Oni na poważnie pana ŚP Bareję przewyższają . To jest cyrk, po prostu cyrk .
Ciekawe, czy ktoś policzył koszty tej błazenady ?
-
-
Kraków - życie, przyszłość itd
Je*ani błaźni z tymi przystankami co rusz ku*wa sztuczne zmiany.
Drugim narodowym bezsensownym sportem w ostatnich latach było całe tworzenie czystej strefy transportu potem żeby ją znieść i zastosować strefę ograniczonego transportu ile razy niektóre ulice miały zmieniany kierunek to tylko Bóg wie zamiany na Kazimierzu tudzież Starym mieście ostatnio coś ustały ale stworzono nic nie dający ruch w koło ( kto chcę i tak jeździ jak chcę) a zmarnowano na to pewnie całościowo miliony złotych…
To, niestety, dowód na to, że rządzą nami urzędnicy, a nie liderzy z wizją.
- Edytowany
Główny Architekt Krakowa: metro krakowskie będzie tańsze od metra warszawskiego.
Metro krakowskie będzie przynajmniej o połowę tańsze od metra warszawskiego – ocenił nowy Główny Architekt Krakowa Janusz Sepioł. Jego zdaniem budowę metra w Krakowie ułatwią korzystne warunki geologiczne.
„Od lat byłem zwolennikiem budowy metra. Myślę, że trochę nie doceniamy skali rozwoju naszego kraju” – powiedział PAP nowy Główny Architekt Miasta.
Jego zdaniem projekty niewyobrażalne kilkanaście, kilkadziesiąt lat temu, dzisiaj są do zrealizowania. Za przykłady podał m.in. budowę wielkiej linii średnicowej pod Łodzią, wielki tunel pod Świną w Świnoujściu, plan budowy trzeciej linii metra w Warszawie, budowę parokilometrowego tunelu autostradowego pod Rzeszowem.
Francuska Tuluza, miasto – jak mówił Sepioł – mniejsze od Krakowa, ale aglomeracyjnie podobne, w 2028 r. planuje otworzyć trzecią linię metra, która liczyć będzie 27 stacji.
„Metro w Krakowie to nie lot na Księżyc” – zaznaczył nowy główny architekt.
Jego zdaniem Kraków ma „wyjątkowo korzystne warunki geologiczne; Warszawa ma w skali Europy wyjątkowo złe warunki”.
„Metro krakowskie będzie przynajmniej o połowę tańsze od metra warszawskiego. A my zejdziemy poniżej warstw archeologicznych” – powiedział Sepioł.
Prezydent Krakowa Aleksander Miszalski w środę na sesji rady miasta poinformował, że chce zdynamizować sprawy związane z planami budowy metra. Mieszkańcy w referendum w 2014 r. opowiedzieli się za budową takiej szybkiej kolei.
Według wiceprezydenta miasta Stanisława Mazura, w pierwszym etapie będzie realizowany środkowy, liczący ok. 6 km odcinek pierwszej linii wschód – zachód biegnący od ronda Młyńskiego do ul. Piastowskiej. Decyzja środowiskowa, a także dokumentacja projektowa i decyzje realizacyjne dla tego fragmentu powinny zostać uzyskane do końca 2025 roku. W kolejnych etapach linia miałaby zostać przedłużona na wschód – w kierunku Wzgórz Krzesławickich w Nowej Hucie oraz na zachód – w okolice ul. Jasnogórskiej w Bronowicach. Łącznie pierwsza linia ma mieć ok. 26 km długości i kosztować ok. 13 mld zł. Tabor ma kosztować ok. 1,5 mld zł.
Szacunkowy koszt realizacji pierwszego 6 km odcinka – wskazał wiceprezydent – to ok. 3 mld zł, a jego finansowanie ma pochodzić z budżetu państwa, środków unijnych i budżetu miasta. Według Mazura tempo budowy krakowskiego metra powinno być "poniżej średniej europejskiej".
Źródło: https://krakow.tvp.pl/82040899/glowny-architekt-krakowa-metro-krakowskie-bedzie-tansze-od-metra-warszawskiego?fbclid=IwY2xjawE_6iZleHRuA2FlbQIxMQABHa1AYH8JJGfIc6o6ziyCvtVpJMP_aghdQSAjCpnlIQBeeJtHuAK4PizagA_aem_oLgCLr6vc3PjeEOQcmmIpg
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2024-08/1-jpg-62597238.jpg[/img]
Powiedzmy, że nie było mnie w tym mieście 4 lata. Wtedy nie można było zbudować metra bo miasto tak beznadziejnie jest usytuowane, ma tyle korytarzy, zła ziemia itp. Mija jakiś czas i warunki są super. Coś się wydarzyło w tym czasie? :)
Nic, powiedzmy, że jest większe parcie i chęć wykazania się .
Koziolku, Misia nie ogladales? Wiesz ile mozna przy takich biznesach zarobic? Ile stanowisk w spolkach celowych bedzie do obsadzenia?
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2024-09/1000030538-jpg-10456639.jpg[/img]
[quote]#post1640507 [img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2024-09/1000030538-jpg-10456639.jpg[/img][/quote]
podobno więcej :
"Oprócz tego Kraków wydał 40 tysięcy złotych na spektakl teatralny dla jej uczestników. A 11 277,83 zł kosztowały noclegi, diety i... udostępnienie trzech pojazdów służbowych.
Razem ponad 76 tys. zł."
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2024-09/1725451835-13851091.jpg[/img]
Wczoraj ,pożar tramwaju w pobliżu Górki Narodowej. Foto: Monika.
a jak tam ten psi prezydent? ile juz dal tyemu gieteesowi?? ile im za stadion obnizyl ?? ile miejskiej kasy juz wladowal w klub?? pytam bo zanim zostal prezydentem to juz dawal piniondze juz im obnizal za stadion a nawet cos bylo o tym niby pochodzie naszym ze dzieki iemu nam zabronili a im zorganizowali po zwyciestwie w PP???
Byli tacy co piali w co drugim poscie ile to im nadawal takze niech sie oni wypowiedza...
@hank#159 Dziś czytałem w którejś e-prasie krakowskiej, że ten tramwaj zapalił się na 29-go Listopada. TDobiero miałem zdziwienie, raptem przemierzałem ją kilka dni wcześniej i nie było tam wtedy torów.
Może o dzień chodzi a nie ulicę 😋
[quote]#post1640661 @hank#159 Dziś czytałem w którejś e-prasie krakowskiej, że ten tramwaj zapalił się na 29-go Listopada. TDobiero miałem zdziwienie, raptem przemierzałem ją kilka dni wcześniej i nie było tam wtedy torów.[/quote]
Ten co się wczoraj zapalił przy Papierni to ten sam EU co się wykoleił na Piłsudzkiego....(Wózek wyjebalo już przy Mogilskim Także popatrz jaki kawał drogi jechał wykolejony)
[quote]#post1640661 @hank#159 Dziś czytałem w którejś e-prasie krakowskiej, że ten tramwaj zapalił się na 29-go Listopada. TDobiero miałem zdziwienie, raptem przemierzałem ją kilka dni wcześniej i nie było tam wtedy torów.[/quote]
Tak narzekamy na zarząd miasta a oni w kilka dni nowe torowisko położyli .😉😉😉
- Edytowany
Znalazłem, żeby nie było.
Al. 29 Listopada. Zapalił się tramwaj [ZDJĘCIA]
https://lovekrakow.pl/aktualnosci/al-29-listopada-zapalil-sie-tramwaj-zdjecia_58053.html
[b]Edycja z 04.09.2024 o godz. 22:53 (scalono posty)[/b]
[quote]#post1640682 [quote]#post1640661 @hank#159 Dziś czytałem w którejś e-prasie krakowskiej, że ten tramwaj zapalił się na 29-go Listopada. TDobiero miałem zdziwienie, raptem przemierzałem ją kilka dni wcześniej i nie było tam wtedy torów.[/quote]
Ten co się wczoraj zapalił przy Papierni to ten sam EU co się wykoleił na Piłsudzkiego....(Wózek wyjebalo już przy Mogilskim Także popatrz jaki kawał drogi jechał wykolejony)[/quote]
DObrze, że mają wyjebać te starocie. A ten to iście pechowy.
[quote]#post1640685 Znalazłem, żeby nie było.
Al. 29 Listopada. Zapalił się tramwaj [ZDJĘCIA]
https://lovekrakow.pl/aktualnosci/al-29-listopada-zapalil-sie-tramwaj-zdjecia_58053.html
[b]Edycja z 04.09.2024 o godz. 22:53 (scalono posty)[/b]
[quote]#post1640682 [quote]#post1640661 @hank#159 Dziś czytałem w którejś e-prasie krakowskiej, że ten tramwaj zapalił się na 29-go Listopada. TDobiero miałem zdziwienie, raptem przemierzałem ją kilka dni wcześniej i nie było tam wtedy torów.[/quote]
Ten co się wczoraj zapalił przy Papierni to ten sam EU co się wykoleił na Piłsudzkiego....(Wózek wyjebalo już przy Mogilskim Także popatrz jaki kawał drogi jechał wykolejony)[/quote]
DObrze, że mają wyjebać te starocie. A ten to iście pechowy.
Tak szybko nie wyjebią... Eu to 40 wozów modernizowanych
I jeszcze jakiś czas zostaną....
Wczoraj najechanie na Czerwonych Makach
Ufoki choć pojemne mają swoje słabości... Wczorajszy zanik hamowania to pięknie pokazał😐
Przez Kraków inaczej niż znacie,
https://www.youtube.com/watch?v=YwfC9nkoobE&ab_channel=TEM-sformers
Dzięki @pasiasty68#3597 za ten filmik, zawsze chciałem przejechać się tą trasą, albo nawet przejść na piechotę, a tu taka miła niespodzianka.
Może masz jeszcze cabview z małej obwodnicy, albo z bocznicy do EC Łęg?
Fantastyczna przejażdżka, proszę o więcej!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)