Nie przypominam sobie tematu - jak coś to mnie poprawcie (wyszukiwarka nic nie znalazła)
Czy ktoś z Was trudni się domowym wyrobem piwa?
Dziś stałem się posiadaczem zestawu do domowego wyrobu piwa - ciekawi mnie czy ktoś chętny będzie do podzielenia się doświadczeniami
powody dla których zdecydowałem się zainteresować tą działalnością to spadająca jakość piw przemysłowych, spadająca zawartość chmielu i naturalnych składników na rzecz chemii i ulepszaczy
po świętach zabieram się do roboty - na początek skorzystam z brew-kita (od czegoś trzeba zacząć) i oczywiście do fermentacji słód a nie cukier żeby piwko lepsze było :)
Znam Pasiaków trudniących się wyrobem wina ale o piwie jeszcze nie słyszałem - z tego co czytałem (porządne mam przygotowanie teoretyczne - to sam proces nie jest specjalnie skomplikowany a radości potem sporo
no to otwieram ten wątek dla wszystkich domowych browarników :)
-
-
Browar w domu :)
Witaj w klubie. Nie ma to jak piwko zrobione we własnym domu...coś pięknego no i smak nie z tej ziemi heh. Jak chcesz to chętnie podzielę się doświadczeniami bo podobnie jak Ty mam brew kita :) Z chmielowym pozdrowieniem :)
nie wiem Czy Ci się to przyda bo to tylko informacje ze strony a nie moje doświadczenia niestety ale na stronie www.piwowin.pl w dziale piwo jest sporo ciekawych informacji
A ja jak coś chętnie się zgłoszę do degustacji;).
z ciekawosci kiedys kupilem takie,, zrob to sam" i niestety kwasibór mi wyszedł
podchodziłem trzy razy i to samo
szukalem po necie po roznych forach czy cos zle zrobilem i... wsyztsko dobrze
najwidoczniej takie dziadostwo ma wychodzic
ps. ide po debowe do sklepu - ktoś chętny;)
Daj namiary na sklep też się wybiorę, a mam stacje nieopodal :)
Ze sklepem będzie ciężko , ale co poniektóre Żabki są otwarte również.
Karvin Napisał(a):
spadająca
> jakość piw przemysłowych, spadająca
> zawartość chmielu i naturalnych składników na
> rzecz chemii i ulepszaczy
Karvin, jeśli zbrzydły Ci piwa, które sprzedają masowo w sklepach, polecam odwiedzić "Strefę Piwa" na Krowoderskiej lub "u Marii" na Kobierzyńskiej. Jeden i drugi sklep ma spory wybór piw z małych polskich, czeskich browarów, znajdziesz też tam piwa z Belgii. A co do tematu to zaglądnij też tutaj:
http://www.browar.biz/forum/forumdisplay.php?f=16
Ja tam pijam tylko Okocimia Premium Mocnego i bardzo sobie chwale :)
Koło EFC jest Dom Piwa, też mają zacne napoje. I lana Perła nawet jest.
Pasiak KRK - nie obrażaj mnie :)
Strefa Piwa to mój sklep parafialny :)
tam się zaopatrywałem w sprzęt :)
a o Marii to każdy smakosz słyszał :)
A co do samej jakości zobaczymy - za stronę dzięki - też ją już znam - jak mówię solidnie się teoretycznie przygotowałem
W żadnym razie nie chciałem nikogo obrażać :) Powyższe sklepy też traktuje jako te pierwszej potrzeby. Co do robienia własnego piwa, to mojemu koledze, dopiero za 3 razem wyszło piwo, które bardzo dobrze smakowało, pierwsze dwie produkcje były albo za słodkie albo za kwaśne. Życzę powodzenia w produkcji :)
Odezwij się jak będziesz miał produkt gotowy:) Mój kolega też zaczyna ale dziedziną będzie bimber o smaku mandarynkowym.
> Koło EFC jest Dom Piwa, też mają zacne napoje. I lana Perła nawet jest.
House of Beer to ciekawe miejsce ze swietnym wyborem piw i naprawde zacnych Pasiakow mozna tam zastac, ale chyba tradycyjnej sprzedazy sklepowej nie prowadza, wylacznie knajpe? Jak o knajpach z szerokim asortymentem mowa, to warto odwiedzic jeszcze Katedre na Poselskiej i Omerte na Szerokiej.
Jeśli ktoś zrobi sam browar i myśli, że będzie smakował jak ten z puszki to się grubo przeliczy :)
Prędzej jak browar z CK.
Maria to Cracovski sklep
Na allegro można znaleźć dobry "osprzęt" dla początkujących, domowych ważycieli piwa.
Karvin gratuluje wyboru.
Moja przygoda z domowym piwem zaczęła się niecały rok temu. Od tamtej pory uwarzyłem już 17 piw. Z brew-kitami nie miałem do czynienia, zaczynałem od razu warzyć ze słodów.
Chętnie się podzielę zdobyta wiedzą i doświadczeniem.
Na razie jedna warka z kita i dwie ze słodów, pierwsza stoi na cichej, druga na burzliwej.
Na początku jest ciężko, bo robisz a nic nie degustujesz :). Pierwszą Belgian Blond Ale mam zamiar spróbować za 4-6msc, drugą Christmas Kocur Dubbel za 10-12msc. Następna będzie już taka, by wcześniej zdegustować :)
Brew-kita odradzam, jedynie można na początek, żeby wiedzieć ocb w tym wszystkim, dopiero zacieranie to fajna zabawa :)
Powodzenia!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)