Miałem identyczną sytuację.
Też zastanawiałem się nad sprawą sądową.
30 zł opłata od pozwu
60 zł radca MPK w razie przegrania
Szanse małe na wygranie.
-
-
Kanary MPK
Jeżeli są u prowadzącego bilety, to mandat jest ewidentny. Regulamin zwalnia w sytuacji zepsutego automatu i braku u kierowcy.
Jeśli sprAWę olejesz to możesz liczyć, że komornik przyjdzie do Ciebie po kwotę ok. 627.29PLN.
Co do automatów - większość motorniczych czy kierowców gdy zgłasza usterkę przed wyjazdem zgłasza ją tylko po to by nie musieć podmieniać wozu a co za tym idzie usterki naprAWiane są tak, że taki automat ( i nie tylko bo dotyczy to wszystkiego co opuszcza bramy zajezdni) może równie dobrze się zepsuć tuż po wyjechaniu za bramę i tak jeździć będzie cały dzień chyba, że ktoś z pogota go lepiej naprAWi na końcówce... O wymianach automatów na końcówkach mowy nie ma.
Co do logiki działania mpk - nie doszukujcie się jej bo szkoda na to czasu - jej również nie ma...
btw, wczoraj był wysyp ptaszków w tramwajach...
ja to w ogóle nie rozumiem jak dajecie się spisywać kanarom.ja z daleka pokazuje ze nie mam biletu i oni już wiedzą o co chodzi.potem pokazuje im byle jaką karte lub nawet telefon do czytnika tak żeby stare baby się nie pruły ze one kupiły bilet a ja nie i kanary grzecznie odchodzą:)
no chyba że rzeczywiście mam taką bandycką morde że się boją;)
Kiedyś (jeszcze gdy pracowałem w MPK) miałem następującą sytuację: wsiadam po pracy na Brożka w 72, po chwili kontrola. Podchodzi kanar, otwieram portfel żeby mu pokazać legitke ale nie zdążyłem jej wyjąć, bo (chyba) na widok karty kibica koleś zbliżył swój czytnik, nacisnął jakiś przycisk na czytniku żeby ten piknął i gość poszedł dalej... Zdarzało się już tak nie raz, że nie zdążyłem wyjąć legitymacji mpk a koleś już mówił - dzięki. Jest też wśród kanarów kurvva i jebany konfident - numer służbowy 4150.
może zdążył odczytać ? ja w ogóle nie wyciągam karty, obracam portfel stroną gdzie mam kartę, gość przykłada i "pika", testowałem na kasowniku i faktycznie odczytuje :)
swoją drogą kiedyś dawno temu w czasach szkolnych wystarczyło kanarowi powiedzieć, że się jest z Kazimierza i odstępował od kontroli życząc miłego dnia ;)
dokładnie greg pamiętam te czasy wtedy się bali bo ich siedziba jest na Kazimierzu hehe zresztą do teraz się boją:)
Chyba jakiś kanar został kiedyś poturbowany/zabity przez kogoś z Kazimierza, dlatego później to przechodziło. Jeżeli się mylę to proszę mnie poprawić.
greg Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> może zdążył odczytać ?
Co miał odczytywać ? Legitymacja mpk to nie kkm - zupełnie inna struktura danych...
49 dni później
Na trasie mateczny - biezanow czesto jezdzi grupka 3 łysych kanarow 2 kolo 50 jeden kolo 30. najbardziej bezczelne kur.. jakie spotkalem w dodatku ten najmlodszy za wisla slyszalem ze kiedys komus probowal pasiasta czapke zdjac z glowy a komus pocisnal o zydach. Przy osttnim spotkaniu " utarłem im nosa" ;) wiec moze sie juz uspokoili ale warto byc czujnym
pewnie jeden z nich ma oko na maroko jesli dobrze kojarze
Hahaha,oko na maroko przyjął ode mnie kilka miesięcy temu prysznic.Trochę za to zapłaciłem, ale warto było:)
jas ie mu zerwalem ale kulturalnie hehe sra sie nieprzecietnie
no to czekajcie jak ja go trafie już się nie będzie srał hehe ;)
Ivory szacunek.
Damy mu 2 bilety do Maroko. :D
66 dni później
Taka sytuacja... Kiedyś obiło mi się o uszy, że na czas urlopu etc. można zostawić kartę KKM w jednym z punktów, a po zgłoszeniu się po odbiór przebukowują o te dni, w których karta była w depozycie. Ktoś coś słyszał, ktoś coś wie?
Chyba nie do konca tak to wyglada.Jezeli do zakonczenia waznosci karty zostało Ci minimum 14 lub 16 dni(nie jestem pewna ale chyba 16) idziesz z karta do punktu i tam zwracaja Ci pieniadze za nie wykorzystane dni. Wracasz z urlopu i kupujesz nowy bilet.
Może być i tak, grunt to nie być stratnym. Nie mogę znaleźć nic na stronce MPK etc.
Ja byłam na Podwalu osobiscie,wiec zrodło pewne.
90 dni później
Takie pytanie, jest sens się odwołać gdy z powodu opóźnienia na trasie bilet 20min kazał się za krótki ?
Wg. rozkładu powinien wystarczyć 20 minutowy.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)