KPG odpowiedz juz jest;]
-
-
inwestujemy w mlodych utalentowanych
Widze ze pare osob stad powinno przekazac pare wskazowek p.Mikulskiemu;]
Moze mi ktos powiedziesz czy Darek Mroz dziala jako menadzer w imieniu Cracovii, czy poprostu na swoje konto?
pozdrawiam Rudy
Dzieki Milsari2 - odpowiem jak tylko znajde czas....
KPG nie wiem czy o chlopaku slyszales ale jest naprawdy niezly zawodnik widzialem go w akcji i chlopak umie strzelac.Smarzyński bo o nim mowa jest z to bodajze 88 rocznik i strzelil 21 bramek w A klasie w zaglebiu sosnowiec II http://zaglebie.sosnowiec.pl/rezerwy/rezerwy0506.php3
No i co z tego? Nikomu z działaczy na niczym nie zależy, bo imperator chciałby mieć wszystkich za friko i by grali za uśmiech Breżniewa!
Darek Mróz był dyrektorem sportowym do momentu pojawienia sie Mikulskiego, teraz działa raczej na własny rachunek...
Nie inwestujem! Po co to kłamstwo?
Monday Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> No i co z tego? Nikomu z działaczy na niczym nie
> zależy, bo imperator chciałby mieć wszystkich za
> friko i by grali za uśmiech Breżniewa!
A ile ty byś zapłacił 17 letniemu juniorowi,który nic jeszcze w piłce nie osiągnął.
W naszej piłce największym błędem jest to ,że jak młody zawodnik raz dobrze kopnie piłkę to przestaje myśleć o cięzkiej pracy na treningach tylko o kasie. Potem kończy tak jak zdolni juniorzy wisły,którzy dostawali duże stypendia i zamiast myśleć o grze to rozbijali się samochodami po mieście i obecnie żaden z nich nie osiągnął nawet w połowie tego na co ich było stać.Jestem jak najbardziej za tym ,aby Tatara,Dzwonek czy inni zarabiali dużo ,ale niech najpierw udowodnią na boisku ,że są tego warci a na chwilę obecną to priorytetem dla nich jest polepszanie swoich umiejętnośći ,a nie myślenie o pieniądzach.Ja mam nadzieje ,że Filipiak wymusi jednak zmianę podejścia Stawowego do dawania szansy młodym zawodnikom i będziemy oglądać już w tej rundzie naszych juniorów na I ligowych boiskach,a oni udowodnią ,że należą im się kontrakty nie mniejsze niż ich starszym kolegom.
zac, zgadzam się z Tobą w zupełności. Jest tylko jedno "ale'". Kwestia podejścia do tematu. U nas tak naprawdę stawianie na młodych to tylko blef, bo tak naprawdę nikomu na tym nie zależy. Dowód? Otóż, nikogo nie pozyskaliśmy (jak dotychczas) i tak prawdopodobnie pozostanie. Zupełnym przeciwieństwem Cracovii jest Legła, bo tam działają, a u nas jest to tylko temat zastępczy, zasłona dymna.
No tu masz rację, bo mnie też zastanawia to ,że mimo zapowiedzi o polityce ściągania do Cracovii młodych zawodników przegrywamy zazwyczaj rywalizacje o nich z innymi klubami. Przykłady Korzyma czy Janczyka najlepiej to obrazują.Niestety takie są też nasze realia,że mimo wszystko gdzieś trzeba jednak przepłacić.Jeżeli nie chcemy tego robić przy transferach starszych zawodników to musimy przy transferach tych młodszych,bo jak tak się nie stanie ,to nie będą grać u nas ani jedni ,ani drudzy.
Osobną sprawą jest wprowadzanie do drużyny tych młodych zawodników ,których już mamy.
Jeżeli w innych klubach Oziemczuk,Korzym czy Janczyk mogą grać w I lidze to dlaczego u nas ich koledzy z reprezentacji juniorów nie dostają takiej szansy.Niedawno Stawowy w jednym z wywiadów powiedział ,że jeden z młodych zawodników sprawia bardzo dobre wrażenie i jest szansa ,że w zbliżającej się rundzie dostanie szansę gry na pierwszoligowych boiskach.Miejmy nadzieję,że rzeczywiście tym razem nie skończy się tylko na słowach i rzeczywiście tak się stanie.Choć jak wiadomo jedna jaskólka wiosny nieczyni ,ale taki krok to też będzie sygnał dla innych młodych piłkarzy grających w Cracovii ,czy w Polsce ,że do nas warto przyjśc ,bo jesteśmy klubem ,który jest szansą dla nich na wejście w świat dorosłej piłki.No ale do tego droga mimo wszystko wydaje się jeszcze daleka.
zac Napisał(a):
> Jestem jak najbardziej za tym ,aby Tatara,Dzwonek czy
> inni zarabiali dużo ,ale niech najpierw udowodnią
> na boisku ,że są tego warci a na chwilę obecną to
> priorytetem dla nich jest polepszanie swoich
> umiejętnośći ,a nie myślenie o pieniądzach.
zac ...
świete słowa ale ...
czy wiesz ile "zarabiaja" juniorzy brązowi medaliści MP z ostatniego sezonu?
nic nie zarabiaja ...
rodzice dokładają do kosztów ich pobytu w Cracovie ...
chyba nie o to tu chodzi ...
na poczatek obiecuje się złote góry ...
jak juz taki junior podpisze papier to po paru miesiącach zmienia sie warunki ...
ot takie "biznesowe" metody ...
chłopak który zdecydował sie przyjść do Cracovii uczy sie równoczesnie w SMS i trenuje ...
wiesz jakie maja warunki zakwaterowania w internacie?
ja porównuję je do mojego pobytu w wojsku ...
ten sam standard ...
to sa sportowcy potrzebuja dobrze sie odzywiac by mieć siły do treneowania ...
o paru zł. do kieszeni nawet nie pisze ...
Cracovia nie oferuje im nic wielkiego ...
owszem pokrywamy koszty internatu i szkoły ...
i to wszystko ...
na ksiązki pomoce naukowe i normalne jedzenie pieniądze musza znaleźc rodzice ...
rozmawiałem ostatnio z jednym z nich ...
on mi mówi po co mi ta Cracovia ...
mialem chłopaka w domu trenował uczył sie i nie dokładałem do tego ...
teraz tez sie uczy i trenuje a ja co meisiąc musze mu pieniadze wysyłać ...
w domu miał wszystko ...
jedyna atrakcja jaka jestesmy dla młodych chłopaków to fakt ze gramy w 1 lidze ...
i ze moze uda sie zaistnieć ...
ale do tegow szystkiego rodzice musza dokładac ...
na zakończenie powiem ze sa w Polsce kluby które pokrywaja całkowicie koszty utrzymania młodego zawodnika ...
i kluby te bardzo interesuja sie naszymi juniorami ...
którzy sa wręcz szantazowani by podpisywac z Cracovia wiloletnie kontrakty ...
i jeszcze slowko o tych kontraktach ...
;)
nie wiem jaki prawnik je wymyslił ale zawieraja takie błedy merytoryczne, ze to trochę smieszne aby "profesjonalny" klub dawał cos takiego ludziom do podpisania ...
Trzeba by być kompletnym idiotą, by podpisać 8 letni kontrakt za 4oo zł, mając przykład Tomka Wacka, który orze w I lidze za III ligową stawkę, a jego szef mówi że nie widzi powodu by przepłacać za jego kontrakt. A wszystko dlatego własnie że podpisał kiedyś kontrakt licząc na dobrą atmosferę i dobrą wolę zwieszchników.
Jak czytam,że juniorzy brązowi medaliści nic nie zarabiają to sam nie wiem co o tym myśleć.Ja oczywiście patrzę na to trochę z innej perspektywy ,bo sam przeszedłem przez prawie wszystkie szczeble gry w Pasach,niestety poważna kontuzja zakończyła moją dalszą grę. Grałem też w Reprezentacji Polski U 16. Wtedy jednak o żadnych pieniadzach nikt nawet nie myślał ,co mimo to nie przeszkodziło drużynie rokrocznie wygrywać rozgrywki w różnych kategoriach wiekowych, a finałem tego było dwókrotne Mistrzostwo Polski juniorów.
Moi rodzice też dokładali do wszystkiego, a jak musiałem się leczyć to od klubu nie otrzymałem praktycznie żadnej pomocy.
Mimo wszystko nie napisze ,że się z tobą nie zgadzam,bo czasy się zmieniły i teraz są zupełnie inne realia,a my się musimy oczywiście do nich dostosowywać.
Craco Napisał(a):
> Trzeba by być kompletnym idiotą, by podpisać 8
> letni kontrakt za 4oo zł, mając przykład Tomka
> Wacka, który orze w I lidze za III ligową stawkę,
> a jego szef mówi że nie widzi powodu by przepłacać
> za jego kontrakt. A wszystko dlatego własnie że
> podpisał kiedyś kontrakt licząc na dobrą atmosferę
> i dobrą wolę zwieszchników.
Na zachodzie młodzi zawodnicy podpisują też kontrakty na tej samej zasadzie.Przykładem jest Podolski,który w wieku 17 lat grając i będąc najlepszym strzelcem w drużynie FC Koeln miał najniższy w zespole,bo jeszcze amatorski kontrakt.
Ale z drugiej strony ,na zachodzie kiedy zawodnik potwierdzi swoje umiejętności przez jakiś dłuższy okres czasu grając w I zespole ,dostaje do podpisania zupełnie nową umową ,która gwarantuje mu oczywiście odpowiednio wysokie uposażenie.
Zobaczymy jak będzie z naszymi młodymi zawodnikami jeżeli zaczną grać dobrze w I drużynie i klub bedzię z nimi postępował jak z Wackiem nie zmieniając im warunków umowy, to bedzie to rzeczywiście skandal i rzecz niedopuszczalna w profesjonalnym futbolu.
Młody piłkarz najpierw powinien pokazać że coś potrafi, a potem wyciągać ręce po kasę...
Trudno jakiemuś 16-17 latkowi płacić po tysiąc miesięcznie...Za to że on gra w lidze juniorów lub w rezerwach...Komuś to sie w dupach poprzewracało...
Oczywiście że nie trzeba utrzymywać młodego zawodnika. Nic nie udowodnił, nic nie potrafi. Tylko w takim razie po co nam on wogóle jest?
I co w takim razie to ma wspólnego z teorią tworzenia produkcji piłkarza netto?
Żeby dobrze sprzedać, trzeba dobrze wyszkolić dobrze wyselekcjonowany materiał, a taki się za darmo nie trafia!
Jeśli się ma zamiar ściągać młodych perspektywicznych zawodników, z zamiarem wyszkolenia ich i sprzedania, to trzeba im też stworzyć warunki rozwoju. Dobry trener nie wystarczy! I trzeba im zapewnić warunki nie gorsze niż gdzie indziej. Bo inaczej będą sie szkolić gdzie indziej właśnie, jeśli ktoś nie zauważył. Bo Cracovia to jedna z kilkudziesieńciu (lekko mówiąc) "szkół" w których można się rozwijać, a jak się dowiaduję, przegrywa rywalizację w tym wyścigu o młodych z durnym czwartoligowcem!!!!
Gdzie Rzym- gdzie Krym!
Ale co tam. Myślę że do roku będziemy dokładnie wiedzieli/widzieli o co w tej zabawię z Cracovią profesorowi chodzi tak naprawdę.
Craco
Ciekawi mnie ile zarabiali Korzym, Jańczyk, Mężyk grając w juniorach Sandecji?
ale się przypieprzacie
gdybyście zarabiali takie pieniądze, to chciałoby się wam grać jeszcze ? :)
Pytanie brzmi raczej, ile będą warci dla MKS (czy kogokolwiek innego), jeśli się ich potraktuje jako inwestycję, czyli UWAGA - zgodnie z głoszonym planem.
400 zł to ja zarabiałem w międzyokręgowej lidze jako 17-latek (dobrych kilka lat temu). Bez ośmioletniego kontraktu. Nazywało się to - "dożywianie".
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)