czarny stanik, cos chlopie okroponienie lubisz Filipiaka, coz on Ci zrobil?
-
-
Piłka ręczna kobiet
To brat Ci źle opowiadał. Może tak było 20 lat temu ale z pewnością nie 10. Wtedy chodziłem na wszytskie mecze ręcznej i 30 sprzedanych biletów to był sukces. Zresztą nie o to w tym wszystkim chodzi. Sekcja nie została zlikwidowana. Na jakich zasadach wróci to się okaże , ale , ze wróci na ligowe parkiety nie mam wątpliwości...
Jak w innym temacie napisałem, główną bolączką sekcji piłki ręcznej jest brak własnej hali, gdzie mogłaby rozgrywac mecze. To jest podstawowy warunek, aby ta sekcja sie rozwijała.
Z pewnego wywiadu ( chat z interii ) :
"Czy firma Comarch wykupi inne sekcje oprócz hokeja na lodzie?
Prof. Janusz Filipiak: Częścią klubu Cracovia SSA są 4 sekcje: piłka nożna, hokej, piłka ręczna kobiet i koszykówka mężczyzn. Problemy tych sekcji rozwiązujemy w takiej kolejności, proporcjonalnie do społecznego zainteresowania tymi sekcjami."
Była piłka ręczna, nie ma piłki ręcznej . A teraz czas na sekcję koszykówki drogie dzieci . Ot profesjonalny klub !
Pasmaniac pier...lisz , że tak powiem. Odbudowano piłkę , dokończona zostanie odbudowa hokeja , przyjdzie czas na ręczną. Tak to widzę. Ty z jakiegoś powodu jesteś negatywnie nastawiony do obecnych działaczy (czyżby osobiste żale?) i stąd te Twoje teksty a nie z żalu za sekcją piłki ręcznej...
Taka jest okrutna prawda że obecnie piłka ręczna jest kompletnie zapomnianym sportem w tym miescie i wogóle w Polsce. Nie ma praktycznie szans na przyciągnięcie ludzi. Finansowanie czegoś takiego to bedzie w obecnej sytuacji wyłącznie działalność charytatywna ...
Ktoś tu pisał że na Hokej też mało chodziło ... no tak ale też potrafiło dużo chodzić i to jeszcze pare lat temu. Ten sport mial ludzi zdolnych do walki o sekcje i perspektywy powrotu kibiców na hale i tak się dzieje.
Piłka ręczna nawet jakby funkcjonowała to by sie nikt tym nie interesował.
A teraz popatrzcie ! Jest na wet temat o tym na forum !
Ale kiedy ?? Dopiero jak nie zgłoszono drużyny do gry.
Jakby na to nie patrzyć taka mała reowlucja może kogoś obudzi z letargu, kogoś komu zależy na tej sekcji.
Z pewnych źródeł wiem że budżet na piłke ręczną wynosił tyle ile zarabia podstawowy zawodnik Cracovii (piłka nożna)... Głównym (i zapewne jedynym) powodem nie wystartowania piłkarek był brak hali, której wynajęciem miał zająć się Tabisz...
Krwinki BIAŁE i CZERWONE w PASY układają się !!! W Naszych żyłach płynie BIAŁO-CZERWONA krew !!!
Wiadomość zmieniona (19-10-04 23:46)
Chicas, z tego co wiem, osoba do której pijesz nie jest stroną w sprawie. Pojawił się wątek dyrektora ds. sportowych (niejaki Mikulski). To raczej do niego należałoby uderzyć. Z tego co wiem to właśnie jemu należą się podziękowania za to, że piłka ręczna nie wystartowała w tym roku...
No ale z drugiej strony kto robi Mikulskiego (trenera piłki nożnej) odpowiedzialnego za sekcje piłki recznej kobiet... to chyba lekka farsa.
[ ' ]
Takie są realia ...
A JT ma zadanie nie doprowadzić do dziury budżetowej poświęcając wszystko i wszystkich po drodze....
\ ' /
Dla mających wątpliwości - wczoraj jedna z piłkarek ręcznych była obecna na meczu hokejowym - nie pochodzi z Krakowa - ale grając dla nas przywiązała się do barw, podoba się jej atmosfera w Cracovii - niestety musi z konieczności występować w innym klubie w Krakowie, szkoda że straciliśmy taką fajną grupę dziewczyn emocjonalnie związanych z klubem po prostu szkoda...
Ciekawym też jest faktem że po spadku drużyna miała grać tylko i wyłącznie w najbliższej okolicy, w zeszłym sezonie wyjazdy były nawet do Gdynii...
Jedna z dziewczyn zaczepiła się w pierwszoligowym chorzowskim Ruchu (faktycznie druga liga). Co ciekawe dobrodziejem i reanimatorem tej sekcji jest były reprezentant Polski Tomasz Iwan ,który leczy aktualnie ciężką kontuzję (wciąż ma kontrakt w Admirze Wiedeń).
Prawdopodobnie namówił go znany z bigbrothera fan Ruchu Klaudiusz Sewkowicz z którym wojażowł w lecie po turniejach piłki plażowej.
Trochę chęci ,szczypta fanatyzmu i można, lecz czy pan Mikulski jest naszym a szczególnie szczypiornistek fanatykiem?
Nikt nie oczekiwał wszystkich sekcji w I lidze. Miało być po prostu godziwie...
List intencyjny
List intencyjny podpisany dnia 24 stycznia 2003 r. w Krakowie pomiędzy: Miastem Kraków, reprezentowanym przez: Jacka Majchrowskiego - prezydenta Miasta Krakowa, zwanym w dalszej części niniejszego Listu "Miastem" a Stowarzyszeniem Kultury Fizycznej Klub Sportowy Cracovia, reprezentowanym przez: Andrzeja Palczewskiego - Prezesa Zarządu, zwanym w dalszej części niniejszego Listu "Stowarzyszeniem" a ComArch Spółka Akcyjna z siedzibą w Krakowie, reprezentowana przez: Janusza Filipiaka - Prezesa Zarządu, zwanej w dalszej części niniejszego Listu "ComArch", zwanymi łącznie w dalszej części niniejszego Listu "Stronami"
Wolą stron jest zapewnienie warunków dalszego rozwoju Miejskiego Klubu Sportowego Cracovia SSA i wprowadzenie drużyny piłkarskiej seniorów do I ligi oraz utrzymania innych sekcji, co najmniej na dotychczasowym poziomie. Mając na uwadze, iż ComArch, będący obecnie głównym sponsorem klubu, jest zainteresowany objęciem akcji nowej emisji Miejskiego Klubu Sportowego Cracovia SSA o łącznej wartości nominalnej 3 000 000 zł, strony podpisują niniejszy list intencyjny.
1
Strony oświadczają, iż znany im jest fakt, że Zarząd Miejskiego Klubu Sportowego Cracovia SSA w ramach przyznanego mu Statutem Spółki uprawnienia do podwyższenia kapitału zakładowego poprzez emisję akcji o wartości 3 000 000 zł, w dniu 12 lutego 2003 r. podjął uchwałę, w której postanowił zaoferować ComArch 300 000 akcji o wartości nominalnej 100 zł każda.
2
ComArch oświadcza, że jest gotowy objąć akcje, o których mowa powyżej pod następującymi warunkami:
1. zostanie przeprowadzona przez ComArch analiza prawna i finansowa Miejskiego Klubu Sportowego Cracovia SSA, która zostanie zakończona pozytywnym wynikiem.
2. w statucie Miejskiego Klubu Sportowego Cracovia SSA zostaną dokonane następujące zmiany, które doprowadzą do tego, że:
a) Zarząd Spółki będzie liczyć od 2 do 3 członków powoływanych i odwoływanych w następujący sposób:
- 2 członków przy Zarządzie trzyosobowym i jeden przy dwuosobowym (w tym Prezes Zarządu) powołuje ComArch,
- 1 członka powołuje Miasto,
- w przypadku odwołania członka Zarządu przez Walne Zgromadzenie prawo powołania nowej osoby w jego miejsce przysługiwać będzie temu podmiotowi, który uprzednio powołał odwoływanego członka Zarządu,
b) Rada Nadzorcza będzie składać się z 5-9 członków, powoływanych i odwoływanych w następujący sposób:
- 3-5 członków powołuje ComArch,
- 1-2 członków powołuje Miasto,
- 1-2 członków powołuje Stowarzyszenie,
c) wprowadzona zostanie zasada podejmowania uchwał Rady Nadzorczej zwykłą większością głosów,
d) dotychczasowe uprawnienie Rady Nadzorczej do upoważniania Zarządu do nabywania i zbywania oraz dysponowania nieruchomościami, przejdzie do kompetencji Walnego Zgromadzenia,
3. zostanie przedłużony czas trwania prawa użytkowania wieczystego nieruchomości położonych w Krakowie przy. Al. 3 maja obj. Kw 171916 na okres 99 lat.
3
Miasto oświadcza, że zgodnie z paragrafem 3 uchwały Rady Miasta Krakowa Nr CIII/964/98 z dnia 14 stycznia 1998 r. zawarte w paragrafie 2 propozycje zmian statutu spółki winny być przedłożone Radzie Miasta Krakowa celem wyrażenia stanowiska.
4
1. ComArch po przeprowadzeniu analizy, o której mowa z paragrafu 2 pkt 1 przedstawi pozostałym Stronom Listu propozycję porozumienia w zakresie strategii rozwoju Spółki, źródeł finansowania jej działalności oraz perspektyw wzrostu wartości rynkowej.
2. ComArch obejmując akcje, o których mowa w paragrafie 1 zobowiąże się zapewnić Miejskiemu Klubowi Sportowemu Cracovia SSA źródła finansowania niezbędne do realizacji zawartej w preambule niniejszego tekstu intencji stron w zakresie wprowadzenia drużyny piłkarskiej seniorów do I ligi oraz utrzymania innych sekcji, co najmniej na dotychczasowym poziomie.
5
1. Wszelkie zmiany niniejszego Listu wymagają zachowania formy pisemnej, zastrzeżonej pod rygorem nieważności.
2. List sporządzono w trzech jednobrzmiących egzemplarzach po jednym dla każdej ze stron.
podpisali:
Jacek Majchrowski
Prezydent Miasta Krakowa
Janusz Filipiak
Prezes Zarządu
ComArch Spółka Akcyjna
Andrzej Palczewski
Prezes Zarządu
Klubu Sportowego Cracovia
Drodzy Pasiacy. Jak chcecie możecie mnie uważać za kogo Wam się podoba. Przyznaję bez bicia że na piłkę ręczną nie chodziłem, ale to nie oznacza że nie mogę stać na straży klubu, jego barw i tradycji. To że spółka została od klubu wyraźnie oddzielona nie oznacza też że jej prezes może sobie robić co chce. W czym piłkarki ręczne mają być gorsze od piłkarzy i czy hokeistów? Co one są winne że uprawiają mniej popularny sport? Każda sekcja w równym stopniu liczyła na lepsze czasy związane z wejściem inwestora do klubu i stanowiła (i nadal stanowi) intergralną jego część. Uważam że skoro wchodzi się do pasiastej braci i zostaje się udziałowcem prawa do znaku firmowego jakim jest Cracovia, jej barw i tradycji to dba się o wszystkich, a nie tylko o te sekcje które marketingowo wypadają najkorzystniej. Być udziałowcem 100-letniego klubu to zaszczyt, ale i odpowiedzialność. Do takiego klubu jak Cracovia trzeba mieć serce, a nie patrzeć na wszystko tylko od strony biznesowej i wybierać sobie najlepsze kąski, a resztę likwidować.
Przypominam więc paragraf 4 i jego drugi punkt z litu intencyjnego:
"ComArch, obejmując akcje (...), zobowiąże się zapewnić Miejskiemu Klubowi Sportowemu Cracovia SSA źródła finansowania niezbędne do realizacji zawartej w preambule niniejszego listu intencji stron w zakresie wprowadzenia drużyny piłkarskiej do I ligi oraz utrzymania innych sekcji co najmniej na dotychczasowym poziomie."
Piłkarzy wprowadzono do I ligi, hokeistów też (chwała za to wielka) ale niestety piłkarkom pozwolo spaść do najniższej ligi i sekcję... zlikwidowano. Pytam się więc jakim prawem i dlaczego? Na sensowne tłumaczenia zresztą i tak już za późno...
Cracovia to jeden KLUB! - tak to widzę.
czarny stanik:
co wobec tego proponujesz? konkretnie!
Coś napewno zaproponuję, ale co dwie (albo jeszcze więcej) głowy to nie jedna. Razem na bank wymyślimy coś konkretnego!
a teraz serio - jesli sa chetni do odbudowy sekcji, mozna by sie ustawic np po hokeju w piatek i obgadac te sprawy. wiem, ze kilka osob byloby zainteresowanych.
Ja chętnie przyjdę na spotkanie - choć ze swojej stroy nie wiele mogę chyba wnieś ... ale coś mam na myśli
Panowie, myślicie jak wierni pasiacy: "odbudujmy sekcję". I właśnie tak powinno być. Przyznaję że to był też jeden z pierwszych pomysłów jaki i mnie przyszedł do głowy. Ale po zastanowieniu doszedłem do wniosku, że niby to dlaczego właśnie my musimy wypełniać za Comarch zobowiązania z listu intecyjnego? Dlaczego my musimy odpowiadać za "inne" intencje inwestora? Wydaje mi się, że raczej powinniśmy wymusić na współwłaścicielu odbudowę tej sekcji przez niego i wymusić konkretne i bardziej wiążace zobowiązanie utrzymiania najsłabszych marketingowo sekcji. Konkretniejsze i bardziej wiążace od listu intencyjnego, który został właśnie potraktowany - za przeproszeniem - jak papier toaletowy. I raczej tą drogą powinniśmy iść, a nie wypruwać sobie żyły i zdobywać opinię "oszołomy, gówno im z tego wyjdzie, niech mnie w dupę pocałują".
"Wymusić"
1. A co to znaczy?
2. A jak się nie "wymusi", to co?
To zara pewnikiem zostanie zlikwidowana koszykówka ( jak już napisałem wyżej ) , bo tam też nie ma frekwencji . Nie wiem jak ty Klaros ale ja uważam że tak niesprawiedliwe robić się nie powinno . Widzę że tobie chyba jest to obojętne co się w Cracovii dzieje ? " Jak właściciel nie chce dać kasy, to nie da i może wreszcie do co poniektórych by to dotarło. " napisałeś w poście wyżej . Po pierwsze ; współwłaściciel . Po drugie ; do mnie przynajmniej to nigdy nie dotrze nigdy . Po trzecie ; współwłaściciel ma pewne zobowiązania . Po czwarte ; nie rób aż tak bezsensownej klaki ( i inni panowie też ) bo to już jest śmieszne .
Jake na mnie jak zawsze możesz liczyć...
Jak bedzie w związku z tym jakieś spotkanie to ja też na pewno się na nim pojawie...;)
A tak na marginesie to dziś o 17 na hali Tomexu jest mecz piłkarek ręcznych Tomexu, w której grają 2 Nasze zawodniczki...;);) więc jak nie macie nic w planach to myśle że warto przyjśc...
Krwinki BIAŁE i CZERONE w PASY układają się !!! W Naszych żyłach płynie BIAŁO-CZERWONA krew !!!
Pasmaniac:
Czy moje pytania z poprzedniego postu są niegodne odpowiedzi, że aż demagogię zasiałeś?
A propos klaki:
Oklaski na stojąco należą się za dotychczasowy wkład w Klub (kolejność jest absolutnie bez znaczenia):
Profesorowi - za wejście do Klubu i wyłożenie paru złotych, które zmieniły obraz z nędzy i rozpaczy na PERSPEKTYWĘ; tych paru złotych, które mógł spokojnie przeznaczyć na 1000 innych spraw, a jednak...
Trenerowi Stawowemu - za zorganizowanie kapeli piłkarzy, którzy mają szansę i walczą dla Klubu i osiągają wyniki
Prezesowi Misiorowi - za wykorzystanie Momentu, wlanie ducha w tracących wiarę i w upór w działaniu
Bezimiennym Kibicodziałaczom - ludziom, którzy tylko z miłości dla Klubu pokazali, że XX i XXI wiek nie należą wyłącznie tylko do pazernych na forsę; tym Ludziom dziękuję za to, że wtedy, gdy nikogo już prawie nie było "do walki", oni walczyli dalej i choć nigdy już nie doczekają się podziękowań (zresztą oni o to nie zabiegają) zachowali się godnie.
Cała czwórka jest nam nadal potrzebna !
Tak wykonałem ostatni post.
I deko łaciny, cobyście nie myśleli, żem jakiś ubecki prostak:
Cracovia - Clara non sunt disputanda
Klaros: było miło..... żegnaj 1906 ;-)))
Klaros!
Stary co to za pomysły z tymi 1906 postami?
Ja mam może z 80 postów ale bardzo Cię w krótkim czasie polubiłem. Nie wiem tylko dlaczego kończysz przygodę akurat w temacie "piłka ręczna", tak dokładnie wyliczając post nr 1906. Wróć (może w innym forumowym wcieleniu) i "nie pierdol". A co do samego tematu czyli "piłki ręcznej" uważam że profesor wypierdolił Cracovię bez mydła. W innych bardzo mdłych w porównaniu z tym tematem tematach dyskusja trwa jakby zaraz świat się skończyć miał, a tu mimo ewidentnego faulu 'na Pasach" cisza jak stopięćdziesiat. Ale coż takie jest życie - jedni się z nami żegnają, a inni stale dbają o czystość i nieskazitelność ukochanej Cracovii.
Śmierć nosi czarny stanik!
CO TY PIERDOLISZ !!!!
KTO WYPIERDOLIŁ BEZ MYDŁA CRACOVIĘ ...idź się lecz
Sorry że się powtarzam, ale niektórzy nadal nie wiedzą kto.
List intencyjny
List intencyjny podpisany dnia 24 stycznia 2003 r. w Krakowie pomiędzy: Miastem Kraków, reprezentowanym przez: Jacka Majchrowskiego - prezydenta Miasta Krakowa, zwanym w dalszej części niniejszego Listu "Miastem" a Stowarzyszeniem Kultury Fizycznej Klub Sportowy Cracovia, reprezentowanym przez: Andrzeja Palczewskiego - Prezesa Zarządu, zwanym w dalszej części niniejszego Listu "Stowarzyszeniem" a ComArch Spółka Akcyjna z siedzibą w Krakowie, reprezentowana przez: Janusza Filipiaka - Prezesa Zarządu, zwanej w dalszej części niniejszego Listu "ComArch", zwanymi łącznie w dalszej części niniejszego Listu "Stronami"
Wolą stron jest zapewnienie warunków dalszego rozwoju Miejskiego Klubu Sportowego Cracovia SSA i wprowadzenie drużyny piłkarskiej seniorów do I ligi oraz utrzymania innych sekcji, co najmniej na dotychczasowym poziomie. Mając na uwadze, iż ComArch, będący obecnie głównym sponsorem klubu, jest zainteresowany objęciem akcji nowej emisji Miejskiego Klubu Sportowego Cracovia SSA o łącznej wartości nominalnej 3 000 000 zł, strony podpisują niniejszy list intencyjny.
1
Strony oświadczają, iż znany im jest fakt, że Zarząd Miejskiego Klubu Sportowego Cracovia SSA w ramach przyznanego mu Statutem Spółki uprawnienia do podwyższenia kapitału zakładowego poprzez emisję akcji o wartości 3 000 000 zł, w dniu 12 lutego 2003 r. podjął uchwałę, w której postanowił zaoferować ComArch 300 000 akcji o wartości nominalnej 100 zł każda.
2
ComArch oświadcza, że jest gotowy objąć akcje, o których mowa powyżej pod następującymi warunkami:
1. zostanie przeprowadzona przez ComArch analiza prawna i finansowa Miejskiego Klubu Sportowego Cracovia SSA, która zostanie zakończona pozytywnym wynikiem.
2. w statucie Miejskiego Klubu Sportowego Cracovia SSA zostaną dokonane następujące zmiany, które doprowadzą do tego, że:
a) Zarząd Spółki będzie liczyć od 2 do 3 członków powoływanych i odwoływanych w następujący sposób:
- 2 członków przy Zarządzie trzyosobowym i jeden przy dwuosobowym (w tym Prezes Zarządu) powołuje ComArch,
- 1 członka powołuje Miasto,
- w przypadku odwołania członka Zarządu przez Walne Zgromadzenie prawo powołania nowej osoby w jego miejsce przysługiwać będzie temu podmiotowi, który uprzednio powołał odwoływanego członka Zarządu,
b) Rada Nadzorcza będzie składać się z 5-9 członków, powoływanych i odwoływanych w następujący sposób:
- 3-5 członków powołuje ComArch,
- 1-2 członków powołuje Miasto,
- 1-2 członków powołuje Stowarzyszenie,
c) wprowadzona zostanie zasada podejmowania uchwał Rady Nadzorczej zwykłą większością głosów,
d) dotychczasowe uprawnienie Rady Nadzorczej do upoważniania Zarządu do nabywania i zbywania oraz dysponowania nieruchomościami, przejdzie do kompetencji Walnego Zgromadzenia,
3. zostanie przedłużony czas trwania prawa użytkowania wieczystego nieruchomości położonych w Krakowie przy. Al. 3 maja obj. Kw 171916 na okres 99 lat.
3
Miasto oświadcza, że zgodnie z paragrafem 3 uchwały Rady Miasta Krakowa Nr CIII/964/98 z dnia 14 stycznia 1998 r. zawarte w paragrafie 2 propozycje zmian statutu spółki winny być przedłożone Radzie Miasta Krakowa celem wyrażenia stanowiska.
4
1. ComArch po przeprowadzeniu analizy, o której mowa z paragrafu 2 pkt 1 przedstawi pozostałym Stronom Listu propozycję porozumienia w zakresie strategii rozwoju Spółki, źródeł finansowania jej działalności oraz perspektyw wzrostu wartości rynkowej.
2. ComArch obejmując akcje, o których mowa w paragrafie 1 zobowiąże się zapewnić Miejskiemu Klubowi Sportowemu Cracovia SSA źródła finansowania niezbędne do realizacji zawartej w preambule niniejszego tekstu intencji stron w zakresie wprowadzenia drużyny piłkarskiej seniorów do I ligi oraz utrzymania innych sekcji, co najmniej na dotychczasowym poziomie.
5
1. Wszelkie zmiany niniejszego Listu wymagają zachowania formy pisemnej, zastrzeżonej pod rygorem nieważności.
2. List sporządzono w trzech jednobrzmiących egzemplarzach po jednym dla każdej ze stron.
podpisali:
Jacek Majchrowski
Prezydent Miasta Krakowa
Janusz Filipiak
Prezes Zarządu
ComArch Spółka Akcyjna
Andrzej Palczewski
Prezes Zarządu
Klubu Sportowego Cracovia
Drodzy Pasiacy. Jak chcecie możecie mnie uważać za kogo Wam się podoba. Przyznaję bez bicia że na piłkę ręczną nie chodziłem, ale to nie oznacza że nie mogę stać na straży klubu, jego barw i tradycji. To że spółka została od klubu wyraźnie oddzielona nie oznacza też że jej prezes może sobie robić co chce. W czym piłkarki ręczne mają być gorsze od piłkarzy i czy hokeistów? Co one są winne że uprawiają mniej popularny sport? Każda sekcja w równym stopniu liczyła na lepsze czasy związane z wejściem inwestora do klubu i stanowiła (i nadal stanowi) intergralną jego część. Uważam że skoro wchodzi się do pasiastej braci i zostaje się udziałowcem prawa do znaku firmowego jakim jest Cracovia, jej barw i tradycji to dba się o wszystkich, a nie tylko o te sekcje które marketingowo wypadają najkorzystniej. Być udziałowcem 100-letniego klubu to zaszczyt, ale i odpowiedzialność. Do takiego klubu jak Cracovia trzeba mieć serce, a nie patrzeć na wszystko tylko od strony biznesowej i wybierać sobie najlepsze kąski, a resztę likwidować.
Przypominam więc paragraf 4 i jego drugi punkt z litu intencyjnego:
"ComArch, obejmując akcje (...), zobowiąże się zapewnić Miejskiemu Klubowi Sportowemu Cracovia SSA źródła finansowania niezbędne do realizacji zawartej w preambule niniejszego listu intencji stron w zakresie wprowadzenia drużyny piłkarskiej do I ligi oraz utrzymania innych sekcji co najmniej na dotychczasowym poziomie."
Piłkarzy wprowadzono do I ligi, hokeistów też (chwała za to wielka) ale niestety piłkarkom pozwolo spaść do najniższej ligi i sekcję... zlikwidowano. Pytam się więc jakim prawem i dlaczego? Na sensowne tłumaczenia zresztą i tak już za późno...
Cracovia to jeden KLUB! - tak to widzę.
Aha, Klaros. Tylko czy profesorowi potrzebni są bezimienni Kibicodziałacze, Wojtek Stawowy czy prezes Misior. Albo może inaczej: na jak długo?
4 dni później
Wiadomość zmieniona (01-11-04 22:24)
Ciekawe kiedy wreszcie i czy w ogóle doczekamy się łaskawie jakiegoś komunikatu prezesa MKS Cracovia SSA dotyczącego zlikwidowania sekcji piłki ręcznej .
Filipiak : Jeszcze raz powtarzam że podpis Janusza Filipiaka coś znaczy !
Pasmaniac : Twierdzę że podpis Janusza Filipiaka nic nie znaczy !
Pewnie się doczekasz Pasmaniac , gdy tylko sekcja zostanie zlikwidowana...
21 dni później
Pewnie jak zlikwidują koszykówkę to doczekam się odpowiedzi hurtem -((((
Żeby tylko hokej nie poszedł za rok lub dwa do likwidacji ...
A zaraz za hokejem piłka nożna.....
7 dni później
"Serdecznie zapraszam na mrożące krew w żyłach widowisko sportowe. Miejsce - hala Tomexu, godzina - 17:00. Mile widziane wsparcie ze strony Prawdziwych BIAŁO-CZERWONYCH Kibiców..." - takiego SMSka dostałam od jednej z "byłych" piłkarek ręcznych CRACOVII, grających teraz w innej drużynie (z wiadomych przyczyn)...
Widok na trybunach kibiców PASÓW bardzo im pomaga w grze i wspominają im się "stare" dobre czasy gdy jeszcze walczyły o punkty w BIAŁO-CZERWONYCH koszulach...
One naprawde są przywiązane do barw CRACOVII i mimo, że grają gdzieś indziej nadal Kochają Pasiastą Biel i Czerwień...
W imieniu grających w Tomexie piłkarek ręcznych CRACOVII serdecznie zapraszam na to spotkanie... i mile widziane Pasiaste Barwy...;)
4.12.04r (sobota) godz.17:00 - hala Tomexu (obok stadionu Hutnika)
Krwinki BIAŁE i CZERONE w PASY układają się !!! W Naszych żyłach płynie BIAŁO-CZERWONA krew !!!
Wiadomość zmieniona (04-12-04 00:43)
9 dni później
Pasiasta_Chicas napisał(a):
> W imieniu grających w Tomexie piłkarek ręcznych CRACOVII
> serdecznie zapraszam na to spotkanie... i mile widziane
> Pasiaste Barwy...;)
> 4.12.04r (sobota) godz.17:00 - hala Tomexu (obok stadionu
> Hutnika)
>
Byłem i niech żałują Ci co nie byli ...
A co do likwidacji sekcji prof. JF na walnym SKF powiedział, że sekcja została zlikwidowana z powodu braku czasu. Kasa i wszystko było OK ale brakło czasu...
Tak staram się jeszcze raz to przemyśleć.
48 dni później
[u]Wycofani, rozwiązani. Upadki małopolskich drużyn ligowych (gry zespołowe) w ostatnich 15 latach[/u]
Czwartkowa decyzja Gościbii Sułkowice o wycofaniu drużyny piłkarek ręcznych z rozgrywek ekstraklasy może nie wstrząsnęła sportowym światkiem Małopolski, ale z pewnością była zaskoczeniem nie tylko dla sympatyków tej dyscypliny sportu.
Olbrzymie trudności finansowe i rosnące kłopoty kadrowe, brak pomocy z zewnątrz i brak reakcji lokalnego środowiska - to wszystko złożyło się na dramatyczną decyzję trenera drużyny Władysława Piątkowskiego o oddaniu reszty ligowych spotkań walkowerem, co było równoznaczne ze spadkiem o dwa szczeble niżej, czyli do II ligi (Gościbia będzie mogła w niej grać w nowym sezonie, o ile będzie miała na to pieniądze).
Sponsorów nie stać było na wystarczającą pomoc drużynie, władze miasta i gminy biernie przyglądały się trudnej sytuacji klubu, okręgowy związek piłki ręcznej nie mógł wiele wskórać... Piątkowski - człowiek-instytucja sułkowickiego klubu, związany z nim od 1957 roku - w końcu nie wytrzymał. To na niego głównie spływały splendory, gdy juniorki Gościbii brylowały w kraju, a seniorki uzyskały upragniony awans do ekstraklasy, ale i to na jego barki zwalały się wszystkie obowiązki: prezesa, trenera, menedżera, organizatora, wychowawcy, kupującego sprzęt i sponsorów, załatwiającego dziesiątki różnych spraw. W końcu powiedział: dość! Chyba tylko odwlekał nieuchronną decyzję...
Przypadków podobnych Gościbi w małopolskim sporcie - nie mówiąc już o sporcie w skali całego kraju - było wiele. Poniżej przypominamy tylko niektóre z nich, te chyba najbardziej pamiętne. We wszystkich głównym podłożem decyzji o wycofaniu drużyny z rozgrywek ligowych, co w praktyce równało się ich rozwiązaniu, był brak środków finansowych. Brakowało jednak i odrobiny dobrej woli ze strony klubowych decydentów, gdy wydawało się, że można drużynę uchronić od najgorszego. Klasyczny przykład to rozwiązanie drużyny piłkarzy ręcznych Hutnika po... ich awansie do najwyższej klasy rozgrywkowej.
Nieprzystąpienie drużyny do ligowych rozgrywek był początkiem ich końca. Czasami udawało się tylko przedłużyć agonię. Koszykarze Hutnika po rocznej przerwie wrócili na ligowe parkiety jako Wisła-Hutnik, ale dawnej świetności już nie odzyskali. Piłkarki ręczne Cracovii przez dwa lata nie grały w żadnej lidze, po reaktywacji wygrały w świetnym stylu II ligę (komplet zwycięstw!) i awansowały do I ligi, ale po kolejnym udanym sezonie (czwarte miejsce) spadły z powrotem do II ligi i... uległy rozwiązaniu.
Mało już kto pewnie pamięta, że w Hutniku w latach 1962-1970 istniała sekcja piłki ręcznej... kobiet. Paradoksalnie, drużyna najwyższe miejsce w swej historii - trzecie w lidze okręgowej - zajęła tuż przed likwidacją. Nawet sukcesy (choć skromne) nie miały więc przełożenia na spokojną egzystencję danej drużyny.
==
Taki był ich smutny koniec...
Oto niektóre, najbardziej pamiętne, upadki małopolskich drużyn (tylko w grach zespołowych) w ciągu ostatnich 15 lat:
1991 - KOSZYKARKI HUTNIKA
Zajęły ostatnie miejsce w II lidze, tylko 1 mecz; z AZS Rzeszów przegrały 39-128, zdobywając do przerwy 11 punktów. Drużynę seniorek nie zgłoszono już do rozgrywek i rozwiązano.
1993 - SIATKARZE HUTNIKA
Zajęli przedostatnie miejsce w serii B I ligi i grali w play-off o utrzymanie. W decydujących meczach pokonali Avię Świdnik po 3-0, ale klub wycofał ich z rozgrywek centralnych.
1993 - KOSZYKARZE HUTNIKA
Zakończyli rozgrywki I ligi na ostatnim miejscu, potem przegrali rywalizację play off z Górnikiem Wałbrzych 2-3 i nie zostali zgłoszeni do rozgrywek II ligi w następnym sezonie.
1999 - PIŁKARZE RĘCZNI HUTNIKA
Już na kilka kolejek przed końcem sezonu zapewnili sobie awans do I ligi, ale decyzją klubu drużyna nie została zgłoszona do rozgrywek i zawodnicy trafili do innych klubów.
2000 - PIŁKARZE NOŻNI KABLA
Zajęli trzynaste miejsce w poprzednim sezonie w IV lidze (region: Kraków, Nowy Sącz, Tarnów), ale w kolejnym (region: Tarnów) zostali wycofani z rozgrywek po rundzie jesiennej.
2004 - PIŁKARZE NOŻNI NIEDŹWIEDZIA
Zajmowali, jako spadkowicze, ostatnią lokatę na półmetku IV ligi (region Kraków). Wycofali się z rozgrywek po zakończeniu I rundy. Teraz grają w klasie A i zajmują 7. miejsce w tabeli.
2004 - SIATKARZE WAWELU
W ubiegłym sezonie utrzymali się w II lidze, ale klub zdecydował o... odstąpieniu (sprzedaniu) miejsca innej drużynie (Gedanii Gdańsk). W ten sposób drużyna została zlikwidowana.
[b]2004 - PIŁKARKI RĘCZNE CRACOVII[/b]
Uplasowały się na przedostatnim miejscu w I lidze i zostały ponownie zdegradowane do II ligi. Tuż przed rozpoczęciem nowego sezonu okazało się, że klub postanowił rozwiązać drużynę.
2004 - KOSZYKARKI GTK GORLICE
Na półmetku sezonu zajmowały czwartą lokatę w rozgrywkach o wejście do I ligi. Mimo to drużyna (w połowie lat 90. grająca krótko w ekstraklasie) została wycofana z ligi i rozwiązana.
2005 - PIŁKARKI RĘCZNE GOŚCIBII
Zamykały ligową tabelę ekstraklasy, mając na koncie tylko 2 wygrane i 1 remis. Wycofały się z rozgrywek w trakcie sezonu, po 16. kolejkach. Miały jeszcze do rozegrania 12 meczów.
Źródło: Dziennik Polski - Jerzy Filipiuk
Miejmy nadzieję, że rok 2005 nie zaistnieje na tej liście innymi wpisami.... ale wolę nie komentować.
NASI DZIAŁACZE TO JEBANE KOMUCHY ,NAWET ANSZ PROF, TYLE W TEMACIE, PIŁKA RECZNA RULEZZZ
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)