Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Polityka transferowa

• Hokej
    • Rozpoczęto 06.01.2005 o 23:54
      Ostatnia aktywność 13.01.2005 o 22:05
      943 wyświetleń
    • Blady Niko

9.5K
      201
    • 06.01.2005 o 23:54
      Post #206702 06.01.2005 23:54
    Z optymizmem w przyszłość Jeżeli nie liczyć hokeistów, którzy wzmocnili hokejową drużyną Cracovii przed decydującymi meczami o awans w poprzednim sezonie, to beniaminek ekstraligi i tak dokonał największej ilości transferów w PLH. Do Krakowa trafiło 13. nowych hokeistów, z których pożegnano się do tej pory z jednym - Daliborem Rzimskym. Jak przy takiej rotacji trudno zbudować rozumiejącą się drużynę, nie trzeba nikogo przekonywać. Zajmowane obecnie piąte miejsce i szansa na wyższe jest sukcesem beniaminka. Szczególnie, że przygotowania do sezonu nie przebiegały tak, jak wyglądać powinny. Do tego PZHL w trakcie rozgrywek zmienił ich zasady (pięć rund zamiast sześciu), co musiało się odbić na planach treningowych. Przygotowanie przed godziną O - Taką decyzję podjęła warszawska centrala i nie mam zamiaru z nią dyskutować - powiedział pierwszy trener Cracovii, Rudolf Rohaczek. - Trzeba było ,przekonstruować" plany. W zakończonej przerwie wykonaliśmy dwa mikrocykle (dziennie dwa razy lód, siłownia i odnowa). Podobnie będzie w czasie przeznaczonym na reprezentację. Plus oczywiście sparingi, gdyż bez meczów trudno mówić o pełnym przygotowaniu do play off. - Liga jest wyrównana. Każdy może wygrać z każdy. Jak wyglądają szanse ,Pasów"? - Trudno jest pokonać Dwory i Tychy. Mają najsilniejsze kadry, a w zespole oświęcimskim pierwsza piątka sama potrafi rozstrzygnąć mecz. Ale jestem optymistą, bynajmniej nie tylko z trenerskiego obowiązku. Opieram go na podstawie wielkości pracy wykonanej przez zawodników na treningach i realnej ocenie ich umiejętności. - Przy dobrej grze taktycznej, co ostatnio nam znakomicie ,wychodzi", możemy wygrać z każdym - dodaje drugi trener Mieczysław Nahuńko. - A trzeba pamiętać, że wiele punktów zdobyliśmy na lodowiskach rywali. Takiem mecze nam nie straszne. Nadal myślimy o czwórce i walkę o jeden z medali. Wnioski już na przyszłość - Trzeba sobie jasno powiedzieć, że w tym względzie decyzja będzie zależała od właściciela klubu, czyli prof. Janusza Filipiaka - uważa Rudolf Rohaczek. - On wykłada pieniądze, a od tego zależy skład drużyny, a tym samym wyznaczone zostają cele o które będziemy walczyć. - Polityka transferowa musi być efektywniejsza - dodaje Mieczysław Nahuńko. - Przed obecnym sezonem, nijako z konieczności pozyskiwaliśmy graczy głównie z racji, że byli ,wolni", trochę na zasadzie na ,łapu capu". W przyszłości należy dokonywać transferów z myślą o konkretnych pozycjach i ustawianiach. To oczywiście jest trudniejsze, ale by walczyć o najwyższe cele, konieczne. - Plan przygotowań do nowego sezonu musi być gotowy równo z zakończeniem obecnego - twierdzi Rudolf Rohaczek. - Po okresie roztrenowania tylko krótki urlop. I oczywiście znany musi być trzon przyszłego zespołu. Potem trzeba tylko dokonać drobnych uzupełnień. Na szczęście nie będziemy już musieli ,szukać" lodu. Krakusi w drużynie Przejście drużyny do wyższej ligi zawsze wiąże się ze zmianami w składzie. Dotychczasowi liderzy nie zawsze już odgrywają rolę do której przyzwyczaili kibiców i samych siebie. Dlatego pewnien niepokój budzi pojawianie się na lodzie, tylko od przypadku do przypadku hokeistów, którzy przez ostatnie lata tworzyli trzon drużyny Cracovii. - Nigdzie, gdzie do tej pory pracowałem, nie dzieliłem zawodników na miejscowych, obcych czy obcokrajowców - twardo stawia sprawę Rudolf Rohaczek. - Grać mają najlepsi w danym momencie. Dlatego uważam, że potrzebujemy piąć piątek. To wzmacnia rywalizację i przed wszystkim zabezpiecza silny skład wyjściowy w przypadku kontuzji czy wykluczeń. A, że czasem w meczach gramy trzema piątkami? Każde spotkanie jest inne. Z Dworami walczyliśmy, podobnie jak rywale na trzy piątki, ale w Sanoku graliśmy od początku czterema. - Trzeba zrozumieć, że szczególnie dla młodych graczy, a tacy tworzyli drużynę Cracovii, przejście do ekstraligi jest dużym wyzwaniem - dodaje Mieczysław Nahuńko. - Muszą nabrać doświadczenia, przywyczaić się do innego treningu. Ale praktycznie tylko Marcin Malacz, trenujący w ostatnich latach tylko przez kilka miesięcy w roku, odszedł z drużyny. Staszek Urban jest podstawowym graczem. Dobrze spisuje się Grzegorz Gąska. Jarek Drozdowicz rozegrał 21 meczy ligowych i to większość w pełnym wymiarze. Dominik Pawlik stara się godzić pracę z wyczynowym sportem, co nie zawsze się udaje. Ale przed nimi wszystkimi jest duża przyszłość w ekstralidze. Gazeta Krakowska - Paweł Guga
    • SS20

45
      0
    • 07.01.2005 o 10:59
      Post #206706 07.01.2005 10:59
    nie wiem które Cracovia zajmie miejsce na końcu sezonu ,ale miejsce od 1-4 będzie wielkim sukcesem całej ekipy . Do zajecia miejsca 5 wystarczyłby tylko jeden trener Nahunko . Do zajęcia miejsca 6 myślę ,że wystarczyłyby nawet moje słabe umiejetnosci ,miejsce 7 moja teściowa,8 bez komentarza!!!! :( Mimo wszystko liczę i życze cracovii miejsca od 1-4 !!!:)
    5 dni później
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      2
    • 12.01.2005 o 22:28
      Post #207019 12.01.2005 22:28
    NA PRZYSZŁY SEZON-KUC,PIEKARSKI-CRACOVIA PANY
    • Hwat

1.5K
      71
    • 13.01.2005 o 21:41
      Post #207049 13.01.2005 21:41
    SS20 nie znam Cię, ale tekstem: "Do zajęcia miejsca 6 myślę ,że wystarczyłyby nawet moje słabe umiejetnosci" siebie ośmieszasz. Zastanów się czy warto?
    • AjKot

1.2K
      0
    • 13.01.2005 o 22:04
      Post #207050 13.01.2005 22:04
    Wiadomość zmieniona (14-01-05 09:05)
    • 10SS20-

13
      0
    • 13.01.2005 o 22:05
      Post #207051 13.01.2005 22:05
    mysle ze zajmiemy w najgorszym wypadku 5 miejsce ,a temiejsca 6-8 opisałem humorystycznie

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie