Icek ma rację!
Pomarzyć sobie zawsze można, kiedyś marzenie może się spełnić.
Ja np. nie wierzyłem, że będę jeszcze oglądał za swojego życia Cracovię w I lidze, a oglądam i to silniejszą niż kiedykolwiek. W latach 80-tych to była rozpaczliwa i bohaterska walka o utrzymanie w I lidze i tylko tyle.
Ale niestety Cracovia po wspaniałej walce przegrała w hokeja z Unią i Mistrzostwa Polski w tym roku nie będzie.
Może będzie brązowy medal?
Gdyby był to będzie to gigantyczny sukces drużyny którą tworzono ledwie przez kilka miesięcy i to na początku bez własnego lodu!
Biedny Słowakiewicz nie mógł się z taką sytuacją pogodzić.
3 miejsce piłkarzy - to jest coś o co można walczyć, ale jego zajęcie jest obecnie mało realne.
Ale z drugiej strony Cracovia ma Boże błogosławieństwo.
W tamtym roku najlepszą drużyną rozgrywek II ligi była Szczkowianka. Gdyby nie -10 punktów dla niej nie mielibyśmy żadnych szans na awans do I ligi.
Może coś takiego się stanie i jednak zagramy w Pucharach.
Dlatego trzeba grać do końca, nic nie odpuszczać nawet gdy będą po drodze wpadki.
-
-
Temacik na wyrost czyli PUEFA
5 dni później
Kilka nowych informacji:
1. Okazuje się, że prawdopodobnie Europa zostanie dla celów PUEFA podzielona na strefy regionalne takie jak w zeszłym roku.
Czyli my bylibyśmy zaliczani do strefy środkowo - wschodniej razem z takimi krajami:
Austria, Ukraina, Rosja, Bułgaria, Węgry, Rumunia, Czechy, Szwajcaria, Słowacja, Mołdawia, Gruzja, Białoruś, Armenia, Azerbejdżan, Kazachstan.
:((((((((( - chyba żegnajcie Wyspy, żegnaj Islandio...
2. Cracovia, jako nowicjusz pucharowy, miałaby 6.930 tzw. punktów UEFA - to się liczy przy rozstawieniach. Raczej będziemy w gorszym koszyku (prawie na pewno).
3. Znalazłem fajną stronkę, gdzie faceci obliczają wszystko na bieżąco (że im się chce).
Gdyby przyjąć założenia, iż:
1. wszystkie ligi kończą sie takimi tabelami jak wskazuje stan dzisiejszy (oczywiście my wygryzamy kogoś z pierwszej trójki ligi polskiej, hehe - ale to już, jak wyżej ustaliliśmy jest pewne)
2. zdobywcami pucharów krajowych są zawsze mistrzowie lub jeśli już odpadlli, to drużyna z najwyższym miejscem w aktualnej tabeli;
3. pierwszą rundę kwalifikacyjną wygrywają zawsze zespoły rozstawione (tzn. mające większą liczbę tzw. punktów UEFA)
to:
gralibyśmy z kimś z listy:
Austria - Grazer AK, Austria Wiedeń, Rapid Wiedeń
Ukraina - Dnipr Dnipropietrowsk, Metalurh Donieck
Rosja - CSKA Moskwa, Zenit Leningrad znaczy sie Sankt Petersburg
Czechy - FK Teplice, FK Jablonec n Nisou 97
Bułgaria - Levski Sofia, Litex Łowecz
Węgry - Debreceni VSC
Rumunia - Dinamo Bukareszt
Wiem, wiem, wiem - że może się dużo zmienić, ale może ktoś teraz coś powie, gdzie by chciał się wybrać ?
Dla mnie mógłby być Debrecen albo ktoś z Czech.
Najlepiej Czechy na debiut:)
Ja bym wolał Rumunię, ale pod warunkiem, że zmierzymy się z CFR Cluj - Napoca (obecnie 6 miejsce i 3 punkty straty do miejsca premiowanego awansem do pucharów). Bo reszta czołówki to 4 drużyny z Bukaresztu + 1 z Constancy. Chociaż ta ostatnia, to zwłaszcza latem też niezła atrakcja, w końcu nad Morzem Czarnym. Jednak zdecydowanie preferuję Kluż - piękne miasto, no i dość blisko. Do tego Siedmiorgód to najbardziej europejska część Rumunii.
Szkoda, że FC Brasov, który niedawno grał w pucharach na 15 miejscu. To to byłaby wyprawa - na mecz, a potem na kilka dni w Fogarasze albo Piatra Craiului. Ech, rozmarzyłem się :-)
Stawowy musi poprawić skuteczność naszych.bo atak jest na razie pietą achillesową -ale jak pamiętam dla Francji więcej zdobywali bramek pomocnicy .
Przydałaby się poprawa wykonywania rzutów wolnych ,w II-lidze Cracovia zdobywała bramki zwolnych jak na zawołanie,
Myślicie, że są sznse na mecze pucharowe z Viktorką ??? :)))
My wejdziemy z ligi a Viktorka mogłaby (o ile jeszcze gra) wejść z pucharem Czech. To byłby na prawdę pasisty mecz !!!
Ja osobiscie i z wielka checia pojechał bym gdzies na Bałkany :) tam jest tez milutki klimacik i ceny w miare tanie :))))
Zegnaj Islandio... A taka mialem nadzieje, ze wreszcie...
:'''(
Wiadomość zmieniona (16-03-05 17:13)
Viktorki niestety nie ma już w Pucharze Czech .
EEjjjj Pasiacy trzeba być dobrej myśli....co mamy siąść i jeszcze przed pierwszym meczem zrezygnować o planach związanych z pucharami.....bez sensu!!!!!HEJ PASY GOL W UEFA GOL PASY GOL.......No i będzie dobrze
58 dni później
Pora chyba odświeżyć temacik....już chyba nie na wyrost...
Mamy b.duże szanse na występy poprzez zajęcie wysokiego miejsca.Zostały cztery kolejki i tak z meczy zainteresowanych drużyn grają :
Górnik Z - Groclin....x
Amika-Pogoń...........x
Legia - Wisla K.......x
Górnik Ł - Amika......1
Groclin - Lech........1
Polonia - Legia.......x
Groclin - Górnik Ł....1
Zagłębie - Amika......x
Legia - GKS...........1
Wisła P - Legia.......2
Wisła K - Groclin.....1
Amika - CRACOVIA......x
CRACOVIA - GKS........1
Wisła P - CRACOVIA....2
CRACOVIA - Pogoń......1
Obstawiłem tak i wychodzi pewne czwarte miejsce.Groclin zdobywa 7 pkt,Legia 8,CRACOVIA 10,Amika 3.No chyba że Wisła wygra w Warszawie.
Lech Poznań / Legia Warszawa - Korona Kielce / Dyskobolia Grodzisk Wielkopolski
Pogoń Szczecin / Wisła Kraków - Wisła Płock / Zagłębie Lubin to pary w PP.
Pewny jest raczej awans GTS oraz Groclinu.Czyżby:
Lech - Groclin
Wisła K - Wisła P.
Osłabione czołowe drużyny,bez reprezentantów kraju, w 1/2 finału mogą odpaść i wtenczas np.final Lech - Wisła P. a CRACOVIA za burtą pucharów.
Ciekawie się zapowiada.....
Sofia, tylko Sofia
mam tam mete ;-)
PZPN zmienił termin meczów PP.Jest szansa ,że czołowe drużyny naszej ligii zagrają pełnymi składami w tych spotkaniach a co za tym idzie, nie będzie przypadku w sportowej rywalizacji o to trofeum.Czwarte miejsce może też dać puchar UEFA.
CRACOVIO do boju !!!
Dobra, to ja, jak zwykle deko na wyrost:
Zakładam, że z Polski do UEFA wchodzą KSC, Legia i Disco Polo.
Tak czy tak, polskie kluby grają od razu w II rundzie kwalifikacyjnej PUEFA.
Losowanie 29 lipca.
Pierwszy mecz 11 sierpnia.
Drugi 25 sierpnia.
Niech wszyscy wakacje odbębnią w lipcu i żeby mi nie było gadania, że "nie mogłem, bo się MUSIAŁEM opalać na plaży"
Przy przyjęciu, że wszystkie ligi europejskie kończą się tak, jak dzisiejsza sytuacja tabel wskazuje, a puchary w danym kraju zdobywa najwyżej stojąca drużyna z tych co jeszcze grają, to jesteśmy niestety nierozstawieni. Mam za mało punktów - 6.930
W zasadzie na rozstawienie nie ma co liczyć - rozstawionych będzie 12 drużyn, a my jesteśmy na 15-tym...
Wobec tego, potencjalni przeciwnicy to:
Slavia Praga - 3m. w lidze czeskiej
Austria Wiedeń - 2m. w lidze austriackiej (lub puchar Austrii)
Grazer AK - 3 m. w lidze austriackiej (lub puchar Austrii)
SV Superfund Pasching (Austria) - 4 m.
Groclin - nie dostrzegam nigdzie zakazu, że nie można "wpaść" na ziomala - mogę się mylić
Legia - jw.
Grasshoppers Zurich - 3 m. w lidze szwajcarskiej
CSKA Moskwa - 2 m. w lidze ros. lub puchar
Zenit St.Petersburg - 3 m. w lidze ros. lub puchar
Krylia Sowietow Samara - 4 m. w lidze ros.
Metalurh Donieck - 3 m. w lidze ukr.
Dnipro Dniepropietrowsk - 4 m. w lidze ukr.
Może się okazać, że w naszej grupie tj. Central-East dorzucą nam Bułgarię i Rumunię (to zależy, od tego, kto dostanie dodatkowe miejsca z tytułu fair play). Jeśli tak, to rozstawionych będzie 16 drużyn.
Dodatkowo rozstawionymi będą jeszcze w tym ukłądzie Litex Łowecz (Bułgaria) - 4 m., Lewski Sofia (2m. lub puchar błg.) oraz Dinamo Bukareszt (puchar Rumunii).
W tym układzie zajmujemy na razie 17 miejsce - czyli już bliżej...
Najdalej do Samary
Najbliżej do Wiednia (lub Warszawy)
Nie chcę się tu rozpisywać, ale przy tym drugim układzie jest dużo szans by być rozstawionymi.
ja kcem do Pragi :) browary te sprawy no i tanio i nie daleko ;)
klaros Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> 3. Znalazłem fajną stronkę, gdzie faceci obliczają
> wszystko na bieżąco (że im się chce).
A podałbys jej adres?
Póki inne zespoły dalej będą grać dla nas to mamy dużą szansę na Puchary :) Nie ukrywajmy, że w tym sezonie mamy więcej szczęścia niż umiejętności (to się tyczy gry naszego kochanego zespołu)
Jak na razie po dzisiejszej kolejce niejaki Grasshoppers Z. spadł na 4 miejsce i na dziś jest poza UEFA. Zamiast niego - YBoys Berno. Piszę o tym, bo YB są niżej od nas w rankingu.
Dla FortArta: oto stronka: http://www.geocities.com/ricardo3941 klikasz na UEFA Predictions i Ci się ustawia co ma być i gdzie jesteśmy
Trochę trzeba było siedzenia by wszystkie te znaczki rozkminić, ale ciekawe. Zwłaszcza jak od trzech tygodni się Cracovia pojawia :)
I jeszcze jedna dobra wiadomość a propos rozstawień: CSKA M. w związku ze zdobyciem pucharu gra od razu w pierwszej rundzie, więc odblokowało się jedno miejsce rozstawione!!!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)