ma ktos woka? proszę o rady jaki mam kupić
-
-
Wok
hmmmm jaka masz kuchnie ???
a kucharkę?
RoMan nie kupuj, bo na kuchni elektrycznej to se możesz pomarzyć o właściwościach WOKa :D
tylko w telezakupy mango Gdynia
panowie, sprawa jest prosta, Astonowi marzy się robienie loda ale temat jest na serio i o czymś innym, o woku przecież,
mianowicie chce kupic wok, po prostu, Dementor - nie na elektryczna kuchnię którą już znasz :) ale na przyszłość do nowego mieszkania,
tzn. wok który zrobi potrawy na dużym smagającym go ogniu tak jak uzywają go Chińczycy w restauracjach na nowojorskim Chinatown (wokują aż miło), krótko, szybko, widowiskowo,
generalnie pomysłów na wokowe potrawy mam sporo, ale kompletnie nie wiem czym dobry wok ma się odróżniać od słabego i ściemnianego,
słyszałem że ma byc żeliwny, słyszałem, że ma równomiernie rozprowadzać ciepło, słyszałem żeby o tym np. z IKEA zapomnieć bo to badziewie, słyszałem że musi byc ciężki, słyszałem że najlepiej przywieźć go z Azji, słyszałem jeszcze sporo rzeczy ale sie nieco pogubiłe,
więc proszę tu jakiegoś obeznanego w temacie Wokulskiego ażeby nawinął kilka cennych informacji o woku czy wokach,
i żeby to były raczej przeżycia w stylu niż przeklejki znalezione w Googlach bo tyle sam potrafie zrobić,
pozdrowienia
ale jaka masz kuchenke ??? bo jak taka zwykla 4 palnikowa to nie kupuj zeliwnego bo niema szans bys go zajeiscie rozgrzal !!!! cala sztuka robienia potraw no woku polega na tym by trwalo to bardzo szybko !!! widzialem jak kucharze robili na wokach ktore byl wrecz czerowne taka byla temp mieli je na ogromnym gazie. jesli juz masz zwykla kuchenke sa chyba gdzies do kupienia nasadki takie specjalne na palniki.
RoMan: wszystko dobrze slyszales, ale i tak zapomnij o woku:
1) trzeba na nim smazyc na otwartym ogniu i to bardziej w rodzaju ogniska niz kuchenki gazowej (ogien pod calym wokiem, a nie pod dolna czescia tylko)
2) trudno sie na tym smazy ;) tzn jak bys chcial jakies potrawy robic tak jak chinczycy w chinatown, to zanim sie nauczysz to dlugie miesiace uplyna na paleniu wszystkiego ;)
Maggo Proko, kuchenkę na razie mam do bani bo elektryczną i rzeczywiście o woku można w tym przypadku zapomnieć, ale do nowego mieszkania chcę kupić zaj*bistą kuchnię być może z płomieniem że hej i mnóstwem funkcji, i własnie o takiej nasadce marzę żeby płomień buchał, ale wiesz, dopiero stawiam pierwsze kroki w wokowaniu więc może zadaję głupie pytania, mówisz że żeliwny wok przy normalnej kuchni z gazem i normal płomieniem odpada? to byłaby szkoda... czyli nie kupować niczego a la wok typu IKEA bo to strata kasy i podobieństwa z wokiem tylko wizualne?
Dinth, rozumiem że tego woka po prostu jakby nad duzym płomieniem, tak jak mówisz nie tylko pod jego dolną częścią bo to sie mija z celem, a co do palenia wszystkiego to niech sie pali :) wczoraj z żoną mojego kumpla przez 4 godziny spaliliśmy chyba 5 blach pierników bo nam się świątecznego piernikowania zachciało, ale... ostatnie formy wyszły już dobrze, i właśnie o takiej drodze Per Aspera Ad Astra w kwestii woka i azjatyckich potraw myślę,
dzięki za podpowiedzi, jak coś chętnie jeszcze poczytam od was,
pozdr
http://www.allegro.pl/item481967086_kuchnia_gazowa_5_palnikowa_piekarnik_konwekcyjny.html cos takiego piekna sprawa :)
jesli lubisz gotowac itd i masz miejsce w kuchni to tylko cos takiego
nie baw sie w zadne male kuchenki na ktorych postawisz jeden duzy gar i wszytsko zajete
dodotakowo masz tutaj ten duzy palnik na woka wtedy gaz rozchodzi sie po calej powierzchni nie tylko po dnie.
nigdy w zyciu bym niechcial kuchenki elektrycznej hehe co gaz to gaz :D
Jak kupujesz woka to tylko ze stali węglowej.
W Krakowie możesz taki kupić tu -> http://tonkin.pl/catalog/product_info.php?cPath=4&products_id=1149.
Co do konserwacji takiego woka, to inforamcje na ten temat są w drugim odcinku programu "Ken Hom i kuchnia chińska" do ściągnięcia tu -> http://peb.pl/pozostale-gatunki/255762-rapidshare-ken-hom-i-kuchnia-chinska.html
dzięki wielkie, zaraz zaglądne, dam znać jakie postępy czyni sprawa, pozdrowienia
A wie ktos gdzie mozna kupic gorące polmiski, takie jak u chinczyka są na kurczaka po wietnamsku?
http://tonkin.pl/catalog/product_info.php?cPath=4&products_id=1147
http://allegro.pl/item503972110_goracy_polmisek_idealny_na_prezent.html
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)