W przypadku niemożności zakupu biletu w pojeździe czy to w automacie czy u prowadzącego pojazd pasażer jest zwolniony od zakupu biletu. tak było od zAWsze. Tylko nie radzę kombinować , że nie ma biletów od razu . Prowadzący pojazd z reguły zgłasza kanarowi np brak biletów u siebie i z reguły osoby , ktore były chetne do zakupu o tym wiedzą . Co do zwiększenia uprawnień to nie jest to zbyt dobry pomysl, i mimo że jest jednym z nich w stanie spoczynku to pracując traz w tym fachu raczej bym się z takimi dórnymi pomysłami nie wypuszczał. Wiekszość kanarów sądze , że będzie ten projekt miala glęboko w dupie ale napewno znajdą się społeczniacy którzy będą czuli się spelnieni mając taką "wladzę". Swoją drogą kretyn to dopisał do ustAWy, lecz z drugiej strony to przez brak jakichkolwiek przepisów tego typu to praca kanara była wyjątkowo chu.owo zoorganizowana z prawnego punktu widzenia.A wogóle to kierownik ze strony MPK powiedzial kiedyś na jednej z konfrontacji , że przędsiębiorstwo potrzebuje kontrolerów tylko po to aby ludzie kasowali bilety, czyli w formie niejakiego "straszaka",nic więcej.
-
-
Kanary MPK
Yaro1984 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> mknacylopez Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Miszczu - to przecież wtedy jesteś zwolniony
> z
> > obowiązku posiadania biletu :)
>
> chyba nie bardzo;)
No ani chyba, ani bardzo, tylko TAK :)
> W przypadku niemożności zakupu biletu w pojeździe czy to w automacie czy u prowadzącego pojazd pasażer jest zwolniony od zakupu biletu. tak było od
> zAWsze.
Zgadza się, tak było, ale czy na 100% wciąż jest? Próbowałem ostatnio przejrzeć w autobusie regulamin, gdzie zawsze to było zapisane i nie mogłem znaleźć.
Generalnie nigdy z tego co pamiętam nie było w regulaminie tym w pojazdach napisane , ale jak mółwię pamięć ludzka jest zAWodna.
no ..to na dzień...dobry poranna kontrola!!!!!!!! bileciki.....gapowicze pod ścianę ręce do góry.......
http://www.gazetakrakowska.pl/stronaglowna/371453,krakow-zmiana-przepisow-kanar-bedzie-uzywal-sily-dyskutuj,id,t.html
Stuj bo strzelam bilet do kontroli!!!! :D
Myślę że to was Panowie może zainteresować - nowe przepisy karne w prawie przewozowym wchodzące w życie 1 marca 2011 r. Natknąłem się na nie zupełnie przypadkowo zajmując się innym tematem związywanym z prawem przewozowym i tak sobie pomyślałem że Wam podrzucę bo takich przepisów penalizujacych określone zachowania do tej pory nigdzie (w tym w kodeksie wykroczeń) nie było...
Rozdział 10a. Przepisy karne
Art. 87a.
Podróżny, który w czasie kontroli dokumentów przewozu osób lub bagażu, mimo braku odpowiedniego dokumentu przewozu, odmawia zapłacenia należności i okazania dokumentu, umożliwiającego stwierdzenie jego tożsamości,
podlega karze grzywny.
Art. 87b.
Podróżny, który w czasie kontroli dokumentów przewozu osób lub bagażu nie pozostał w miejscu przeprowadzania kontroli albo w innym miejscu wskazanym przez przewoźnika lub organizatora publicznego transportu zbiorowego albo osobę przez niego upoważnioną do czasu przybycia funkcjonariusza Policji lub innych organów porządkowych,
podlega karze grzywny.
Art. 87c.
Orzekanie w sprawach określonych w art. 87a i 87b następuje w trybie Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.
EDIT: nie zauważyłem linka powyżej z artykułem:) tak czy inaczej macie dokładne brzmienie nowych przepisów z prawa przewozowego wprowadzonych właśnie nową ustawą o transporcie zbiorowym:)
Przemas78 Napisał(a):
> Stuj bo strzelam bilet do kontroli!!!! :D
Bandyta wpada do tramwaju i krzyczy:
- Nie ruszać się, to jest napad !!
Jakiś pasażer z ulga:
- aleś mnie pan wystraszył, już myślałem ze to kanary...
;)
.
Osobicie uwazam, ze to za duze uprawnienia.
Teraz będzie tak:
"Bilecik, albo wpie*dol" ;)
bieleciki.!!!...blokujemy kasowniki ...Panie kierowco...!!!!! wszyscy na ziemie bilety trzymamy w rękach uniesionych do góry...leżymy twarzami do ziemi!!!!...agresywni kontrolerzy.....MPK!!!! to jest kontrola........niech nikt się nie rusza!!!!!
Hehe przyznaje złapały mnie w środe :) ale zapytał się tylko czy przechlałem bilet i poszedł :)
Nie wiedział że nie pije 2 lata więc nie mogłem przechlać biletu.
7 dni później
Uwaga!!!!!! Z dobrze ponformowanych źródeł. Jest 1sza ofiara nowej ustawy.
Jest taki jeden gruby kanar często jeżdżący w bojówkach plus z taką starą babą . Wczoraj w nocy zgłosil doniesienie na policję w temacie, że obawia się o własne zycie z powodu nie posiadania biletu przez jakiegoś pasazera, gdyż tamten wymachiwal mu przed twarzą rękami. Nie chce mi się przytaczać tutaj calej sytuacji co i jak , ale gość jest totalną k.urwą i to nawet kanarki inne potwierdzą. Dla bardziej wtajemniczonych sprawa tyczy się ukraińca. Swoimi zeznaniami doprowadził do bialej gorączki nawet gline przyjmującego wezwanie. Tak wiec trzeba na tą mendę uważać. Dramatowi te sytuacji dodaje fakt, że posądzony jest od niego młodszy 2-3 krotnie i wazy może 1/3 tego co tamten. Wiem , że ktoś powie, że to nie żutuje ale mimo wszystko.
5 dni później
Może nie o kanarach ale o MPK
http://polskalokalna.pl/wiadomosci/malopolskie/krakow/news/rewolucyjna-podwyzka-cen-biletow,1607850,3320
Ktoś ma ładnie nasrane do głowy żeby likwidować bilet normalny za 2,5 zł, a na jego miejsce zgodnie z cennikiem miałby wskoczyć bilet 30-to minutowy za 2,8 zł (gdzie oni chą dojechać w te 30 min?). Teraz aby przejechać trasę przypuśćmy z salwatora na wzgórza tramwajem nr. 1 pasarzer będzie musiał zakupić bilet za 3,4 zł (60 min). Kur...wa żywność w góre wszystko w górę. A co najlepsze bilety okresowe też mogą wzrosnąć. Najbogatsze MPK w Polsce i jeszcze chcą zdzierać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Naprawde jestem pod wrażeniem mocy narkotyków jakie w ZIKiT biorą.
W realiach Krakowa taki system byłby szczytem debilizmu.
rene Napisał(a):
> Naprawde jestem pod wrażeniem mocy narkotyków
> jakie w ZIKiT biorą.
> W realiach Krakowa taki system byłby szczytem
> debilizmu.
Chyba ćpają Jarosława:)
http://www.youtube.com/watch?v=KPHmBL96PFw
109 dni później
[url=http://www.hotmoney.pl/artykul/komunikacja-nie-masz-biletu-uwazaj-teraz-kanar-wysle-cie-do-sadu-20359]http://www.hotmoney.pl/artykul/komunikacja-nie-masz-biletu-uwazaj-teraz-kanar-wysle-cie-do-sadu-20359[/url]
Uważaj, teraz kanar wyśle cię do sądu...tak więc nie nalezy robic szpagatu jak sie nie umie ;)
No cały czas nad tym dyskutowaliśmy.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)