jak to jest w z tym Pucharem Polski?
w wypadku jesli zdobywca ma juz zapewnione miejsce w UEFA to wchodzi finalista??
-
-
Temacik na wyrost czyli PUEFA
wchodzi 4 miejce z ligi.
Mis chyba nie sadzisz ze ktorykolwiek z wymienionych przez Ciebie prezesow (wezmy Cupiala zeby nie zaogniac sytuacji) dorobil sie uczciwie swojego majatku ? Jezeli uwazasz, ze majatek ich nie jest do konca uczciwy to znaczy ze okradli skarb panstwa czyli tym samym wzbogacili sie kosztem naszych podatkow. Tak wiec wydawane pieniadze na kluby tez sa nasze. Inna sprawa ze mogliby te pieniadze inaczej wydatkowac.
Sport jako taki, a pilka nozna w szczegolnosci jako cieszaca sie najwieksza popularnoscia powinna byc dotowana przez samorzady terytorialne i panstwo. Ale wydatkowanie tych srodkow powinno byc szczegolowo kontrolowane. Pieniadze powinny isc golwnie na rozbudowe (poprawe) infrastruktury i szkolenie pilkarzy. Niestety w niektorych klubach pieniadze sa rozpieprzane i jest jak jest. Ponadto sponsorzy klubow powinni posiadac z tego tytulu ulgi ktore by ich zachecily do finansowania klubow. Przepisy powinny byc przejrzyste, a nie takie ktore sprzyjaja oszustom i drobnym kombinatorom. Z tego co mi sie zdaje to kazda firma (nawet panstwowa) posiada srodki na reklame i marketing (ktore nie moga przekroczyc iles tam % kosztow/wplywow/obrotow ?) i KGHM jako firma o obrotach ogromnych ma tych srodkow sporo stad kasa idzie dla Zaglebia i tego sie nie zmieni (nie zbroni) bo byloby to dzialanie na niekorzysc spolek z udzialem skarbu panstwa (rownosc podmiotow na rynku).
Ale to jest temat rzeka .....
Itsme - nie wchodzę w to jak się dorobili (przyslowie powiada skąd bierze się pierwszy milion, no chyba, że "tatuś podaruje" :). tamto nawet jak było to raz i się skończylo. Chodzi o to, że w nowotworach zwanych "spółkami skarbu państwa" jak KGHM czy Orlen nie ma najmniejszych mechanizmów kontrolujących to co się dzieje z wydawaniem pieniędzy. A w spółkach prywatnych (weźmy Stasiaka, żeby nie zaogniac sytuacji) akcjonariusze patrzą na kazdy wydany grosz. A jesli jest to firma, w ktorej akcjoonariuszami jest wyłacznie rodzina (weźmy Drzymałę, żeby...) - to wydając swoje prywatne pieniądze tez ogląda sie każdy grosz.
To nie sztuka żyć na kredyt. Tylko , że jak Ty albo ja nakupimy za Bóg wie ile kopaczy o nazwiskach i narobimy długów - to pójdziemy siedzieć. A taki Speczik czy Błądek mogą bezkarnie obiecac kopaczom bógwico, kupować kogo chcą, na dodatek robić sobie jaja z ministra skarbu, który formalnie ma te 51 % w społce. Bo to nie ich pieniadze, tylko "państwowe"
Czyli Twoje i moje.
Przyznasz, ze wolałbyś chyba, żeby Twoje podatki szły na Pogoń (a moje na Cracovię) niż to że idą na finansowanie takich prowincjonalnych klubikow jak Łęczna, Płock czy Lubin.
I podejrzewam, że wszyscy kibice wszystkich klubow w Polsce (poza wymienionymi :P) też by chyba woleli.
Mis masz racje tyle, ze spolki typu KGHM dzialaja na jakims terenie i poczowaja sie do zapewnie rozrywki ludnosci miejscowej (jak za komuny tyle ze teraz to reklama i marketing, a nie lewe etaty). Najbardziej w tym wszystkim klania sie brak nadzoru wlascicieleskiego (ze strony skarbu panstwa). Drugim rozwiazaniem jest sprywatyzowanie wszystkiego. Ale przeciez to sa sektory strategiczne. Wole taki stan rzeczy niz sprzedaz tych firm - rozpieprzenie pieniedzy - calosc dochodow z dzialanosci KGHM bedzie bral prywatny inwestor majac gleboko w du .... sport. Pansto po przejedzeniu tych pieniedzy bedzie mialo jedynie podatki z dzialanosci KGHM .... wiesz co ? Nie wiem co lepsze tak naprawde by bylo. Na szczescie nie my o tym decydujemy bo juz by mnie glowa rozbolala :)
Najlepiej by bylo, zeby mozna bylo wprowadzic nastepujace ograniczenie (w przypadku spolek panstwowych). Ograniczenie przekazywania srodkow reklamowych polegajace na:
- mozliwosci przekazania spolce sportowej maksymalnie 30 % tego co dana spolka wypracuje z tytulu sprzedazy praw TV, biletow, reklam innych sponsorow (nie bedacych spolkami skarbu panstwa) itp.
Ale takowych ograniczen nie moze wprowadzic PZPN tylko minister skarbu panstwa (??) czy tez ktos inny.
Tyle ze wiesz co by sie wtedy dzialo ? Spolki kooperujace z KGHM przewalalyby kase do spolki sportowej i mialy w zamian dodatkowe zlecenia.
ja nie postuluje calkowitej pryzwatyzacji KGHM, Bogdanki czy Orlenu - bo faktycznie stworzyło by to burdel, a jedynie zakaz finansowania przez społki niepcalkiem prywatne sportu.
Nie martw się - wspomniane kluby by nie upadły:
w Lubinie jest np. prywatna firma Tesco :P
w Łęcznej - np. Polmos Lublin
w Płocku - kilkanaście firm prywatnych w Płockim Parku Technologoicznym
ale skończyłaby się: lewa kasa na sędziow, lewa kasa na zakupy zawodników, itp.
a to, że tylko "prywatni" mają gdzies sport to nieprawda. Jak mi wytlumaczysz to, że bogaty KGHM od kilku lat nie moze dokończyć remontu stadionu-gierkowca. W efekcie - będa grać w Polkowicach :). Czy Tobie - jako kibicowi - byloby przyjemnie gdybyś na mecze Pogoni musioał jeździć do Pyrzyc albo Polic?
Im chodzi o jedno - sukces za wszelką cenę (i dlatego cieszy mnie niezmiernie, że na skutek wzmozonego zapotrzebowania na miedź w Telefonice interesy Orlenu i KGHM się skrzyżowały :)). Wystarczy jednorazowy. A potem - choćby potop.
Tylko dlaczego ta szopka odbywa się za moje pieniądze z podatków?
Mis wezmy inna sytuacje (hipotetyczna) - powiedzmy sa 3 firmy informatyczne (zajmujace sie technologia teleinformatyczna czy jak to sie zwie). Comarch, Prokom (to sa dopiero zlodzieje) i Iks (X). Spolka Iks jest z udzialem skarbu panstwa. Zarowno Comarch jak i Prokom moga reklamowac sie poprzez sport natomiast firma Iks niestety nie bo nie moze srodkow reklamowych przeznaczyc na sport.
A teraz wracajac do tematu kradniecia. Prokom okrada caly czas panstwo za przyzwoleniem (cichym czy nie cichym). Nie wiem czy slyszales o ostatnim raporcie NIK z kontroli Poczty Polskiej i powiazan z jej spolkami. Otoz jest sobie spoleczka Postdata w ktorej udzialy ma Poczta Polska .... i Prokom. Reszte sobie dopowiedz sam. Powiem Tobie tylko ze Poczta jest zwolniona przez UZM z organizowania przetargow przy udzielaniu zamowien spolce Postdata.
Podam tylko jeden przyklad ktory mial miejsce kilka lat temu (chyba jeszcze wtedy nie bylo zwolnienia z przetargu) i ktory mozna (nie wiem czy teraz jeszcze mozna) bylo sprawdzic bo wiadomosc byla w necie na stronie Prokomu (chwalil sie tym). Otoz PP zorganizowala przetarg na informatyzacje calej sieci placowek (kwota kosmiczna). Przetarg wygrala spolka Postdata. Po czym zaraz zlecila wykonanie .... firmie Prokom (i tym dokumentem chwalil sie Prokom). Oczywiscie na koniec roku firma Postdata osiagnela znaczne zyski i z tych zyskow Prokom dostal jeszcze dywidende. W tej chwili zakres dzialania spolki Postdata jest jeszcze wiekszy.
Pytanie za 100 pkt. Czyje pieniadze i gdzie wyprowadzane sa z Poczty Polskiej, gdzie (pewnie wielotorowo).
Pytanie za 1 pkt. Czy sadzisz ze w kieszeniu u pana Krausa siedza tylko politycy lewicowi ?
Pytanie za 0,5 pkt. Jaki klub pilkarski i z czyich pieniedzy sponsoruje pan Krause ?
Itsme zapomiałeś o obsługującej wybory społce Piksel, czy jakiś tak :)
A co do reszty z całością się zgadzam, poza "Iksem". Usługi informatyczne to nie "strategiczna" miedź, zatem taka społkę można calkowicie sprywatyzować i sprawa się rozwiązuje
Mis to wezmy Orlen - oni maja na rynku konkurentow - Sheal bedzie mogl sie reklamowac, natomiast Orlen nie :)
już widzę jak Shell sponsoruje cokolwiek poza żużlem :) - więc przyklad taki sobie
4 dni później
No i się okazało dzisiaj, że tylko 2 minuty nam brakło...
Ten temacik był na wyrost tylko o dwie minuty.
Tylko dwie minuty, by zmienić tytuł na "Droga do Eindhoven"
nieprzeżyje .......na taka szanse będziemy czekać kolejne dekady ..... no, nie mogę, nie mogę..... tak liczyłem na Zaglębie .....
porażka, porażka, porażka, porażka .......................... dół!!!!!!!!!!!!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)