Mnie bardzo zadziwilo jak na bloniach po Mszy podeszedl do mnie kibic Wisły i powiedzial "Powodzenia" poprostu mnie zatkalo ale odpowiedzialem dziekuje i wzajemnie.
A serce sciskalo jak sie patrzylo na caly stadion szczegolnie przy tej piesni o Pojednaniu i "Barce"
-
-
--==Pomszalne komentarze==-- tu wszystkie wpisy
Szacunek dla Wszystkich - Wisła i Cracovia Jest wielka!!
Wielki też jest Hutnik, było ich około 600-800 głów ( Nowa Huta Zawsze z Tobą!)
Brawo dla Wielkiej Krakowskiej Trójcy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Niech Nam rozbudują stadiony, niech Wisła i Cracovia gra w pucharach, Niech Hutnik wróci do 1 ligi i też gra w pucharach - Niech beda Derby międzytą Trójcą......
Gród Krakowksi Rządzi, Miueszkańcy Wzgórza Wawelskiego Rulez!!!!!!!
a ja napisze tak: :)
jasnym jest że żadnej zgody nie będzie, mam nadzieje jednak że zrodzi sie szacunek, że niektórzy zaczną widziec w kibicach druzyny przeciwnej normalnych ludzi.
Atmosfera mimo pewnego napięcia na początku wspaniała (a napewno niepowtarzalna)
A taka juz ostania refleksja to taka że zaczynam wierzyc powoli ze derby na 100 lecie moga byc wspanialym swietem sportowym. A moze uda sie zorganizowac jakis turniej kibiców - kto wie kto wie....
p.s. też widziałem jedną nieprzyjemną akcje ze strony Wisly - ale napewno nie przesłoniła mi ona pozytywnego obrazu kibiców Wisły.
pozdrawiam
Wchodząc na stadion miałam mieszane uczucia, zwłaszcza, że szłam w dość licznej grupie kibiców Hutnika. I tu zgadzam się z Knurem, trzeba się było oswoić z widokiem innych barw na własnym stadionie. Dziwne uczucie..
Dziwne z początku, potem uczestnicząc we mszy i myślami będąc z Papieżem - miłe i wzruszające..
Mówicie, ze były incydenty - owszem, zresztą wielu młodych ludzi nie dorosło jeszcze do tego typu uroczystości. Ale pomijam to, pomijam ponieważ mimo wszystko, udało nam sie stworzyć niepowtarzalny klimat i dać świadectwo naszego człowieczeństwa i przywiazanania do słów naszego Papy, byc moze tylko dziś, ale jednak cos w tym było..
Napewno, wielkie przeżycie i zapamietam je długo. Jestem z nas dumna..
No nie wiem czy to było tylko takie pojednanie parodniowe.Proponowałbym raczej więcej tolerancji pomiędzy nami kibicami dwóch najstarszych klubów w Polsce.Bo raczej o przyjażni na razie nie ma co mówić , ponieważ jeszcze jest dużo zaszłości z poprzednich lat które tkwią w pamieći.A więc więcej tolerancjii proponuje jeszcze raz.
Cracovio moja ma tyś jest najlepsza !!!!!!!
No macie duzo racji, sam jako Wislak, upomnialem innego Wislaka o niestostowne zachowanie w pewnej sytulacji, ale faktycznie pominmy jednostki! Wiekszosc zachowala sie naprawde wspaniale! Dziekuje jeszcze raz za goscine!
Pozdrawiam
Właśnie wróciłem ;-) na stadioie spox oprócz małej grupy przy wejściu z szalem śmierć WIŚle ale paru debili zawsze sie znajdzie poza tym spox. To co mnie zauwazyłem to szczególni e(oprócz całej intencji spotkania ) to kibice płci przeciwnej ... MNIAM... brawo!!! ekstremiści zawsze bedą jak wszyscy umiarkowani wyluzują (ze wszystkich klubów) wyluzują będzie S U P E R
P.S. dwie kobitki w szalach jedna Wisły druga CRACOVI ... poprostu miazga chyba faktycznie kobitki łagodzą obyczje
P.S. 2 sorki za ton wypowiedzi ale piszę ok 2,5 h po zakończeniu mszy nie tylko kumaci powinni zrozumieć;-)
Szczerze mówiąc msza zaskoczyła mnie pozytywnie!!!!
Byłem na stadionie w barwach Widzewa od 18.30 praktycznie żadnej wrogości.Wszyscy starsi potrafili docenić powage chwilli oprócz jakichs małolatów. Siedziała sobie przede mna grupka 12-14 latków(szczyle ledwo od ziemi odrośniete) kurwili sobie na czym świat stoi bez przerwy teksty typu patrz pies pierdolony itp. ale debile znajda się wszędzie. Jak tylko sie dało to zlazłem na murawe tam już pełna sielanka. A na miescie śpiewy Wisła Hutnik Cracovia- szok
Generalnie szacunek dla Was wszystkich ogromny za dzisiejszy wieczór
Przez Błonia przeszło nas ok 6 tysięcy, atmosfera ciekawa już przed meczem z miasta ludzie szli w różnych barwach w strone stadionu. Niestety potem było troche napięć. Wasz "komitet powitalny" grupka debili niewymowynymi gestami i rozłożonym szalikiem "śmierć Wiśle" stała przy schodach którymi wchodzilismy, na szczęście wszyscy wytzymali od nas ciśnienie bo mogło by być ostro. Nie będe sie rozwodził bo wierze, ze to był tylko incydent i mam nadzieje, że było ich mało. Msza-niesamowita atmosfera poczatkowe ciśnienie opadało a widok kibiców przeciwnej drużyny z minuty na minute stawał się czymś normalnym. Pojawiły się transparenty, dużo szali, wiele miłych gestów, wspólna modlitwa. Pod koniec na sektorze intonujemy "Karol Wojtyła" i miło się zrobiło jak załapał cały stadion, potem dwie strony. Skandowanie "hej hej Cracovia" i "Wisła Kraków" bardzo fajne, ale zupałnie nie potrzebne "każdy to powie..." Wiadomo, że w 100% nigdy nie będzie ok bo są grupki idiotów które dały nawet dziś o sobie znać, jednak to jest kropelka w morzu tego co się wydarzyło!! Dziękuje!! Nie kochajmy się, nie lubmy się, nie udawajmy- SZACUNEK WYSTARCZY!! Ogólnie atmosfera i pojednanie dla Ojca Świętego poprostu wspaniałe, po mszy czułem się szczęśliwy. pozdrawiam
Drodzy Bracia w futbolu. Nie musimy się kochać ale powinniśmy szanować....tego chciałby nasz wspólny Ojciec Święty. Rywalizacja tylko na boisku i w oprawach meczów. Mam nadzieję że rozpoczęła się nowa era. Cracovia + Wisła = Szacunek
to było niesamowite! ja wśród kibiców cracovi :) jestem za wisłą ale dzisiaj nawet szalik cracovi miałam na szyji :) to było piękne!! cudwony widok!!!
Chce powiedzieć że nie tylko dziś jutro czy pojutrze chce bezpiecznie przejść z szalem swojego ukochanego klubu na ramionach ulicami Krakowa.
Mam nadzieję i głęboko w to wierze że to koniec waśni miedzy klubami
Janie Pawle 2 zmieniłeś świat zmieniłeś Polske zmieniasz kibiców
Lio30 - ne zapominaj o Hutniku takze
Wybacz JeyJey
Oczywiście że: Cracovia + Wisła + Hutnik + Garbarnia + Wawel + Juvenia = Szacunek i solidarny Kraków
Dziękuje Wam (kibicom Cracovii, Hutnika oraz Wisły (kolejność alfabetyczna)), że mogłem być dziś świadkiem tego naprawde niezwykłego wydarzenia...
Nigdy nie myślełem, że pół Polski może stać obok siebie z barwami klubowymi...
Pełen szacunek dla obecnych na Mszy Św.
Były nawet momenty, podczas których miałem łzy w oczach, np. "Abba Ojcze" + tysiące szali klubowych w górze...
Cały czas ciężko jest mi ochłonąć po tym co widziałem dziś na Waszym stadionie...
PS. Krakowskie dziewczyny są piękne i to te we wszystkich koszulkach krakowskich klubów :)
ŚP. Święta Wojna?
polak - dobrze by bylo ale niestety chyba nie ...
mowicei zgoda-jestem na 1906% za. mowicie tez o prowokacjach ze strony pasow. szczerze mowiac ja tego nie widzialem ( moze zle patrzylem ) ale krew mnie zalewala jak widzialem gnoi z szalikami wisly nawalonych w 3 d..y a o zapachu ziola nawet nie wspomne.qrwa na mszy chyba nie wypada (mowie tak mimo to iz marny ze mnie katolik) wstyd panowie wstyd.
Elmo, stales moze na murawie po lewej stronie od barierek, w koszulce i szaliku Widzewa? Jesli tak to stalismy kilka metrow od siebie.. :)
Bylo wspaniale, wielki szacunek dla Was Wszystkich! Zdalismy wszyscy dzisiaj pierwszy egzamin, oby tylko nie spoczac na laurach..
Tak samo jak inni na poczatku nie moglem sie przyzwyczaic do otaczajacych mnie wkolo barw "wrogich" klubow (odlaczylem sie od grupy Hutnika i wmieszalem w tlum na murawie).. Widzialem te nerwowe spojrzenia, i takie same pewnie rzucalem, ale z minuty na minute obecnosc innych barw, i nasza wspolna modlitwa stawaly sie coraz bardziej naturalne i normalne.. Kulimnacyjny punkt byl w momencie przekazania znaku pokoju, kiedy to uscisnalem dlonie wiecznych rywali.. A potem az serce roslo:)
To co sie dzis wydarzylo przejdzie do historii..
SZACUNEK!
--
KAŻDY TO POWIE, WOJTYŁA RZĄDZI W KRAKOWIE!
FOREVER HUTNIK KRAKÓW
ja dalej jestem w szoku-niesamowite!!! POTRAFIMY!!!!!!!!!!!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)