Ja kiedyś dawałem na WOŚP . Teraz od paru lat już nie daje , chyba łatwo się domyślić dlaczego . Wole dać na Caritas .
-
-
WIELKA ORKIESTRA ŚWIĄTECZNEJ POMOCY
Marcin Budziński, Cracovia i kilka innych klubów/osób przekazało swoje przedmioty na aukcje Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
---
http://www.z-falsza.pl/2015/01/09/wielka-orkiestra-swiatecznej-pomocy-licytujmy-pomagajmy/
Mojego bratanka uratowal sprzet WOSP. Miedzy innymi dlatego bede dawal na orkiestre do konca swiata i o dzien dluzej !
Jakby WOŚP nie kupił sprzętu to kupiłoby go państwo. Chyba normalnym jest to, że gdy wiesz że dostaniesz jakiś prezent nie lecisz kupić sobie takiego samego, prawda? NFZ wie co WOŚP kupi w kolejnym roku i normalnym jest, że nie planuje takiego zakupu.
Może kiedyś ta akcja faktycznie miała sens. Skoro taka bieda i państwo upadnie bez WOŚP to zróbmy podatek w wysokości 5 zł rocznie, kupi się za to kilkakrotnie więcej sprzętu niż ze zbiórki. Bez całej tej hucpy i kręcenia wałków.
TAK dla sprzętu, NIE dla Owsiaka.
DNL_KKS Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Jakby WOŚP nie kupił sprzętu to kupiłoby go
> państwo.
To oczywista nieprawda.
"
Ponad to cele statutowe WOŚP w znacznej części nie pokrywają się z zadaniami NFZ: ten nie prowadzi programu nauczania pierwszej pomocy w szkołach czy szkoleń wolontariatu, ale przede wszystkim nie zajmuje się... kupowaniem sprzętu. To popularny mit, całkowicie niezgodny z prawdą: NFZ finansuje świadczenia zdrowotne udzielane ubezpieczonym i refunduje leki, ale nie kupuje sprzętu.
"
http://www.wykop.pl/ramka/1819096/zestawienie-zarzutow-wobec-wosp-i-ich-konfrontacja-z-faktami/
A jak to jest z tym przesiewowym badaniu słuchu noworodków? Rodzi się dziecko, na starcie dostaje taką wielką wlepę z serduchem WOŚP, jest badane na sprzęcie który zakupił szpitalom WOŚP, rodzic się cieszy bo Europa itd. a tu zonk. Teoretycznie badanie pokazuje że coś jest nie tak, rodzic pól roku w strachu bo dziecko się chore urodziło, szuka specjalistów żeby dodatkowe badania robić i co się okazuje? W Europie takich badań noworodkom nie robi praktycznie nikt gdyż nowo narodzonego dziecka pod tym względem najzwyczajniej w świecie zbadać się nie da.
Ciekawi mnie więc po co ta szopka? NFZ nie kupil szpitalom sprzętu który jest przysłowiowym picem na wodę, WOŚP ten sprzęt mógłby kupić teoretycznie i wstawić do przychodni gdzie pielęgniarka na badaniu kontrolnym może zbadać słuch dziecka gdy wody płodowe opuszczą jego uszka i wynik badania jest miarodajny ale po co? Wtedy nowo narodzony dzieciak nie zostałby naznaczony sercem, rodzic nie wmawiałby sobie że WOŚP jest fundacją bez której szpital nie zbadałby jego dziecka itd.? Najgłupsze na świecie badanie jest wykorzystywane do opowieści o tym że POLSKA SŁUŻBA ZDROWIA bez sprzętu WOŚP nie moglaby normalnie funkcjonować...
szpetota Napisał(a):
> Ponad to cele statutowe WOŚP w znacznej części
> nie pokrywają się z zadaniami NFZ: ten nie
> prowadzi programu nauczania pierwszej pomocy w
> szkołach czy szkoleń wolontariatu, ale przede
> wszystkim nie zajmuje się... kupowaniem sprzętu.
> To popularny mit, całkowicie niezgodny z prawdą:
> NFZ finansuje świadczenia zdrowotne udzielane
> ubezpieczonym i refunduje leki, ale nie kupuje
> sprzętu.
Dokładnie szpetota. Przecież WOŚP narodził się wcześniej niż NFZ.
Jeżeli WOŚP zapisał w statucie zakup sprzętu do szpitali, to po co NFZ ma realizować podobne zadania.
Ja jak siadę i pomyślę, to nie mogę sobie wyobrazić jak funkcjonują szpitale w innych krajach. Przecież Owsiak jest jeden - nasz.
A do puchy to wrzucam co roku, nawet z domu nie wychodząc. Tylko Owsiak tak potrafi.
Ja też kiedyś dawałem, jak byłem nieświadomy.
Ale nie będę finansował przystanku woodstock i innych zbytecznych rzeczy. A tym bardziej [b]wspierał przy okazji[/b] nieodpowiednich osób.
W obecnych czasach nie jest problemem zrobić przelew internetem do wyszukanej wcześniej fundacji. Nawet nie trzeba wychodzić z domu.
Ale kliknięcie na pajacyka nie daje takiego splendoru jak naklejone na czapce serduszko. Za 5zł do puszki i na resztę roku spokój.
Jedyny plus tego taki, że bogaci mogą się wykazać.
Dać na wośp, zagłosować na po i wysuwać jako argument, żę sprzęt zakupili. Zakupiliby, bez tego.
Z tym, że łatwiej opodatkować dobrowolnie i wmówić ludziom, że za to szpitale wyposażają. Niech mówią otwarcie, że tylko część idzie na właściwy cel zbiórki. Bo w tym przypadku jest to wprowadzenie w błąd.
[b]Rząd ma więcej limuzyn, niż Polska karetek[/b]
[i]W całej Polsce jest 1500 karetek. Cóż się dziwić, że dyspozytorzy zwlekają z wysłaniem ich do chorych, skoro jedna przypada na 25 tysięcy Polaków! Dla porównania, rząd i najważniejsze państwowe urzędy mają do dyspozycji niemal 1700 samochodów![/i]
http://www.fakt.pl/rzad-ma-wiecej-limuzyn-niz-cala-polska-karetek,artykuly,440061,1.html
...
Tak więc gratuluję samopoczucia.
A tu prawdziwa historia naszego najnowszego świętego.
Szczególnie proszę zwrócić uwagę jak Fundacja WOŚP gospodaruje pieniędzmi z 1%
[url]http://telewizjarepublika.pl/Zadanie-specjalne-odc-59-20142015-nieprawidlowosci-w-spolkach-zwiazanych-z-fundacja-wosp,video,1345.html#.VLESD3s8pGk[/url]
Z miłości do Owsiaka wyleczył mnie dwadzieścia parę lat temu dziennikarz Telewizji Kraków. Nazwiska nie wymienię, bo mógłby mieć kłopoty ? może wciąż pracuje w TVP, a rzecznik tej instytucji bardzo jest zaangażowany.
Kiedy zachwycałem się społecznym ruchem, wspólnotą, miłością, zebraną kwotą, popatrzył na mnie i zapytał:
-A ty myślisz, że ile kosztuje zorganizowanie tych imprez.
-Nic - naiwnie odpowiedziałem - wszyscy robią to charytatywnie.
-Myślisz, że ja, operator, dźwiękowiec, oświetleniowiec, kierowca, cały dzień zapierdalaliśmy za darmo
-No, chyba nie.
-Zapłaciła nam za to TVP. A myślisz, że ilu takich jak my zapier... po całej Polsce? Ile kosztowało paliwo telewizyjnych samochodów? Ile transmisje? Ile kosztowały te wszystkie koncerty i imprezy? Muzycy być może kasy nie brali, ale techniczni? Ile prąd kosztował?
Kasa zebrana do puszek raczej nie byłaby w stanie tego wszystkiego pokryć.
Państwo Polskie funduje swoim obywatelom imprezę, dzięki której mogą się lepiej poczuć.
Nie chciało mi się o tym wtedy myśleć, bo po wrzuceniu pięciu tysięcy złotych czułem się członkiem wspólnoty fajnych ludzi. Ale z czasem wątpliwości się pojawiły.
Jaki pożytek miały mieć biedne chore dzieci z tego, że LOT dostarczał Owsiakowi samolot, którym latał po całej Polsce? Czy za kasę, która poszła na paliwo nie można było kupić czegoś konkretnego? Owsiak w śmigłowcu. Owsiak na czołgu. Owsiak z policyjną asystą. Owsiak z eskortą myśliwców. Autorzy -South Park- mieliby używanie.
Kiedy indziej u znajomego lekarza. Na całym oddziale, na każdym prawie urządzeniu serduszka Orkiestry. Pytam:
-To wszystko od Orkiestry?
-Nie
-A co?
-Nic
-Jak to?
-Chcieli nam dać (nie pamiętam co), ale już mamy i drugiego nie potrzebujemy
-To skąd te serduszka?
-Jak byli, to ponaklejali.
No i trzecia scenka. Ze dwa lata temu BMW (chwała mu za to) zaprosiła kilkunastu dziennikarzy na kurs pierwszej pomocy. Kurs odbywał się o ośrodku szkoleniowym WOŚP -Szadowo Młyn-. Szkolenie było naprawdę niezłe. Wiem jaką piosenkę mam nucić podczas resuscytacji.
W ośrodku zewsząd wysypywały się różne dary dla orkiestry. Przed wejściem stała armata. Niestety pomalowana na żółto. Zawsze chciałem mieć armatę. Ale zastanowiła mnie jedna rzecz. Czy jeżeli ktoś daje armatę -na Orkiestrę- to chodzi mu o to, że by Orkiestra ją sprzedała, a uzyskane pieniądze przekazała ?na dzieciaki?, czy żeby ozdabiała młyn w Szadowie?
To interesujące, że wśród moich znajomych najgłośniej bronią Owsiaka ci, którym najbardziej przeszkadza religia. Najwyraźniej człowiek bez wiary czuje się pusty i musi tę pustkę czymś sobie wypełnić. Na przykład wiarą w niepokalanie Jerzego Owsiaka.
Publiczne pieniądze potrzebują kontroli. Kontrolować powinny państwowe służby. Powinny media. Jak na razie na wszelkie próby Owsiak reaguje jak ks. dyr. Rydzyk. I to jest zła informacja. http://www.3neg.pl/2015/01/9-stycznia-2015.html?spref=fb
kompendium wiedzy na temat wośp:
http://kontrowersje.net/do_puszki_owsiaka_12_groszy_tylko_nie_p_acz_prosz
https://marucha.wordpress.com/2015/01/11/do-puszki-owsiaka-12-groszy-tylko-nie-placz-prosze/
ja się pytam co WOŚP robi po kościołami i czemu akurat w niedzielę się wożą?
I dlaczego wśród zbierających nie widziałem nikogo powyżej 18 roku życia?
Że słi SLAVIC POWER
Fundacja Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie "O zdrowie dziecka", 30-663 Kraków, ul. Wielicka 265.
Rachunek bankowy Fundacji na darowizny: 05 1240 4533 1111 0000 5425 8556 oraz 1% podatku KRS 0000123750.
TRN_KRK Napisał(a):
> ja się pytam co WOŚP robi po kościołami i
> czemu akurat w niedzielę się wożą?
> I dlaczego wśród zbierających nie widziałem
> nikogo powyżej 18 roku życia?
Bo gimnazjaliści łapią punkty za wolontariat.
Być może do dużej części starszych już dotarło, że nie warto zbierać dla złotego melona.
Ja w podstawówce zbierałem kilka razy na WOŚP, teraz żałuję. Wolę dać na jakieś stowarzyszenie artystów niepełnosprawnych albo coś pewnego, gdzie fundacja nie dyma kasy dla całej swojej rodziny i znajomych a rzeczywiście pomaga...
TRN_KRK Napisał(a):
> ja się pytam co WOŚP robi po kościołami i
> czemu akurat w niedzielę się wożą?
a co to, niedziela to jakiś inny dzień? I rozumiem że nie można sobie podejść "pod kościół" wybudowany w wielu miejscach za publiczne pieniądze?
Co by się nie działo i co by nie wyszło na jaw to to juz jest tradycją, że na WOŚP trzeba dać, bo nie wypada. Pomagać trzeba i kropka. Każda firma, organizacja czy coś znaczącego na większa skale się pod tym podpisuje i popiera choćby nasza Cracovia Comarch. To rodzaj marketingu i Ty tez musisz tam byc. Pewnych rzeczy nie da sie ominąć. [url]http://www.cracovia.pl/hokej/news/wiadomosci/wspieraj_wosp_razem_z_cracovia_1[/url]
Nie mam co gadać, bo ja nie wrzucam juz od ilus lat i mnie to nie dotyczy w sumie, ale nieco drażni mnie jak widze ludzi i jak mówią że "muszą mieć serduszko naklejone, bo dla dzieci", a pewnie przez cały rok mają to gdzieś i budzą sie raz do roku, bo WOŚP jest i trzeba zrobic coś dobrego. Brakuje mi skromności i taktu w tej całej akcji WOŚPu, ale biznesu sie inaczej nie da robić raczej. :P
24 dni później
Wchodzimy w nowy etap rewolucji bolszewickiej
http://wpolityce.pl/spoleczenstwo/232650-jurek-owsiak-trafil-do-podrecznikow-dla-dzieci-najwyzsza-pora-na-pomniki
Oto Owsiak - ludzkości wzrok
Oto Owsiak siła ludów i sumienie
Nic nie pójdzie w jego życia zapomnienie
Jego WOŚP rozgarnia mrok
DNL_KKS Napisał(a):
> [...] Skoro taka bieda i państwo upadnie bez WOŚP to
> zróbmy podatek w wysokości 5 zł rocznie, kupi
> się za to kilkakrotnie więcej sprzętu niż ze
> zbiórki. Bez całej tej hucpy i kręcenia
> wałków. [...]
Jaja sobie robisz !? Niech złodzieje z nfz, zus oddadzą to co kradną miesiąc w miesiąc każdemu legalnie pracującemu i skończą pierdoIić, że brakuje im hajsu.
Nie mam zamiaru fundować z własnej, ciężkiej pracy kurvvom z zusu bonów świątecznych na 8 stówek, bo niemal tyle to zostawia mi złodziej sądowy po zagrabieniu mojej własności - miesiąc w miesiąc a te kurvvy tyle przytuliły za frajer na święta. Mam dość życia w tym popierdoIonym kraju.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)