w 1948 roku ze stadionu Garbarni po meczu o mistrzostwo wyruszyl pochod kibicow Cracovii i Wisly na Rynek aby wspolnie swietowac mistrzostwo i wicemistrzostwo Polski ,moze za rok bedzie taki wspolny marsz .
Wiadomość zmieniona (04-04-05 23:14)
-
-
Przesłanie Papieża, a kibice w Krakowie.
WW1: masz racje, madrych ludzi jest wiecej. Z obu stron. Ale ci glupsi sa silniejsi. A to oni decyduja. A jesli nie teraz, to kiedy?
Wiślak proszę cię nie jątrz. Trzeba się umieć cieszyć z tego co jest. To twoje drążenie tematu jest nudne. Jest dobrze, więc chwal to co się stało patrz pozytywnie, a nie doszukuj sie odrazu że jakaś gówniara powiedziała komuś cos albo jakiś debil pokazał idiotyczny napis. Matołów nie brakuje po obu stronach. Nie odrazu Kraków zbudowano. .......a słyszałeś kiedyś w swoim życiu okrzyk "Cracovia - Wisła!!!!" ??? Bo ja nie .... i cieszę się, że słyszałem, bardzo się cieszę, choć zdaję sobie sprawę, że może jest to trochę na wyrost.
I choćby tylko parę osób z tych tłumów, które były na mszy zrozumie, że można inaczej będzie to CUD, który trzeba pielęgnować i pokazywać wszem i wobec, że cuda się zdarzają.
Pozdrawiam
Wislak_Krakow nie wiem czy znasz taki tekst piosenki Czesia Niemena
"ludzi dobrej woli jest wiecej "
Wiadomość zmieniona (04-04-05 23:19)
Senior - Blues: oczywiscie, ze znam :) tylko... tylko caly czas sie zastanawiam, nad konkretnymi dzialaniami, ktore nalezaloby podjac, aby dzisiejszy wieczor nie byl ostatni tego typu. Bo wiesz jaka polacy maja mentalnosc... tymczasem uwazam, ze chwila jest tak doniosla, ze nalezaloby ja pielegnowac. Moze organizowac cyklicznie jakies wspolne spotkania? Wspolne akcje przeciw przemocy? Dialog miedzy nami, cos w rodzaju "okraglego stolu"? Powoli i delikatnie? Wiesz, mnie chodzi o to, zeby nie skonczylo sie na gadaniu... jak to w Polsce czesto ma miejsce.
www.marsz.prv.pl
to chyba wlasnie taka inicjatywa kolejna o ktorej piszecie (?)
Wypowiadać się czy nie wypowiadac? Wypowiadac czy nie wypowidac? Nieee nie bede sie wypowiadał i niszczył waszych marzeń :D Powiem tyle mile się nawet zaskoczyłem mimo tego kamienia na samym początku i szalika "Śmierć Wiśle" było wszystko good, ale bez przesady... obysmy sie tylko i aż zaczeli szanować pierwszy krok; zacier już zrobiony mamy zaczątek szacunku, mam szacunek za tą msze i wasze zachowanie i mysle że na odwrót także jest. Ale bez przesady... a ci ludzie co tak gadali pod nosem myśle że mówili tylko przy ludziach którzy wyglądali w iare normalnie nie sądze by taka dziewczynka powiedział coś takeigo przy jakimś dużym chłopie z łyso ogoloną głową... To nic innego tylko lans i kozakowanie, popisywanie sie jeden przed drugim. Tak już jest wśród młodzieży i w różnych grupach społecznych różnymi rzeczami można się wylansować.
Wislak_Krakow tylko od nas zalezy jak bedzie, to tylko my kibice mozemy zmienic nastawienie do siebie wystarczy powiedziec temu kolo ktorego siedzisz na meczu ,ze nie warto podkrecac nienawisci do kibicow Cracovii
i ja zrobie to samo.
To wystarczy, taki gluchy telefon dobrej nowiny.A na derbach wspolnie zaspiewamy i bedzie tak jak kiedys bywalo na naszych stadionach,jeszcze kilka tygodni temu na tym forum bylo tylko kilku kibicow ktorzy wierzyli ,ze moze byc dobrze a dzis jest tylko kilku ktorzy nie wierza ,ze moglo dojsc do pojednania.A jednak doszlo.
a to przeciez takie proste !!! chcemy by Papiez byl z nami !!! wiec on poprosił w swoim przesłaniu o pokoj !!! czy to naprawde tak wiele ? tylko "klamki" debile i inna sfołocz nie zrozumie prostego słowa pokój !!! przeciez jestesmy ludzmi !!! to wystarcza za wszelkie tłumaczenia.... a ja juz od dawna chodze z wislakiem na piwo i korona mi z glowy nie spadła...jemu zreszta tez i jakos nigdy sobie nie odmawiamy :) dzis było wspaniale...i naprawde nie wymagam bysmy sie kochali ,ale na Boga kazdy MA PRAWO KIBICOWAC KOMU CHCE na tym polega nie tylko słowo pokój ale i słowo wolnosc nie sądzicie ? dla mnie Pasy zawsze pozostana w sercu, ale to komu sie kibicuje jest kazdego prywatną sprawą...... 20 kilka lat upłyneło bym mogł spokojnie w koszulce Cracovii i z szalikiem na szyji wrocic do domu nie obawiajac sie ze komus to bedzie przeszkadzac.. "klamkom" debilom, kretynom,i wszelkiej innej pseudokibicowskiej sfołoczy mówie stanowcze nie.... prawdziwych kibiców pozdrawiam bez wzgledu na barwy....
Zamiast wyzwisk skierowanych ku rywalowi, rywalizujmy przygotowując wspaniałe oprawy na mecz. Mogą być kartoniady, albo śpiewy zagrzewające do gry. To będzie dużo lepsze, i bardziej pomoże własnemu klubowi, niż wulgaryzmy. Zresztą, myślę że Papa JP II bardzo by tego chciał...
Pierwszy krok - na Mszy św. - został już uczyniony, nić porozumienia nawiązana. Nie zmarnujmy tego!
Grzegorz Mielcarski, dyrektor sportowy Wisły Kraków - To, co dziś widziałem, to szok dla mnie. Ja dopiero uczę się Krakowa i stosunków, jakie panują między kibicami. Wcześniej słyszałem, przede wszystkim, o panującej między nimi wrogości, ja tego nie doświadczyłem, a teraz zobaczyłem niemalże miłość między klubami. I chyba można użyć tego słowa, bo kiedy kibic Cracovii skanduje „Wisła” i odwrotnie, to jednak chyba można o tym mówić. Przecież jeszcze nie dawno, to było nie do pomyślenia, aby podali sobie rękę, a dziś ludzi wymieniają się szalikami i deklarują pojednanie. Oby jakieś małe grupki z obu stron, które nie mają dobrze poukładane w głowie tego nie zepsuły. Oby nawet nie próbowali tego zepsuć. Jeśli tego momentu, po śmierci Ojca Świętego, nie wykorzystamy- mówię o sobie, każdym kibicu – to jeśli tego nie zrobimy teraz, to już inna taka okazja się nie pojawi.
Władze klubów chcą szacunku o którym mówimy [tak wynika z programu w TVP 3] teraz czas na grupy kibicowskie i może stać się niemożliwe, a wszystko dla Jana Pawła II [*]
ja od dawna szanuje kibiców Cracovi :) podobnie uwazam jak koledzy kibice nie musimy koczać sę ale okazujmy sobie szacunek!!!!!!!! niech tak będzie na długi czas, szkoda, że psełdokibice nie chca zjednoczenia!!!!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)