RadNce Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Agamy rosną prawie jak dinozaury :D zaznaczam
> prawie. Kotów nie jedzą ale jakąś [b]szarańczę[/b],
> karaluchy itd. owszem
no to Szaraniec ma przejebane ;)
-
-
Terrarystyka
RadNce Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Agamy rosną prawie jak dinozaury :D zaznaczam
> prawie. Kotów nie jedzą ale jakąś szarańczę,
> karaluchy itd. owszem :D
A są jakieś gadziny dinozauropodobne i roślinożerne (żeby się robactwo po chałupie nie rozlazło), co by jadły sałatę albo marchewkę ? :D
tutaj znajdziesz wszystkie informacje co do żywienia tych przyjaznych dla człowieka stworzeń :)
http://www.pogona.pl/zywienie.html
A zajmuje się ktoś hodowlą ptaszników, czy tylko te agamy trzymacie ?
Ptaszniki kiedyś hodowałem myślę czy by nie wrócić do tego :) różne gatunki, sporo tego miałem więc służę pomocą. Póki co same agamy ma znajomy prze fajne stworzenia.
Znajomi mają agamę, nawet przyjemne zwierzątko :)
Rad a jakie trzymałeś? Miałeś jakieś Avicularie czy tylko coś naziemnego?
z nadrzewnych miałem głównie, P. Cambridgei około 9 sztuk hodowane od małego oraz P. Irminia (jak dla mnie jeden z najładniejszych ptaszników),po za tym miałem również G. Rosea, P. Murinus w wersji żółtej, Kędziora, B. Emilia, C. Fasciatum (ładny ale małych rozmiarów są ogólnie) i N. Coloratovillosum. z Aviculariami miałem kontakt ale nie we własnej hodowli. Jeszcze skorpiona miałem ale to było dawno temu :)
łapię na to zajawkę od nowa, chyba sobie sprawię jakiegoś nowego pupila :)
Jak jesteś doświadczony i łapiesz zajawke to spróbuj z Haplopelmą Lividum. Również jeden z najładniejszych. Ale jeśli chodzi o wygląd to dosyc ładne są Avicularie Versicolor. Dla mnie najważniejsze było by znaleźc sobie pupila jakiegoś mało agresywnego i niedużego. A. Versicolor by mi odpowiadała najbardziej, a co do tych Agam to są bardzo miłe zwierzątka chociaż od brodatej bardziej podoba mi sie kołnierzasta, no ale to rzecz gustu :)
Na początku chciałem takie spokojne pajączki co by doświadczenia nabrać, później przestawiałem się na agresory żeby jakąś frajdę mieć z hodowli :) Wbrew pozorom niektóre pająki dla początkujących hodowców mają agresywny temperament np. Geniculata. Lividum znam ładny pająk ale podziemnego bym nie chciał bo bym go w ogóle nie widział a większość aktywna jest głównie nocą :) Najładniejszy jak dla mnie z agresywnych to jest P. Metallica tyle, że jest drogi bardzo. Młode po 250-300 zł kiedyś chodziły a dorosła samica na allegro poszła za 2500 zł :D pomyśl sobie co by było jakbyś kokon miał hehe :) Generalnie nadrzewne są ładne ale większość ładnych pająków jest jadowita :(
Powiem ci że z tego co przeglądałem to A.Versicolor jest łagodna i ma słaby jad, co jest ważne dla początkującego hodowcy. No własnie z podziemnymi tak jest że siedzą tylko w tych norkach i nie wyglądają dopiero nocą sobie tam popatrzą.Dla początkującego dośc niezłą alternatywą może byc Lasiodora Parahybana. No przeważnie jak są ładne pajączki to są w kij drogie.Ale jak sobie wychowasz takiego od L1 to potem masz niezłą frajde z tego.Nie koniecznie chodzi juz o ten zarobek jak sprzedasz młode tylko juz o samą satysfakcje.Kopulacja jest losowa,zawsze może ci sie trafic 100 a nieraz tylko 30 . Ta Metallica to jakie ma usposobienie bo jeszcze jej nie obadałem ? :D
Ponoć nie agresywna, ale jest to pająk nadrzewny więc trzeba się liczyć ze wszystkim :D
Bardzo Jadowita ?:D
Ale Powiem ci że jak ją zobaczyłem to sie zakochałem... Świetna jest.Pewnie wygląd to jest główny czynnik wpływający na jej cene.
edit// Jak otworzysz hodowle to czekam na zdjecia :)
silnie jadowita :)
No to ja sobie może podziękuje :)
57 dni później
Ja posiadam na chwilę obecną :
17 skorpionów Euscorpius ( 3 mają po ok 3 lata a 14 L2)
3 ptaszniki jeden Chroma cyaneopubescens i 2 białokolankowe.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)