Czy ktos z was pracowal moze w Irlandii ? Moze polecic jakies miejsca? Czy oplaca sie jechac w ciemno z zalatwionym tylko noclegiem i szukac tam pracy ? Jakie sa szanse na znalezienie roboty juz na miejscu?
Zastanawiam sie nad Anglia i Irlandia,z tym ze pracujac w Anglii pozniej trzeba odprowadzic podatek od dochodow (przy legalnej pracy), a w Irlandii nie ma czegos takiego.
Prosilbym osoby bedace w temacie o rade.
-
-
Irlandia
Stolicą Irlandii jest Dęblin. Był też taki jeden Żyd, który się cały dzień po tym Dęblinie włóczył, a jak się położył kole swojej żony, to zasnął i jej nie pozostało nic innego jak parsknąć monologiem wewnętrznym i powspominać sobie pewnego przystojnego marynarza z odległej młodości.
ja jadę na 99% w wakacje do Szwecji - liczę na kumpla w Sztokholmie albo śmigam na północ szukać pracy w rolnictwie - można znależć bo tak było 3 lata temu - tylko trzeba odpowiednią ekipą bez marud i wiecznie narzekających jechać a my niestety byliśmy tam w nienajlepiej dobranym składzie
nie ma się czemu dziwić (i nie jest to aluzja do nazwiska naszego Kardynała).. po prostu wyspę tę dla najmłodszego pokolenia odkrył niejaki kobranocka, który włóczył się po mieście Włocławku (BTW: była siedziba byłego klubu przeniesiona wbrew woli wszystkich kibiców - zwłaszcza z Bydgoszczy)
w dodatku nie znał się na kobietach twierdząc, że mieszkanki Irlandii mają czarne oczy... każdy kto choćby poznał kilka tamtejszych kobiet wie, że z reguły są rude i oczy mają zielone
a swego czasu sobie ułożyłem:
[i]Czy mi to kiedys wybaczysz
Działamy tak nieporadnie.
Czy ktoś tak, jak ja to powie:
że kocham Cię jak Cracovię
A Ty sie temu nie dziwisz
Wiesz dobrze co bylo by w dali
Jakbysmy byli szczesliwi
Gdybyśmy zgromili azyl[/i]
Ja rowniez wybieram sie - Londyn :)
Co do pytania - mozesz leciec nawet bez noclegu, ale jak nie znasz jezyka i miejscowego akcentu to lepiej nie lec wogole :P
jeśli znasz język, wal śmiało, chociaz super by było gdybyś już miał kontakt..
Jeśli języka nie znasz - pracę znajdziesz, tyle że np. przy noszeniu gruzu.
Im lepszy język, tym lepsza i łatwiejsza praca.
BTW jedynym "drugim" językiem urzędowym w Irlandii jest język polski!! szok
Życzę powodzenia
Jeśli ich akcent nie jest bardzo odmienny to mysle ze nie powinno byc wiekszyc problemow z dogadaniem sie.
A wyjezdzajac do pracy za granice robiliscie jakies "miedzynarodowe" CV ?
Dinth - co do Londynu to slyszalem ze teraz wszyscy tam jezdza i ciezko cokolwiek znalezc,samych polakow jest tam cala masa,zdazaja sie tez przypadki ze polak oszukuje rodaka. No chyba ze masz juz cos zalatwione,to inna sprawa. Ostatnio tez cos mowili ze angole biją naszych,bo zabieramy im prace ;)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)