TD: naprawde nie doczytales do konca zadnego z moich ostatnich kilku postow, czy sobie jaja robisz ? :)
-
-
Szkoła Srednia
Jaja se robię.
Bo 1/4 życia swego (12 lat) spędziłem na prowadzeniu szkół niepublicznych.
Ale lubię od pewnego czasu ponabijać się troszkę z Ciebie i Twej niewiedzy.
W takim razie masz osobliwe poczucie humoru jezeli smieszy cie wytykanie jakichs specjalistycznych szczegolow laikom, ktorzy w dodatku otwarcie mowia ze sa laikami w temacie :P Licze ze skoro juz udalo ci sie mnie wkrecic w niewiedze o strukturach prawnych szkol niepublicznych, to przynajmniej wszystkim tutaj wyjasnisz jak ten podzial wyglada :)
Z nadzieja ze kiedys mi sie zrewanzujesz i napiszesz posta np. w temacie o rejestrowaniu domen zebysmy sie mogli posmiac wspolnie, pozdrawiam :)
wybierz technikum a nie liceum :)
z liceum nic nie bede miał
otóż to :P dlatego madrzy ludzie (bez urazy) wybieraja Technikum :P
Zależy jak no to spojrzysz. Jeżeli pójdziesz do technikum np. mechanicznego. I zdobędziesz dyplom technik mechanik, przy czym będziesz pewny, że chcesz pracować w tym zawodzie to jak najbardziej wybierz technikum.Bo jeżeli skończysz techniku, zdobędziesz technika i pójdziesz np. do wojska, zostaniesz księdzem, lub masz zamiar pracować w innym zawodzie niż zdobyty to wtedy technikum jest według mnie tylko stratą jednego roku.
Mat3king, z drugiej strony jak w technikum mechanicznym sie przylozysz do nauki, to znajomosc przykladowo rysunku technicznego ci moze pomoc na kazdych studiach technicznych, a z zajec z mechaniki precyzyjnej wyniesiesz kilka cennych w przyszlosci umiejetnosci domowego majsterkowicza :)
Tylko liceum , technikum strata roku , no chyba że masz sprecyzowane co w życiu chcesz robić , bo jak nie to tylko liceum
A zawsze towarzystwo lepsze w liceum jest !
towarzystwo jest takie same:P
w technikum sie mozna dowiedziec wielu ciekawych rzeczy i ponadto sa praktyki, dzieki ktorym mozna odpoczac na chwile od szkoly i nauki :D
Dinth, zgadzam się z Tobą pod warunkiem, że chcesz kształcić się w tym kierunku w jakim masz dyplom technika. Ja na przykład wybrałem liceum, bo nie mam sprecyzowanych planów na przyszłość odnośnie studiów, bądź przyszłej pracy i w tym wypadku technikum byłoby dla mnie stratą czasu.
Asiu droga, czy ja wiem, czy praktyki są odpoczynkiem?? Widzę po moich znajomych, że zbytnim odpoczynkiem one nie są jeżeli musisz harować jako pomocnik kucharza przez 8 godzin. Ja osobiście wolałbym odsiedzieć 7 w szkole. ;)
Idziesz sobie do najblizszego sklepiku w okolicy twojego domu i zalatwiasz podpis do zeszytu praktyk :)
W zawodowkach maja duzo gorzej z praktykami :)
A co do kierunku - majac tego technika mechanika masz latwiej na wszystkim - nie tylko mechanice - poczawszy od metalurgii AGHu a skonczywszy na informatyce na polibudzie - idac na studia masz juz 4 lata praktyki w rysunku technicznym. Po technikum elektronicznym gdziekolwiek nie pojdziesz to przynajmniej calkowac i rozniczkowac powinnes juz umiec albo chociaz wiedziec co to sa te calki, itd.
Dinth Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> A co do kierunku - majac tego technika mechanika
> masz latwiej na wszystkim - nie tylko mechanice -
> poczawszy od metalurgii AGHu a skonczywszy na
> informatyce na polibudzie - idac na studia masz
> juz 4 lata praktyki w rysunku technicznym. Po
> technikum elektronicznym gdziekolwiek nie
> pojdziesz to przynajmniej calkowac i rozniczkowac
> powinnes juz umiec albo chociaz wiedziec co to sa
> te calki, itd.
Już to wcześniej napisałem, ale może mnie nie zrozumiałeś. Zgadzam się z Tobą, ale jeżeli ktoś chce np. studiować filologię ukraińską, niemiecką, angielska, chce iść na studia aktorskie, socjologię, pedagogikę wczesnoszkolną i inne podobne temu badziewia to jedynie liceum, bo technikum jest tutaj nie przydatne, oraz jest stratą jednego roku.
P.S Teraz przede wszystkim liczy się matura i uważam, że dobre lub średnie liceum lepiej przygotuje do tego egzaminu.
Mat: nie no napisales za pierwszym razem ze tylko jak kierunek ten sam, a ja ze na kazdym technicznym sie przyda a takich jest mnostwo.
Tu sie z toba zgodze, ze nie ma co isc do technikum jak sie chce prawo studiowac na przyklad :)
Tak Dinth... mam specyficzne poczucie humoru. Powiem więcej: mam bardzo specyficzne poczucie humoru... np. wkurzają mnie reklamy w podpisach na kibicowskim Forum albo osobnicy, podający linki do 20 książek w języku angielskim, których sami nie są w stanie przeczytać ze względu na nieznajomość tego języka... Ale któż jest bez wad?
A teraz już bez jaj. Piszesz: [i]nie ma co isc do technikum jak sie chce prawo studiowac[/i].
Mój serdeczny Przyjaciel z okresu szkoły średniej, studiów chodził do i ukończył Technikum Łączności na Dębnikach. Następnie studiował prawo, ukończył studia, zrobił doktorat... niedawno habilitację zrobił. Jest jednym z najlepszych znawców prawa gospodarczego, nawet sprawuje ważną funkcję, związaną z finansami samorządów. No, tak... jest/był postrachem studentów młodszych lat (prawo gospodarcze) na AE (obecnie UE). A wiesz czemu poszedł do TŁ? Bo wywodził się z niezbyt bogatej rodziny a miał ambicje... Tylko na wszelki wypadek musiał mieć "fach w ręku" - bo co by się stało, gdyby np. na studiach mu się noga powinęła?
[quote]mam bardzo specyficzne poczucie humoru... np. wkurzają mnie reklamy w podpisach na kibicowskim Forum[/quote]
Cos marne te poczucie humoru :P Pozatym co ci w nich przeszkadza? Lamia jakis punkt regulaminu albo obowiazujace normy spoleczne czy co ? :)
[quote]których sami nie są w stanie przeczytać ze względu na nieznajomość tego języka[/quote]
Na jakiej podstawie tak twierdzisz ?
Dinth Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Idziesz sobie do najblizszego sklepiku w okolicy
> twojego domu i zalatwiasz podpis do zeszytu
> praktyk
Nie wszędzie tak jest... oj nie wszedzie... W ZSG nr 1 praktyki załatwia szkoła... nie ma szans żeby sobie załatwić "podpis ze sklepiku"
Mat3king Napisał(a):
> Asiu droga, czy ja wiem, czy praktyki są
> odpoczynkiem?? Widzę po moich znajomych, że
> zbytnim odpoczynkiem one nie są jeżeli musisz
> harować jako pomocnik kucharza przez 8 godzin. Ja
> osobiście wolałbym odsiedzieć 7 w szkole.
taaa to zależy w jakim zawodzie :P ja chodze do technikum i jakos nie harowalam na tych praktykach...wrecz przeciewnie :P nudze sie :P
10 dni później
Ja tez skonczyłem zaoczniaka, I na Karmelickiej. Bardzo sobie cenie.
141 dni później
Odnawiam temat....
Jest to forum o wszystkim więc, stoje przed wyborem drogi zyciowej, prosze o odpowiedz kogos kto chodził lub chodzi do technikum, powiedzcie jak tam jest chodzi mi o poziom nauczania
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)