Najpierw wstęp.
Dość długo się zastanawiałem czy o tym tu pisać, czy po prostu olać. Zdecydowałem się jednak napisać z myślą o przestrodze. Chciałem przestrzec przed nienawiścią i głupotą, głupotą na potęgę. Tekst pochodzi z forum Wisły, ale nawet nie to jest ważne bo pewnie w każdym gronie są tacy idioci. Znam przecież też, podobnie jak Wy, kilka osób które im kibicują i są to fajni goście. Pojedyncze przypadki nie mogą wyrokować o wszystkich, ale ten tekścik wywarl na mnie takie wrażenie, że postanowiłem to tutaj przedstawić. No dobra do rzeczy. Wyczytałem tam dwa hasła, jedno „Powiedz tato czy Cracovia to GESTAPO-tak synu ch..ji należy bić”, ale przaraziło mnie inne: „MOŻE WSZYSTKICH ŻYDÓW ZAJEBIE JAKIŚ NOWY HITLER". To jest straszne, co ktoś ma w głowie. Ja jestem ostatni do generalizowania i mówienia patrzcie jacy oni są. Napisałem tutaj o tym jako o krańcowym przypadku debilizmu. Osoby takie psują strasznie nie tylko wizerunek własnego klubu, ale wszystkich kibiców. Dobra na koniec powtórzę tylko raz jeszcze, że nie pisałmem tego aby pokazywać jaka Wisła jest zła i głupia, a tylko jako ostrzeżenie przed straszną głupotą do jakiej prowadzi zaślepienie i nienawiść.
Tak swoją drogą to co robią ichniejsi moderatorzy.
-
-
Przestroga
Tak swoją drogą to co robią ichniejsi moderatorzy.
jak to co? popierają:-(
do nich sie żadna Wiśniewska nie dopczepi.
A ile logiki w tych hasłach. Hitler z......ie gestapo.
Nasi admini czyszczą jednak forum z takich wpisów. Potwierdza to znaną teorię [...]
nienawidzą nas bardziej niż my ich. Co się dziwić. Tyle lat dobijania Cracovii na wszelkie sposoby a Ci dalej głowę podnoszą.
Marku
Piszesz: "nienawidzą nas bardziej niż my ich"
Przyjrzyj się faktom:
1) Na meczu Wisły nie ma ani jednej piosenki na Pasy (nie licząc meczów z Waszymi zgodami lub po incydentach np. takich jak na os. Strusia). Jak jest u Was sam wiesz a jeżeli nie poczytaj dokładnie to forum.
2) Nie mamy ani jednej flagi wzywajacej do zamordowania, "wyczyszczenia ze ścierwa" itd itp u was trochę tego jest i nawet macie nowe pomysły!
3) Nie przypominam sobie żadnej ofiary ze strony "Pasiaków" przypisanej bandytom mieniącym się kibicami Wisły za to kojarzę 2 osoby które za "przyznawanie" się do Wisły straciły życie.
Tyle faktów.
No ale Ty oczywiście dla poparcia swej teorii masz dwa fragmenty z forum Wisły - kto to napisał? po co napisał? - nie wiadomo - ale na pewno nienawidzi Was bardziej niż Wy nas.
Dwóch gości nie żyje, Wasz stadion kipi nienawiscią wychowując kolejne rzesze potencjalnych zabójców a Wy piszecie JAK ONI NAS NIENAWIDZĄ albo jesteś ślepy albo głupi!
slusarzu - a któryż to klub został ukarany przez UEFA za rasistowskie hasła? a podczas transmisji meczu którego klubu slyszalem hasło "cracovia pasy - biało-czerwone kutasy"?
Zastanawiałem się nad wlepianiem tego tematu długo, bo nie chciałem aby przerodziło się to w temat kto kogo bardziej nienawidzi. Niestety tak się chyba dzieje. Ludziska nie o to chodzi, chciałem pokazać do czego prowadzi nienawiść, do jakiego spustoszenia rozumu. Pisałem, że nie to jest ważne z jakiego forum ten tekst jest. Ważne aby nie dopuścić u każdego z nas do rozwoju tego kierunku myślenia i takich zachowań. Ten temat ma tytuł przestroga, aby przestrzeć kibiców do zejścia na taki poziom. Wszystkich kibiców.
I na którym to stadionie rzuca się nożami w piłkarzy ??
Tacy Dwaj
- w punkcie pierwszym napisałem o wyjatkach: mecze z Waszymi zgodami i po "incydentach"
- "rasistowskie hasła" - 20 debili krzyczło "jude Anderlecht" - tożto skrajna nienawiść do Was ;-)
Mentny
ja nie pisałem kto kogo bardziej nienawidzi ale denerwuje mnie ślepota niektórych z Was, choćby przez szacunek dla zabitych ludzi milczałbym a nie pisał jak to "nas nienawidzą".
Dementor
jeden koleś wyciagnął nóz i rzucił cały stadion go do tego nie namawiał ;-)
Gdy na Placu Świetego Piotra zamachowiec strzelał do Papieża to też cały Plac tętnił nienawiscią do Ojca Świętego???
PS. Byłem na tym meczu a o incydencie dowiedziałem się z telewizji tak jak i 99% pozostałych kibiców!
Czy oznaką naszej nienawiści do Was były okrzyki na Anderlecht i rzut nożem do Dino Baggio - trzymajcie sie tematu - ja piszę jedynie o stosunkach na lini Wisła- Cracovia. Gość napisał że my nienawidzimy Was bardziej niż Wy nas - ja się z tym niezgadzam i przytoczyłem 3 fakty które swiadczą na moją korzyść a Wy teraz sypiecie jakimiś incydentami które Was zupełnie niedotyczą.
Przypomniało mi się jeszcze wysypywnie szkła na murawę - mozecie mi przypomnieć któż to wysypał i na czyim boisku???
daremny twój trud Schloser
ślusarzu - no widzisz, nie wiele rozumiesz z intencji założyciela tematu.... ale OK skoro chcesz, to ja twoim tokiem rozumowania:
- jeden koleś dźgnął nożem i zabił drugiego - okazuje się, że był blondynem - czy wszyscy blondyni to mordercy?
- jeden koleś w swej głupocie rozsypał szkło pod drzwiami sąsiada - okazuje się, że nosi okulary - czy wszyscy w okularach rozsypuja szkło?
... skoro piszesz, że np. 20 idiotów coś wykrzykiwało, że jeden rzucił nożem, że w jakimś autobusie ktoś kogoś pociął siekierą (poszukaj opisów na forum), że okrzyki obraźliwe - owszem, ale tylko wtedy a wtedy - bo poza tym, to dziewczynki z reymonta są wzorcem kultury, spokoju, dobrego wychowania .....
jeżeli jeszcze nie rozumiesz, to polecam podjęcie nauki w szkole na Lubomirskiego
Schloser, chyba nie zrozumiałeś po co to tutaj klepnąłem. To z jakiego forum to pochodzi jest najmniej ważne i starałem się to odsunąć na dalszy plan. Niestety tak to jest, że zaraz zaczynają się teksty o tym którzy są gorsi i kto kogo więcej wymordował. Miałem nadzieję, złudną pewnie zresztą, że ktoś kto to przeczyta może zastanowi się nad tym i dojdzie do wniosku, że tak nie można, bo głupota jest to wprost porażająca. Ja jak to wczoraj przeczytałem to miałem dość sportu i kibiców w ogóle. Milczenie przez szacunek dla zmarłych, to też chyba nie jest taki dobry pomysł. Może lepiej jednak mówić, aby tamu zapobiec na przyszłość. Ja się po przeczytaniu tego tekstu z jednego cieszę, a mianowicie, że taki nie jestem. Ja nawet jestem na tyle nienormalny, że możecie wygrać z tymi Norwegami. Wsiadać na traktory i zaorać ich.
Tacy Dwaj
Jeżeli zabił blondyn który w weekend był na zebraniu blondynów na którym śpiewał sobie z innymi blondynami że trzeba zabić bruneta i poogladał sobie transparenty z tekstami "oczyśmy Blondynowo z brunatnego ścierwa" to mam prawo napisać że pozostali Blondyni będący na tym spotkaniu i tworzący owe transparenty są posrednio winni! - To samo tyczy się okularników!
Uważam że dyskusja ma sens tylko wtedy gdy obie strony trzymają się faktów i wsłuchują się w racje adwersarza. W tym przypadku tak nie jest więc dla wiadomości "Takiego Owakiego" "Dementora" i "Marka" TAK NIENAWIDZIMY WAS BARDZIEJ NIŻ WY NAS BO SIĘ WAS BOIMY I ............................. (tutaj sobie wpiszcie co chcecie).
North - miałeś rację!
Mentny - rozumiem cel jaki Ci przyswiecał, mój pierszy post był odpowiedzią na post Marka, zauważ że to właśnie on zaczął serial "kto kogo bardziej nienawidzi". Nie przejmuj się "tekstami" wypisywanymi przez matołów i nic nie znaczących małolatów zacznij sie martwić wtedy gdy zaczną je wygłaszać ludzie o uznanej pozycji, majacy swych zwolenników - to jest groźniejsze.
witam po latach swietlnych nieobecnosci :)
tacy dwaj nie jestem za generalizowaniem ale stosujesz pokretna retoryke, szanuje Ciebie ale tym razem trafiles kula w plot, a teraz pokrotce dlaczego:
- blondynow i okularnikow nie mozna sklasyfikowac jako spolecznosc. To jest to co odroznia grono np. kibicow Cracovii od blondynow. Midzy blondynami nie ma zadnych wspolnych wartosci - jest tylko zbieznosc cech fizycznych.
owszem nie ma odpowiedzialnosci zbiorowej (prawnej), ale jest cos takiego jak odpowiedzialnosc moralna. Czy rodzice ktorzy wychowali morderce sa temu winni, ze ich syn w wieku 30 lat wymordowal 20 osob. Wedlug Twojej retoryki odpowiedz brzmi - nie. Owszem przed prawem nie odpowiadaja ale moralnie tak. Moze to byl bardzo bezposredni przyklad, ale drugim dobrym jest holocaust. Czy wszyscy niemcy sa odpowiedzialni za mord - nie. To po co wciaz przepraszaja za holocaust ? Po co Kwasniewski (nie zwazajac na slusznosc) przeprosil za Jedwabne skoro to tylko kilku polakow dopuscilo sie mordu??
Pytania te zostawiam Tobie jak i innym do przemyslenia.
Itsme - zauważ, że moja retoryka (tak, pokrętna) była jeno skarykaturyzowaniem wcześniejszego postu ślusarza...
a co do niemców odpowidzialnych za holocaust - tak, wszyscy byli odpowiedzialni, bo w wyborach demokratycznych wybrali sobie hitlera.... czy my musimy - jako społeczność, naród - czuć się odpowiedzialni za pojedyńcze przypadki kolaboracji i draństwa - nie! ale o naszej wielkości świadczy to, że również za wyrzutków jest nam wstyd
Itsme kurna już się bałem, że Cię SEBSA (czy jakoś tak) kurna dopadła. Czegoś tu bez Ciebie brakuje. No a Podbeskidzie w formie.... .
Ja tą odpowiedzialnoś zbiorową tłumaczyłem kiedyś kibicom z Pogoni zresztą na przykładzie kobiety która zabiła swoje dzieci i wynikało z tego, że kobiety to morderczynie dzieci. Przykład okrutny, ale bardzo dosadny.
sugeruję - zamknąć temat ... i tak nikt nic mądrego więcej nie powie....
w dodatku misjonarze z reymonta doszli do wniosku, że i tak nas nie nawrócą na jedynie słuszną wiarę (tylko po co oni wciąż tu włażą? czyżby to ich aż tak jarało, że jedną ręką obsługują klawiaturę a drugą swój rozporek?)
moderatorzy - zamnykajcie temat!
wiesz schloser nie znam sie na bandyckich sprawach i nie chcę się znać. Natomiast
poranieni nożami i siekierami małolaci napadnięci w drodze na mecz Cracovii przez dorosłych mężczyzn w szalikach Wisły czy obcinanie siekierą chłopakowi nogi i to w pokoju nauczycielskim to raczej nie plotki. No ale ty trzymasz się stanowiska prasowego . Bandyci są w Krakowie przecież tylko na jednym stadionie. Dodaj jeszcze , że klub świadomie do tego zachęca i już będzie komplet Waszej śpiewki. Albo uznajesz ,że gość z nożem lub siekierą jest bandytą niezależnie od koloru szalika czy kominiarki albo szkoda gadać na ten temat.
Mówisz o szacunku do zabitych itp. Ja jak najbardziej go mam i każdy morderca jest mordercą i kropka. Pamiętam np. jak to parę lat temu 2-ch młodocianych bandytów z Łagiewnik wybrało sie z kijami zapolować na "żyda' na Wolę Duchacką. Zabili bogu ducha winnego stypendyste Oxfordu. Ale do głowy by mi nie przyszło by z tego powodu pluć na trójkolorowy Klub którego mienili sie kibicami. Ty natomiast i wielu wiślaków czyni w ten sposób i z tego powodu pozwolę sobie zacytować szanownego adwersarza:
"albo jesteś ślepy albo głupi!"
kobiety - nie spolecznosc
blondyni - nie spolecznosc
okularnicy - nie spolecznosc
polacy - jako narod spolecznosc (z uwagi na wielkosc spolecznosci - nie odpowiedzialni za pojedyncze mordy)
niemcy - jako narod - spolecznosc - odpowiedzialnosc za holocaust
polacy - jako narod odpowiedzialnosc za mordy na innych narodach w czasie okupacji
kibice - spolecznosc - odpowiedzialni za eskalacje przemocy na stadionach poprzez tolerowanie takich zachowan i nie pietnowanie ich - wynika to niestety z tego ze zwykli kibice nie sa jako tacy wspolnota w przeciwinstwie do grupek chuliganskich
kibice Cracovii - spolecznosc - odpowiedzialni za eskalacje przemocy i nienawisci w wykonaniu swoich chuliganow ktorych toleruja przy ul. Kaluzy - ale czyz maja inne wyjscie ??
kibice Pogoni - jw. z ul. Twardowskiego
kibice Wisly - jw. z ul Reymonta
temat rzeka z ktorego doktorat spokojnie mozna zrobic
Ps. co do najblizszych meczy Pogoni - niestety nieobecny usprawiedliwiony - wazne zaliczenia na uczelni :(
Co do najblizszego z Podbeskidziem wynik jest sprawa otwarta ale % - 55-35-10
W najblizszym czasie raczej sporadycznie ujrzycie moje wpisy bo nawal obowiazkow nie pozwala mi na buszowanie po necie :(
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)