapids)
do składu z Grand Rapids wskoczy myślę wspomniany Edvinsson i Berggren który podpisał roczny kontrakt (zapewne ostatnia szansa na przekonanie do siebie zarządu).
Cel jest jasny - poprawić wynik z zeszłego sezonu czyli wejść do PO, ale będzie piekielnie ciężko, Atlantic czyli dywizja w której gramy jest najmocniejsza w NHL, w zasadzie w tym roku nie ma już słabych ekip - nawet Montreal wychodzi z kryzysu i jest groźny, co gorsza i Metropolitan czyli dywizja z którą rywalizujemy o Wild Card też jest bardzo mocna - no ale z optymizmem patrzeć należy w przyszłość, Yzerman cierpliwie buduje potęgę :)
Muszę jeszcze przetrawić zmiany, nie śledziłem rookie campa, ale dziś w nocy pierwszy przedsezonowy mecz przegrany z Islanders.
Nie martwi mnie to szczególnie bo wolę żeby nikt nie pompował balonika jak w zeszłym roku i będzie dobrze. Na pewno sporym osłabieniem kontuzja Luka Hughesa, ale spoko, wykuruje się jakoś pod koniec października.
9 dni później
Jutro inauguracja sezonu.
W Pradze Sabres zmierzą się z Devils, 19h00, mecz na Viaplay.
Co ciekawe w czasie jak Sabres z Devils będą w Pradze zaczynać sezon większość ligi będzie jeszcze grała pre - season
Dobra trochę przedsezonowych życzeń, przewidywań i newsów
Co chciałbym żeby w tym sezonie się stało
Puchar Stanleya dla Edmonton (no chyba że, co mało prawdopodobne, my będziemy mieć szanse) - Connor zasługuje na Puchar, fajnie żeby sobie zdobył, Edmonton to ciekawie budowana drużyna, dobry hokejowy rynek, no naprawdę życzę im tego
Jeśli nie Edmonton to mam nadzieję że Puchar nie wyląduje w Colorado, Dallas, Toronto, Bostonie, Sunrise (Floryda), Carolinie, Vegas - no dobra ta lista wygląda tak że poza Edmonton to z zespołów z realnymi szansami zostają Devils, Rangers (choć ich chyba bym też nie chciał), może Vancouver (nie wierzę w to że im się uda), może Winnipeg (no dobra to źle wygląda) - więc lepiej żeby Edmonton ;)
Żeby ten ruski siwy kutas* nie dogonił Gretzky'ego - brakuje mu 41 goli do wyrównania mam nadzieję że nie da rady
Żeby Crosby wyprzedził Sakica na liście wszechczasów
Żeby do składu Detroit wskoczył Danielson i powalczył o Calder Trophy (mało prawdopodobne ale czemu nie ;) )
Żeby Edvinsson okazał sie kotem na jakiego czekamy
Żeby Mazur i Kasper mocno dobijali się do drzwi pierwszej drużyny
Żeby Michkov nie zdobył Caldera
Żeby McDavid albo Mackinnon zdobyli Harta i Art Ross a nie Kucherov
Vezina dla jakiegoś Kanadyjskiego/Szwedzkiego/Amerykańskiego bramkarza a nie dla ruska
No dobra ogólnie żeby ruscy nie odegrali jakiejś większej roli w tym sezonie
Vegas żeby nie weszło do playoffs
Przewidywania
Stanley: Edmonton
President's: Rangers
Hart: McDavid
Conn Smythe: Draisaitl
Art Ross: McDavid
Richard: Matthews
Norris: Makar
Nie mam pojęcia kto zrobi Vezinę
Newsy:
Global Series w Pradze to już wiadomo, newsem ostatnio jest saga na linii Swayman - Boston, Bruins oddali Ullmarka do Ottawy i nie podpisali Swaymana - na razie zostali z Korpisalo, który ich do pucharu nie poprowadzi i trwają ciężkie negocjacje ze Swaymanem, do którego mają prawa, ale na razie między nim a klubem nie ma chemii i może się okazać że zostaną bez pierwszego bramkarza - ogólnie wielu ekspertów ich wyśmiewa :) Może być tak że naprawdę się sypną (wreszcie!)
Toronto ma ostatni sezon wielkiej czwórki Matthews, Nylander, Tavares, Marner - po tym sezonie Marner i Tavares mogą odejść - czy coś powalczą? - jakoś już nikt w nich nie wierzy
Tampa oddała Stamkosa do Nashville - chyba zaczynają trochę się zwijać w kierunku rebuild
Calgary jest też mocno wyśmiewane, postanowili zrobić płynny rebuild, ale patrząc na skład mogą wylądować na ostantim miejscu w Pacific co jest dużym "osiągnięciem" biorąc pod uwagę że w tej dywizji grają beznadziejni Sharks i Ducks oraz Kraken na dokładkę (z tym że Sharks i Ducks raczej są na fali wznoszącej)
Co do Seattle mówi się o ciśnieniu na sukces w Kraken bo w 2025 ma być expansion NBA i podobno powrót NBA do Seattle jest bardzo prawdopodobny no i chcieliby ich przyjąć jako conajmniej Playoff team
Ciekawie będzie obserwować rozwój projektu pod tytułem hokej w Utah - na razie bez nazwy, ta ma się pojawić później. Arizona była słaba ale młodzież ciekawa więc warto ich obserwować
Kurna fajnie że NHL wraca - naprawdę super liga teraz wygląda
----
*Owieczkin jak ktoś nie zajarzył
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)