Soprano-Michał za późno:] Informuje że list został wysłany:]
Ale ten facet ma branie:D Za mundurem panny sznurem;-)
-
-
Wieści z FRONTU;-)
:/ qrwamac
Soprano: nie przejmuj sie ;)
Jeszcze bedzie okazja ;)
Będzie będzie:)
Od Kida pozdrowiłam...a ty nie prosiłeś jakoś nigdy;)
Nie bij mnie w szkole pliss :P:P ;-) a ja i tak sie nie dam:D;-)
7 dni później
hahah jestemmmm............bleeee...hihihihi mega humorek kto chce a kto musi jutro 17:30 in Enigma pivka z Pomusiem sie napic musi....bo Pokusz vel zołniez do woja zmyka ...zmyka we wtorke koło południa tam gdzie żagan i jaja heheh rym do dupy :D:D:buhahaha
17:::30,m poniedziałemk ENIIIIGMAAAA any timeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Witam, nie mieliśmy okazji sie poznać (za szybko zwiałeś :P) ale dużo slyszałem o Tobie :D Może kiedyś będziemy mieli okazję.
pozdr.
heheh ża.łuj (heheh skromność wrodzona)...buhahah Wpadaj jutro na 17:1800sek
Pokuś fajnie że już jestes:]
Fajnie że ustaweczka jest zaplanowana:D
Widze właśnie że humorek masz megaaaaa:)
Czy można tylko o 17.30:> ;-)
Pozdro dla wtajemniczonych:]
Cieszymy sie że nasz żołnierz powrócił z woja:] szkoda że tylko na chwile<łezka> jak mawiasz;-)
hehhe :/ chyba nie da rady. Zaraz wychodzę do pracy a jutro też nocka a do Krk podróż to 7h :/ Pasiaczka przekaże Ci pozdrowienia :D
przyniose płytke z muza jak Załatwicie aby była właczona to impra na 100% będzie megaaaaaaaaa juz ja Wam to biecuje jakem Pokus herbu zielna marusuaaaaaaa hehehe bleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Koziołek moze bedziesz miał okazje poznac Pokusia:P a na Ciebie też czekamy aż przyjedziesz na meczyk:) Pokuś:Fajnie że wróciłes:)
No hej :D
OFFTOPIC
Powiedz mi co z meczem Widzew-Arka bo słyszałem, że Lech-GKS będzie w kwietniu więc mam wolny termin :D
Koziołek to umówimy się może w Łodzi??:> Co Ty na to?? pisz na gg:]
7 dni później
Czas rozpirzyć sztab generalny
Spór w armii Zbuntowany pułkownik Knapiński dołącza do chóru wojskowych krytyków resortu obrony:
Resort obrony narodowej twierdzi, że ostatnie lata to nieustające pasmo jego sukcesów. W wojskowych szeregach pojawiła się jednak zupełnie odmienna opinia; że reforma naszych sił zbrojnych jest fikcją.
To już trzeci w ostatnich latach dysonans w zgodnym chórze pochwał generałów i kierownictwa Ministerstwa Obrony Narodowej, wygłaszanych pod własnym adresem. Po pułkownikach Ryszardzie Chwastku i Romanie Polko, tym razem z szeregu wyłamał się były dowódca 6. Brygady Desantowo-Szturmowej, płk rezerwy Mirosław Knapiński.
Od pół wieku to samo
W liście otwartym do ministra obrony Jerzego Szmajdzińskiego pułkownik Knapiński sięgnął do argumentów ciężkiego kalibru. Obecnemu kierownictwu MON i najwyższemu dowództwu polskiej armii zarzucił m.in. zaległości w procesie przemian Wojska Polskiego i nadmierną i anachroniczną w dzisiejszych czasach rozbudowę dowództw, poczynając od sztabu generalnego. Autor wystąpienia zwraca także uwagę na rozbudowaną biurokrację w postaci wojewódzkich sztabów wojskowych, wojskowych komend uzupełnień, komend poligonów, różnego rodzaju baz, składnic i innych wojskowych instytucji. Ich struktura nie zmieniła się od pół wieku, kiedy polska armia liczyła trzykrotnie więcej żołnierzy, niż obecnie i przygotowywała się do III wojny światowej.
Iracki blamaż
Kolejnym zarzutem są przestarzałe metody szkolenia wojsk. "System szkolenia jest taki, iż podoficerowie - dowódcy drużyn, a aktualnie i szeregowi zawodowi czują się, jakby służyli w latach 70. i 80? - twierdzi płk Knapiński. Zarzuca szefowi ministerstwa obrony, że w polskiej armii od lat nie pojawiły się nowe regulaminy walki dla jednostek od szczebla drużyny do korpusu i nawet przed wyjazdem na misję do Iraku brak było podstawowych dokumentów szkoleniowych.
- Na wojnę wysłano nieprzygotowanych i fatalnie wyposażonych ludzi - twierdzi oficer, który jako dowódca 6. Brygady Desantowo-Szturmowej uczestniczył w przygotowaniu swoich żołnierzy do misji w Iraku i przeprowadzał rekonesans w tym kraju.
Opinia frustrata?
Innego zdania jest minister Jerzy Szmajdziński, któremu list płk. Knapińskiego zepsuł humor podczas dorocznej odprawy kierowniczej kadry naszej armii. - Zarzuty złego wyszkolenia i wyposażenia żołnierzy w Iraku, sformułowane przez byłego dowódcę 6. brygady, to objaw frustracji wynikłej ze słabych ocen pułkownika - stwierdził szef MON. Płk Knapiński dostał dwa razy ocenę zaledwie dostateczną, dlatego jego przełożeni uznali, że nie można mu powierzyć dowodzenia brygadą w Iraku. Jerzy Szmajdziński uznał list za "akt politycznej, niemalże partyjnej działalności" . - Miałem w swojej kadencji takie sytuacje: pan pułkownik Chwastek - dzisiaj działacz Ligi Polskich Rodzin, i pan pułkownik Polko - odnoszę wrażenie, że działacz Prawa i Sprawiedliwości. No i pan pułkownik Knapiński, który wpisuje się na tę listę - mówi Jerzy Szmajdziński.
Według naszych informacji, oceny dostateczne wystawione Knapińskiemu wynikały międz innymi z miernych ocen, jakie otrzymał przed rokiem wchodzący w skład 6. brygady 18. batalion desantowo-szturmowy z Bielska Białej. Wygląda na to, że były one niesprawiedliwe, bowiem w zeszłym tygodniu za misję w Iraku ten sam batalion otrzymał najwyższe w Polsce wyróżnienie dla jednostki wojskowej - Znak Honorowy Sił Zbrojnych RP.
Oficerowie z prawicy
- Nie mam legitymacji członkowskiej Prawa i Sprawiedliwości ani żadnej innej partii politycznej. Nie byłem też, jak niektórzy obecni wielogwiazdkowi generałowie, delegatem na zjazdy Polskiej Zjednoczonej Partii Politycznej. Panu Jerzemu Szmajdzińskiemu, który tak bardzo dba o utrzymanie apolitycznej atmosfery wokół wojska, mogę jedynie radzić, aby zajął się raczej byłymi kolegami ze Związku Socjalistycznej Młodzieży Polskiej w swoim najbliższym otoczeniu. Jak widać, nie zawsze dostarczają oni szefowi MON prawdziwych i precyzyjnych informacji - komentuje wypowiedź ministra obrony pułkownik rezerwy Roman Polko. Odnosząc się do listu płk. Knapińskiego, były dowódca GROM twierdzi, że w większości zgadza się z ocenami w nim zawartymi. Nie użyłby tylko sformułowania "rozpirzyć na trzy wiatry" , co postuluje były dowódca "czerwonych beretów" w odniesieniu do sztabu generalnego.
Wysoka samoocena
Ministerstwo Obrony ma zupełnie inną opinię co do stanu naszej armii. Oparta jest ona na materiałach przygotowanych przez komórki resortu obrony i Sztabu Generalnego WP. W oficjalnym podsumowaniu ponadtrzyletniej działalności obecnego kierownictwa MON nie znajdziemy informacji o postępującym ubożeniu rozsianych po zielonych garnizonach rodzin kadry czy szalejącej w wojsku korupcji. Wśród osiągnięć wymienia się natomiast m.in. upoważnienie szefa MON do wydania rozkazu zestrzelenia porwanego przez terrorystów samolotu. Nie wspomniano jednak ani słowem o opinii Rzecznika Praw Obywatelskich na temat braku podstaw do zniszczenia polskiego statku powietrznego, o czym pisaliśmy niedawno na łamach Życia Warszawy.
Jednak nawet w bilansie swoich dokonań resort obrony przyznał, że od 2001 r. nie wszystko przebiega zgodnie z planem. Armii nie udało się np. zahamować spadku sprawności technicznej sprzętu wojskowego ani odtworzyć strategicznych zapasów środków bojowych.
Źródło: [url=http://www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=1030&news_id=59505] Życie Warszawy - Andrzej Walentek[/url]
==
Dlaczego odeszli z armii?
- Płk Ryszard Chwastek, dowódca 12. Dywizji Zmechanizowanej w Szczecinie, w sierpniu 2002 r. zarzucił ministrowi obrony Jerzemu Szmajdzińskiemu i najwyższym dowódcom armii łamanie prawa i podejmowanie decyzji upokarzających kadrę Wojska Polskiego.
- Płk Roman Polko, dowódca jednostki GROM, w grudniu 2003 r. podjął decyzję o odejściu na emeryturę w wieku 41 lat. Nie widział przyszłości w armii dowodzonej przez ludzi myślących według kanonów wywodzących się z czasów Układu Warszawskiego.
- Płk Mirosław Knapiński, dowódca 6. Brygady Desantowo-Szturmowej, wiosną ub.r. zwolnił się z wojska, kiedy skreślono go z listy dowództwa polskiego kontyngentu wyjeżdżającego do Iraku. Dziś alarmuje, że nasze wojsko tkwi w kanonach wojny totalnej wypracowanych w latach 50. i 60.
Źródło: Życie Warszawy
Wiadomość zmieniona (15-03-05 07:56)
Blady Niko: Czy to co wkleiles ma jakis zwiazek z Pokusiem :> ??
jakis ma :P WOJSKO :D chłopak nie chciał zakładać nowego tematu :P
Wiadomość zmieniona (15-03-05 17:41)
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Pokusiowa przybądź:D O Twoim pisza:D
Oj Maniurqowa :/
Tylko Ci glupie slowo powiedziec... :/
a gdzie Koziołkowa?? i która to bo już się pogubiłem :P
Koziolkowa to ta sama co Maniurqowa...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)