To się nadaje do tego tematu o Comarchu w któym pracują sami kibice Wisły ;)
stadion kolejki był w 1 meczu tej rundy i bodajże raz jesieni, ale nie jestem pewien
-
-
Stadion zamknięty na dwa spotkania, 50 tys. kary
Trzeba wytknąc gwardzistom prowokacyjne zachowanie trenera bramkarzy i całej grupie z ławki rezerwowej, którzy ustawili się za bramką Cabaja, aby go dekoncentrować. Zresztą Cabaj mógłby najwięcej na ten temat powiedzieć.
nie tylko Interia wybrała stadion stadionem kolejki, Canal Plus też jakoś wybrał za najlepszą oprawę.
możemy się wściekać na karę, ale uderzmy się w piersi. Kto wpuścił dresiarza na murawę, dlaczego nie usunięto lodu (odtrąbiono wiadomość o porządkach na stadionie). Dębniki to oddzielna sprawa, mogło się zdarzyć w innym miejscu, w innym czasie. Była to bandycka ustawka nic więcej. Jednak przy niedociągnięciach na stadionie (ochrona nie jest w stanie zdjąć nastoletniego gnoja rzucającego lodem, pokazującemu f-u-c-k y-o-u Filipiakowi i całej loży) wszystkie winy rzeczywiste i domniemane są nam zaliczone.
Muertes niestety masz rację.
Ferencvaros - zgadzam się w 100% z Twoim wpisem.
Mógłbym tutaj pisać poematy ale wszystko już zostało powiedziane.
CRACOVIA PANY!!!!!
Kara, którą nałożono na Cracovię jest absolutnie niewspółmierna w stosunku do przewinienia. Mieliśmy przypadki, jak choćby pamiętny mecz pucharowy Legii z Lechem, gdzie kibice warszawscy wpadli na trybunę honorową, pobili gości, i Legię ukarano wówczas grzywną 10 tys. zł, a stadionu nikt nie zamykał. Gdzie tu sprawiedliwość?!
Michał Białoński: Ekstraklasa SA ukarała was zakazem wpuszczania kibiców na dwa mecze i grzywną 50 tys. Co Pan na to?
Prof. Janusz Filipiak: Ja nie unikam odpowiedzialności, tylko chciałbym, żeby Ekstraklasa SA prowadziła działania, które rzeczywiście zmierzają do poprawy bezpieczeństwa, a nie pokazówki. Ta kara jest absolutnie niewspółmierna w stosunku do przewinienia. W uzasadnieniu nic nie ma o tym, że naruszono bezpieczeństwo jakiejkolwiek osoby. Ważne są jednak dwa fakty: mecz ani na chwilę nie został przerwany i nie doszło do interwencji policji. W takich przypadkach, do tej pory, nigdy nie dochodziło do zamykania stadionów. To jest precedens! Mieliśmy przypadki, jak choćby pamiętny mecz pucharowy Legii z Lechem, gdzie kibice warszawscy wpadli na trybunę honorową, pobili gości, i Legię ukarano wówczas grzywną 10 tys. zł, a stadionu nikt nie zamykał. Gdzie tu sprawiedliwość?!
Może Ekstraklasa SA wzięła pod uwagę fakt, że po derbach doszło do zabicia kibica, i chociaż stało się to poza stadionem, spółka ostrzej ukarała klub?
- To pan to powiedział. Jeśli tak jest rzeczywiście, to jest to oburzające. My absolutnie nie możemy być za to odpowiedzialni. Równie dobrze można nas obarczyć odpowiedzialnością za całe zło, jakie ma miejsce w Polsce.
Ile klub straci na dwóch meczach bez publiczności?
- Dla mnie straty finansowe nie są w tym momencie ważne. Cierpi natomiast zwykłe ludzkie poczucie sprawiedliwości, nierównego traktowania klubów. Nie wiem, co jest tego przyczyną, dlaczego tak się stało. Widziałem w telewizji wypowiedź pana Tomczyńskiego [przewodniczący Komisji Ligi orzekającej karę - red.], który powiedział, że chce walczyć z problemem społecznym. Ta kara niczego nie załatwia w tym kontekście. Sprowadza się do tego, że mamy cierpieć za miliony. Dobrze, będziemy to robić.
Co zamierzacie zrobić?
- Złożymy odwołanie do PZPN-u. Wykażemy też przypadki o wiele bardziej rażących naruszeń porządku na stadionie, gdzie rzeczywiście było zagrożone bezpieczeństwo ludzi, a kary były zdecydowanie mniejsze.
źródło:gazeta.pl
Aston1906 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Ano szczeknięcie było perfekcyjne - przez medialną
> akcję mamy przeciwko sobie całą opinię publiczną i
> jesteśmy już wszyscy bez wyjątku utożsamiani z
> mordercami....
A może jednak nie przez "szczeknięcie", nie przez "medialną akcję", nie przez "psiury, pzpn i wszelkie inne nacje, które was nie lubią" tylko przez swoich kilku, kilkunastu debili macie przeciw sobie sporą część opinii publicznej? Może właśnie przez to... i przez sposób myślenia zacytowany powyżej?
Q?, jak ci sąsiad zabije żone, to masz być za to odpowiedzialny?? Nie ma przyzwolenia i odpowiedizalności zbiorowej za ta tragedię, a niektórzy poprostu to naginają, chyba ty też.
"Koledzy" z drugiej strony czują że te dwa stracone punkty mogą mieć dla nich przykre konsekwencje bo Legia poczuła że może im dokopać. Dodatkowo kartki osłabiły nam drużynę przed meczem w stolicy. Ważne jest też że mecz na szczycie będzie w stolicy a ostatnie wyniki były jakby niekorzystne dla Dinama Bukareszt...przepraszam Kraków.
Tak więc chcą się odegrać.
CRACOVIA PANY!!!!!
Sugeruję zamknąć UJ bo ichni profesor okradał bibliotekę w Sandomierzu.
Zresztą wszyscy profesorzy to złodzieje.
Sugeruję zamknąć Pogotowia Ratunkowe w całym kraju bo w Łodzi podawali Pavulon i handlowali "skórami".
Sugeruję pozamykać wszystkie sądy powszechne bo w Toruniu sędzia brał łapókwki.
Sugeruję zamknąć cały Prokocim, Kozłówek i Nowy Bieżanów, bo tam co tydzień ktoś kogoś okrada, rabuje, morduje etc.
Sugeruję zbombardować wszystkie kraje muzułmańskie, bo w końcu to muzułmanie dokonali zamachów w Nowym Jorku, Madrycie i Londynie.
Zamknięto Wam stadion ponieważ:
- jakiś kretyn przeszkadzał w rozgrzewce zawodnikom Wisły (podobno pokazywał nóż). Jego obecność świadczy o braku ochrony.
- rzucanie śnieżkami, lodem, bateriami itp w zawodników i trenerów Wisły. U nas też się to zdarza i uważam że to kretynizm. ale jak ktoś napisał jeszcze większym debilizmem jest rzucanie we własnego trenera podczas meczu z Górnikiem.
- świński ryj przy reklamach Orange. To akurat ani mnie ziębi ani grzeje. Traktuję to jako uszczypliwość, niesmaczny żart ale nie ma co robić wielkiego halo. Wolę taka wojnę na gadźety niz na kosy. Dziwię się tylko, że Orange nie wystapiła z pretensjami. Widać że dzięki temu że pokazując ryja pokazano ich reklamę uznali to za plus marketingowy w myśl zasady "nie ważne jak o tobie piszą, ważne że dużo". Inna sprawa, że ktoś musiał przejść przez ogrodzenie żeby tego ryja tam położyć.
- transparenty. Traktuję j.w chodź ten że spermą nie był wyszukany.
- spalone szaliki. Nie lubię tego ani na Wiśle ani gdzie indziej. Jeśli ktoś pali szalik innego klubu to znaczy że wcześniej musiało dojść do przemocy, a efekt tragiczny miał miejsce na Dębnikach.
- agresja w tunelu. To jest niedopuszczalne. Główny zarzut i najcięższy. Skoro zarząd nie może poradzić sobie z pseudo, to przy we/wyjściu na murawę niech posadzi normalnych lub zapewni inną formę ochrony.
U Nas było podobne bydło i debilizm jak u Was. Ale któregoś pieknego dnia jeden z debili trafił nożem z odległości ok 15 metrów Baggio w głowę - jakim kur...a cudem nie wiem bo na 100 rzutów pewnie trafiłby raz no ale tego dnia trafił. Po tym zdarzeniu na 1 sezon wyrzucono Wisłę z rozgrywek UEFA, klołem jak szewc zwarzywszy że Fiorentinę ukarano tylko odebraniem awansu do następnej rubndy a Romę czy Inter 3 meczami bez kibiców. Jak ktoś napisał są równi i równiejsi, może ma rację ale tego nikt nie zmieni, zawsze tak było i będzie, można tylko zmienić swój status. Powracając do odsunięcia Wisły z UEFY, dziś nie żałuję tego. Ta jedna decyzja ewidentnie odmieniła kibiców (nie wszystkich, ale większość), nadal mamy debili na stadionie ale myślę że w mniejszym stopniu niż Wy. Może zamknięcie podziała na Waszych pseudo tak jak na Naszych podziałała. Może dzięki temu kiedyś nie wyrzucą Was z UEFY.
Druga sprawa to Wasi działacze z Filipiakiem na czele. Często czytam fora klubowe i widzę jak narzekacie na organizację na stadionie. Dla porównania w Wiśle ostatni incydent z kibicami miał miejsce przy awarii czytników kart chipowych. Użyto wówczas gazu przeciw kibicom i były przepychanki. Na drugi dzień Klub przeprosił kibiców, przyznał się do awarii, obieał zainstalować więcej kołowrotków aby usprawnić wejście na stadion. Natomiast u Was ciągle czytam o problemach na wejściu na bramie, że mało wejść, o braku kontroli, że ktoś zaprosił kibica z Monachium (?) i go nie wpuszczono, a reakcji ze strony klubu brak (ostatnio mieliście spotkanie - trochu późno ale dobre i to). Chcę powiedzieć że w pewnym snsie Zarząd lekcewarząc sobie Wasze głosy przyczynia się do nawarstwienia konfliktów, agresji.
I jeszcze jedno. Gość pozaujący f.u.c.k y.o.u Filipiakowi. Trudno mi oceniać Filipiaka jako Prezesa, sponsora, ale na Wiśle chyba nie ma takiego kretyna, który odważyłby się pokazać palec Cupiałowi lub krzyknąć coś wulgarnego w jego kierunku. Poprostu są rzeczy, których się nie robi i na które inni kibice by nie pozwolili. Wasz Prezes jest jaki jest, ale wielkich szans na równie zamożnego nie macie (kolejka sponsorów się nie układa), a jego ewentualne odejście tylko obniży wasze loty.
Reasumując jestem przeciwny zamykaniu stadionów, ale jeżeli zarząd nie walczy z huligaństwem to może to jedyny ratunek. Może nie było by sprawy gdyby nie atak na piłkarzy i trenerów Wisły, sędziego. Może to przelało szalę. Może śmierć kibica i ogólnopolski wydzwięk tej sprawy spowodował takie reperkusje. A może gdyby każdy z kibiców zajmował się tylko kibicowaniem i nie utrudniał wyłapywania pseudo z tłumu, nie doszłoby do tego.
Mam nadzieję, że ta decyzja krzywdząca prawdziwego kibica wyjdzie Wam jednak na dobre tak jak nam wyszła decyzja o odsunięciu od 1 sezonu z UEFY.
Huzar wiele z tego co piszesz to prawda i wiele masz racji.
Ale powiedz z ręką na sercu ile dałbyś kary za te nasze "przewiny". Grzywnę?
Przecież na (L) było gorzej - waszych obrzucano snieżkami,a le nikt nie trafił i krzywda człowiekom się nie działa.
Na Legii wyrwano gościom zdobyte medale. I tylko grzywna - a działo się to na oczach całej Polski.
Przejdźmy też do wątku śmierci. Czy uważasz, ze licytacja w tym zakresie ze strony "czynników oficjalnych" to dobra droga? Czy nie sądzisz, ze grozi nam eskalacja?
Prosiłbym też o potwirerdzenie jednej sprawy, niejako postawienia kropki nad "i":
Czy życzysz nam tej kary, byśmy dostali surową lekcję, a potem wyszli odrodzeni i czyści jak Fenix z popiołów?
klaros Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Huzar wiele z tego co piszesz to prawda i wiele
> masz racji.
> Ale powiedz z ręką na sercu ile dałbyś kary za te
> nasze "przewiny". Grzywnę?
> Przecież na (L) było gorzej - waszych obrzucano
> snieżkami,a le nikt nie trafił i krzywda
> człowiekom się nie działa.
> Na Legii wyrwano gościom zdobyte medale. I tylko
> grzywna - a działo się to na oczach całej Polski.
Co do grzywny to Legia dostała bardzo małą. Ile powinniście dostać to trudno mi ocenić.
Może jak Filipiak zapłaci 50 000 zł teraz to obliczy że lepiej było wydać o 50 000 więcej na ochronę meczu. Mała kara dla bogatego nie poskutkuje. Po za tym jak dostał karę kilku tysięcy za krytyke sędziego to powiedział że tyle to jest gotów płacic po kazdej kolejce. No to mu teraz dowalili. Trzeba mysleć co się mówi. Trzeba coś robić aby było lepiej i bezpieczniej.
> Przejdźmy też do wątku śmierci. Czy uważasz, ze
> licytacja w tym zakresie ze strony "czynników
> oficjalnych" to dobra droga? Czy nie sądzisz, ze
> grozi nam eskalacja?
Nie chodzi o licytację. Zawsze takie zdarzenie o wydzwięku ogólnopolskim powoduje reakcję. Sam zobacz że Ziobro, Minister Sprawiedliwości dopiero po tragedii wziął się za tryb przyspieszonego karania, czyli po wszystkim. Conajmniej jakby wcześniej nie było podobnych zdarzeń, jakby nikt nie wiedział że rusza liga w marcu, i trzeba przeciwdziałać.
Śmierć kibica poprosu dolała oliwy do ognia i ułatwiła podjęcie takich a nie innych decyzji względem Cracovii.
> Prosiłbym też o potwirerdzenie jednej sprawy,
> niejako postawienia kropki nad "i":
> Czy życzysz nam tej kary, byśmy dostali surową
> lekcję, a potem wyszli odrodzeni i czyści jak
> Fenix z popiołów?
Dokładnie o to mi chodzi. Skoro kara jest juz nieunikiona to niech ma przynajmniej pozytywne zakończenie (przyszłość).
Po pierwsze to bardzo ładnie nam tu kolega zza miedzy pisze. Można się z czymś nie zgodzić, ale nie ma się do czego doczepić.
Generalnie, to my to wiemy. Było wiele niedociągnięć w czasie tego meczu. Cracovia zasłużyła sobie na karę, jednak jest ona nie adekwatna do tego co zaszło i kar jakie spotkały za takie lub większe przewinienia inne kluby (m.in. Wisłe). To w zasadzie wszystko.
Myślę, że niestety nie ma litości.
Już wcześniej powinni zamknąć nasz stadion.
A na derbach to było Sarajewo i ulica snajperów - całe szczęście ,że snajperzy marne umiejętności mieli.
Wystarczyło aby jedna bryła lodowa trafiła zawodnika w głowe i - potrzeba nam śmierci zawodnika ???
Trzeba być naprawdę prymitywem aby nie mieć wyobraźni co taki lód może zrobić.
Dobrze jest ,że Cracovia gra w I lidze ,ale na trybunach jest straszna wiocha - nienawiść i bluzgi....
Mam tą przyjemność że bywałem na Cracovii w III lidze, było biednie ,było marnie - jeśli chodzi o wyniki ,ale na trybunach było bardzo, bardzo przyjemnie .
Teraz coraz częściej się zastanawiam co ja tutaj robię i po co mi to ?
Nie utożsamiam się z ludźmi dla których najważniejsza rzeczą na stadionie jest zaśpiewać WTSK, jebnąć lodem lub butelką w sędziego, zawodnika , walnąć swojego kibic jeśli nie chce śpiewać WTSK.
Soryy ale normalny kibic ma już tego dość ...
Powiem tak ,straszne rzeczy (dla normalnego kibica) dzieją się na Cracovii i to niestety jest prawda.
Jedynie co mogę zrobić to wesprzeć P.Filipiaka aby coś z tym zrobił, tylko tutaj można upatrywać nadziei na lepsze jutro Cracovii.
Nie da się dziadostwa ukrywać pod dywanem i udawać ze jest pięknie trzeba to posprzątać ...
Problem to jest taki że przeciętny człowiek to myśli że na naszym stadionie nie wiadomo co sie działo. Myślą że zadymy były itp. Poprpostu śmiechu warte ...
Media ... i wszystko jasne !
Trapez dlatego wsparcie dla Profa to za mało!!! Dopóki nie obudzą się kibice, klub nie poradzi sobie z tym problemem. Najbardziej poruszyła mnie rezygnacja Filipiaka w temacie walki z bandytami stadionowymi. Nie poradzimy sobie i koniec... tak jak by się poddał. To nie jest ten Filipiak którego znam, który zawsze walczy i ma gotowe rozwiazania w każdej sytuacji. Obawiam się, że czara goryczy się przelała i powoli Filipiak żegna się z Cracovią...
TO KIBICE MUSZĄ PODJAĆ RADYKALNE KROKI NIE ZADEN JG BO WEDLUG MNIE TO COS TAKIEGO W OGOLE NIE ISTNIEJE A JESLI NAWET TO SIE TOTALNIE SKOMPROMITOWALI W OSTATNIĄ NIEDZIELE.
Proponuje zaczać od zakazu wywieszania wszelkich flag promujących nienawiść i inne patologie. mam nadzieje że nie damy sobie wywiesić kolejnych pozdrowien do wiezienia na Pogoni.
Huzar73 napisał że może to być dla punkt zwrotny. Jeśli tego nie wykorzystamy to pogrzebiemy naszą Cracovie dokładnie po 100 latach od jej założenia.
> Mam tą przyjemność że bywałem na Cracovii w III
> lidze, było biednie ,było marnie - jeśli chodzi o
> wyniki ,ale na trybunach było bardzo, bardzo
> przyjemnie .
> Teraz coraz częściej się zastanawiam co ja tutaj
> robię i po co mi to ?
Zgadzam sie w 100%. Pamiętam atmosfere 3 ligi i naprawde wiele bym dał, żeby jeszcze kiedyś ogladac mecze w takim towarzystwie.
Kiedyś myślałem, że niemożliwe jest byc kibicem Pasów i nie chodzić na mecze swojej drużyny. Teraz jednak częścto podobnie jak Trapez, zaczynam powoli wymiekać ...
Trapez i dario zdecydowanie idealizujeccie 3 lige. Chyba wam się zapomniało jak to bywało. Moze wy mieliscie spokój ale spokoju nie było. Chyab pamięć wam szwankuje ... nieistety. Nie dostrzegacie wogóle przyczyn sytuacji ani różnic. Nawet nie che mi sie wam tego wykładać.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)