Na kanałach sportowych Polsatu są pokazywane mecze ligowe Panthers Wrocław w European League of Football oraz zostaną pokazane Play offy w tej lidze. Pabthers wygrali 2 pierwsze mecze. Spotkania ligowe odbywają w soboty i w niedziele, z tym, że Panthers zazwyczaj grają w niedziele. Coś na sezon ogórkowy 🙂
-
-
Futbol amerykański - temat zbiorczy
42 dni później
Większość klubów NFL jutro rozpoczyna przedsezonowe obozy treningowe dla zawodników nie będących nowicjuszami. Rookies (nowicjusze) w większości klubów zaczęli treningi kilka dni wcześniej niż weterani. Niektóre, choć nieliczne kluby już w zeszłym tygodniu zaczęły też treningi weteranów.
39 dni później
26 sierpnia rozpoczęły się rozgrywki akademickie, a już 7 września zaczynają się rozgrywki NFL. Pierwszy mecz odbędzie się między Chiefs i Lions.
Przed sezonem robione są przez różne portale sportowe rankingi najlepszych graczy. Tu jeden z nich:
https://www.espn.com/nfl/story/_/id/38251650/nfl-rank-2023-ranking-top-100-players-predictions-stats-quotes
5 dni później
- Edytowany
Ależ season opener!
21-20 w Kansas City to super początek dla Lions - całe NFL huczy jak świetnie zaczęliśmy :) Czyżby jakiś wreszcie rok w którym coś miłego będzie dla nas umęczonych życiem fanów Lions? :)
https://fb.watch/mWwWROGvT6/
- Edytowany
Dla swojego dobra, nie zapeszaj Karvin ;)
Jakoś wypadłem z tematu w ogóle, po tym jak Browns pozbyli się Mayfielda , zniechęciłem się ;)
Ale ciekawa sprawa, oglądałem otwarcie MŚ w rugby i stwierdziłem, że NFL mnie o wiele więcej jara a rugby jest jakieś diwaczne, he he
Natomiast jeśli chodzi o oglądanie NFL to totalna porażka na razie. Debile scedowali prawa do dystrybucji NFL poza US na DAZN, a przy nich na razie debiut w PL Viaplay to majstersztyk. Totalna porażka i wyrzucanie pieniędzy, może do playoff się ogarną.
NFL na żywo teraz na Polsat Sport premium 6. 49ers - Steelers
Widzę, że na przyszłą niedzielę w Polsat Sport Fight zaplanowane są 2 transmisje meczów NFL, jeden o 19.00, a drugi o 22.25, ale nie podali jakie to będą mecze 🙂
Najlepsze akcje 1-go weeku NFL (bez uwzględnienia meczu Jets - Bills, który odbędzie się dzisiejszej nocy czasu polskiego):
https://www.youtube.com/watch?v=VNRejCsxW3I
Chargers, którym kibicuję, zagrali w swoim stylu. Prowadzili, ale na 2 minuty przed końcem meczu utracili prowadzenie i przegrali.
Za to moja drużyna nr 2 - Cowboys - zmasakrowali na wyjeździe nowojorskich Giants aż 40 :0 🙂
Fajna sprawa z tymi transmisjami na polsacie.
To jest naprawdę szalenie widowiskowy sport, przy dobrym wprowadzeniu w temat powinien zyskać na popularności :)
DAZN totalna porażka nadal, więc super że ktoś się zainteresował w końcu u nas lokalnie.
7 dni później
Week 2 się zakończył, a tutaj najlepsze akcje z tej kolejki:
https://www.youtube.com/watch?v=STTHFbBEoP4
Chargers przegrali z Titans w dogrywce. Słabo radzili sobie z obroną przed długimi podaniami. Natomiast Cowboys w wyśmienitej formie. Pewna wygrana z Jets 30:10. Mecz Cowboys był transmitowany na Polsat Sport Fight z udziałem polskich komentatorów 🙂
A Lions polegli z Seahawks ale przynajmniej po walce - no zobaczymy co dalej :)
Za późno, zapeszyłeś cały sezon 😁
[quote]#post1588596 Za późno, zapeszyłeś cały sezon 😁 [/quote]
W temacie o NHL zapeszylem sezon Devils ;)
niszowy yankeski sport na silnych środkach przeciwbólowych👹🤣
W USA od połowy lat sześćdziesiątych XX wieku futbol amerykański jest najpopularniejszym sportem. Początkowo w USA najbardziej popularne były wyścigi konne, choć z czasem przychodziła moda na inne sporty. Potem od lat sześćdziesiątych XIX w. (od czasów wojny secesyjnej) najpopularniejszy stał się baseball, a następnie po nieco ponad 100 latach futbol amerykański, który już od lat dziewięćdziesiątych XIX wieku był sportem nr 2 w USA - wtedy jeszcze w wersji uniwersyteckiej.
Obecnie jest tak, że sport nr 1 w USA to futbol amerykański, potem długo, długo nic, a następnie o drugie miejsce walczy baseball i koszykówka, czwarte ma hokej.
Futbol amerykański jest dość popularny w Kanadzie, Meksyku, Niemczech i Wielkiej Brytanii, choć oczywiście daleko mu do pierwszego miejsca. U nas w Polsce futbol amerykański ma charakter elitarny, bo nas miłośników tego sportu jest niewielu 😉
Tak, futbol amerykański jest w Polsce elitarny natomiast siatkówka niszowa.
Hokej w USA jest mniej popularny nie jako NHL tylko jako całość
Te popularność Koszykówki i Footballu bardzo mocno zawyżają rozgrywki uniwersyteckie które w przypadku hokeja maja zdecydowanie mniejszy prestiż - po prostu są relatywnie sporo słabsze bo większość najlepszych młodych gra w juniorskich ekipach, ewentualnie na farmach, a nie na uczelniach.
Baseball to osobna sprawa - bardzo mocno zakorzeniona w tożsamość USA (zreszta jak Futbol)
Kiedyś widziałem sondaż popularności sportów w USA z rozbiciem na sporty zawodowe i uniwersyteckie. Kolejność była taka - zawodowy futbol amerykański, baseball, uniwersytecki futbol amerykański, koszykówka, hokej.
Poniżej sondaże Instytutu Gallupa bez rozbicia na sport profesjonalny/uniwersytecki. Pierwszy z 1937 r., ostatni z 2017 r. W ostatnim było tak jak pisałem wyżej z jedną różnicą - okazuje się, że piłka nożna wyprzedziła hokej. To sondaż o ulubionych sportach, więc jeśli ktoś wybrał jako nr 1 futbol amerykański to nie oznacza, że nie interesuje go też hokej czy baseball 😉
https://news.gallup.com/poll/4735/sports.aspx
no to piszę niszowy sport i tylko między Rio Grande a Kanadą jest jakieś zainteresowanie👹
To "jakieś zainteresowanie" między Rio Grande a Kanadą jest takie, że na 100 najpopularniejszych w danym roku widowisk w telewizjach amerykańskich (filmy, muzyka, polityka, sport, czy cokolwiek innego co leci w TV) od 60 do 70 widowisk z największą oglądalnością to mecze futbolu amerykańskiego 😉 Super Bowl w zeszłym roku oglądało średnio 136 milionów ludzi w USA, a w chwili najwyższej oglądalności ponad 200 milionów ludzi.
Pisałem Ci, że mecze NFL cieszą się sporą popularnością też w kilku innych krajach, a zwłaszcza Super Bowl, choć nie są sportem dominującym. Jednak na pewno nie są w kilku krajach sportem niszowym (niszowo - elitarny jest u nas w Polsce 😉)
Przykładowo oglądalność Super Bowl w 2023 r. wyniosła:
Meksyk: całkowity zasięg widowni 20,7 mln widzów, przy średniej oglądalności 8,3 mln widzów,
Kanada: całkowity zasięg wśród widzów 17,3 miliona, przy średniej oglądalności wynoszącej 8,7 miliona
https://www.nfl.com/news/global-audience-of-more-than-56-million-watch-super-bowl-lvii
Nie pamiętam dokładnych liczb oglądalności Super Bowl 2023 w poszczególnych krajach Europy, ale z tego co kojarzę i myślę, że nie odbiegam zbytnio od rzeczywistości, to w Niemczech średnia oglądalność wyniosła 1,2 miliona widzów przy maksymalnym zasięgu oglądalności 2,5 miliona widzów, a Wielka Brytania średnia 800 tysięcy widzów przy maksymalnym zasięgu 1,8 mln (trzeba pamiętać, że Super Bowl rozgrywany jest gdy w Europie jest noc).
W ubiegłym sezonie zagraniczne, pokazowe mecze NFL odbyły się w Niemczech (1 mecz), w Anglii (3 mecze) i w Meksyku (1 mecz) przy pełnych trybunach na kilkudziesięciotysięcznych stadionach.
no to mówię regionalnie nieniszowy sport 👹
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)