Byl kiedys pomysl i to podobno naszego Profesora aby stworzyc
druga druzyne hokejowa i sciagnac do niej zdolnych polskich
zawodnikow konczacych wiek juniora i wzmocniona hokeistami ktorzy
nie mieszcza sie w skladzie pierwszej druzyny druzyna miala byc
zgloszona do rozgrywek pierwszej ligi??
Mialo to byc naturalne zaplecze pierwszego zespolu,hokej mlodziezowy
w naszych Pasach prawie nie istnieje,bylaby to troche droga na skroty
ale kierunek wlasciwy !!
Slyszalem tez ze jednak ktos przekonal Profesora aby jednak przeznaczyc
te srodki na sponsoring reprezentacji?
Szkoda, bo za 2-3 lata nie bedzie w naszym zespole wychowankow a tylko
najemnicy.
Teraz swiecimy sukcesy i to jest bardzo mile ale co za rok czy dwa??
-
-
Byl kiedys pomysl
San bym zobaczyl druzyny POLONI ,NAPRZODU ,JASTRZEBIA CZY LEGII poza tym moglo by byc spokojnie nawet 5 obcokrajowcow w barwach Cracovii tylko podnioslo by to poziom naszej pierwszej druzyny napewno bylaby wieksza motywacja dla niektorych zawodnikow
Aha, taka drużyna "farmerska", dobry pomysł. Tylko skoro nic się nie robi dla naszych żaków, to czy takie coś by wypaliło?
heh dobry pomysł w wakacje rozmawiałem z znajomym z KTH i mowil mi ze cos takiego miało powstac
to oczywiscie dobry pomysl w swietle slabosci naszych druzyn mlodziezowych. przez lata szkolenie poleglo u nas kompletnie, natomiast kilka lat temu nie bylo z nim tak zle, niestety gross zawodnikow z tamtych rocznikow albo wyjechalo z Krakowa, albo zerwalo z hokejem. ze wspomnw kolejno: Dominik Pawlik - gra w Hiszpanii, Marcin Malacz - tez Hiszpania, Jarek Drozdowicz - Legia Warszawa, Piotr Dudek - Legia, Wojtek Drozdowicz (calkiem zdolny junior) - gra w ... pilke w 5 lidze w Nadwislanie, Piotrek Slusarek - koniec kariery, Baczkowski, Mucha, Malysa, Kociolek, Wagroda, Kuchta, Doskocz, Szweda (bramkarz, kiedys w barazach o utrzymalnie ekstraligi ze Zniczem Pruszkow bardzo dobrze bronil). tylu przychodzi mi do glowy. ostatnio utalentowany Kamyk wyjechal do USA. na bazie taklich zawodnikow trzebaby oprzec taka druzyne i do niej przerzucic wszystkich nadajacych sie do hokeja juniorow, a nacisk polozyc na szkolenie poczatkowe, zakow i mlodszych juniorow. za pare lat piramida odbudowalaby sie, a dodatkoo 1 druzyna mialaby zaplecze, z ktorego moglaby czerpac w razie czego zawodnikow.
Smutne to co sie dzieje z naszymi wychowankami, Pawlik to naprawde utalentowany
zawodnik ,Drozdowicz z Malaczem przy odrobinie dobrej woli trenera szybko byliby
solidnymi ligowcami , ale lepiej niech graja przecietni zawodnicy z Krynicy.
Lepiej sie zachwycac Tomasem ktory przy lepszych obroncach w Rosji sztycha nie robil
Moze jednak wartaloby dac prawdziwa szanse tym chlopakom ,a pomyslec o zatrudnieniu
lepszych obcokrajowcow , tym bardziej ze wychowankowie sa zazwyczj tansi od przyjezdnych????
CO WY NA TO ! TAK MI SIE MARZY!
Nie wiem, czy ktoś brał pod uwagę możliwość stworzenia superligi np.
-Północnej - złożonej z czołowych klubów Litwy, łotwy, Estonii, Polski Płn(Stoczniowiec, Touń)
oraz
-Południowej - złożonej z czołowych klubów Słowacji , Czech, Polski Płd (Cracovia, Podhale, Unia).
Wpłynełoby to znacząco na podniesienie poziomu polskich drużyn i na zwiększenie atrakcyjności rozgrywek! Odpadłyby dalekie podróże na płn Polski (płd Polski dla drużyn z Gdańska i Torunia)!
???!!!
Trzęsienie ziemi w polskim hokeju? Nowa liga!
Od ładnych kilku lat, czołowe kluby naszej hokejowej ekstraligi poszukują najlepszego systemu rozgrywek. Padały już propozycję udziału naszych zespołów w rozgrywkach lig naszych południowych sąsiadów, grano w Interlidze, ale teraz pojawiła się nowa koncepcja - stworzenia ligi - nazwijmy ją południowo-wschodnio-europejskiej.
Testem przed jej ewentualnym utworzeniem były występy, jak już wspominaliśmy naszych klubów w Interlidze oraz Lidze Wschodniej. Miałaby być ona podzielona na dwie grupy - południową i północną. W pierwszej występowałyby polskie kluby z tego regionu oraz dwie drużyny węgierskie i trzy słoweńskie. W drugiej nasze "północne"kluby oraz zespoły z Łotwy, Litwy i Estonii. Po fazie rozgrywek w grupie, następowałby play off. Rozgrywki trwałyby od września do grudnia, a potem kluby rozpoczynałby rywalizację w swoich krajach. Ta propozycja zostanie przedstawiona oficjalnie polskim klubom podczas turnieju EIHC w Janowie.
U podstaw tego pomysłu, powstałego w Nowym Targu, ale konsultowanego z kilkoma czołowymi klubami w kraju, leży, po pierwsze rozszerzenie kontaktów międzynarodowych, podniesienie poziomu rozgrywek oraz dania możliwości sponsorom pojawienia się we wszystkich krajach uczestniczących w rozgrywkach.
INFO ZE STRONY POLSKI PORTAL HOKEJA
Faktycznie taki pomysł był i mnie to osobiście cieszyło bo przynajmniej nie czułbym się jak pasożyt wzmacniając swoją drużynę, osłabiając inne, to nie podniesie napewno poziomu naszej ligi. co do decyzji Pana prof. to myśle, że to jest bezpośredni wpływ prezesa sekcji, który nie widzi (lub nie chce) przyszłości klubu, gdzie wiekszośc zawodników jest tylko wypożyczonych! Kto zagwarantuje, ze oni zostaną z nami po sezonie? Bo w tym momęcie już nikt tu nie będzie grał za "kanapki", może jedna lub dwie osoby, bo reszty osób zdolnych do tego pozbył się już Pan prezes sekcji. Mam nadzieję, że ktoś zwróci uwagę Panu prof., który nie boi się planów długo terminowych pokazał to w sekcji piłki nożnej) na ten problem, bo jak narazie plany sięgaj końca tego sezonu, a co dalej...?
Liha,szacunek masz swoje zdanie i trudno sie z toba nie zgodzic i jezeli bylo
jak piszesz to naprawde stalo sie bardzo zle ,bo dobrze buduje sie krotkotrwaly
sukces za spore pieniadze sponsora ale czemu to sluzy??
Natomiast wiadomoscia ze wiekszosc zawodnikow jest wypozyczonych jestem zaskoczony.
Profesor naprawde powinnien sie zastanowic czy nie jest to droga do nikad.
Moze sie pojawic w innym klubie bardziej mozny sponsor i mamy pozamiatane
, z calym szacunkiem Comarch to nie jest znowu tak specjalnie bogata
firma .
Marku, poslalem Ci mejla
Druga drużyna to byłoby marzenie - pomijam aspekt kibicowski, który dla mnie osobiście byłby wspaniały - im więcej hokeja tym lepiej, tym bardziej że nasza pierwsza liga gra całkiem fajny hokej. Ale najważniejszy byłby aspekt szkoleniowy, pierwsza drużyna nie ma w tym momencie zaplecza a także ciężko mówić o konkurencji w składzie. Efekt jest taki że niektórzy zawodnicy nie mają gdzie grać i marnują się siedząc na ławce. Myślę że w momencie stworzenia drugiej drużyny, która jest kosztem w okolicach 200 - 300 tys. za sezon (nawet mniej jakby się postarać) jest możliwość że po pierwsze sprowadzimy kilku zdolnych juniorów (jako rozwiązanie przejściowe, w obliczu braku własnych), a także być może udałoby się namówić do powrotu naszych zawodników, którzy mogliby powalczyć o miejsce w skłądzie pierwszej drużyny własnie przez dobrą grę w rezerwach - myślę że to miejsce mogliby sobie wywalczyć. Generalnie przy takim nakładzie finansowym korzyści byłyby niewspółmierne - myślę że jest to tracenie możliwości zaoszczęzenia pieniędzy w przyszłości.
Druga drużyna to świetny pomysł. Zawsze oprócz młodych wilków chcących zagrać w pierwszej drużynie mogli by wracać do formy zawodnicy po kontuzji. Nie mówiąć np o sytuacji z Radziszewskim który w słabszym okresie (niestety nawet on takie miewa) mógłby pograć ze dwa -trzy mecze żeby powrócić do formy. Każdy zawodnik w gorsej dyspozycji może spokojnie pograć w drugiej drużynie, a nie siadać na ławe. Gdyby nie przerwa to teraz spokojnie pograć w takiej drużynie mógłby np:Horny( kiedy on coś ostatnio strzelił?). Kto wie czy nie szybciej by wrócił do formy a tak, to mimo że uważam że w formie jest świetny, to na dziś tego wogóle nie widać
dawno nie widziałem wpisów massera... dobrze, że pisze...
ad vocem: poza kosztami "osobowymi: czysto-trenersko-zawodniczymi" utrzymanie drugiej drużyny to porównywalny koszt z utrzymaniem drużyny pierwszej, przy zmniejszonych wpływach (reklamodawcy, widownia etc.)
idea piękna.. ze wszech miar słuszna.. ale boje się, że nierealna (PRZYNAJMNIEJ W REALIACH DZISIEJSZEGO CAŁEGO POLSKIEGO HOKEJA)
co że gracze pożyczeni? prawo Bosmana będzie we wrześniu
TD Koszty czysto trenersko - zawodnicze to lwia część budżetu pierwszej drużyny
stary kibol Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> CO WY NA TO ! TAK MI SIE MARZY!
> Nie wiem, czy ktoś brał pod uwagę możliwość
> stworzenia superligi np.
> -Północnej - złożonej z czołowych klubów Litwy,
> łotwy, Estonii, Polski Płn(Stoczniowiec, Touń)
> oraz
> -Południowej - złożonej z czołowych klubów
> Słowacji , Czech, Polski Płd (Cracovia, Podhale,
> Unia).
> Wpłynełoby to znacząco na podniesienie poziomu
> polskich drużyn i na zwiększenie atrakcyjności
> rozgrywek! Odpadłyby dalekie podróże na płn Polski
> (płd Polski dla drużyn z Gdańska i Torunia)!
>
> ???!!!
>
>
To jest moim zdaniem absurdalny pomysł.... Zgodnie z tradycją od lat toczy się walka o mistrzostwo Polski i nagle "ni z gruszki ni z pietruszki" mamy dokonać "hokejowego rozbioru Polski"???.... Jedni będą grać w lidze tzw. północnej litewsko-łotewsko-estońskiej (np. Toruń, Stoczniowiec), słowackiej (np. Cracovia, Unia Oświęcim, Podhale NT, KTH Krynica), czeskiej (GKS Tychy, Zagłębie Sosnowiec, Naprzód Janów, Czarne Jastrzębie, Polonia Bytom, HC Katowice), czy ukraińskiej (KH Sanok).... Wymieniłem wszystkie kluby poza Legią Warszawa, gdyz tutaj mam problem gdzie ja przydzielić? Najbardziej pasuje mi do ligi białoruskiej:) Na pewno taka sytuacja nie wpłynie na zwiększenie poziomu polskich druzyn, gdyż każda znajdzie swoje miejsce w lidze do której zostanie przydzielona.... Tzn. np.
=> Cracovia - trafiając do ligi słowackiej może gralibyśmy jakieś ogony w ekstralidze, natomiast w ekstralidze czeskiej z pewnością zabrakłoby dla nas miejca. Trudno mi powiedzieć o co ewentualnie by mogli walczyć nasi hokeiści w tych dwóch ligach, ale na wyczucie powiem tak:
- w ekstralidze słowackiej - jak juz powiedziałem, jakieś ogony;
- w pierwszej lidze czeskiej - może jakiś środek tabeli;
Unia Oświęcim i Podhale Nowy Targ - może by sobie poradzili w pierwszej lidze słowackiej;
GKS Tychy - walka o utrzymanie w pierwszej lidze czeskiej;
Zagłębie Sosnowiec - jakaś II liga czeska;
KH Sanok - jakaś III liga ukraińska;
inne jak KTH Krynica, Czarne Jastrzębie, Polonia Bytom, HC Katowice itd. - jakaś okręgówka, albo liga podwórkowa.
Nie sądzę by taka pozycja naszych klubów była wielką atrakcją dla kibiców, czy potencjalnych sponsorów.... Myślę, że to by spowodowało jeszcze większy upadek polskiego hokeja.... Gdyby tych klubów hokejowych w Polsce było 5-6 to owszem - pomysł byłby jak najbardziej dobry.... Chyba nawet byłoby to jedyne sensowne rozwiązanie. W tej chwili nie jest jednak tak tragicznie bo mamy 14 klubów (o jeden mniej niż 10 lat temu) i trzeba dązyć do tego by każdy z nich utrzymał się na hokejowej mapie Polski i z czasem przybywało ich więcej....
Niezłym natomiast, godnym rozważenia jest pomysł ligi południowo-wschodnio europejskiej pod warunkiem, że będzie rozgrywana równolegle z ligą w poszczególnych krajach biorących w niej udział (coś jakby europejskie puchary w piłce nożnej).... Nie wyobrażam sobie by mogło być inaczej, gdyż np. taki klub jak HC Katowice działający na zasadach czysto amatorskich trudno zmusić do wyjazdów gdzieś na Słowenię....
Przechodzę jeszcze do głównego wątku, czyli drużyny rezerwowej Cracovii w pierwszej lidze..... Z chęcią bym zobaczył mecz hokejowy Cracovia II kontra Legia Warszawa, ale nie w tym rzecz.... Tutaj podzielam zdanie Karvina na ten temat.... Na pewno koszty utrzymania takiej druzyny nie będą wysokie... Praktycznie takie jak całkowicie amatorskiej drużyny pierwszoligowej.... Tutaj potrzeba pieniędzy tylko na: sprzęt, organizację meczów i wyjazdy na mecze)
Szczerze mówiąc nie wierzę w realizacje tego pomysłu, ponieważ:
1. jeśli taki był, a został zablokowany przez wspomnianą powyzej osobę, to dopóki ona bedzie w klubie, to zrobi wszystko by do realizacji nie doszło, bo realizacja tego świadczyłaby o jego błędzie lub niewiedzy lub braku dobrej woli - działaniu na szkodę klubu (wybierz właściwe)
2. patrząc na dotychczasowa polityke kadrową wątpię czy zawodnicy, którzy odeszli vel zostali "odsunięci" z klubu, chcieliby wrócić do Cracovii przy obecnym skłądzie menezersko-trenerskim. Obawiam się, wbrew pełnym nadzieji wypowiedzi Karvina, czy ich dobra gra w II druzynie byłaby biletem do występów w Ekstralidze.
Pomysł ciekawy (nawet bardzo!!!) ale na razie czysto wirtualny.
5 dni później
W dzisiejszym "Przeglądzie Sportowym" zamieszczono artykuł zawierający propozycję stworzenia wspólnej ligi ze Słowakami!
stary kibol Napisał:
-------------------------------------------------------
> W dzisiejszym "Przeglądzie Sportowym" zamieszczono
> artykuł zawierający propozycję stworzenia wspólnej
> ligi ze Słowakami!
W tym artykule są propozycje, ale nie poparte żadnymi konkretnymi projektami.... Dla mnie wspólna liga ze słowakami nie ma żadnego sensu.... Prezes słowackiej extraligi zapowiada, że 4 najmocniejsze kluby polskie mogą rywalizować w rozgrywkach ligi polsko-słowackiej.... To teraz ja zadam pytanie - co z pozostałymi naszymi klubami??? Owszem moga grac gdzieś w ligach regionalnych Słowacji, ale to wiąże się z ogromnymi kosztami przejazdów na mecze.... Na to nie będzie stać przede wszystkim klubów słowackich, które występując w lidze regionalnej grają na zasadach czysto amatorskich.... Zakładam, że Stoczniowca, czy Toruń stac by było na takie wyjazdy.... Bardziej konkretny jest dla mnie pomysł ligi środkowo-europejskiej.... W tym wypadku słusznie pan Zięba (kierownik naszej sekcji hokejowej) powiedział, że ten pomysł będzie trudny do realizacji, gdyż "...wiąże się z nim duży wysiłek organizacyjny i finansowy..." Jak już wcześniej napisałem - pomysł ligi środkowo-europejskiej jest bardziej konkretny, przyjmując zasadę już wcześniej przedstawioną.... tzn. 2 kluby polskie przydzielone do I grupy pólnocnej (z Litwą, Estonią, Łotwą i ewentualnie Białorusią) i 4 polskie kluby do II grupy południowej (Słowacja, Węgry, Słowenia, Chorwacja).... Oczywiście na zasadzie, że rozgrywki będą odbywać się od września do grudnia, a póżniej będzie toczyć się już tylko walka o Mistrzostwo Polski w skróconej wersji - DOKŁADNIE TAK JAK NAPISALI W PS.... Żeby to jednak miało ręce i nogi, to widzę tutaj jeden jedyny sensowny do zrealizowania projekt, który postaram się przedstawić:
- zakładam, że z ligą ŚE ruszamy od sezonu 06/07
-zakładam, że kolejność na koniec sezonu 05/06 w ekstralidze polskiej będzie nastepująca (biorę pod uwagę aktualną pozycję w tabeli):
1. Cracovia
2. Unia Oświecim
3. GKS Tychy
4. Podhale NT
5. TKH Toruń
6. Stoczniowiec Gdańsk
***Więcej miejsc nie wymieniam, gdyż tylko te 6 klubów będzie miało zapewnioną grę w sezonie 06/07 w lidze środkowo-europejskiej.... Podział na grupy jest łatwy: 4 pierwsze trafiają do grupy południowej, a 2 ostatnie do grupy północnej i rozgrywają swoje mecze o mistrzostwo tej ligi w sezonie 06/07... Równocześnie cała szóstka ma zapewniony start w play off o mistrzostwo Polski w sezonie 06/07 na miejscach od 1-6.... Pozycja w tabeli przed play off o MP to sprawa do przedyskutowania, tzn.:
- albo brana będzie pod uwagę pozycja w ostatnich mistrzostwach Polski (w tym przypadku w sezonie 05/06)
- albo pozycja uzyskana w lidze środkowo-europejskiej (w tym przypadku w sezonie 06/07)
Pozostałe kluby polskie od września do grudnia będą toczyc rywalizację (według jakiegoś ustalonego systemu o 2 kolejne miejsca (7 i 8) w play off o mistrzostwo Polski w sezonie 06/07.
***Walka o MP w play off o MP w sezonie 06/07 oczywiście będzie toczyć się systemem 1-8, 2-7, 3-6, 5-4....
Tak to sobie mniej więcej wyobrażam i jest to dla mnie jedyny sensowny projekt.... Nie wiem tylko, czy w miarę przejrzyście i zrozumiale go opisałem....
Jest jeszcze jedno ale....
Np. w sezonie 09/10 kolejność w lidze polskiej na koniec sezonu będzie następująca:
1. Cracovia
2. GKS Tychy
3. Podhale Nowy Targ
4. Legia Warszawa
5. KH Sanok
6. Zagłębie Sosnowiec
Wtedy jest problem z przydzieleniem polskich drużyn do grup w lidze środkowo-europejskiej w sezonie 10/11...
Na pewno do grupy północnej zostanie przydzielona Legia Warszawa, natomiast kto jako drugi??? W tym wypadku chyba musi decydowac losowanie, albo najgorszy zespół spośród stawki zostanie tam przydzielony.... Czyli w tym wypadku Zagłebie Sosnowiec.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)