Nie żadnego, ale niewiele. Przynajmniej do 6-ego odcinka sezonu "Zemsta", bo tyle oglądałem, niewiele jest tam faktów historycznych. Generalnie prawie nic nie wiadomo o Spartakusie sprzed wybuchu powstania niewolników. Historycy rzymscy skupili się na opisie powstania, a o Spartakusie sprzed wybuchu buntu podawali dosłownie kilkanaście zdań prawdopodobnie nie wiedząc o za dużo. Przypisywali mu trackie pochodzenie i bycie gladiatorem w Kapui. Czytałem kiedyś książkę o Spartakusie i nie spotkałem się w niej też z tym, że Kriksos był z nim w tej samej szkole gladiatorów, nie mówiąc już o tych wszystkich walkach, które toczyli i przygodach, które mieli. O Kriksosie wiadomo, że był Galem i w trakcie powstania na czele niewolników pochodzenia galijskiego i germańskiego odłączył się od armii Spartakusa i został rozbity.
-
-
SERIALE !!!
no to oczywiscie ze nie wiadomo nic wiecej, wiec tutaj mamy bajeczke. ale generalnie nie zawiedziesz się bo serial mniej wiecej trzyma sie tej historycznej prawdy. nie chce Ci więcej spojlerować dlatego o ostatnim odcinku całej serii możemy porozmawiać jak już go skończysz :)
jaką książke czytałeś o Spartakusie?
Nie pamiętam jaką książkę, bo byłem wtedy nastolatkiem, czyli miało to miejsce kilkanaście lat temu ;) Pamiętam jednak, że narzekano w niej na ubogość informacji o życiu Spartakusa sprzed wybuchu powstania. A cały pierwszy sezon serialu to życie Spartakusa sprzed powstania :D
Serial jak na razie nie trzyma się historycznej prawdy tylko nie jest sprzeczny z historyczną prawdą, o której mamy śladowe pojęcie z braku źródeł ;)
Rodzina Borgiów dobry serial
wg mnie średni. a żeby prztrwać przez pierwszd 3 odcinki to trzeba miec sporo cierpliwości. zastanawiam się jak to się stało, że ich nie zdjęli po tych nudach z początku. oceniam na 3/10
isaac Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Zawód - Amerykanin (the Americans)...oglądał
> ktoś ? warto ściągać ?
obejrzałem 1 odcinek, dosyć ciekawe
18 dni później
SaNtO Napisał(a):
> no to oczywiscie ze nie wiadomo nic wiecej, wiec
> tutaj mamy bajeczke. ale generalnie nie
> zawiedziesz się bo serial mniej wiecej trzyma sie
> tej historycznej prawdy. nie chce Ci więcej
> spojlerować dlatego o ostatnim odcinku całej
> serii możemy porozmawiać jak już go skończysz
> :)
Skończyłem oglądać już nawet 3 sezon i od strony historycznej wygląda to jeszcze gorzej niż 1-szy sezon. O ile w 1-szym sezonie z powodu skąpych źródeł można było wymyślić dowolny scenariusz, nawet mało prawdopodobny i czysto teoretycznie nie można było wykluczyć, że coś takiego się stało (choć były też oczywiste pomyłki np. przemowa o tym że Hannibal zginął z rąk rzymskich, podczas gdy zażył truciznę), to w kolejnych sezonach twórcy serialu bardzo luźno trzymają się faktów co do przebiegu kampanii, które w miarę dobrze opisali autorzy starożytni.
Kilka rzeczy, które rzuciły mi się w oczy.
W serialu najpierw ginie Waryniusz (Varinius), potem Glaber, a potem Furiusz (Furius), a w rzeczywistości przegrywali ze Spartakusem w następującej kolejności: Glaber, Furius, Varinius (ze źródeł nie wynika, że zginęli, nie wiadomo co się z nimi stało). W serialu nie pokazano zwycięstwa Spartakusa nad konsulem Geliusem, a więc jego największego sukcesu podczas powstania. Poza tym to Gellius rozbił Kriksosa zanim został pokonany przez Spartakusa, a zamiast tego w serialu jest bajka jak to Krassus rozbija Kriksosa, w dodatku w ostatniej chwili przed zajęciem Rzymu. Powstańcy nawet nie próbowali zdobywać stolicy Rzymian, ponieważ była otoczona grubym murem, tzw. murem serwiańskim, powstałym w IV wieku p.n.e. po najeździe Gallów na Rzym. Dalej - z tego co pamiętam Gannicus odszedł z Kriksosem od Spartakusa. Ze źródeł starożytnych nie wynika też, że Cezar brał udział w tłumieniu powstania Spartakusa. Ponadto nie wiadomo co się stało ze Spartakusem, a w szczególności czy poległ w bitwie. Jego ciała nie odnaleziono, ale mogli je przeoczyć lub mogło być tak zmasakrowane, że nie dało się go rozpoznać.
Ogólnie serial ogląda się fajnie, ale ważne żeby nie traktować go na serio jako prawdy historycznej, bo tylko niewielka część faktów jest tam zgodna z rzeczywistością.
Już w trakcie oglądania ostatniego sezonu pomyslałem że twórcy mogliby pociągnąć w tym klimacie dalsze losy Cezara:)
drogą wyjątku odpowiadam.
faktycznie jest tak jak piszesz. mi chodzilo o ogolny zarys historyczny w sensie: powstanie, bitwy (faktycznie przeoczona najwazniejsza), rozłam (chociaz wydaje mi sie ze chodzilo o klotnie miedzy nimi a nie na zasadzie rob co chcesz jestes wolny, zegnaj bracie), jesli chodzi o smierc Spartakusa to wiadomo ze zostal przebity wlocznią w łydkę i został zamordowany mniej wiecej tak jak Ganicus (ktory w serialu nie zginal) w sensie ze go otoczono i zmasakrowano. Tutaj musieli zrobic troche bardziej łzawą wersję jego śmierci a przy okazji wykorzystano fakt, że nie odnaleziono ciała więc mogli pokombinować. No i na koncu krzyze w drodze do Rzymu. MNIEJ WIĘCEJ tak to wyglądało.
nie wydaje mi sie by był ktokolwiek traktujący to jako oczywistą prawdę historyczną
hamer Napisał(a):
> isaac Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Zawód - Amerykanin (the Americans)...oglądał
> > ktoś ? warto ściągać ?
>
>
> obejrzałem 1 odcinek, dosyć ciekawe
oglądnąłem cały sezon :) z czystym sumieniem polecam :)
"Marysia była lekko w szoku" po ostatnim odc. Gry o tron :) Szkoda że jeszcze tylko jeden i koniec sezonu.
22 dni później
coś po pierwszym sezonie "Hannibala"?
Hannibal ma swoj klimat i jest calkiem fajny :)
48 dni później
Željezničar Napisał(a):
> The Killing s02 7/10
> No, zdecydowanie mocny serial, chociaż oglądam
> amerykańską wersję i ciekaw jestem oryginału,
> więc być może ocena nieco na wyrost.
no to mam zagwozdke :) wlasnie jestem w trakcie drugiego sezonu, wciaga cholernie, a tu czytam ze to remake dunskiego serialu, co poczac hmm az kusi aby siegnac po oryginal
w kazdym razie polecam, nie kazdy serial daje efekt ' no to moze jeszcze jeden odcinek a potem spac' ... :)
Ogląda ktoś House of Cards? W oczekiwaniu na czwarty sezon Gry o tron wypełniam nim sezon ogórkowy :)
5 dni później
Ja.HOC wciągnąłem parę miechów temu. polecam ( 7/10 )
ale jeszcze bardziej Breaking Bad 10/10 i the Killing 10/10 ( nadrabiam 3 sezon ).
To dopiero wciąga. A duński oryginał zostawiam na później.
ArbuzKSC Napisał(a):
> Ogląda ktoś House of Cards? W oczekiwaniu na
> czwarty sezon Gry o tron wypełniam nim sezon
> ogórkowy :)
kur....... kolejny serial , który po pierwszym odcinku wciagnął mnie do ogladania całego sezonu polecam
Kozacki film z 105-lecia ŁKS-u!
http://www.youtube.com/watch?v=XBYIKdOCnBk&feature=share
10 dni później
"Pacyfik" - średni, bo jak na serial wojenny, to za mało walk, a za dużo życia osobistego bohaterów. Podobno zbliżone do serialu "Kompania Braci", którego jeszcze nie oglądałem, ale mam w planach :)
niedawno zacząłem oglądać "Czas Honoru"...jak ktoś jeszcze nie widział to naprawde polecam...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)