[quote]#post1643473 I pomyśleć, że na początku lat 90-tych oddałem za darmo kolekcję ok. 100 winyli z polskim rokiem.
Uwierzyłem, że winyl przeszedł do historii i zaczyna się era CD.[/quote]
A ja wtedy kupiłem mnóstwo winyli po 1 ,2, 5 10 i 20 zł 😉 Teraz moim zdaniem winyle są stanowczo przewartościowane, a powstałe w ostatnich czasach jak grzyby po deszczu giełdy winyli, to kokosowy interes dla handlarzy szukających frajerów, którzy kupią wszystko za każdą cenę 😁 I jakby handlarze nie mieli tak złotego interesu na tych płytach, to po prostu tyle tych giełd by nie było. Za to teraz można kupić za grosze płyty CD i to takie tytuły, które na Discogs są warte masę pieniędzy. Zresztą zauważalny jest już trend wzrostowy cen płyt CD, a szczególnie z muzyką metalową, zaś o płytach polskim rockiem z lat 80-tych to już lepiej nie wspominać, bo nie dość, że ich nie ma, gdyż ich nakłady były bardzo małe, to teraz ich ceny niejednokrotnie są horrendalne, np. CD TSA - 52 dla Przyjaciół i pojedyncze płyty CD Dżemu, Lombardu czy Oddziału Zamkniętego. Więc za niedługo ten trend się odwróci z powrotem na korzyć płyt CD. A wiem co mówię, bo muzykę zbieram już ponad 40 lat i parę tysięcy pozycji różnej muzyki na winylach, kasetach i głównie CD już się za ten czas uzbierało 🤗
-
-
Stare płyty winylowe
Coś tam mam , ale ja jestem jebnięty i wolę jednego "Japończyka" niż tysiąc "normalnych" wydań. Zresztą i tak teraz patefona nie mam bo kilkanaście lat temu potrzebna była kasiora to sprzedałem. Kiedyś wrócę do pokoju odsłuchowego aby raz na tydzień - miesiąc wrzucić sobie winyla i odpłynąć w dobrej jakości dźwięku.
Jurassicu, ogólnie jest trend wzrostowy na nośniki, nawet na kasety, czego kompletnie nie rozumiem, ale są koneserzy co kolekcjonują i pojawiają się nowe wydawnictwa i reedycje kasetowe. Dla mnie ten nośnik bez sentymentu kompletnie, ale coś tam łyknąłem z wydań w limitowanych nakładach, bo by później wymienić na jakiś wosk albo CD.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)