Moje spojrzenie na to wszystko:
1. Kibole:
Chętnie dowiedziałbym się, po co w zasadzie się zadymia na własnym stadionie?
Czy to jest jakiś sposób na rozładowanie stresu (ale przecież są dla większości wakacje, więc po czym?)
Dowiedziałbym sie też, dlaczego ci, którzy niby tak kochają Nasz Klub niszczą go poczwórnie:
- wchodzą na meczyk bez biletu (śmierć frajerom)
- doprowadzają do kar finansowych (oby nie gorzej)
- zniechęcają nowych kibiców i ich rodziny do przychodzenia na mecze,
- niszczą ławki na stadionie.
2. Policja (i wymiar sprawiedliwości jako całość):
Jak zwykle pełny "profesjonalizm". Stróże prawa stoją sobie poza stadionem, pomimo tego, że z góry wiadomo, że iskrzyć będzie. Gdy już przyszło co do czego, to od razu było widać, że opanowywanie walk ulicznych to jest ulubiona zabawa herosów w kaskach.
Coraz bardziej odnoszę wrażenie, że komuś zależy na eskalacji. Policja urządza sobie strzelaninę blisko półgodzinną i NIKOGO nie wyciąga z tłumu, by go odstawić pod sąd. Zamiast tego, woli sobie sama zrobić samosąd (coś a la Brudny Harry) strzelając także do przypadkowych widzów.
W zasadzie powtórka ze Staszowa. Najlepiej to było widać, gdy strzelali do leżących już kibiców Ruchu: zadymiało może z 10 % a strzelano do wszystkich! Bez możliwości odejścia na bok tych co nie lubią tego typu rozrywek.
Pytanie: czemu wobec tego ma służyć monitoring? Czy został wykorzystany by prowodyrów i zadymiarzy wyłapać? Jak nie, to szkoda było pieniędzy. Można było trochę więcej krzesełek zrobić. Albo dać na szkolenie tramparzy, albo na cokolwiek innego.
Jak tak dalej pójdzie to właśnie bezkarność debili będzie powodować następne ekscesy.
Kolejna kwestia: dlaczego nie pozwala się tym kibicom Ruchu, którzy wykupili już bilety na mecz przyjechać na nasz stadion z Dworca Gł. Przecież te osoby byłu już wpisane na listę.
Dalej: czyż nie jest prowokacją przewiezienie kibiców Ruchu pod nosem całego tłumu z KSC i wprowadzanie ich bramą od Focha a nie z boku od Kałuży? Jeżeli to nie jest prowokacja, to szczyt głupoty. Trzeciej możliwości nie dostrzegam.
Moja refleksja: Panowie Policjanci uwielbiają rządzić a nie służyć! (Pan Władza)
Lepiej rozkazywać Klubowi, czy kibicom z Ruchu i KSC to lub tamto, ale jak przychodzi coś rzeczywiście zrobić , to już jesteście ciency jak @!#$ węża.
Polecam w ramach sojuszu z USA wybrać się do jakiejkolwiek Akademii Policyjnej (Lexal - podaj panom z prewencji jakiś adres, please) i posłuchać wykładów nt. roli policji w społeczeństwie.
Tu u nas w Post PRLu to jak potrzeba złapać zabójcę waszego kolegi to go znajdujecie w ciągu klikunastu godzin (i zgodnie z mentalnością zabijacie go na miejscu - to tak na marginesie), ale żeby schwytać zadymiarzy, którzy są nagrani na kilkunastu kamerach i pofotografowani na kilkudziesięciu aparatach, to już przekracza wasze możliwości.
3. Klub (a właściwie ci co odpowiadali za organizację - te słowa kieruję tylko do tych osób, które są bezpośrednio za to odpowiedzialne, a nie do całej wierchuszki):
- masakra z wejściem (pomimo tego, że są bramy od Filareckiej, to są zamknięte - dlaczego?); to naprawdę zniechęca ludzi i to nie chodzi o tych co przychodza na ostatnią chwilę, ale też tych, którzy przychodzą zdecydowanie wcześniej;
- tzw. bufor pomiędzy Ruchem a resztą; czy nie można było od razu zaprosić policji, by sobie zasiadła w tamtym miejscu? No chyba, że było takie zaproszenie, ale kolesie z Mogilskiej odmówili... no cóż, wtedy przepraszam i zagadnienie przerzucam do pktu 2. Zresztą ten bufor to raczej buforek i wydaje się, że jego rozmiary - wysokość - są zdecydowanie za małe; jakość zabezpieczenia to też duży znak zapytania...
- uprzejmie prosze o podziękowanie Panom Hektorkom - pożytek z nich jest żaden; ani nie potrafią wyłapać wskakujących za frajer, ani nie potrafią tak zrewidować ludzisk, by nie było piwa na stadionie, ani nie potrafią zapobiec zadymie (ich udział w bitwie to już był śmiech na sali). Skoro tak, to jaka jest ich rola?
4. Spiker:
to już ktoś inny skomentował - zgadzam się: już dość!
5. Piłkarze:
Powiem krótko: dziękuję za ten skuteczny bój o zwycięstwo! Tak dalej Panowie!
6. Opravcy i Ultrasi
Wreszcie doping, jak nigdy. Piękne szarfy (? chyba śmieszne określenie - sorki). Racowiska itd.
Jedno ale: te dymy są strasznie drapiące po gardle; siedziałem nad jednym fioletowym i czuję się do teraz jakbym fosgenu nawdychał. Skąd wy to wytrzasnęliście? Jakiś demobil od Saddama?
7. Prasa (na razie konkretnie red.Starowicz):
cieszy się Pan co?
W zasadzie sam Pan zrobił kilkunastominutową reklamówkę kupie gnojków. A oni tylko na to czekają - bo wtedy dostają jakieś extra bonusy w lidze hools.
Zniża się Pan do tego poziomu niestety...
Rano zobaczymy jak jeszcze gazety to opiszą.
Wnioski:
Osobom opisanym w punkcie 1,2,7 i niektórym z 3 - zależy chyba raczej na rychłej śmierci KSC - niezła koalicja!
Cała reszta, pomimo wielkich starań, musi jeszcze wielokrotnie dać z siebie wszystko a i tak jeszcze będzie za mało. No tak, ale jak się ma takich hamulcowych...
Obym tylko był starym pierdołą i obym sie we wszystkim mylił.
-
-
Moja ocena meczu z Ruchem
Kubeczki chmielowe zawarte w piwie mają właściwości uspakajające ;)))))
to nie piwo było przyczyną rozrób...
a brak pomysłu ....
pomyślunku...
na cokolwiek......
AFERA wokół "meczu kolejki" nie dziwi....wiadomo było, że emocje bedą na bosiku i poza nim - nic nowego :)
Szkoda awantury na stadionie, szkoda fatalnej organizacji w stosunku do "gości", szkoda faszystwowskich zachowań policji...ech :/
Na boisku wygraliśmy z ex-liderem II ligi....najbardziej utytułowanym klubem w Polsce...i to wygraliśmy bezdyskusyjnie :)!!!
HEJ CRACOVIO!
klaros... niestety nie mylisz sie ani na jote!!! Nic dodac nic ujac!!!
Zadyma na stadionie to dramat! Ręce opadają i tyle!
Ochrona, organizacja to dalej dno. Mamy jeden z wyższych budżetów w II lidze, piłkarze świetnie zarabiają, to dobre i krzepiące no i mamy jeszcze 5 ochroniarzy zapewne rencistów! Wysiłki naszych włodarzy ( w pierwszej kolejności) skierowane powinny być w stronę poprawy bezpieczeństwa. Ten wczorajszy scenariusz doprawdy dało się przewidzieć. Dla p.Maczugowskiej to chyba jednak było zbyt skomplikowane!
ORGANIZACYJNIE (NIE SPORTOWO ) TO GRAMY DALEJ W III LIDZE O ILE NIE NIŻEJ!
klaros 100% poparcia z mojej strony a jeśli chodzi o ,,władzie'' to robia jak narazie wszystko żeby nas upokorzyć (trzeba być totalnym debilem ,żeby kibiców przywieść pod ,,ALGE'' gdzie stoi setka pasiaków -zastanawia mnie to przeciez tam stały radiowozy czy żaden kretyn nie mógł zarządzić żeby autokary z Ruchem pokrązyły i wjechały z innej strony przeciez to czysta prowokacja czy oni myśleli że Ruch podjedzie a nasi będą stali grzecznie popijali piwko -2)strzelanina -zastanawia mnie gdzie sa zatrzymani przeciez wystarczyło wejsc na sektor i powyciagac z tłumu skoro Ruch twierdzi na swojej stronie ze tzw ,,bojówka'' nie weszła wiec chyba by zadnych problemów ,,władzia'' nie miała a tak to teraz wynika że to Nasi znowu byli tymi niedobrymi 3) Starowicz - tego pana w TV 3 to juz chyba nie powinno być albo niech pójdzie pracowac do telewizji Niepokalanów (PLUS) i tam niech prowadzi sport np : nieh komentuje zawody w bierki ogólnopolskiej spartakiady Kółek Różańcowych
to jest chamstwo godne A-klasy a nie drugiej ligi, wstydzę się, że
wśród kibiców Pasów są takie półmózgi!
wszystkie zapewnienia organizatorów o braku mozliwości wejścia na
krzywy ryj, o dodatkowych posiłkach ochrony, o zabezpieczeniach, o
sektorze gości oddzielonym strefą buforową okazały się niestety
blefem. Pięciu ochroniarzy nie mogło powstrzymać 500 kiboli Ruchu z jednej strony i kilkuset kiboli Cracovii, którzy (co logiczne) zareagowali wreszcie na wzajemne bluzgi.
natomiast akcja policji była wg mnie skandaliczna. Strzelanie na
oślep w tłum siedzącego sektora dla Vip-ów to niespotykany ewenement.
Trzymanie kibiców Ruchu po meczu na stadionie to pozbawiony znamion
rozumu IDIOTYZM. Może jeszcze tam siedzą..?
Rozganianie tłumu naszych kibiców polewaczką i gonienie ich z
karabinami po ulicach to wspomnienie rodem ze stanu wojennego! Nie
wspomnę nawet o tajniakach, którzy wysiadali z samochodów w klapkach i t-shirtach strzelając z karabinów do tłumu.
wszystko byłoby inaczej gdyby nie FATALNA organizacja tego meczu. Do
takich rzeczy nie wolno dopuszczać na stadionie. Zabezpieczenia były
śmieszne, sam mógłbym przeskoczyć to mizerne ogrodzenie i dać w buzię
jakiemuś chorzowianinowi gdybym wpadł na taki pomysł. Ochrona, widząc co się dzieje, dała przecież dyla w krzaki.
To wszystko dobrze wyglądało z daleka, ale chyba ktoś przeliczył się myśląc, że garstka kolesi z Cracovii, którzy przychodzą na mecze się @!#$ spokojnie wysłuchają bluzgów ze strony Ruchu...
TERAZ JEDNAK DO WSZYSTKICH, KTÓRZY PODNOSZĄ LARUM!
ZAUWAŻCIE JEDNAK, ŻE 90 % KIBICÓW CRACOVII ZOSTAŁO NA SWOICH MIEJSCACH I DOPINGOWAŁO SWÓJ ZESPÓŁ! MŁYN PRAKTYCZNIE SIĘ NIE RUSZYŁ W KIERUNKU AWANTURY CO ŚWIADCZY O TYM, W JAKIM "POWAŻANIU" MAJĄ PRAWDZIWI KIBICE CRACOVII GARSTKĘ IDIOTÓW, KTÓRZY CHCĄ DEMOLOWAĆ SWÓJ STADION I DOPROWADZIĆ DO PONOWNEGO KRYZYSU SWÓJ KLUB! DLA MNIE TA SWOŁOCZ NIE ISTNIEJE!!!
PAMIĘTAJMY, ŻE TO ZALEDWIE 5 % KIBICÓW, SŁABA GRUPA JAK NA TAKIE AKCJE... PRAWDZIWI KIBICE SWOIM DOPINGIEM WSPARLI DRUŻYNĘ W CIĘŻKICH CHWILACH, DZIĘKI WAM CRACOVIA WYGRAŁA Z RUCHEM CHORZÓW, CO JESZCZE NIEDAWNO BYŁO NIE DO POMYŚLENIA!
Ciekaw jestem co by się działo, gdyby na stadion dotarła druga, 400-osobowa grupa z Chorzowa? Bez niej ekipa Ruchu prezentowała się mizernie, bez flag i rac, śpiewała jednak zwartym głosem i często dawała głośniej po uszach niż my!!! (obserwowałem mecz od strony pikników)
To była niestety wzajemna prowokacja, przez którą straciłem humor na kilkadziesiąt minut. Chyba wszystkim zrobiło się głupio, zwłaszcza po słowach spikera, który wzywał pod trybunę główną zagubionego 10-letniego chłopczyka.
Teraz tylko czekajcie jak jakiś qtas zamknie stadion na wielkie
święto z Arką.. Mam nadzieję, że kraczę..
Zero szacunku ode mnie dla tych sk....synów, którzy demolowali
stadion i wdzierali sie bez biletu..
Sorry, dla mnie organizacja tego meczu to dowód, że jeszcze wiele nam
do wysokiego poziomu brakuje.. Mam nadzieję, że będzie coraz lepiej, to kolejna lekcja dla tak "młodego" (w sensie odrodzonego i profesjonalnego) klubu jak Cracovia.
CIESZY TYLKO WYNIK.. WŁAŚCIWIE NIE CIESZY.. POWODUJE ORGAZM...
CRACOVIA ROZJECHAŁA RUCH!
RUCH SIĘ PO NAS NIE RUSZA...
PASY DO EKSTRAKLASY!
pzdrw
Zgadzam sie z klarosem!
Po pierwsze: Wiecej ochrony i policji ktore wspolpracuja ze soba.
Goscie powinni byc przewiezieni z dworca pod silna eskorta i od razu wwiezieni pod swoj sektor (i tu mam pytanie- czy jest mozliwosc zeby goscie wchodzili przez parking od strony hotelu parking zdaje sie jest ogrodzony?) powinny byc rozstawione barierki.
W momencie dowiezienia kibiców goscie PO KOLEI wypuszczani sa z autokarów i ida miedzy dwoma kordonami ochrony na sektor.
Po drugie: sektor musi byc otoczony przez licze sily policji czy tez ochrony tak zeby zaden z krewkich gosci nie mial zadnej mozliwosci wydostania sie.
Po trzecie: z czego jest zrobiona ta klatka skoro nie tak liczna grupka kibicow podleciala i w mig "rozchustala" bramki ? moze by wstawic po prostu lepsze bramy?
Po czwarte: Trzeba jakos rozwiazac sprawe przechodzenia z jednej na druga strone stadionu. Wczoraj widzialem jak kilka razy doszlo do starc z ochrona - ochroniazy bylo moze 5 (ZA MAŁO) siatka sie bujala jak plotek ogrodowy i w efekcie chuligani przechodzili sobie jak chcieli.
Po piąte: wszyscy ci ktorzy wszczynali burdy powinni byc wylapywani i zamykani a nastepnie powinni dostawac zakazy stadionowe
Po szóste: paru starszych ludzi oraz kobiety z dzieciakami widzialem jak po prostu baly sie i byly zszokowane ONI ZAPŁACILI KASE ZA TO ZEBY SIE DENERWOWAC CZY KTOS IM COS NIE ZROBI!!!
Po siódme: Wiem ze to nie jest latwe ale prosze tych co siedza w Młynie zeby ograniczyli bluzgi to na prawde nie potrzebne chociaz wiem ze nieraz wielu nie wytrzymuje. :)
To tyle mojego wywodu
"Po szóste: paru starszych ludzi oraz kobiety z dzieciakami widzialem jak po prostu baly sie i byly zszokowane ONI ZAPŁACILI KASE ZA TO ZEBY SIE DENERWOWAC CZY KTOS IM COS NIE ZROBI!!!"
świete slowa...
PSEUDOKIBICE ZABIJACIE NASZ KLUB
@ Ro Man
zawsze na stadionie trzyma sie te "mniejsza" grupe
az wieksza wyjdzie, to jest akurat calkowicie normalne
uważam, że powinno się ich zwinąć przed końcem i odwieźć na dworze, przynajmniej wyjeżdżaliby w poczuciu, że dowieźli remis..
a tak musieli patrezć, jak Cracovia demoluje ich bramkę w ostatnich minutach..
zamiast fajnego niebieskiego wyjazdu, wtopa.. połowa ekipy znika, druga, gorsza, połowa wdaje się w dymy, zero flag i jeszcze porażka..
smutno w Chorzowie, smutno..
...a może by tak nas wpuszczać znów od stony KAŁUŻY?? :)
...a gości wozić od ulicy Kraszewskiego??
Chociaż i tak źle i tak niedobrze...tam od stony SALWATORA fajnie się sączy piwko przed meczem :]
WNIOSEK: nie ma miejsca dla kibiców zwaśnionych teamów na stadionie CRAXY....może kiedyś bedzie, jak klub odbudujemy - na razie nie ma :)
Zostaną w domach i wyjdzie im to na zdrovie ;]
klaros - pełna racja
... dodam tylko pytanie - czy ktoś myśli, że cała sytuacja na trybunach nie miala żadego wpływu na grę naszych zawodników w I połowie? Jeżeli ktoś myśli, że NIE, to znaczy ŻE NIE MYŚLI W OGÓLE
Do tacy dwaj:
Otóż to! Zgadzam się!
Jak się słyszy strzały z gumkulek, to się odruchowo odwraca głowę i być może po takiej właśnie strzelaninie padła bramka dla Ruchu.
po zatym te gumkulki mogly równie dobrze świstać nad głową Olszewskiemu....
bramka padla juz sporo czasu po awanturze
Panowie: Otoz chcialbym napisac w tym miejscu tylko kilka zdan.
1. Po pierwsze niech kazdy madry czlowiek na spokojnie poczyta i przeanalizuje te wasze watki - moja 5 letnia corka ma wyzsza inteligencje!
2. Smutno w Chorzowie moze dopiero byc, ale napewno nie z powodu Ruchu - ten Klub nigdy nie zginie.
3. W Krakowie z nozami to juz jest tradycja.... - patrz Dino Baggio!
4. Nie wiem jak wy, ale cala Polska podnieca sie frekwencja 8.500 osob. Gdzie sa te prawdziwe relacje - czy Polscy Fani juz totalnie zglupieli - Ludzie przyjzyjcie sie lidze niemieckiej (np. Schalke 04). Tutal swieta wojna z Dortmundem zawsze bedzie istniec, ale jedno jest Tabu - zadyma na stadionie!!!!!
5. Po piate pytanie - kto jest najbardziej zasluzonym klubem w Polsce?
6. Po szoste i ostatnie kazdy kto pamieta slowa niech sam dopisze - "Znow przyjdzie wiosna i lepsze czasz powroci KS RUCH CHORZOW...... "
Pozdrawiam wszystkich "myslacych i inteligentnych" kibicow w Polsce....
Na Zawsze NIEBIESKI
Tak dalej nie może być ktoś w klubie się przeliczył takiego cyrku dawno nie widziałem wystarczyło tylko usadzić gliniarzy między kibicami i byłby spokój ktoś w klubie jest bez wyobrażni i ten ktoś musi ponieść konsekfencje przecież każdy wiedział że jeżeli będzie tylko okazja to dojdzie do zadym a co w klubie nie wiedzieli wiedzieli i to jest działaczy błąd jak pięciu ochroniarzy mogło tą bande zatrzymać!!!
GDZIE BYŁA STARSZYZNA I PRAWDZIWI HOOL'S DO CH***
Organizacyjna granda !!!!
To jest podstawa wczorajszych zajść.
Reszta to tylko i wyłącznie skutek niekompetencji i wszechobecnego "druciarstwa" .
Niedługo sobie w klubie @!#$ szkiełkiem wyskrobią ze skąpstwa.
Bo na pewnych rzeczach oszczędzać nie można. Jak nasz klub osiągnie poziom organizacyjny tego, który prezentują rozrabiający w rozrabianiu, to będziemy walczyć w pucharach przy pełnym stadionie.
A jak nie osiągnie to wracamy do III ligi. Z łoskotem.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)