Sorry jesli juz taki temat istnieje.
Tak jak w temacie jesli znacie tytuly jakichs ksiazek o Cracovii to bylbym bardzo wdzieczny. Rozwniez tytuly ksiazek o sporcie w Krakowie.
Serdecznie pozdrawiam
-
-
Ksiązki o Cracovii
St. Mielech - Gole, faule i ofsajdy
st. Chemicz - Piłka nożna w okupowanym Krakowie
Wiadomość zmieniona (18-05-04 23:57)
Dzieki Misiu i pozdrawiam
Jesli ktos zna jakas jeszcze to bardzo prosze o podanie.
Nie wiem jak jest z dostepnoscia tych pozycji, ale poki co na allegro nie ma ani jednej ani drugiej.
Są "Księgi pamiątkowe" Cracovii, wydawane przez klub w różnych latach, jubileuszowych i zwyczajnych. Jednak nie znam ani dat wydania, ani nakładów. SAM NA NIE - bez skutku - POLUJĘ. Może ktoś kumaty ma jakieś bliższe dane o takich wewnątrzklubowych wydaniach? Miś?
Wiadomość zmieniona (19-05-04 00:15)
Ja mam ksiazke wydana z okazjii 8O lecia klubu "CRACOVIA 1906-1986".Jest zajebista,wszystkie sekcje,zawodnicy itp...Wiecie ze we wrzesniu 1934 Cracovia przegrala z AC Milan 3:4 ?!?!?
wydawnictwa jubileuszowe o jakich wiem
1937 (tak 1937, a 1936 - ze względu na II ligę "przesunięto" jubileusz:)
1946
1966
1986
1991 - wspólna(!!!!) z gts-em
to, że wiem - nie znaczy, ze mam (niestety;(
O latach pierwszych-Łącznie z przedstawionym dowodem założenia Cracovii 13.06.1906 ( na podstawie ogłoszenia prasowego w "Nowej Reformie" co pozwala jako jedynemu ze starych klubów uczciwie świętować rocznice założenia a nie opowiadać o "pra-klubach"
i innych "pramatkach";-) - znajdziesz w książce dr. Kukulskiego
"Pierwsze mecze pierwsze bramki". Jest tam i o Biało-Czerwonych
(po których mamy święte barwy) i o "Czerwonych" - onej "pramatce"
i o przyłączeniu się sąsiadów 2-krotnie jako naszej rezerwy.
Znajdziesz też o klubach takich jak Juvenia, Zwierzyniecki, Jutrzenka (grali tam gdzie teraz stadion Wisły) i o paru innych.
"70 lat KS Cracovia & GTS Wisła"
Wiem bo mam .
oczywiscie, Awaria ma rację. Cóż, utrwalałem podkład z E. (ale to mnie nie tłumaczy:) Wspólne wydawnictwo jubileuszowe z gts-em bylo w 1976 roku. Przepraszam za pomyłkę i wprowadzenie w błąd
Wiadomość zmieniona (19-05-04 09:19)
Wydawnictwo Jubileuszowe K.S. CRACOVIA, czerwiec 1956. pt " 50 lat Klubu Sportowego CRACOVIA ".
Jeśli chodzi o przedwojenne wydawnictwa to wiem o dwóch:
- wydawnictwo jubileuszowe z 1937 ( patrz post Misia)
- "Życie i praca klubu" z roku 1939 ok 25 stron, coś na wzór klubowego skarbu kibica.
no i powojenne:
- 1946 "40 lat Klubu Sportowego CRACOVIA"- 80 str, wyczuwa sie w niej jeszcze niepowtarzalny przedwojenny klimat: język, reklamy itp ;-)
- 1956 " 50 lat Klubu Sportowego CRACOVIA 1906- 1956" 180 str, pod red. Tadeusza Dobosza, Stanisława Kosińskiego i Antoniego Ślusarczyka
- 1966 " 60 lat SKS CRACOVIA 1906- 1966" 200 str. z czego 20 to ... REKLAMY spółdzielni PSS i innych wytwórni octu i musztrdy ;-) , list gralulacyjny samego Józefa Cyrankiewicza jako protektora jubileuszu, jednocześnie wiele niezwykle cennych info ( reprodukcje odznak naszych przedwojennych rywali, statystyki, wyniki itp) pod red. Tadeusza Dobosza i Janusza Kukulskiego, nakład 2032 egz.
- 1976 " 70- lat KS CRACOVIA" wspólna z GTS-em, 200 str propagandy socjalistycznego sportu ;-) ( 90 o CRACOVII) red. Zbigniew Ringer, nakład 4250 egz
- 1986 " 80 lat KS CRACOVIA 1906- 1986" 200 str, autor: dr Janusz Kukulski, nakład 3250 egz.
... to tylko te, o których wiem :-)
Dziekuje wszystkim, a zwlaszcza Ponuremu.
Zachecam Was tez do lektury ksiazek o Polonii. Rowniez nasz miesiecznik "Polonia Ole" zamieszcza sporo informacji z historii klubu. A czy miesiecznik "Pasy" zawiera jakies opracowania na temat historii pilki? I czy jest to miesiecznik czy jakos ukazuje sie nieregularnie.
Serdeczne pozdrowienia z Warszawy
Jest też ponoć na 20-lecie czy też 25-lecie ale niestety nie trafiłem jej nigdzie
reszta jest w moim posiadaniu :)
O "Pasach" wszystko dokładnie jest opisane tutaj http://www.cracovia.krakow.pl/index.php?id=miesiecznik_1
Jeżeli chcesz zakupić archiwalne "Pasy" lub zamówić prenumeratę pisma pisz: a.olszowski@cracovia.krakow.pl lub dzwoń 602-648-933.
Wiadomość zmieniona (19-05-04 20:54)
Chodzi mi glownie o informacje statystyczne tzn: np ilu i w jakich dyscyplinach zawodnikow Cracovii reprezentowalo Polske. Informacje o przyjaźni miedzy naszymi klubami zwlaszcza te najwczesniejsze oraz informacje o poczatkach Cracovii.
Puyol jesli wiesz, ktore z "Pasow" zawieraja te informacje to chetnie zamowie.
Pozdrawiam
No trudno mi cokolwiek na temat powiedzieć... Może ktoś kto kolekcjonuje "PASY" to się wypowie na ten temat.
Kiedyś na allegro.pl widziałem - 1956 " 50 lat Klubu Sportowego CRACOVIA 1906- 1956" 180 str, pod red. Tadeusza Dobosza, Stanisława Kosińskiego i Antoniego Ślusarczyka za 50zł
oraz w Krakowie w niedzielę pod Halą Targową za 40zł.
heh na allegro kupiłem 30-lecia monografię za 100 PLN i 60-lecia za 50
Summary:Lista "kultowych" wydawnictw o Cracovii :
OKRES PRZEDWOJENNY :
1. Tygodniki Cracovia wydawane od marca 1914 roku (protoplasta "Pasów"?) - przerwane przez wybuch I wojny
2. Program imprez jubileuszowych z roku 1932
3. Miesięczniki Cracovia wydawany w latach 1936-37 - 6 numerów
4. wydawnictwo jubileuszowe z 1937 ( patrz post Misia)
5. "Życie i praca klubu" z roku 1939 ok 25 stron, coś na wzór klubowego skarbu kibica. (patrz post Ponurego)
OKRES POWOJENNY :
6. 1946 "40 lat Klubu Sportowego CRACOVIA"- 80 str, wyczuwa sie w niej jeszcze niepowtarzalny przedwojenny klimat: język, reklamy itp ;-)
7. 1956 " 50 lat Klubu Sportowego CRACOVIA 1906- 1956" 180 str, pod red. Tadeusza Dobosza, Stanisława Kosińskiego i Antoniego Ślusarczyka
8. 1966 " 60 lat SKS CRACOVIA 1906- 1966" 200 str. z czego 20 to ... REKLAMY spółdzielni PSS i innych wytwórni octu i musztrdy ;-) , list gralulacyjny samego Józefa Cyrankiewicza jako protektora jubileuszu, jednocześnie wiele niezwykle cennych info ( reprodukcje odznak naszych przedwojennych rywali, statystyki, wyniki itp) pod red. Tadeusza Dobosza i Janusza Kukulskiego, nakład 2032 egz.
9. 1976 " 70- lat KS CRACOVIA" wspólna z GTS-em, 200 str propagandy socjalistycznego sportu ;-) ( 90 o CRACOVII) red. Zbigniew Ringer, nakład 4250 egz
10. 1981 - Jubileuszowy informator 75-lecia Cracovii
11. 1986 " 80 lat KS CRACOVIA 1906- 1986" 200 str, autor: dr Janusz Kukulski, nakład 3250 egz.
Proszę o ewentualne uzupełnianie.
Paulinista:
piłka nożna: 48 reprezentantow (w latach 1921-1967)
hokej: 14 reprezentantów (1932-1998)
pilka ręczna: 8 reprezentantów, 27 reprezentantek
tenis: 8 reprezentantów, 3 reprezentantki (1926-1960)
lekka atletyka: 10 reprezentantów , 2 reprezentantki (1929-1969)
pływanie: 5 reprezentantów, 3 reprezentantki
koszykowka: 6 reprezentantów, 3 reprezentantki
kolarstwo szosowe: 2 reprezentantów
kolarstwo torowe: 5 reprezentantów
piłka wodna: 3 reprezentantów
boks: 2 reprezentantów
tenis stolowy: 1 reprezentant
kajaki: 1 reprezentantka
łucznictwo: 1 reprezentant, 1 reprezentantka
szermierka: 1 reprezentant, 5 reprezentantek
szachy: 1 reprezentant, 1 reprezentantka
strzelectwo: 1 reprezentant
brydż: 1 reprezentant
juniorzy i mlodziezowcy nie wliczeni
W okresie największego rozkwitu Cracovia miała 29 sekcji.
Były jeszcze sekcje siatkówki (m i k) i sportow masowych (tjaaaa :) , ale tam się reprezentantów nie doszukałem. A teraz jest sekcja hokeja pań z kandydatkami na reprezentantki za kilka lat ;)
Historia spotkań i przyjaźni z Polonią datuje się od 1919 roku, ale nie za wiele o niej na razie wiem
Mis - zaintrygowales mnie - mielismy kiedys w Klubie sekcje kajakarska?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)