Za interia.pl :
"We wtorek w Urzędzie Miasta Krakowa została zawarta przedwstępna umowa o przejęciu przez Gminę Miejską Kraków długu powstałego w wyniku poniesionych nakładów ze środków własnych przez Wisła Kraków S.S.A.
Mniej oficjalnym językiem, oznacza to rozpoczęcie procesu komunalizacji czyli przejęcia przez miasto obiektów, na których znajduje się stadion piłkarski Białej Gwiazdy.
Podczas specjalnie zwołanej konferencji prasowej komendant małopolskiej policji nadinspektor Andrzej Woźniak złożył na ręce wojewody małopolskiego Jerzego Adamika wniosek o wygaszenie zarządu nad terenami przy ulicy Reymonta 22, na którymi pieczę trzymała Komenda Wojewódzka Policji w Krakowie.
- Do końca miesiąca tereny te powinny stać się własnością miasta. Wtedy też miasto będzie mogło zainwestować środki na modernizację stadionu Wisły - powiedział prezydent Krakowa Jacek Majchrowski. Jest wielka szansa, aby pierwszy z krakowskich stadionów, w przyszłości myślimy też o Cracovii, spełniał wszystkie normy bezpieczeństwa. Komendant małopolskiej policji stwierdził, że pozbywa się tych terenów nie w związku z ich nadmiarem, ale dlatego, iż akurat te tereny nie są stróżom prawa potrzebne.
- Nie blokujemy ani godziny, ani minuty rozwoju tej inicjatywy. Już dziś składam wniosek o zrzeczenie się zarządu nad tymi terenami - powiedział nadinspektor Woźniak.Prezes Towarzystwa Sportowego Wisła Ludwik Mięta-Mikołajewicz podziękował władzom miasta za zrozumienie problemu modernizacji stadionu.
- Mam nadzieję, że jak spotkamy się wszyscy na stadionie na 100-lecie klubu to nie będziemy musieli wstydzić się tego obiektu - stwierdził prezes klubu z Reymonta. Wielką radość z faktu, iż sprawa modernizacji stadionu tak szybki ruszyła do przodu wyraził Tadeusz Czerwiński, prezes Wisła Kraków S.S.A.
- Obejmując 1 marca funkcję prezesa postawiłem przed sobą dwa cele: zdobycie tytułu mistrza Polski i uczestnictwo w procedurze budowy stadionu. Dziękuję przede wszystkim mediom, które nas wspierały. Już dziś zapraszam wszystkich w 2006 na otwarcie stadionu.Jako ostatni głos zabrał Przewodniczący Komisji Sportu Rady Miasta Krakowa Zbigniew Lach. Podziękował on wszystkim radnym za wzniesienie się ponad podziały polityczne i czynny udział w procesie modernizacji stadionu Wisły.
- Urodziło się dziś dziecko. Tak bardzo oczekiwane, tak bardzo chciane. Jesteśmy świadkami bardzo ważnej chwili, wręcz historycznej. Tak jak tu stoję, chcę zapewnić, że będziemy walczyli też o nowy stadion dla Cracovii. Wierzę, że już na stadionach nie zobaczymy więcej transparentu z hasłem: Majchrowski, chcemy stadion - powiedział Radny Sojuszu Lewicy Demokratycznej Zbigniew Lach, który również zdradził, że tylko trzech radnych było przeciwnych modernizacji obiektu przy ulicy Reymonta."
I GDZIE TU JEST SPRAWIEDLIWOŚĆ ????? NO PYTAM SIĘ GDZIE ?????
CHYBA TRZEBA BYŁO SIE ZGODZIĆ NA ARENE KRAKÓW BO TAK TO ZŁAMANEGO CH... DOSTANIEMY !!!
-
-
Zasponsorowali im stadion a my mamy dostać jakieś odpady !!!
ja bym sie tutaj zadnej niesprawiedliwosci nie doszukiwal
niestety miasto to miasto, nazywa sie Krakow a nie Cracovia
nasz Zarzad nie ugadal sie co do praw do gruntow.. wiec lipa z kasa
a gdzie sa nasi randi p.Okopnski Lasota , RAs jazdaq niech rusza sie i zrobia cos dla nszego klubu
zaprawde powiadam wam łatwiej sie gtsowi dogadać z policją niz śp unii wolnosci z norbertankami
Spokojnie. Wisła stara się o swój stadion już kilka lat a nasze szefostwo przypomniało sobie że gramy w skansenie dopiero w tamtym roku. Trzeba spokojnie czekać...
Inną sprawą jest to że z norbertankami to się chyba nie dogadają bo w zakonie bida a siostrzyczki kapły się ze COMARCH ma ogromne pieniądze i takiej okazji nie przegapią. Coś czuje że te tereny wyjdą nam drożej niż na rynku głównym...
no ale najwieksza zagwozdka to jest o teren pod hotelem
a to jakby nie nasza broszka
jak to??
Synunio, mam szczerą nadzieje, że Cracovia na swój stadion będzie czekać krócej niż Wisła. Że nie będzie musiała słuchac tylu kłamstw i nie zostanie tyle razy bezczelnie okłamana. dobrze napisali koledzy Kierownik i short. Troche to trwało zanim cos sie ruszyło.
Synunio nie masz co rąk załamywac, jakies 2 kadencje sejmu, ze 3 rady miasta i jakies decyzje w sprawie stadionu Pasów napewno zapadną, w miedzyczasie wk..wisz się niepomiernie tysiąc razy, że Cie znowu jakiś polityk w ch.... zrobił. Myśmy tak mieli, mam nadzieje, że ta farsa wreszcie się skończy. Ja się zaczne podniecać stadionem dopiero wtedy gdy jakiś beton partyjny przetnie wstęge a ksiądz poświęci trybuny.
Świstak. czerwoni skasowali bez kwitów siostrzyczkom tereny troche większe niz nasz stadion - o stadionie jest głośniej. Hotel Cracovia tez jest na terenie Norbertanek i problem w tym, ze jest to (w przciwieństwie do stadionu) czysta komercja, warta duuuużo kasy
szacunkowo (z 2002 roku): 25 milionów PLN
z tego co czytałem (wybacz mnie pomne gdzie bo dawno to było) one chca odszkodowanie za całość zajętej ziemi, Sąd Okręgowy w lutym 2002 uznałdecyzję o zajęciu ziemi wlatach 50. zabezprawną
Norbertanki starały się odzeskac grunty od 1992 roku ale tak naprawde dym zrobił się dopiero wtedy, kiedy Lassota z Goerlichem wykoncypowali galerię handlową przy Kałuży
a ze Goerlich nie poszedł za to siedzieć... to tylko w Polsce jest możliwe
a tak naprawde to powinien temat rozkminic ktoś z bliskiej bliskości klubu (spółki znaczy)
Wiadomość zmieniona (05-05-04 14:10)
No wiecie niewazne ile sie czeka wazne zeby sie w koncu doczekano...
NO PEWNIE MOŻE 50 LAT ;/
Ma ktoś jakiś plan żeby tych Norbartanek sie wpizdu jakoś pozbyć ? Może by pojechały do Mozambiku na misję krzewić chrześcijaństwo czy jak :/
synunio, Norbertanki modlą się, a nie krzewią, żyją w klauzurze (odosobnieniu)
poniżej opis :)
siedzibę w Krk mają prawie 850 lat, czyli więcej niż Kraków licząc od lokacji :)
Krakowa już nie będzie, a Norbertanki będą trwac :)
--------------------
Charyzmat:
życie wspólnotowe na wzór pierwotnego Kościoła, kult Eucharystii i Matki Bożej Niepokalanej realizowany w życiu kontemplacyjnym.
Hasło: "Jedno serce i jedna dusza w Bogu"
Duchowość:
"Do komunii i jedności wspólnoty prowadzi Norbertanki szczególna miłość do Eucharystii i Maryi. Wzorem tej komunii jest dla nich pierwotny Kościół a przede wszystkim Trójca Przenajświętsza i Święta Rodzina. Główne elementy duchowości Norbertanek to: chwała i uwielbienie Boga, miłość do Jezusa, Eucharystii, miłość do Niepokalanej i Kościoła, gorliwość o zbawienie dusz w życiu modlitwy i pokuty. Całkowite odosobnienie należy do najważniejszych praktyk wspólnoty. Życie Jezusa w Eucharystii uczy Norbertanki jak cichym i ukrytym w ścisłej klauzurze życiem przyczyniać się do przeobrażania świata w Królestwo Boże. Siostry uczestniczą w ten sposób w milczeniu Jezusa - Hostii. Darem Bożej Opatrzności udzielonym zakonowi jest dzieło Mszy Św. wynagradzającej, które polega na uczestnictwu w niedzielę i w święta w drugiej Mszy Św. z wyraźnym zamiarem wynagradzania Panu Bogu braku czci tych, co z grzesznego niedbalstwa opuszczają Mszę Św. Zakon Norbertański od samych początków miał charakter maryjny. Reguła Św. Augustyna zobowiązuje Norbertanki do wielkiej, wzajemnej miłości, gdyż im bardziej żyją miłością, tym bardziej Bóg jest uwielbiony. Zakon ma charakter kontemplacyjny. Siostry budują Królestwo Boże przez wspólnotowe życie modlitwy i pokutę."
Apropos "ich" :
http://pilka.interia.pl/news?inf=498571
Sypniewski: Wisła to bagno!
05.05.2004 08:22 (aktualizacja 08:57)
Igor Sypniewski / Super Express
Wisła to bagno, które omal nie pozbawiło mnie życia. Nie mam słów na to, jak mnie tam potraktowano. To już nawet nie było sk....syństwo. To było coś, co przechodzi pojęcie człowieka - twierdzi na łamach "Super Expressu" Igor Sypniewski.
Piłkarz Malmoe zdecydował się porozmawiać z polska prasą pierwszy raz od 1,5 roku.
"Radzę wszystkim normalnym piłkarzom, aby omijali ten klub z daleka, bo ludzie, którzy funkcjonują w Wiśle, są w stanie każdego zgnoić" - dodaje rozgoryczony Igor, któremu przypięto łatkę pijaka, narkomana i hazardzisty.
"Poszedłem tam ze względów ambicjonalnych. W Radomsku, gdzie wcześniej grałem, nie miałem prawa na nic narzekać. Ale chciałem powalczyć o mistrzostwo, osiągnąć konkretny sukces. Tylko że wtedy nie wiedziałem, że spotkam tam takich łobuzów. Załamałem się, ale ludziom związanym z Wisłą wciąż było mało. Leżącego się nie kopie, a mnie wiślacy kopali nawet, gdy leżałem. Próbowałem wyciągnąć rękę po pomoc, to jeszcze mi dołożyli. W łeb, tak, żebym się już nie podniósł"- opowiada Sypniewski.
Zdaniem byłego reprezentanta Polski, wyjazd do Szwecji uratował mu nie tylko karierę, ale również życie.
"Byłem w bagnie po uszy, traciłem już oddech, ale w ostatniej chwili zdołałem się uratować. Bogu dziękuję, że spotkałem na swojej drodze Jonasa Therna, wspaniałego trenera, który sprowadził mnie do Halmstad. Ten człowiek uratował mi życie. Mi i mojej rodzinie" - twierdzi piłkarz Sypniewski.
Co prawda to z S expressu (pewno od pamietnego Zakopanego beda ich tak opisywac jeszcze dlugo) ale tak mocnych slow to bym sie nie spodziewal nawet u nich (i u Sypniewskiego) wiec cos w tym jest.
Sypniewski to kretyn. Napier... na wszystkich i ciagle jest mu źle. Teraz za granicą też olał treningi na kilka tygodni i dam sobie głowe uciąć że znów będzie temu winny "pracodawca"...
To jest alkoholik i hazardzista i każdy inteligentny człowiek wie że takich ludzi się nie słucha bo oni poprostu bredzą..
Mleczko narysowal coś i dal podpis: "obywatelu nie pieprz bez sensu"....
i to dotyczy częsci tego tematu, jak i samego tytułu. Ktoś nieobeznany pisze a reszta się podnieca....
no to dla przypomnienia:
31-12-2003 01:21 | Dziennik Polski
42 mln zł do 2006 roku zamierzają wygospodarować w budżecie krakowscy radni. Pieniądze zostaną przeznaczone na modernizację stadionów najstarszych polskich klubów - Wisły i Cracovii. To jedna z form realizacji uchwały Rady Miasta Krakowa o objęciu patronatem jubileuszu 100-lecia obydwu klubów, który przypadnie właśnie na 2006 rok.
Obydwa kluby mają dostać po
21 mln zł - w 2004 roku Wisła miałaby otrzymać 10 mln, Cracovia 5 mln 700 tys. zł. Stanie się tak, jeśli w projekcie przyszłorocznego budżetu, który przedstawił prezydent Jacek Majchrowski, radnym uda się wprowadzić stosowne poprawki. - Mamy do tego uchwałodawczą władzę - mówił radny Twojego Miasta Jan Okoński. Komu trzeba będzie zabrać, by oddać klubom? O tym radni nie chcieli jeszcze mówić. W kuluarowych rozmowach sugerowali m.in., że budżetowych oszczędności można szukać w ograniczeniu wydatków na urzędniczą machinę.
Przewodniczący klubów radnych ugrupowań rządzących Krakowem przekonywali wczoraj na konferencji prasowej, że mimo politycznych różnic o jubileuszu klubów i związanych z nim wydatkach mówić będą wspólnym głosem: - Pod uchwałą w sprawie przygotowań do jubileuszu podpisały się zgodnie wszystkie kluby - podkreślał Ireneusz Raś z Porozumienia Ruchów Obywatelskich. - Kraków powinien mieć dwa stadiony odpowiadające wymogom UEFA - przekonywał radny Okoński. 7 stycznia na pierwszej sesji w nowym roku radni mają wystąpić o to, by prezydent Majchrowski podjął zdecydowanie działania w celu uregulowania stanu gruntów, na których położone są stadiony Wisły i Cracovii. - Potrzeba negocjacji z siostrami norbertankami i Ministerstwem Spraw Wewnętrznych i Administracji. Wszystkie pomysły mogą spalić na panewce, jeśli prezydent nie będzie w tych działaniach skuteczny - uważają radni. Chcą też zaprosić do wspierania finansowo modernizacji stadionów Ministerstwo Edukacji Narodowej i Sportu oraz PZPN.
Radny Raś dodawał, że dla nieobecnego na spotkaniu prezydenta, wystąpienie radnych nie jest zaskoczeniem, choć - jak wynika z wczorajszych słów - prezydencki pomysł wybudowania jednego nowoczesnego stadionu cieszy się ich nikłym poparciem. Za to wszyscy zgadzają się, że do 2007 roku w Krakowie powinna powstać wielofunkcyjna hala zlokalizowana zgodnie z planem zagospodarowania przestrzennego na Czyżynach.
Z inicjatywy radnych cieszyli się prezesi klubów-jubilatów Ludwik Miętta z Wisły i Adam Zięba z Cracovii. Obydwaj podkreślali, że jest szczególnie cenna, bo wystarczająco wczesna, by plany zamienić w rzeczywistość.
MAŁGORZATA SYRDA-ŚLIWA
Wiadomość zmieniona (05-05-04 16:33)
5 mln z hakiem jesli dogadamy sie z Norbertankami
bez tytułu prawnego do terenu zapis jest martwy
czyli jak by hotel należał do Ks Cracovi to neizły hajs by z tego był?:)
niezły, nawet bardziej niz niezły
no ale nie należy
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)