Dinthalion Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> A ilu kibiców na obczyźnie zarezerwowało bilety
> lotnicze specjalnie na derby płacąc nieraz ponad
> tysiąc złotych za przelot? Pomyślałeś o nich?
>
>
Troche dziwna argumentacja bo dużo wcześniej było wiadomo ,że Wisła do końca rundy nie bedzie wpuszczac przyjezdnych.
-
-
Derby Wisła - Cracovia przełożone!
Qń pisze: [i]"Knur, postaram się ( wbrew temu co o mnie piszą) odpowiedzieć na Twoje pytanie ..."[/i]. jednak to, co o Tobie tutaj piszą, nie jest tak zupełnie bez podstaw, bowiem jedyne pytanie w moim poście brzmi: [i]"...ale czemu doKN w ostatniej chwili?"[/i], a w Twojej replice ani słowa na ten temat. udowadniasz, nie bez racji, że RoMan, Pasiak przecież, niepotrzebnie rozciąga nasze żale na "kibiców krakowskiej piłki". ale na moje pytanie jednak nie odpowiedziałeś...
a Tobie pod rozwagę podam przykład klubu naprawdę profesjonalnego:
1 maja Milan grał na wyjeździe z Fiorentiną
4 maja półfinał LM, rewanż z PSV Eindhoven (uwaga, pierwszy mecz również wygrał 2:0)
8 maja mecz u siebie z Juventusem, praktycznie o mistrzostwo Włoch.
kalendarz znany był od dawna. przekładali?
tymczasem u Was:
17 sieprnia reprezentacja gra mecz towarzyski, wystąpi w nim kilku Waszych zawodników
20 sierpnia mają być derby, z rywalem, który bynajmniej w formie nie jest
23 sierpnia rewanż po wygranym 2:0 pierwszym meczu, który miał miejsce 9 sierpnia. a ten temat, w którym pada pierwszy raz informacja, że przekładacie, powstał dwa dni później...
to mi odpowiedz Qń, tak między zwierzętami, dlaczego tak późno przkładacie 170. świętą wojnę?
terminarz ligi znany był oddawna, z turniejem Łobanowskiego też Ukraińcy nie wyskoczyli przedwczoraj, jak się układają rundy wstępne LM wiadomo. a jednak dopiero na 9 dni przed derbami coś się zmieniło... kupy mie sie to nie trzyma. zacząłem od cytatu Twojej wypowiedzi, i takimż cytatem zakończę: [i]"Logikę, logikę diabli wzięli...."[/i]
Knur- dlaczego w ostatniej chwili do KN? Za cholerę nie wiem, ale wiem, że jest spora szansa, by polski zespół zagrał w LM. Źle ustalono terminarz spotkań ligowych, to trzeba go zmienić i zapamiętać na przyszłość, by w terminarzu uwzględnić wszelkie przypadki.
Wczorajszy mecz pomiedzy młodzieżówkami Polski i Niemiec pokazał różnicę, jaka dzieli polską piłkę od piłki europejskiej. Trudno porównywać Milan z Wisłą (mnie to boli jeszcze bardziej), może (w co niestety wątpię) dożyjemy czasów, gdy polskie zespoły bedą miały sponsorów, zaplecze, stadiony itd., porównywalne z klubami z Niemiec, Włoch czy Hiszpanii.
Obecnie jest przepaść- czym ja zasypać? Tylko kasą, a kasa jest w Europie nie w naszej lidze (o lewej kasie nie piszę). Fakt, Wy możecie obawiać się sukcesu Wisły, ale w szerszej perspektywie, sukces polskiego zespołu jest potrzebny całej naszej piłce. Może warto zatem nie drzeć szat, nie podgrzewać atmosfery? Nie musimy się kochać, ale nie musimy się również nienawidzić.
Terminarz był znany, turniej na Ukrainie anonsowany, eliminacje LM ustalone- dlaczego przesunieto termin spotkania derbowego tak późno? Zapewniam Cię, że nie po to, by zrobić Ci na złość, kładę to na karb naszej polskiej mentalności. Tu cigle robi się (myśli się) zbyt późno.
[i]"Knur- dlaczego w ostatniej chwili do KN? Za cholerę nie wiem, ale wiem, że jest spora szansa, by polski zespół zagrał w LM. Źle ustalono terminarz spotkań ligowych, to trzeba go zmienić i zapamiętać na przyszłość, by w terminarzu uwzględnić wszelkie przypadki."[/i]. tzn. jak zmienić? żeby ani przed ani po eLM albo i samej LM nie było ligi? jak Ty sobie to wyobrażasz, szczególnie w naszym klimacie? jak Was nie stać na granie co trzy dni ciężkiego meczu, no to dajcie sobie siana z pucharami!
sorki, ale w ten sposób przepaść będzie się powiększać... jeśli najlepszy polski team nie jest w stanie grać co trzy dni... nie może być specjalnego czy ulgowego traktowania, bo się gwiazdki przyzwyczajają, a w "Europie" nikt ich ulgowo traktować nie będzie, i stąd nasze "sukcesy".
ps. a jeśli już awansujecie, i pojawi się szansa zdobycia pierwszego punktu, to też będziemy przekładać? amatorszczyzna, Qniu, i przekaż to kolegom po szalu, jak im sodóweczka będzie do łba szła.
ps2. akutat na Was trafiło, no i tak się złożyło, że przekładane są derby - stąd może poziom mojego wqrfienia wyższy od przeciętnego, ale wierz mi, że gdyby to (oby kiedyś!) na nas trafiło, to też bym się upierał, żeby grać co 3/4 dni! bo jak chłopcy nie wyrabiają, to z czym my się pchamy na salony?
Źle się wysłowiłem- chodzi mi o ta szansę, która jest teraz! Faza grupowa daje ten komfort, że nie odpada sie po przegranym meczu a jeżeli Wiśle uda się coś ugrać, to może w następnych eliminacja wystapią dwa nasze zespoły? Może mistrz (ktokolwiek to bedzie) zostanie rozstawiony w trzeciej rundzie? Jest realna szansa. Oczywiście, że musimy nauczyć się grać co trzy dni, ale jezeli nie uda się przebić polskim zespołom do europejskich pucharów, to nigdy nie bedzie tego "musu"- chyba, że ligę powiększą do 28 zespołów.
Qń odpowiedź na pytanie zadane przez Knura dlaczego Derby zostałe przełozone tak późno jest banalnie prosta.
Bo wywalczyliście w pierwszym meczu zaliczkę dającą szansę na awans do LM.
Jakbyście przegrali 0-1 czy osiągnęli inny niesatysfakcjonujący was wynik nie byłoby mowy o żadnym przekładaniu. I dziwię sie że tego nie widzisz, albo nie chcesz zauważyć.
Jak w taki sposób chcecie gonić reszte Europy to nie daje wam za dużych szans. Piszesz o tym że młodzieżówke Polski i Niemiec dzieli przepaść. Jak ma nie dzielić skoro w naszym kraju robi sie wszystko żeby piłkarze grali jak najmniej (najlepiej jeden mecz na 2 tygodnie).
Europe można dognić tylko i wyłacznie profesjonalizmem swoich działań. A tego wam w tej sprawie wyraźnie zabrakło.
Boże, następne siedemnaście stron..
Pac-Man Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Europe można dognić tylko i wyłacznie
> profesjonalizmem swoich działań. A tego wam w tej
> sprawie wyraźnie zabrakło.
Przepraszam, że udało nam się wygrać, jednak, co się stało, to się nie odstanie, trudno. Niestety to nieszczęście zbiegło się z dość napietym terminarzem (o którym też ktoś wcześnie nie pomyślał- brak profesjonalizmu).
Zrozum, w POLSKIJ PIŁCE NOŻNEJ NIE MA PROFESJONALIZMU! Od szkolenia młodzieży począwszy na PZPNie skończywszy.
Ale, może jest szansa by to zmienić? Kluby, które podajecie jako przykłady profesjonalizmu, to bogate (błagam, nie dyskutujmy, że Barcelona jest zadłużona) kluby europejskie. Kluby, które mogą sobie pozwolić na utrzymanie bardzo mocnej ławki rezerwowych. My żyjemy (jeszcze) w innej rzeczywistości piłkarskiej.
Wisła postępuje profesjonalnie i gra w meczu derbowym- Engel, mając w perspektywie mecz rewanżowy LM, daje odpocząć kadrowiczom (prawdopodobieństwo odniesienia kontuzji w meczu derbowym też jest duże) i wystawia "drugą" jedenastkę. Wygrywacie po przeciętnym meczu- czy jest sie czym pochwalić? Każda gazeta, każda stacja telewizyjna informuje: Cracovia po nieciekawym spotkaniu pokonała rezerwy Wisły 2:1 (Boże, przecież żyjecie w tym samym kraju, mijam się z prawdą?).
Czy zastanawialiście się (a przecież nie byłoby to takie niemożliwe) co by było, gdyby Cracovia w "takim" meczu przegrała?...
Qń-u::)
Pierwsza sprawa: Zrozum że mecze co 3 dni to NIE JEST napięty terminarz. To jest normalny terminarz. Dwa posty wyżej piszesz że musimy nauczyć sie grać co 3 dni - teraz że to napięty terminarz. Zdecyduj się.
Druga sprawa: Piszesz że w Polskiej piłce nie ma profesonalizmu - i rouzmiem że to ma być wytłumaczenie dlaczego możecie ot tak Sobie przełożyć mecz ??
Nadal nie potrafie zrozumieć dlaczego Wiśle pozowlono przełożyć mecz a Groclinowi nie.
Trzecia sprawa: Pewnie że wolałbym żeby podczas meczu debowego obie drużyny wystąpiły w najlepszych, optymalnych składach, ale wiesz dobrze że podczas sezonu zdażają sie kartki, kontuzje itd. - i nikt wtedy nie płacze o przełożenie meczu. I to jest normalne, tak samo jak normalnym jest to że walka na wszystkich piłkarskich frontach nie jest łatwa lekka i przyjemna.
Najbardziej w tym wszystkim obawiam sie tego że właśnie stworzyliście nowy, niebezpieczny precedens, który tylko oddala nas od europejskiej piłki.
Boże...
Pac pojawiasz się na 17 (słownie: siedemnastej) stronie dyskusji i zaczynasz wszystko od początku. Ja wiem, że to jest jakiś sposób na wykończenie adwersarza, ale nie jest to do końca uczciwe.
Wybacz, ale nie mogę się opanować- spróbuj stworzyć stary precedens...
Cracovia boi się dostać baty a Wisłę przeraża wizja nie awansowania do LM, rachunek jest więc prosty - przekładamy derby,
powtarzam, to kpina, dobrze, że widzi to wielu z as, choc nie wszyscy (tobie Qń chyba woźnica zasłonił totalnie oczy klapkami),
śmieszne, że niecały rok temu fani Wisły zapowiadali, że rozjedziemy w derbach Cracovię 8:0, a teraz mówią o możliwych kontuzjach, zmęczeniu, mocnej randze meczu dla wislackich zawodników..
jeszcze śmieszniejsze, że działacze Cracovii odetchnęli z ulgą, bowiem z taką grą jak choćby z Górnikiem Zabrze to w tym roku 0:8 z Wisłą jest możliwe..
ważne tylko, żeby zarówno fani Cracovii jak i Wisły nie łykali bezkrytycznie kitu o dobru polskiej piłki..
jeśli chodzi o Wisłę, to drużyna z charakterem i mocnym psychicznym kręgosłupem (a taką jak sądzę chce być Biała Gwiazda) nie powinna bać sie derbowego starcia nawet na dwa dni przed meczem dekady..
jeśli chodzi o Cracovię - słaba forma to wyłącznie jej problem.. trzeba było szlifować ją właśnie na derby i Legię, a nie doprowadzać do sytuacji, że skazywana na spadek z ligi drużyna z Zabrza wygrywa na dwa tygodnie przed derbami z Pasami 3:0.. za tak skandaliczną formę Cracovii, zimny prysznic w postaci przegranych wysoko derbów, piłkarzom i trenerowi Pasów z pewnością się należy..
jeśli receptą na wygraną z Wisłą mają być derby w zimie z wykończonym sezonem Frankowskim i słaniającym się po boisku Cantoro, to ja dziękuję.. nie ma to nic wspólnego z pięknem i dramatyzmem sportu, a jedynie z kunktatorstwem i mydleniem oczu kibicom przez działaczy obu klubów..
wytłumaczenie, że przełożenie derbów jest wszystkim na rekę jest bzdurą.. wszystkim, ale nie wielu kibicom.. chyba, że reszta lubiacych piłkę Krakusów lubi mydliny pod powiekami..
pozdrawiam
Po takim tekście Ro Man, Ty mnie zarzucasz ślepotę?
Pisałem dużo wcześniej w innym temacie i nie otrzymałem odpowiedzi więc napisałem tym temacie....i też nie otrzymałem odpowiedzi. Jakoś mnie to jednak nie dziwi.
Jak dla mnie koniec tematu.
Pozdrawiam.
jak w temacie
CRACOVIA 1906 - na zawsze pierwsi
Pierwszy Mistrz Polski (1921), Jedyny Mistrz Galicji (1913)
[img]http://www.cracovia.strefa.pl/sygnaturki/J_K.jpg[/img]
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)