marekksc Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Zegarek Magdy późni się 2 minuty na godzinę.
> O godzinie 7:00 rano zegarek ten wskazywał
> dokładny czas.
> Teraz jest południe (godzina 12:00), ale zegarek
> Magdy nie pokazuje takiej godziny.
>
> Kiedy ten zegarek wskaże południe (godzinę 12:00)?
>
> Odpowiedź uzasadnij.
12:13 i 333 milisekund. Tak mi wyszlo z szybkich obliczen w pamieci ;)
-
-
Zagadki...
12.10 i 19 sekund :P ?
11:44 elo
marekksc:
[i]Zegarek Magdy późni się 2 minuty na godzinę.
O godzinie 7:00 rano zegarek ten wskazywał dokładny czas.
Teraz jest południe (godzina 12:00), ale zegarek Magdy nie pokazuje takiej godziny.
Kiedy ten zegarek wskaże południe (godzinę 12:00)?
Odpowiedź uzasadnij.[/i]
Odpowiedź:
Zegarek wskaże południe w przybliżeniu o 12:10:20:69 (czytaj: godzina dwunasta, dziesięć minut, dwadzieścia sekund i prawie sześćdziesiąt dziewięć setnych sekundy)
Uzasadnienie:
Zegarek Magdy późni się o 1/30 czasu rzeczywistego. Dokładnie w południe pokaże więc godzinę 11:50. Pozostanie mu więc do "przerobienia" 10 minut jego własnego czasu, co stanowi 29/30 czasu rzeczywistego.
Zanim wskazówki zegara Magdy pokażą południe upłynie więc dodatkowo:
delta t = 600*30/29 = 620,6896552 sek, (słownie: 10 minut 20 sek i około 69 setnych sekundy czasu rzeczywistego).
60 dni później
Jakie jest najlepsze zdjecie Rasiaka ?
z boiska
Sorry jestem najebany. Wymysliłem dowcip, którego może jutro będę się wstydził. Z góry przepraszam. Szeregowy Kowalski dostał się do wojska 1 sierpnia 1995 roku. Zakładając, że co roku awansuje o jeden stopień, a co trzy lata na skutek przewinienia zostaje mu obniżony stopień o jeden, zaś co 10 lat na skutek wielkiego przewinienia zostaje zdegradowany do stopnia szeregowca. Zakładając, że szeregowy Kowalski będzie żył wiecznie i nigdy nie wystąpi z wojska, pytanie brzmi:
KIEDY SZEREGOWY KOWALSKI ZOSTANIE MARSZAŁKIEM.
Geopijatyk!
P.S. Nie wiem czy dobrze obliczyłem, ale wydaje mi się, że nigdy.
6 dni później
Jak wyglada Kaczynski w spodniach Giertycha?
Przez rozporek.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)