Jezeli macie poczte na GOOGLE proponuje zmiane haselka na jakies nowe.
Ostatnio duzo bylo mowy o atakach na googla na pozyskanie przez hakierow hasel do kont itp itd ...
jakos nigdy nie wiezylem ze cos moze mnie w tym temacie spotkac to ignorowalem no i tak dzis na kilka minut stracilem konto i podczas kilku minut do wiekszosci znajomych polecial spam z XXX =] konto udalo sie odzyskac dzieki weryfikacji na koma ...
Tak wiec polecam profilaktyczna zmiane haselka :)
-
-
Ku przestrodze poczta GOOGLE
Mialem ta sama przypadlosc pare dni temu ale jakos nie chce mi sie wierzyc ze haslo wycieklo z googla
.
Dinth Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Mialem ta sama przypadlosc pare dni temu ale jakos
> nie chce mi sie wierzyc ze haslo wycieklo z googla
http://www.gazetakrakowska.pl/pieniadze/410772,google-ostrzega-uzytkownikow-gmaila-konta-sa-atakowane,id,t.html
chociaz na moje konto ktos z USA sie logowal :>
zmieniłem i chyba zapomniałem na jakie ..
Hasło generalnie powinno się zmieniać co jakiś czas...
Poza tym jeżeli już się włamali to co najwyżej ukradli hashe a więc jeżeli ktoś ma długie hasło z różnymi znakami (duża entropia) i zostało ono zahashowane jakimś dobrym algorytmem (a raczej google nie używa md5) to jest prawie pewne że ktoś zdobył to hasło w inny sposób niż włamując się do google'a ;)
U mnie najpierw logowanie z Arabii Saudyjskiej a pozniej z IP jakiejs azjatyckiej agencji reklamowej. Haslo nie do zlamania, kilkanascie wielkich i malych liter + cyfry + znaki interpuncyjne. No ale uzywalem takiego samego rowniez na innych stronach, a nigdy nie mamy pewnosci czy rejestrujac sie na jakims malym forum czy innej stronie ono zahashuje nasze haslo.
9 dni później
Powaga? W życiu bym nie pomyślał. Przecież google to ostoja bezpieczeństwa. Dobrze, że piszecie zmienię profilaktycznie!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)