k.u,rwa,złapali mnie dzisiaj...byłem pewien,że miałem bilet do dziś ale okazało się że jednak do 24.05...wiem,moja wina bo powinienem sprawdzić...
sytuacje mam ciężką i nie widzi mi się płacić takich pieniędzy...ma ktoś jakiegoś znajomego co jest w stanie anulować kare...oczywiście jakaś flacha za to będzie :)
-
-
Kanary MPK
3 lata temu miałem taką sytuację :) Kiedyś bodajże Bart pisał, że lajtowo traktują takich zapominalskich, więc spróbowałem się odwołać. Trzeba iść do MPK i powiedzieć co i jak, będziesz musiał zapłacić należność za bilet + jakieś 5 zł opłaty manipulacyjnej.
Mnie pouczyli, że przy następnej takiej wpadce trzeba już będzie zapłacić karę.
Dwa miesiące temu też miałem identyczną sytuację. Napisałem pismo, w którym napisałem, że jestem stałym posiadaczem KKM. Po trzech tygodniach odpisali i do zapłacenia tylko 15 zł.
a wszyscy tak na nich psioczą....
Współczuję im. To baaarrrddzzzzooo niewdzięczna praca
dokładnie, praca bardzo niewdzięczna, dorabiałem sobie w zeszłym roku jako kanar, płacą cąłkim nieźle, około 30zł od mandatu brutto, wystawisz dziesięć dziennie i masz trzy stówki, nie raz potrafiłem więcej wyciągnąć w miesiącu niż w mojej stałej pracy, sądziłem że mam mocną psychikę ale siadłem po kilku miesiącach :/ to samo jak pracowałem w mpk, byłem motorniczym, wszyscy mówią że to super praca bo się jeździ w kółko i bierze ze to kasę, ale psychę też trzeba mieć dobrą, po 5 latach użerania się z pasażerami, którzy mają do Ciebie o wszystko pretensję, z zajeżdżającymi drogę taksówkami, meleksami, skuterami dostawców i po byciu śiadkiem śmiertelnego potrącenia w Hucie - zrezygnowałem i wróciłem na stare śmieci do drukarni, teraz próbuje sobie wszytskie straty odbić drąć mordę na stadionie :P
pasyrcj. Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Dwa miesiące temu też miałem identyczną
> sytuację. Napisałem pismo, w którym napisałem,
> że jestem stałym posiadaczem KKM. Po trzech
> tygodniach odpisali i do zapłacenia tylko 15 zł.
dalibyście jakis wzór mw jak mam to napisać,bo nie mam pomysłu wogóle...
trza było dac ula... :D
isaac Napisał(a):
> pasyrcj. Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Dwa miesiące temu też miałem identyczną
> > sytuację. Napisałem pismo, w którym
> napisałem,
> > że jestem stałym posiadaczem KKM. Po trzech
> > tygodniach odpisali i do zapłacenia tylko 15
> zł.
>
>
> dalibyście jakis wzór mw jak mam to napisać,bo
> nie mam pomysłu wogóle...
Tu masz porady od osób z podobnym przypadkiem
http://www.beyondpc.pl/viewtopic.php?f=9&t=486
19cracovia06 Napisał(a):
> Współczuję im
ale czego współczujesz? przecież to świadoma decyzja dorosłego człowieka że chce robić to czy tamto ...
5 dni później
Uważam , że najlepiej jest iść i pogadać w referacie odwołań na dole , a jak to nie poskutkuje to dopiero pisać. Generalnie w niektórych sprAWach takich typowo "gapiowskich" są otwarci na rozmowę ....
Wy w ogóle rozmawiacie z nimi?wypisują Wam mandaty?
Nie wiem może mój wygląd tak sprawia:) ale ja jak jadem tramwajem to już z daleka kiwam ręką że nie mam biletu i nawet nie podchodzą.
taki mi powiedział kiedyś znajomy kanar;) żeby tak robić żeby stare baby nie gadały że cie nie spisali a one kasują
Proko AW Napisał(a):
> Wy w ogóle rozmawiacie z nimi?wypisują Wam
> mandaty?
>
> Nie wiem może mój wygląd tak sprawia:) ale ja
> jak jadem tramwajem to już z daleka kiwam ręką
> że nie mam biletu i nawet nie podchodzą.
> taki mi powiedział kiedyś znajomy kanar;) żeby
> tak robić żeby stare baby nie gadały że cie
> nie spisali a one kasują
możne wyglądasz jak bezdomny i nie chcą tracić czasu ? ;)
Raczej jak znany bandyta i się boją:)
Ja "raz" zwialem przez okno w 50tce jak juz mnie mieli na petli na Krowodrzy Gorce (XXX-Lecia).
Ogolnie mialem kilkadziesiat kontroli i NIGDY nie dalem sie zlapac. Bylem z siebie dumny- mlody, zwinny, wysportowany.
Dzis juz normalnie kupuje bilety z szacunku dla Miasta i znajomych, no chyba ze przystaneczek, dwa ;)
ide na rower..
z tym przystaneczkiem trzeba uważać.
Kiedyś, dawno temu, stoję sobie w przegubie 119, bo fajnie się te ogórki kręciły. Jechałem spod AGH na Kleparz. Na przystanku- wtedy pl. Wolności, dziś pl. Profesjonalnych Podopiecznych Wuefisty - wsiada ktoś. Patrzę - dawno nie widziany kumpel z podstawówki (z jednej ławki), zresztą fanatyczny kibic Cracovii. Gadka, szmatka, cześć, cześć, kopę lat, jak leci i w pewnym momencie nagle pytanko:
- a bilet skasowałeś?
- e nie, po co, ja tylko 2 przystanki
- to radzę ci skasować
- nie rób sobie Rychu jaj
a na to on macha legitymacją i mówi dużo ciszej - dobra, kiedyś od ciebie ściągałem matmę - to teraz nie ściągnę z ciebie kary
Teraz jeżdżę komunikacją miejską raz na rok, albo rzadziej, ale zawsze kasuję. I... nie było przypadku, aby ten mój rzadki rejs tramwajem obył się bez wizyty kanarów w pojeździe. Ostatnia była ciekawa:
- tramwaj linii 5, godz. 17.30 okolice Lubicz, wsiada takich dwóch. Złapali i spisali takiego chuderloka w okularach co się zaklinał, ze ma KKM ale zapomniał z domu. Nieopodal chrapał rozwalony na 2 siedzeniach pijany żul. Nawet do niego nie podeszli.
Tulipan mial dobre kiwki :D
sciagneli z youtube :(
Lepiej kasowac bo szkoda stresu. Jednak nie zawsze zostana drobne...juz nie takie drobne. Zazwyczaj chodzę pieszo, Kraków jest mały, no ale jak pada to nie ma wyjscia.
32 dni później
hahaha właśnie sie dowiedziałem, że karę można anulowac tylko raz. Nie było by w tym nic śmiesznego gdyby nie kilkukrotne anulowanie jeszcze w czasach liceum. A dzis usłyszałem, ze musze zapłacic bo już mi nie anulują. Zobaczymy.
21 dni później
Do osób kumatych w kwestii prawa / przepisów etc. Jak wygląda sytuacja w przypadku gdy pasażer gapowicz przekazał kontrolerowi dokument tożsamości i wskazał mu przystanek, na którym chce wysiąść?
Kiedyś było tak, gdy okazywałeś dokument tożsamości mieli obowiązek wysiąść na twoim przystanku, ale nie wiem jak jest teraz bo kasuje :)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)