Kamil_Cracovia Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Dla motocyklistów powinni podnieść opłatę za
> przejazd A4 za to, że nie mogę spać po nocach
> przez ich wyczyny na jednej z ruchliwych
> krakowskich ulic. Mimo, że mieszkam spory
> kawałek od tej ulicy to i tak słyszę palone
> gumy i ich silniki. Po prostu dostaję qrwicy na
> sam widok motoru.
>
>
>
Też przez to nie mogę spać... dlatego że tam przyjeżdżam popatrzeć (fascynujące co niektórzy potrafią zrobić z motocyklem)
-
-
Akcja motocyklistów- A4
Kamil... na Bora to niektórzy zasłużyli sobie na miano debili.
Żądło, zacznij pytać o nową miejscówkę chłopaków z OJK ;) tam warto jechać i zobaczyć co robią:P Bora to już historia:P
9 dni później
Uprzejmie informuję, że w dniu 13.08.2009 mogą wystąpić korki na bramkach autostrady A4.
Pozdrawiam.
tak wogóle sobie myśle że to świetna metoda strajku, najbardziej dotknięci są nią użytkownicy autostrady nie mający na to żadnego wpływu. mają to traktować jako karę za brak poparcia w proteście. a jak ktoś sie przez motocyklistów spóźni do pracy, albo Pyrzowic na lotnisko na wakacje za 6000zl to co? sorry winetu? rewelacja
z drugiej strony to jakaś paranoją żeby ktoś tak straszliwie płakał o 6,50. bardziej mnie boli 1zł za wc w barze gdzie pije 6 piw po np 8zł :) widziałem dzisiaj koło ronda mogilskiego w godzinach porannych ok 30 renegatów na obcych rejestracjach i nasunęło mi się pytanie:
ilu z nich jechało chociaż raz autostradą do katowic, ilu 10 razy, ilu wiecej razy. i czy aby koszt paliwa i czasu poświęconego w walce o tak słuszny przywilej nie przerosnie wywalczonych oszczędności przez np 10 lat jeżdżenia polskimi drogami....
mam pomysł, zorganizujmy strajk! zbojkotujmy np:
precle - podskoczyly w ciagu niecalych 10 lat z 50 gr do 1,20zł - uważam że nieslusznie
zapałki - z tym to już wogole przegięcie pyty
itd
czekam na propozycje - oczywiscie od motocyklistów, bo widze że im dobrze idzie w tego typu rozkminkach :)
precla kupisz za 70 gr w najlepszej piekarni precli na Szlaku, tylko kmtw :D a 50 m dalej pod PK chłop te precle po 1,30 goni
hm :) przez Olkusz też można jeździć, tutaj Dem chodzi o .... zasady :) strajk być musi !
Kubek 13 - Chyba wiem o jaka miejscówke chodzi ;) ale czy i tam czasem nie przyjezdżają nieproszeni?
El Duce - Przez Olkusz szybciej i wygodniej nawet gdy na A4 protestów nie ma ;)
Żądło:
Nielegalne spotkanie o charakterze przestępczym :P poszukaj czegoś o tym :)
masz priv.
El Duce:
A4 nie jest autostradą :) nie mam już siły szukać wymagań jakie powinny spełniać ulice zwane autostradami ale A4 na pewno nią nie jest :) jest to płatna 1pasmówka, która nie posiada wymaganej ilości bramek i kilka innych faktów mógłbym przytoczyć, jestem po pracy, tzw. nocce wybacz nie mam siły tego szukać.
2 sprawa, właśnie po to motocykliści nagłaśniają tą akcję aby jak najwięcej osób nie jechało na A4...
Nie pasuje Ci cena precli? Walcz z tym :) protestuj :) jako, że wszyscy motocykliści wg. Ciebie lubią strajkować jeśli zorganizujesz akcję protestacyjną co do ceny precli jako 1 zgłaszam gotowość poparcia Cię w walce o obniżkę. Publicznie na forum zobowiązuję się do pomocy w tej akcji. Pozdrawiam Cię serdecznie. :)
kubek13 - tak jak myślałem ;)
Kubek żeby nie było
1. zgadzam sie ze motory mniej niszcza droge i przez to powinny placic mniej niz samochody osobowe
ale
1. jesli walczyc o "swoje" umiecie utrudniając życie bogu ducha winnym ludziom to jest to niewporzadku wzgledem nich
2. jest to walka jak dla mnie o jakies marne grosze - mysle ze wiekszosc strajkujacych motocyklistow ma wyjebane na te pare zl, ktore moze albo i nie wywalcza, raczej sa tam bo lubia jezdzic na motorach, szkoda tylko ze na zlosc innym nic nie winnym
btw
A4 w swietle prawa jest autostradą posiada 2 lub wiecej pasow oddzielonych pasem dzielących tak jak droga klasy S, z tym ze ilość zjazdow i zjadow jest to mniejsza ... polecam Dz.U. Nr 43 :)
to co powiesz na to, że rozporządzenie ministra infrastruktury z 2008r. zalicza pojazdy jednośladowe do kat.0 zaś samochody osobowe o masie całkowitej do 3,5t. do kat.1?
Dlaczego mimo tego mamy płacić tyle samo co samochody osobowe?
Jeśli protest utrudnił komuś dotarcie do Katowic to gorąco przepraszam. Właśnie po to Was informuję aby komuś z Was nie utrudnić życia. Uwierz mi, że naszym celem nie jest wkurwienie kierowców, powiem to w swoim imieniu: oczekując szacunku od innych użytkowników drogi muszę sam ich szanować. Dlatego każda akcja jest w miarę możliwości nagłaśniana. "Wrogiem" jest stalexport a nie kierowca samochodu.
Jeśli ktoś musiał stać w korku przez tą akcje i teraz to czyta to nie wypada mi nic innego jak gorąco przeprosić po raz 2 w tym poście.
jeszcze raz
Kubek żeby nie było
1. zgadzam sie ze motory mniej niszcza droge i przez to powinny placic mniej niz samochody osobowe
ale
nie potrafie zrozumieć czemu nagle pare zł stalo się aż tak ważne że wybrano taką metodę protestu
bodźcem do rozpoczęcia akcji był artykuł w lipcowym świecie motocyli :)
http://serwisy.gazeta.pl/motocykle/1,56427,6832119,Sa_sposoby_na_sposoby.html
Ceny przeszkadzały już od dawna :) dopiero po tym artykule wzięto się za działanie :)
rewelacja, przekonałeś mnie. przypuszczam że na ceny biletów na Cracovie też pierwszy narzekasz, przecież tutaj rozbieżność między dostawanym produktem a płaconymi za niego pieniędzmi jest duzo wieksza niz 6,5zł za przejazd motocyklem po autostradzie.
jeśli ci za drogo, to przeciez nikt nie kaze ci placic, na Cracovie chodzic nie musisz, tak jak do Katowic śmiało dojedziesz przez Olkusz.
za drogo nie kupuje.
z mojej strony koniec dyskusji
61 dni później
Motory znowu zablokują autostradę?
Motocykliści poczuli się zlekceważeni przez Stalexport, spółkę zarządzającą płatnym odcinkiem autostrady Kraków-Katowice. Władze spółki odmówiły spotkania z przedstawicielami jednośladów. .
Tematem spotkania miała być kwestia obniżenia opłat za przejazd autostradą. Na odmowę mają zamiar odpowiedzieć kolejnym protestem. Jeszcze nie ustalili konkretnego dnia, w którym miałby się odbyć. Planują pojawić się na bramkach w najbliższy lub kolejny piątek
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019401,title,Motory-znowu-zablokuja-autostrade,wid,11591915,wiadomosc_prasa.html
tak na marginesie mi sie przypomnialo,
w chorwacji jest kilka kategorii oplat, dwie z nich
kat I to auta osobowe i
kat IA to motory,
kat IA to cena okolo 50 - 60% kat A
np za jakis tam odcinek IA płaci sie 13,00 a za A 23,00
kubek13 Napisał(a):
> Nie pasuje Ci cena precli? Walcz z tym :)
> protestuj :)
he?!?!?
jak mi nie pasuje cena precli to ich nie kupuję... tylko bułkę, batona, paluszki, kanapkę albo hot-doga.
za komuny to się strajkowało przeciwko podwyżkom cen. teraz to już chyba inne czasy...
23 dni później
no i jak tam Kubku? pojawily sie kary (moim zdaniem bezprawne ale takie mamy niedoskonale prawo w Polsce, ze jednak sluszne) a ty nawet nie wkleisz do watku :)
mam dla ciebie rozwiązanie - wyjscie z tej trudnej sytaucji, niech stalexport zrobi osobna mala brameczke TYLKO DLA MOTOCYKLISTOW z ceną np 6.40zl, wtedy wasze zapychanie innych bramek bedzie bezprawne => kary podstawne :) a i wymarzona (a moze nie o takiej marzyliscie) obnizka cen bedzie wywalczona.
swoja droga dziwie sie ze jeszcze czegos takiego nie zrobili
tak sobie pomyslalem, ze to wasze niszczenie nawierzchni to taki w tylko polowie trafny argument. trawalosc nawierzchni wyznacza sie na iles tam lat np 20, i wyrażane jest to w ilosci mozliwych przejazdow osi o nacisku 115kN, czyli w wiekszosci nie osobowych. ruch osobowych i motocyklowych, jako ze tez jednak niszcza, przelicza sie na zamienne osie obliczeniowe np z prawa czwartej potegi tj. (Nacisk osobowego / nasisk 115kN/os)^4 czyli jak latwo obliczyc nacisk osobowego jest maloznaczacy, moto cyklu tym bardziej => niszcza tiry i ciezsze - zadna nowosc. w zwiazku z tym proponuje zeby cena byla obliczana na podstawie wzoru z ktorego wyznacza sie trawalosc nawierzchni. to logiczne, czyli
wlączamy sie do strajku bo ceny dla osobowych za wysokie, albo dla tirow za niskie ... strajk to strajk :) obojetne
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)