- Edytowany
Hej Wszystkim
Szukam informacji o Józefie Korbasie, w głównej mierze chodzi mi zwłaszcza o czas po II wojnie światowej( okres okupacyjny znany jest ze wspomnień zamieszczonych przez prof. Chemicza). Jakie były jego dalsze losy, jakie kluby trenował (wiem, że drużynę z Włocławka, Kolejarza Kluczbork w 1953,Unię Racibórz 1949-50, Unie Gorzów w roku 1954) gdzie znajduje się jego grób (wszelkie wyszukiwarki nie pomagają w tej ostatniej sprawie) i czy założył rodzinę. Zmarł w Katowicach, ale to w Krakowie pochowana jest jego matka i siostra z mężem, który przynosił mu paczki do więzienia na Montelupich w okresie II wojny.
Przeszukałem forum i niewiele jest wiadomości o nim po wojnie. Szukam zwłaszcza użytkownika ( nick -Mi ?), który zamieścił taki wpis na tym forum lata temu.
"[i] ja wchodziłem na Unia Ratibor - Cracovia (i - w odróżnieniu - żałuję), bo to było w paskudnym roku 1970, a wynik byl taki, że szkoda przypominać. Sam łysy dziadek Korbas strzelił trzy bramki :([/i]
Co do okresu wojennego to czy wiadomo czy należał do struktur polskiego państwa podziemnego? ( "Żelbet- przyjaźnił się z braćmi Żuwałami)
Jako ciekawostkę podam , że w roku 1937 zatrudniony jako konduktor-motorniczy wytrzymał w tej pracy... ledwie dwa miesiące. Działo się to w tym czasie ,gdy zadebiutował w kadrze narodowej z Bułgarią, gdzie strzelił trzy bramki.
Liczę na pomoc kibiców i pozdrawiam. Celem poszukiwań jest opracowanie artykułu o tym zawodniku.
Można również nawiązać kontakt ze mną tutaj - xxxx