gazeta.pl/krakow (mój komentarz: niedługo już dziennikarze odpuszczą sobie pozyskiwanie wiadomości z Cracovii. Forum jest zdecydowanie najszybsze;-) w jednym tylko wydaniu wyprodukowaliśmy aż 2-a artykuły:-)
====================================================================
Prokuratura chce zamknąć stadion Cracovii - takie głosy pojawiły się wczoraj wśród kibiców i działaczy klubu. Powodem było ujawnienie pisma prokuratora okręgowego do wojewody małopolskiego z zapytaniem o "skorzystanie ze swych ustawowych uprawnień".
Istnienie pisma potwierdza prok. Mirosława Kalinowska-Zajdak, rzeczniczka krakowskiej prokuratury okręgowej. - Zostało wysłane 6 czerwca. - Nie jest to wniosek, tylko zapytanie do wojewody, wywołane zachowaniem kibiców MKS Cracovia podczas meczów w Staszowie i Nowej Hucie. W związku z ustaleniami, jakich dokonano w postępowaniu przygotowawczym po tych zajściach, prokurator pyta wojewodę, czy nie rozważa skorzystania ze swych ustawowych uprawnień - tłumaczy Kalinowska Zajdak.
Uprawnienia te wynikają z ustawy o ochronie imprez masowych. Wojewoda ma prawo zakazać w ogóle przeprowadzenia meczu na terenie stadionu lub ogłosić, że wszystkie mecze - aż do odwołania - będą się odbywać bez udziału widzów. W prokuraturze upierają się jednak, iż "to pismo nie oznacza, że chcemy zamknąć stadion Cracovii".
Przecieki o "zapytaniu" prokuratury dotarły wczoraj do prezesa Cracovii SSA Pawła Misiora. - Nieraz już przechodziłem przez różne próby zamknięcia naszego stadionu. Mam nadzieję, że i tym razem zakończy się ona niepowodzeniem. Jak można zamknąć nasz - od dawna bezpieczny stadion - za awanturę w Nowej Hucie czy Staszowie? Przecież gdyby za każdą zadymę zamykać stadiony, to cała Polska grałaby przy pustych trybunach.
Po awansie do drugiej ligi klub spełnił surowe wymogi licencyjne i Polski Związek Piłki Nożnej przyznał "Pasom" licencję. Do rozegrania pierwszego drugoligowego meczu w Krakowie zostały dwa tygodnie. Cracovia musi jeszcze wykonać kilka prac, w tym pokryć gumową matą betonowy tor kolarski okalający boisko.
W minionym sezonie na obiekcie przy ul. Kałuży nie doszło do żadnej awantury. Ale po burdach w Staszowie i na ulicach Nowej Huty z udziałem kibiców Cracovii klub zorganizował serię spotkań przy okrągłym stole z udziałem szalikowców i policji.
- Nasz klub już wystarczająco został ukarany za awantury w Staszowie i Nowej Hucie - uważa Maria Maczugowska, kierownik administracji i zabezpieczenia w MKS Cracovia SSA. Przypomina, że Małopolski Związek Piłki Nożnej ukarał jej klub grzywną w wysokości 10 tys. zł.
-
-
Wyborcza o zamykaniu stadionu
no tak a syn pani prokurator jest grzecznym poukładanym kibicem gts , bo tam przeciez zawsze jest spokój ( w wolnych chwilach rzucają ,,motylami'' w piłkarzy , bądz wyjezdzaja na wycieczki zagraniczne gdzie ,,sprzataja'' sklepy bądż ,,rementuja '' hotele ) .
Czy nie masz innych problemów tylko wszędzie widzisz spisek przeciwko Cracovi? Co ma do tego Wisła? Człowieku nie popadaj w paranoję!!!! Można kogoś nie lubić ale bez jaj. Co temat o @!#$ marynie to zawsze jakiś palant wypisuje GTS, Skiała itp. zastanów sie pajacu jak na przyszłość uniknąć podobnych problemów a nie interesuj sie pierdołami komu kibicuje syn prokuratora a komu sam prokurator...
Mario: poczytaj, pokojaż pewne fakty, a może zobaczysz, że coś w tym jest ?!
Marco chyba ty jestes palantem poczytaj a zrozumiesz przesłanie tego tekstu
no chyba ze sam pajacu jesteś wislakiem (żebys mi juz nie pisał że obrazam ten klub -pisząc gts bo to zawsze był gts i bedzie swoich korzeni nie pozbedzie się niestety zmieniajac sie w ery,telefoniki i inne )
ech kojarzy sie pewna znana "ballada" Adama Mickiewicza:
[b]i wypalił w sam łeb Wojewody[/b]
do kiedy w Polsce debile namaszczeni przez partyjnych kolesiów, ludzie bez kwalifikacji, kompetencji, morale będa zasiadać na stolkach?
Na marginesie: tradycyjne gratulacje dla tych, ktorzy glosowali na ugrupowanie kolesiów pana wojewody
RaDaR:
Moge sobie być wiślakiem dupakiem albo jeszcze czymś innym, ale nie o to chodzi i żebym nie został źle zrozumiany - uważam że zamykanie stadionu za rozruby wywołane poza obiektem klubu to idiotyzm i marna metoda walki, ale w twoim rozumowaniu całe zło jakie spotyka Cracovie wiąże sie z Wisłą. Może za bardzo "czytasz między wierszami". A co do gts-u możesz sobie mówić co chcesz - to już historia, dzisiaj to jest Wisła i powstała jako Wisła.
Marco*:
Widzisz po ludzku mozna pisać a jezeli Ty mi piszesz ,że Wisła to Wisła a gts to historia to wytłumacz mi dlaczego co niektórzy wyzywaja nas od Żydów ja osobiscie sie ciesze z tego że najstarszy klub w Polsce załozyli Żydzi bo wolę być kibicem takiego klubu niz klubu , który w swojej historii ma wpisane pochodzenie gwardyjskie(milicyjne ) a teraz wypiera sie tego pisząc że to historia
A zwłaszcza, że w GTSie pracuje trochę ludków, którzy mniej lub bardziej pracowali na etatach milicyjnych lub innych, które finansowano z budżetu tzw. Wojewódzkiego Urzędu Spraw Wewnętrznych.
Marco - ja ci po milicyjnemu, czyli kawa na ławę.
Nie chodzi o to, ze kibice Cracovii sa święci (bo nie są). Chodzi jednak o to że media (prasa, telewizja), MZPN i waaaadza - widzą zło TYLKO ze strony Cracovii.
Jakoś nikt z Urzdu wojewódzkiego czy prokuratury krakowskiej nie zamknął stadionu gts za skandal międzynarodowy jakim bylo zranienie wybitnego piłkarza Dino B. (nota bene dzisiaj kończy 31 lat:) przez pseudokibica twojej druzyny. Nikt nie zająknął się slowem o przepychankach pod agiechem "z okazji meczu z ległą", nie mówiąc już o tym, ze za zdemolowanie hotelu pod rzymem czy okradzenie sklepów w kaiserslautern - też mozna byłoby taką miarkę przyłożyć.
Ale nie. KOMUCHOUBECVY U WŁADZY widzą, ze cale zło to Cracovia
Mimo, że ostatnie "rozruchy" na stadionie Cracovii miały miejsce daaaaawno temu. Zdecydowanie dawniej niz ostatnia zadyma na stadionie gts.
Powtarzam [b]na stadionie[/b], bo za zachowanie kibiców poza stadionem odpowiedzialni powinni być rodzice szkoła i kościół. A zatem apel do idioty mieniacego się wojewodą:
[b]Zamknij Pan wszystkie szkoły i kościoly w Krakowie, bo tak wychowali młodziez, że wszczyna burdy na ulicach[/b]
A ja proponuje jeszcze zamknięcie Placu Centralnego bo mimo monitorimngu, i usunięcia pomnika Ilicza, jak widać nie spełnia wymogów bezpieczeństwa!
Najlepiej jednak będzie zamknąć pomysłodawców takiego wniosku... W KOBIERZYNIE
Zamknijmy wszystkich wszędzie i na zawsze a niech każde zło skutkuje zamknięciem czegokolwiek.
A ponadto nalezy:
1. Zamknąć rodziców tych, którzy zostali złapani po meczu, bo ich źle wychowali.
2. Potem zamknąć sklepy i kioski na głównych ulicach w Hucie, bo znowu ktoś tam może coś chcieć demolować i rabować.
3. Po doświadczeniach przejazdów kibiców również zamykać wszystkie zajazdy i sklepy przydrożne, bo mogą chcieć prowokować kiboli do promocji.
4. Natomiast stacje benzynowe nie maja prawa handlować czymkolwiek innym niż paliwo lane przez rurę wzmacnianą system przeciwwandalskim. Sam zaś stacyjny rozlewacz powinien być wyposażony w broń maszynową oraz przynajmniej trzy działa bezodrzutowe (tzw. bazooki) dla niszczenia autobusów z kibolami.
5. Firmy wynajmujące autobusy powinny także zostać zakazane, bo mogą mieć ochotę wynając busa na wyjazdy meczowe. Skoro tak, PKP nie ma prawa świadczyć przewozów pasażerskich w okresie od poczatku sierpnia do połowy grudnia oraz od początku marca do końca czerwca.
6. Wydaje mi się, że również chów owiec powinien zostać koncesjonowany przez MSWiA, bo z wełny robi się szaliki i o zgrozo "kominiarki", podstawowy środek identyfikacji grup kibicowskich.
7. Koncesjom powinien również podlegać przemysł metalowy w zakresie produkcji narzędzi typu tasaki, siekiery, widły i noże.
8. W związku z tym, że możliwe jest organizowanie "ustawek" przez komórki, powinno się także nałożyć na wszystkie telefony tego typu stały podsłuch.
I wreszcie na koniec:
Stadiony powinny mieć wszystkie miejsca siedzące jako foteliki, bo taki system łagodzi obyczaje, lecz jednocześnie nie powinny mieć fotelików, bo te mogą zostać wyrwane z korzeniami i rzucone na murawę. Proszę wykonać, a nie dyskutować!
Ja się już zamykam
rozwiązanie kwestii fotelików:
zastapić foteliki dobrze wyostrzonymi palami. Kibic nabity na pal stara się nie ruszać, bo w takiej sytuacji kazdy ruch moze zaboleć. A kibic nieruchomy moze wykazywac tylko agresję słowną, która ostatecznie jest do przyjęcia.
I ja się też zamykam w tym temacie - apelem:
Pracowałem już m.in. w dwóch firmach które padły bynajmniej nie ze względów "gospodarczych", a wlaśnie ze względu na wyjątkowo niefrasobliwą politykę informacyjną (szczegółami służę).
Uważam, że Klub powinien mieć rzecznika prasowego. I, mówiąc teraz jak najbardziej poważnie - mam na to stanowisko idealną kadydaturę. Jest nią trener Jończyk, który wielokrotnie zachował się [b]dokladnie tak jak dobry rzecznik powinien[/b]. Ponieważ "interwencje rzecznika" bywają raczej rzadkie (maksymalnie raz na tydzień - sadsze, że nie przeszkoidziłoby to trenerowi J. w pełnieniu podstawowych obowiązkow. A Klub dorzucilby mu za tą funkcję powiedzmy 200 zł na miesiąc i wszystko byloby cacy.
Stanowisko rzecznika byloby przekazywane jednocześnie prasie i na forum - co usdpokoiloby m.in. takich jak ja. W końcu (pytanie za 5 zł - KTO TO POWIEDZIAŁ) - "forum to też Cracovia"
Ja za takie niskie stawki nie wchodze do gry. Trzeba się najpierw ze mną dogadać w sprawie kontraktu.
Ja tam wolę hasło "Forum to JA" :))) (to z Lutka XIV)
Tak a propos, warunki licencyjne nakazują w I lidze mieć rzecznika prasowego.
No tak , ale stanowisko rzecznika jest "tylko" stanowiskiem oficjalnym, a nam na nim aż tak nie zależy, bo to mamy i tak w prasie. Na pewno instytucja rzecznika ma wiele dobrych stron, i uznałbym ją za potrzebną w naszym klubie (jak kilka innych) ale nie rozwiąże ona naszych "problemów" informacyjnych ;)
Ludzieeeeeeeeeeeeeeee
Przecież wiecie, że to forum czutują różni węsżacy za sensacją.
To jest otwarte dla każdego.
A chyba jakieś sprawy czasem nie muszą być znane wszystkim od razu, bo tak się nie da czasem np. negocjować.
Toteż ja nie twierdzę , że tu musi się pisać o wszystkim, mało tego, jak wiem coś co jest "dla mnie" to nie pisze tego tu, bo wiadomo... Ale kibić chce wiedzieć jak najwięcej, i to też jest jego święte prawo :)))))))))))))))
Swinto prowda Craco- i pogodz tu wszystkich...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)