Gangsta ale ja nie piłem do Ciebie tylko napisałem poprostu swoje zdanie co sądzę o tym.
Pozdrawiam.
-
-
O co zagramy w 1 Lidze ?
Nie jarajcie się zbytnio, bo upadki bywają bolesne. Wasz skład to odpady z Wisły plus zbieranina grajków 2-3 ligowych. Żaden z waszych piłkarzy nie załapałby się nawet na ławkę rezerwowych Białej Gwiazdy. Po prostu jeżeli tylko naszym chłopcom będzie się chciało chcieć na derbach, czeka was upokorzenie. Również takie drużyny jak Groclin, Legia, Amica, Lech są zdecydowanie poza waszym zasięgiem. Moim zdaniem utrzymać się utrzymacie, w końcu budżet na poziomie 12 mln zł jest całkiem przyzwoity. Zagrożeniem jesteście sami dla swojego klubu. W I lidze nie robi się awantur w stylu do jakiego się przyzwyczailiście jeżdżąc po wioskach. Pamiętajcie o tym, bo szkoda byłoby zaprzepaścić kilkuletnią pracę sporej grupy ludzi. Tak w ogole gratuluję awansu, został wywalczony w naprawdę dobrym stylu. I liga z wami będzie na pewno ciekawsza, każda kolejka będzie elektryzowała Kraków.
TSW dzieki za pozdrowienia i gratulecje, a szkoda, ze sie na pilce nie znasz... :))))
Ja myslę że w najgorszym wypadku będziemy na 6 miejscu
Liczę na Puchar Polski!!! :))
TSW-MP: "W I lidze nie robi się awantur w stylu do jakiego się przyzwyczailiście jeżdżąc po wioskach"
To w Katowicach dla przykładu pewnie tez Pasy robiły awantury? Pitolisz stary aż uszy więdną.
Co do składu to jest zasadnicza różnica pomiędzy waszą drużyną a naszą: u nas nie ma najemnikóe których jedynym celem jest ich kasa a całość klubu tak naprawdę mają głęboko w dup.e. Przy takim zaangarzowaniu i skupieniu jakie nasze chłopaki reprezentowały ostatnio możemy być nawet gorsi piłkarsko i i tak roznieść przeciwnika.
TSW-MP, a widziałes co się stało na ME '04? Kto w Grecji wydawał ci się lepszy od któregokolwiek Francuza. Idzie nowa piłka, drużynowa, bez gwiazd, bez konieczności posiadania piłkarzy z jakimiś specjalnymi umiejętnościami. Wystarczy dobrze ustawionych na boisku 11 piłkarzy i mozna wkopać każdemu. Różnice sie zacieraja, można je spokojnie nadrobić metodą, a co do tego spie spokojnie, bo my mamy Wojtka Stawowego. Może nie w tym roku, ale juz w następnym bedzie miał efekty swojej pracy z zespołem i puchary są tu bardzo realne.
A teraz troche ze statystyk:
Bilans Cracovii w I lidze:
26 sezonów - 570 meczów - 572 punkty - 223 zw. - 126 rem. - 221 por. - br. 921-871
[90minut.pl]
Jak widać było bardzo średnio, 1 punkt na mecz, 2 zwyciestwa wiecej. W zeszłym sezonie srednia punktu na mecz dawała 10 lokate. Ale pies trącał statystyki. Mamy dobry zespół w którym grają chłopcy z III ligi. I jest ich tam jeszcze wielu, którzy czekaja na A. Mikulskiego. Jeszcze psiarnia zza Błoń bedzie od nas kupować piłkarzy. Zapytajcie sie H. Kasperczaka, czy nie chciałby wymienić Szymkowiaka na Barana ;).
Irecki - nie wyrywaj zdania z kontekstu. W Katowicach awanturę wywołała Wisła i była to kompletna wiocha. Same straty pod każdym względem. My mamy smutne doświadczenia w tym względzie i dobrze wiemy jakie skutki może przynieść nieodpowiedzialne zachowanie nawet jednej osoby. Moje słowa powinieneś traktować jako przestrogę, bo nie powiesz mi chyba, że problem i zagrożenie takie nie istnieje (zwłaszcza, że ostatnimi czasy w PZPN nie macie najlepszej prasy) ? Co do najemników, to zarówno my jak i wy ich posiadacie. Różnica jest w apanażach. Niemniej osobiście jestem przekonany, że 100% grajków obydwu klubów nie miałoby żadnych skrupułów w przenosinach na drugą stronę błoń, gdyby konkurentka zaoferowała przykładowo 2 x taką kasę jaką mają aktualnie. Jeżeli uważasz, że jest inaczej to cóż, jesteś naiwny moim zdaniem.
Piotr. - ja nie porównywałbym piłki na szczeblu klubowym do reprezentacji. Bo to są dwa różne wymiary. Takie imprezy jak ME odbywają się po długich i męczących sezonach. Zawodnicy spotykają się ze soba od święta, turnieje mają swoją specyfikę. Niemniej twojemu wnioskowi o tym, że idzie nowa piłka - drużynowa - trudno odmówić racji. Najlepszy przykład to ostatnia edycja LM. Gwiazdozbiory typu Real, MU czy Chelsea musiały ustąpić pola kolektywom typu Porto czy Monaco. Ale należy wziąć poprawkę, że to były zespoły, które miały również bardzo dobrych piłkarzy. W naszych rozważaniach stąpajmy bardziej po krajowej ziemi. Kiedy ostatnio jakiś beniaminek I ligowy zrobił autentyczną furorę, w swym debiutanckim sezonie ? Ja sobie przypominam Ruch Chorzów w 1989 r. Tyle, że to była drużyna, która przypadkowo spadła na 1 sezon do II ligi. A w składzie miała gwiazdy pokroju Krzysztofa Warzychy. Jakie wy macie indywidualności, tylko bez żartów proszę ?
Mamy szanse powalczyć z każdym.
Z Wisła również.
Gratulacje tego zasłużonego awansu.
Panowie, u Nas w Poznaniu zaraz po awansie też myśleliśmy, że gramy taką dobra piłkę a do tego z takim zaangazowaniem, że nawet zespoły silniejsze kadrowo nam nie podskoczą. Tak jak powiedział yaarsch, nie starajcie sie niepotrzebnie nadmuchiwać balonika, a przez to wywierać zbyt dużej presji na zawodników.
Większość Waszych piłkarzy w I lidze bedzie debiutować albo grali w niej dotychczas bardzo niewiele, potrzebują sezon może dwa, żeby troche w niej okrzepnąć, nabrać ligowego cwaniactwa.
Poza tym, w przyszłym sezonie liga będzie bardzo wyrównana i czasami jeden lub dwa mecze mogą powodowac duży skok lub spadek w tabeli. Mam nadzieje, że i Lech I Cracovia bez problemu utrzymają się w lidze... a wszystko co ugrają więcej będzie powodem to bardzo dużego zadowolenia.
Pozdrawiam - w szczególności tych wszystkich, których miałem przyjemność spotkać w Polkowicach!
Widzisz TSW, jednak nie umiesz czytać. Nie pisaliśmy nigdzie, że mamy gwiazdy czy jakieś wielkie indywidualności. Siłą naszego zespołu jest kolektyw, zespołowość i zgranie, a nie pseudogwiazdorzy.
Jest w naszym zespole natomiast kliku zawodników, którzy nieraz zaskoczą kibiców w ekstraklasie i sporo namieszają w ligowych statystykach. Takimi zawodnikami z pewnością będą: Piotrek Bania, Arek Baran, Krzysiek Przytuła, Łukasz Skrzyński. I powiedz mi szczerze czy sądzisz, że Paweł Drumlak i Kaziu Węgrzyn obecnie nie zmieściliby się na ławce waszej drużyny? Wątpię. Myślę, że gdyby była taka możliwość to wasi "władczy" bardzo chętnie sprowadziliby ich obydwu do wisły i kto wie czy nawet w obecnej formie nie graliby u was w pierwszym składzie. Kto wie.. w końcu Drumlakiem interesuje się portugalski Sporting Braga - zespół dużo lepszy od waszej wisły.
Jak zwykle hura optymizm! mistrzostwo, pokanamy wszystkich itp.
Dajmy szanse okrzepnąć naszym zawodnikom, nie będzie im łatwo.
Ile lat budują drużyny we Wronkach czy w Grodzisku i jeszcze jakoś mistrza nie zdobyli. Liga będzie wyrównana, wydaje mi się, że w przyszłym roku nie spadną beniaminki bo w Lubinie i w Szczecinie też mogą zbudować ciekawe drużyny (w końcu Pogoń była od nas lepsza w tym sezonie nie tylko dzieki żyrowcowi).
Moim zdaniem prawie wszyscy są w naszym zasięgu, ale i też prawie wszyscy mogą z nami wygrać. Zapowida sie ciekawa liga jakiej dawno nie było. Ja wymagam tylko od chłopaków takiego zaangażowania jak w mijającym sezonie, a wyniki mogą być różnie (patrz Tłoki).
Myśle, że będziemy bardzo grożni u siebie, a na wyjazdach- pożyjemy zobaczymy.
Ja już jestem mega szczęśliwy, należę do tych co pamiętają poprzedni awans do 1 ligi i dlatego moje oczekiwania już w dużym stopniu zostały zaspokojone. Apeluje do gorących głów, aby dali czas Stawowemu i młodym zawodnikom. Bo już słysze komentarze po pierwszych porażkach: Stawowy musi odejść!
Mysle ze w pierwszym sezonie o srodek tabeli.
Pozniej mozna myslec o pucharach.
Na pewno potrzebujemy klasowego napastnika (bo obrońcy jak słyszę już są). Ponadto potrzebujemy trochę czasu. Mimo całej słabości polskiej piłki nożnej, na pewno poziom gry w I lidze jest wyższy niż w II. Czekają więc nas co tydzień mecze, które można przyrównać do II ligowych konfrontacji z Bełchatowem, czy Pogonią. Pewnie kilka drużyn będzie nie do dogonienia w tabeli, jednak conajmniej u nas na Kałuży nie będziemy bez szans z żadną z obecnych I ligowych drużyn. Presja różnie wpływa na drużynę, ale na pewno ten sezon dał naszym piłkarzom kolosalne doświadczenie jeśli chodzi o grę pod presją. W sumie widzę, że o 6-7 miejsce możemy spokojnie powalczyć. O czymś więcej można myśleć po rozegraniu kilku kolejek. Na razie pierwsza ósemka to chyba plan minimum.
Dużym plusem naszego zespołu jest fakt, że budowana jest przez Stawowego JUŻ 2 lata; są naprawdę ZESPOŁEM, czego nie da się powiedzieć o wielu ekipach z ekstraklasy. No i fakt, że grając dalej może być tylko lepiej!!!
Dobrze tu ktos napisal : z wszystkimi mozemy wygrac, z wszystkimi mozemy przegrac. Spasc raczej nie spadniemy, miejsce w tabeli bedzie zalezalo od wzmocnien przed sezonem i w jego trakce (przerwa zimowa). Prof Filipak madrze powiedzial ze moglby dolozyc 5 mln zl do budzetu i od razu budowac dream-team, ale jakie puchary, z tym zapleczem ??? Bzdura. Cracovia musi sobie budowac marke na rynku pilkarskim, jako stabilny i mocny pod wzgledem sportowym i finansowym klub. Ten sezon bedzie testem, sprawdzianem. Jak rownolegle bedzie sie reformowal klub od srodka, i jego zaplecze do za 2-3 lata beda puchary, bedzie moze mistrz. Na razie jestesmy jeszcze 100 lat za murzynami pod wzgledem organizacyjnym. Spokojnie, wiecej pokory. Z drugiej strony wpisy POGON FANA to marzenie scietegj glowy. EXTRAKLASA JEST NASZA, NIGDY WIECEJ II LIGII !!. Bedzie dobrze, trzeba spokoju, nie gorocych glow
pozdrawiam
KRIS
"Wasz skład to odpady z Wisły plus zbieranina grajków 2-3 ligowych. Żaden z waszych piłkarzy nie załapałby się nawet na ławkę rezerwowych Białej Gwiazdy."
hehe umarłem :-))))
do której z tych dwóch kategorii zaliczasz Sławka Olszewskiego, Kazia Węgrzyna, Pawła Drumlaka, Marcina Bojarskiego???
żaden z naszych piłkarzy nie załapałby się na ławkę rezerwowych? No dobra Twoja wola tak myśleć ja tam myślę że Drumi czy Bojar napewno mogliby powalczyć o pierwszą jedenastkę Wisły... ale spierać się nie będziemy...
Co do najemników nie najemników to dawno przestałem wierzyć w jakieś ideały (pewien piłkarz, którego nadal bardzo lubię mi je wybił z głowy) - ale fakt faktem że Skrzynia czy Nowaczek będą ryźć trawę żeby udowodnić coś co poniektórym (między innymi Tobie nazywającym ich odpadami - miło tak określać jednych ze zdolniejszych wychowanków...)
a o co zagramy - zagramy o utrzymanie - a co z tego wyjdzie - no cóż w tym sezonie w II lidze też mieliśmy się tylko spokojnie utrzymać...
powalczyć o 4-5 msc. jak na początek byłoby ok i dołączam się do głosów przedmówców, zdałby się Pucha polski:) a jeśli będzie lepiej to super...
kazdy mecz jest o mistrzostwo I ligi a jakie miejsce zajmiemy to juz inna bajka..........
Wiadomość zmieniona (28-06-04 11:26)
Rince wind
To nie była z mojej strony złośliwość, tylko stwierdzenie faktu. Po prostu Wisła aktualnie będzie silna jak chyba nigdy dotąd. Lepsi piłkarze od tych, których posiadacie w składzie muszą sobie szukać nowego miejsca (a propos, to może kogoś przygarniecie ? Jak dotąd wychodziło wam to na dobre, myślę, że i tym razem byłoby podobnie).
Sławek Olszewski - doświadczony bramkarz. Aktualne umiejętności na pograniczu 1 i 2 ligi. Kaziu Węgrzyn - sympatyczny człowiek, od potrzeb Wisły jednak już kilka lat temu odstawał, dlatego grzecznie mu podziękowano. Drumlak - 5 lat temu zapowiadał się dobrze, jednak w tym okresie całkowicie rozmienił się na drobne. Skoro 2 sezony temu spuścił Zagłębie Lubin do II ligi, aktualnie też moim zdaniem nie ma zbyt wysokich notowań. Bojarski ? Myślałem, że to poważna dyskusja. Nie dość, że amator na poziomie co najwyżej 2 ligi, to jeszcze obłudnik. Popytajcie może na jego temat kibiców Legii albo GKS-u, wszędzie gdzie się pojawia dla zaskarbienia sobie kibiców plecie androny, których nie powstydziłby się sam Faryzeusz.
Odnośnie wychowanków, to też mam do nich dużą rezerwę od momentu popisów takiego jednego. Na imię ma podobnie jak Skrzynia, a jego najnowszą pasją jest całowanie "L-ki". Zatem sam rozumiesz.
Co do Cracovii, to największym waszym atutem jest COMARCH. On stanowi gwarancję rozwoju. Ale spokojnie, nie od razu Kraków zbudowano. Filipiak też musi się przejechać parę razy i umieć wyciągnąć odpowiednie wnioski. Niech pokaże jak Cupiał, że ma jaja, czynami a nie słowami. Bo na razie wszędzie go pełno w mediach a inwestycyjnie zachowuje się asekurancko.
O utrzymanie !
Spokojne miejsce wtabeli mnie zadowoli.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)