Mam aparat Olympus mju 400,dodam jego zdjecie i opis co napisali na stronce,nizej opisze problem.
OLYMPUS 400 DIGITAL
Aparat wyposażony jest w obiektyw,który posiada trzy elementy asferyczne. Ogniskowa obiektywu 35-105mm (odpowiednik aparatu małoobrazkowego 35 mm), zoom cyfrowy 4x, jasność f/3,1-5,2. Matryca CCD o rozdzielczości 4 mln pixeli. Pomiar swiatła: TTL, matrycowy, punktowy. Automatyczne nastawianie ostrosci (autofokus).Balans bieli w pełni automatyczny TTL. Posiada również pełna automatykę, programy tematyczne (portret,autoportret, zdjęcia nocne, krajobraz, portret na tle krajobrazu, makro, samowyzwalacz z opóznieniem o 12 sekun. Lampa błyskowa pracuje w czterech trybach: - Auto (automatyczna aktywacja w przypadku słabego lub tylnego oświetlenia), - Redukcja efektu czerwonych oczu, - Błysk dopełniający (wymuszona aktywacja błysku), - Synchronizacja z długimi czasami naświetlania (efekt synchronizacji na pierwszą kurtynę migawki,efekt synchronizacji na pierwszą kurtynę migawki z redukcja efektu czerwonych oczu), - Wyłącznie lampy błyskowej (brak błysku). W celu szybkiego przesyłania danych do komputera, aparat został wyposażony w interfejs USB. Nowe oprogramowanie CAMEDIA Master 4.1, które jest dostarczane łącznie z aparatem, daje możliwość archiwizowania, sortowania, edytowania i przetwarzania plików obrazu.
[img]http://img85.imageshack.us/img85/1527/olympusmju4003ko.jpg[/img]
Mam go od wakacji i do czasu bylo wszystko wporzadku.Teraz zdjęcia wychodzą rozmazane,niewyrazne,bylem ostatnio na urodzinach Siostrzenca,na ok 30 zdjec,dwa wyszly wyraznie.Nie mam zielonego pojecia dlaczego tak sie dzieje.Czy jest to kwestia ustawien? czy moze czegos innego? Aparat nie jest moze najwyzszej polki,ale zdjecia powinny wychodzic ładne i wyrazne raczej z kazdego sprzetu.Obecnie robie fotki na rozdzielczosci 1024x768,staram sie nie korzystac z lampy zeby nie "wypalała" zdjec,no chyba ze serio jest ciemno.W kwestii fotografii cyfrowej i aparatow jestem początkujący,dlatego zalozylem ten temat,bo moze wystarczy cos pozmieniac w ustawieniach etc. Instrukcje przeczytalem milion razy,ustawialem wszystko tak jak tam radzą i dalej nic.
Jak ktos z Was korzysta z cyfrówki od dluzszego czasu to prosilbym o pare rad dla poczatkujacej osoby,najlepsze ustawienia,rozdzielczosc itp.
Fotki robione tym aparatem sa m.in w temacie "Pasiaste pamiątki" czy jakos tak,tam doskonale widac ze te zdjecia wcale nie sa wyrazne! nawet jesli robilem z bliska w trybie makro.
-
-
Do Fotografów i siedzących w temacie aparatów cyfrowych
Zdjęcia są nieostre czy jakby za mgłą ? Bo jeśli to drugie to... zobacz czy obiektyw jest czysty czy ktoś go czasem np. palcem nie dotknął. Jeśli zdjęcia są permanentnie nie ostre tzn. że cos nie tak z autofocusem i raczej bez wizyty w serwisie się nie obejdzie. Jeśli aparat nie jest na gwarancji a potrzebujesz adres serwisu w Krakowie gdzie robią takie rzeczy to daj znać.
Update. No i oczywiście sprobuj robić zdjęcia z lampą, bo może Ci się tylko wydaje że światło jest dostateczne a automatyka bez lampy dopiera taki czas otwarcia migawki że zdjęcia wychodzą ruszone...
Są nieostre,tak jakby sie komus ręce trzęsły,jakby ruszał aparatem podczas robienia zdjecia,nawet jesli rece są oparte np o stół i nie ma mowy o drganiach.Aparat raczej na pewno jest na gwarancji o ile jest wogole podbita,no ale to juz inna bajka.
EDIT : Dzieki za cenne uwagi!
W jakiej rozdzielczosci najlepiej robic zdjecia?
LiPtOoN Napisał(a):
-------------------------------------------------------
>
> W jakiej rozdzielczosci najlepiej robic zdjecia?
>
W najwyższej na jaką pozwala aparat, zawsze można potem przeskalować w dół gdyby była taka potrzeba (np. aby zamiescic fotki w sieci). Chyba ze masz karte o małej pojemności i niewiele zdjec w maksymalnej rozdziałce Ci sie zmiesci.
Mam 256mb,wiec troche ich wejdzie.Dzieki za pomoc,bede probowal,jak nic nie przyniesie efektow to pojde do serwisu. Pozdrawiam.
Demek jak czuwasz to wywal temat:)
PS.Przydalby sie chyba temat "PASIAK PASIAKOWI" zeby nie zakladac nowych tematow z kazdą prosbą czy pytaniem...
Jakiś czas temu miałem podobny przypadek do Twojego, na skutek upadku poprzestwiało się coś w obiektywie,na początku aparat robił bardzo niewyraźne zdjęcia a następnie całkowicie odmówił posłuszeństwa. W serwisie Olympusa naprawę wycenili na 620 zł. Ostatecznie naprawił mi go typ na ul.Krakowskiej za 100 zł. Tu masz namiar :
Naprawa sprzętu fotograficznego
(0-12) 422 65 32
31-062 Kraków, Krakowska 6
godziny otwarcia:
poniedziałek - piątek: 10-17
Oczywiście jeśli odnajdziesz gwarancję to warto z niej skorzystać ;-)
O,bardzo Ci dziękuje! :)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)