Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • a tak mieliście?

• Hyde Park
    • Rozpoczęto 16.07.2005 o 00:27
      Ostatnia aktywność 25.10.2005 o 14:58
      7316 wyświetleń
    • north

515
      0
    • 22.07.2005 o 12:23
      Post #239344 22.07.2005 12:23
    tomJA Nasze argumenty z Cyrankiewiczem podobne do Waszych o nasze sukcesy z milicją. Bo wspomniana przez Ciebie koszykówka nigdy wiodącym sportem na Wiśle nie była i nie będzie. A o sukcesy piłkarskie za komuny i dzięki systemowi to możecie przyczepić się do Gornika - aaa zapomniałem że Ich akurat szanujecie.
    • fiore

2.2K
      0
    • 22.07.2005 o 12:57
      Post #239351 22.07.2005 12:57
    North : nie piszę tu tylko o Tobie ! czytać umiem, pisać też , myśleć tymbardziej - nie musisz mnie, więc do tego przymuszać...full service
    93 dni później
    • north

515
      0
    • 24.10.2005 o 01:11
      Post #258862 24.10.2005 01:11
    Nie mogłem obejść tego tak sobie wiec proszę northa o wklejenie mojego prostującego posta. Cytat: Trochę historii dla ignorantów z drugiej strony Błoń: Jeśli chodzi o sekwencję zdarzeń to Cracovia wyprzedziła Wisłę w zmianie swego statusu o cały miesiąc i znalazła się w Związku Zawodowym Pracowników Samorządowych RP już z końcem 1948 r. Miś: Fakt, że bylo to miesiąc wcześniej (Cracovia w październiku, Wisła w listopadzie). Niemniej pan Czapnicki (następca usuniętego Żura) przyklepał natychmiast to co mu podano, władze Wisły natomiast jeździly z pielgrzymkami do Różańskiego, aby to ich zrobić Gwardią, a nie ZZK Kolejarzem. Zabiegi te wymagały nieco czasu, stąd opóźnienie Rosomak: Osobiście nie wiem jak dokładnie było ale jeśli posiłkujesz się tymi źródłami co w przypadku pozostałych spraw zawartych w tym poście to najzwyczajniej w świecie kłamiesz. Cytat: w 1950 r. (21.05) legenda tego klubu T. Parpan przed meczem Unia Ruch-Ogniwo Cracovia odczytać musiał rezolucję potępiającą "zakusy anglo-amerykańskich podżegaczy wojennych Miś: Kłamstwo. Rezolucja taka zostala odczytana, ale nie przez Parpana, który odmówił - za co został z klubu wyrzucony rzekomo dlatego, że "nagle zapragnął grać z bratem w Garbarni, tylko przez innego Tadeusza - Glimasa. Rosomak: Nie kłam Miś. Przegląd Sportowy nr. 40, (22 maj 1950r). Przed meczem podpisali zawodnicy obu zespołów wraz z sędziami i kierownictwem apel pokoju. Uroczystość podpisania poprzedziło odczytanie rezolucji przez Parpana (podkreślam) i Kubalanke. Parpan (podkreślam) powiedział m.in.: Solidaryzujemy się z uchwałami kongresu sztokholmskiego i żądamy bezwarunkowego zakazu użycia energii atomowej. Odpowiedzią na to, na zakusy anglo-amerykańskich podżegaczy wojennych będzie wzmożona praca nad szybszym i lepszym wykonaniem planu 6-letniego, nad uzyskaniem coraz to lepszych wyników sportowych. Ponadto Parpan po tym wydarzeniu grał jeszcze jakiś czas w Cracovii. Wg krótkich internetowych notek biograficznych grał w Cracovii do 1951 r., a po rzekomej odmowie odczytania cytowanej powyżej rezolucji zagrał (pewnie w ramach represji) w czerwcu mecz w reprezentacji Polski. O Parpanie piszę z przykrością bo znam jego okupacyjną przeszłość i naprawdę wolałbym, żeby tacy ludzie pozostali kryształowi. Cytat: W okresie odwilży 1955/56 TS Wisła nie było pierwszym klubem w Krakowie, który powrócił do swej tradycyjnej nazwy. Wyprzedziła ją w tym m.in. Cracovia Miś: I to o całe dwa lata Rosomnak: Nie kłam Miś Za Przegląd Sportowy nr. 96 z dnia 14 września 1955r. (cytowany już w temacie): Kraków: Wojewódzki Zarząd ZS Gwardia w Krakowie powziął na posiedzeniu w dniu 10 b.m. uchwałę na mocy której wszystkie sekcje wyczynowe w Krakowie powróciły do nazwy Wisła”(podkreślam) cytat: choć powody tego stanu rzeczy nie leżały w opieszałości ludzi Wisły, czy szczególnym oporze władz klubowych. Oficjalnie Wisła mogła wrócić do swej macierzystej nazwy dopiero we wrześniu, a powodem tej zwłoki okazały się donosy do władz życzliwych klubowi osób (wtajemniczeni twierdzą, że idące z drugiej strony Błoń). Przeszkodą przed wcześniejszym powrotem do nazwy Wisły miał być przedwojenny statut klubu, zawierający "rzekomy paragraf aryjski Miś: Otóż nie rzekomy. W 1938 Wisła i Warta wystąpiły z wnioskiem o wprowadzeniu paragrafu aryjskiego do statutu pzpn. Poniewaz to padło - wprowadziły go do własnych statutów. Próbowano taki paragraf wprowadzić i w Cracovii - jednak stanowczy sprzeciw Kałuży i Nowaczyńskiego - storpedował ten plan” Rosomak: Mógłbyś zacytować źródło? Jeśli chodzi o tzw. paragraf aryjski w statucie Wisły – to cytuję przedwojenny statut Wisły i powojenny z 1946 r. (zresztą wprost przepisany z przedwojennego): Członkiem zwyczajnym może być każda osoba na czci nieposzlakowana, która ukończyła 18 lat, polecona przez 2-ch członków Towarzystwa i przyjęta przez Zarząd Główny. Obowiązkiem członka TS Wisła było zachowywać się zawsze i wszędzie zgodnie z wymogami człowieka honorowego, dobrego Polaka i rzetelnego sportowca. (Pkt IV. par. 15 i 20). Cytat: Jak pisano potem w prasie okazało się to złośliwą plotką Miś W jakiej prasie pisano? Bzdura. Chyba, że w partyjnej albo wewnętrznym biuletynie Gwardii(tych źródeł nie czytałem, więc nie mogę się upierać) Rosomak: Z Twoich wypowiedzi wynika, że jakoby głównie właśnie taką (partyjną i gwardyjską) prasę czytałeś. Cytat: Zarząd ZS Gwardia w Krakowie powziął na posiedzeniu 10.09.1955 r. uchwałę, na mocy której wszystkie sekcje wyczynowe w Krakowie miały powrócić do nazwy Wisła. Już w kilka godzin po uchwale Prezydium klubu na boisko Cracovii przed derbowym pojedynkiem z odwieczną rywalką wybiegła oficjalnie Wisła, a nie Gwardia. Miś: Otóż gówno prawda. Wystarczy przejrzeć sprawozdania z tego meczu. WSZYSTKIE piszą, że był to mecz CRACOVIA - GWARDIA. I piszą jeszcze tak przez ponad rok. Potem pisza przez następny Gwardia-Wisła. Rosomak: Znowu pudło Miś. Co prawda nie sprawdzałem jak tam piszą WSZYSTKIE sprawozdania z tego meczu. Na pewno jednak w środę 14 września 1955r. Przegląd Sportowy (nr102) pisał w jednym z reportaży: ... do czwartkowego finału znacznie trudniejszą drogę miała Lechia. Zwyciężyła ona kolejno: Kolejarza Nowy Sącz 3:2, Wisłę (podkreślam) Kraków 1:0... I pisze tak, i pisze... (sprawdzałem wybiórczo do 1966). Miś: Ale pismaki w gazetach widocznie kłamią, podobnie jak oficjalna historia klubu z oficjalnej strony gts mówiąca, ze do tradycyjnej nazwy powrócono wprawdzie 10, ale nie wrześniu tylko października, i nie 1955 a 1957 (poprawiajcie sobie, poprawiajcie - mam zrzut tej strony ). A tu odpowiedni cytacik: 1957 10 października Walne Zebranie podjęło uchwałę o powrocie do nazwy TS Wisła. Wprowadzony też został nowy wzór godła klubowego. Była to czerwono - granatowa tarcza z białą gwiazdą i napisem TS Wisła 1906. Pomijam już to, że nie udało się powrócić do TS Wisła. Kompromisem było Gwardyjskie Towarzystwo (od "towarzyszy") Wisła[/b] co egzystowało do roku 1990. Ale jedna literka w skrócie to mało znaczący szczegół Rosomak: Co do pismaków to wyszło na to, że Ty kłamiesz, natomiast odnośnie strony to osoby, które tworzą strony internetowe nie zawsze wnikają w szczegóły (często są na bakier z historią nie tylko w przypadku Wisły), tak że traktowałbym to na Twoim miejscu tak jak np. traktujesz wspomnienia Mielecha czy też wydania Gowarzewskiego. Miś: Ale jak trwoga to do Boga. Dwa lata po powrocie do nazwy kopacze GTS dostawali od wszystkich. W końcu ciemną nocą... poświęcono stadion. Ale niewiele to zmieniło. Rosomak: Dobrze, że byli jeszcze tacy co święcili. cytat: Gowarzewski podaje, że wpływ na to miał fakt powrotu klubu do swej tradycyjnej nazwy jesienią ubiegłego roku - co zostało źle przyjęte przez gwardyjską centralę i zaowocowało obstrukcjami przy okazji jubileuszu Miś: Przy całym szacunku dla Gowarzewskiego podaje on wiele innych głupot, np. dotyczących powstania ligi, czy króla strzelców w roku 1928. Widać wolał przepisać wspomnienia Mielecha niż sprawdzić w archiwach, albo w ówczesnych gazetach (np. Przegląd Sportowy) Rosomak: Wnioskuję, że przytoczone przeze mnie fragmenty z Przeglądu Sportowego załatwiają poruszone tu sprawy i obnażają Twoją propagandę. A wniosek z Twoich wypocin nasuwa się taki, że jeśli źle pisano o Wiśle to była to prawda, a jeśli o Cracovii – to było kłamstwo Ps. Z premedytacją obrałem Przegląd Sportowy jako źródło. Mógłbym przytoczyć i inne pisma jednak myślę, że mógłbyś nie uwierzyć. Ps.2 Mam małą prośbę do Ciebie. Wygląda, że młodzieniaszkiem już nie jesteś więc i rozważniej podchodzisz do życia. Zamiast wpajać małoletnim nienawistną propagandę zacznij może uczyć ich szacunku do rywala. Mniej pierwszego a więcej drugiego to i może z czasem młodociani przestaną się okaleczać i zabijać! A, i jeszcze do pozostałych kibiców Cracovii twierdzących jaka to Wisła była be a Cracovia cacy. Wy naprawdę chyba mało wiecie o swej historii.
    • paso_zyd

959
      0
    • 24.10.2005 o 09:15
      Post #258878 24.10.2005 09:15
    Widze north znaczy RadziuWolaDuchacka, że dopadła Cie frustracja... Mnie by tez dopadla jesli w 2 meczach moja drużyna zdobyłaby 1pkt...:P
    • north

515
      0
    • 24.10.2005 o 10:34
      Post #258889 24.10.2005 10:34
    Ja tylko przekleiłem to na prośbę Rosomaka. Tekst dostałem w piątek a wkleiłem go wczoraj bo weekenad miałem zajebany. Mecz z Koroną nie ma dla mnie żadnego znaczenia. Tyle mnie znasz a nie zauważyłeś że wyniki mają dla mnie drugorzędne znaczenie.
    • paso_zyd

959
      0
    • 24.10.2005 o 14:52
      Post #258938 24.10.2005 14:52
    Radziu Ty byś wolał żebym Cie nie znał...:)
    • Robinksc

5K
      149
    • 24.10.2005 o 15:29
      Post #258945 24.10.2005 15:29
    North takie szybkie pytanie, ale zby nie zakladac tematów. Jak to sie stało że Korona weszła na wasz stadion a my nie wejdziemy ?? Stali sobie nawet na A otoczeni przez Policje.
    • paso_zyd

959
      0
    • 24.10.2005 o 16:17
      Post #258956 24.10.2005 16:17
    Robin!! Bo Klicki sprzedaje im bilety w kioskach KOLPORTERA... Ale Radziu Ci nie odpowie bo to wielka zWiślacka tajemnica...
    • north

515
      0
    • 24.10.2005 o 20:47
      Post #259021 24.10.2005 20:47
    RobinKSC Nie mam pojęcia szczerze mówiąc. Może po prostu sobie przyjechali na wlasną rękę, nabyli wejściowki na mecz i jednorazowe identyfikatory i weszli. Tak może zrobić każdy, nawet Wy przecież na derbach na Wiśle byliscie zapewne na sektorach A i B, o czym zresztą tutaj można było przeczytać. Oni usiedli w jednym miejscu i wokół nich była ochrona (policji nie ma na stadionie), jak dla mnie zresztą ta ochrona bez znaczenia bo na fanach Kolportera mi nie zależy a wiemy że to bynajmniej nie Koroniarze.
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 25.10.2005 o 00:23
      Post #259052 25.10.2005 00:23
    > bo na fanach Kolportera mi nie zależy nie ma ta jak kogoś okraść, nie Juruś? ...
    • DSS

4.4K
      1K
    • 25.10.2005 o 07:39
      Post #259064 25.10.2005 07:39
    Nie ma to jak na Woli wiślakiem być. hehe
    • north

515
      0
    • 25.10.2005 o 09:21
      Post #259082 25.10.2005 09:21
    a coś na temat chłopaki?
    • Robinksc

5K
      149
    • 25.10.2005 o 09:57
      Post #259089 25.10.2005 09:57
    North to wszystko do Misia jest skierowane, to są dyskusje na wyższym poziomie :) "abstrakcji". Ja może tak wrzuce coś do kwestii gwardyjsko-milicyjnej :) ale ze współczesności. Miałem tylko jednego goscia za Wisłą w klasie w szkole średniej, bardzo w porządku w sumie. Ale ostatnio go olśniło dopiero chyba i wybiera sie niedługo do szkoły w Szczytnie. To nie może być przypadek :) że to akurat on.
    • north

515
      0
    • 25.10.2005 o 11:16
      Post #259117 25.10.2005 11:16
    To ja wrzucę też przypadek z mniejszego poziomu abstrakcji. Kiedyś tam szukaliśmy Was przy okazji pewnego meczu. W pewnym momencie zjechało się trochę radiowozów. Takie tam przeszukanie itp. Jeden policjant miał wpinkę Cracovii i rzucał teksty "co pieski, zadym sie zachciewa?" Jedno miasto + ostra i tradycyjna rywalizacja = kibice nawet na komendach. Nie ma co ukrywać.
    • paso_zyd

959
      0
    • 25.10.2005 o 11:31
      Post #259119 25.10.2005 11:31
    Radziu!! Ty nas szukałeś??...Dziwne...bo o ile sobie dobrze przypominam to my Cie szukalismy... i nawet znaleźliśmy...i musiałes sie ostro tłumaczyć ze swoich internetowych wybryków...
    • Adam Akustyk

3.5K
      9
    • 25.10.2005 o 11:55
      Post #259123 25.10.2005 11:55
    słowem: "szukalem Was, a to Wy przyszliscie do mnie.." bez obrazy oczywiscie, tak mi sie skojarzyło..
    • north

515
      0
    • 25.10.2005 o 12:04
      Post #259125 25.10.2005 12:04
    Co Ty paso zyd pierdolisz??? kiedy, co , gdzie ??? Jak komuś się wydaje że mnie zna to proszę o podejście na ulicy i przedstawienie swoich żali a nie jakies netowe rozkminki. z kim Ty paso żyd gadałeś? jedyna osoba jakiej od Was się przedstawiłem to Ś ale historię ta już jest słynna a ś był tak pijany że nic nie pamięta :-)
    • paso_zyd

959
      0
    • 25.10.2005 o 12:17
      Post #259126 25.10.2005 12:17
    Trzeba będzie sie znowu do Ciebie wybrać Radziu...:)
    • north

515
      0
    • 25.10.2005 o 12:35
      Post #259131 25.10.2005 12:35
    Czekam, i nie pisz "znowu" bo jesteś w grubym błędzie jeśli myślusz że kiedykolwiek ze mną gadałeś. No chyba że mi się nie przedstawiłeś, ale nie przypominam sobie żadnej rozmowy z nikim o "sprawach internetu". :-)
    • paso_zyd

959
      0
    • 25.10.2005 o 13:02
      Post #259139 25.10.2005 13:02
    Masz krotka pamiec... Skąd wiesz ze akurat chodzi o mnie...

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie