W CWKS-e problemy z obroną . Ale cóż z tego jeżeli Rumcajs znowu zastąpi jedynego gracza co jeszcze czasem coś strzeli Szeligą....
Obrona Legii nadal w rozsypce
Szymon Kraszewski
2008-09-16, ostatnia aktualizacja 2008-09-16 21:56
Na piątkowy mecz z Cracovią piłkarze Legii pojadą do Krakowa w osłabieniu. Kontuzjowani są Jakub Rzeźniczak, Inaki Descarga i Tito. Nadal nie może grać Dickson Choto
Ze wszystkich piłkarzy mających urazy największy problem Legia ma z Descargą. Były zawodnik Levante doznał urazu w 12. minucie sobotniego spotkania ligowego z Arką Gdynia i musiał zejść z boiska zanim upłynął kwadrans gry. Według pierwszych informacji skręcił kolano lub zerwał więzadła. - Descarga przechodził we wtorek szczegółowe badania, lecz wciąż nie mamy jeszcze konkretnych informacji. Ale już po pierwszych, wstępnych diagnozach wiedzieliśmy, że to coś poważniejszego, jasne jest więc, że w Krakowie nie wystąpi - mówił drugi trener Legii Jacek Magiera.
Może wróci Grzelak
Do zdrowia nie wrócił jeszcze Jakub Rzeźniczak. Na początku września doznał kontuzji podczas meczu reprezentacji Polski do lat 21 ze Szwecją. Kolejnymi obrońcami, którzy nie mogą być pewni udziału w meczu z Cracovią, są Pance Kumbev i Dickson Choto. Macedończyk wznowił treningi z drużyną dopiero w poniedziałek, zawodnik z Zimbabwe w sezonie częściej siedział na trybunach, niż biegał na boisku, więc nie można być pewnym jego dyspozycji. W podobnej sytuacji jest Bartłomiej Grzelak. - Stan jego zdrowia jest dobry, od początku tygodnia trenuje normalnie. Nie wiadomo jednak, jak z jego formą. Ostatnie spotkanie rozegrał 8 sierpnia w derbach z Polonią - powiedział "Gazecie" Magiera.
Kolejny osłabieniem będzie brak Hiszpana Tito. Podobnie jak jego rodak Descarga nie dokończył meczu z Arką na Łazienkowskiej. Grał również niespełna kwadrans, choć w drugiej połowie. Powodem zmiany było skręcenie kostki.
Szkoda, że dał się złapać
Legia ma też inny nowy kłopot, ale już nie ze zdrowiem, ale natury wychowawczej. Bulwarowy dziennik "Fakt" opublikował we wtorek zdjęcie 19-letniego pomocnika Macieja Rybusa zaciągającego się papierosem.
- Nie możemy na takie zachowanie przymykać oka - przyznał Jacek Magiera, który w Legii od kilku lat pełni też funkcję wychowawcy nadzorującego młodych zawodników klubu. - Maciek to młody, 19-letni chłopak. Strzelił dwa gole Wiśle, jest zawodnikiem pierwszego składu Legii - dla młodzieży jest idolem. Obierają go sobie jako wzór do naśladowania, więc nie może się w taki sposób zachowywać - dodaje Magiera.
Trener dostrzegł inny aspekt tej sytuacji. - Maciek nie może sobie pozwolić, żeby był łapany w takich sytuacjach. Trzeba też pamiętać, że palenie papierosów to problem nie tylko graczy Legii, ale jest to zjawisko globalne, dotyka wszystkich. Mnie takie sytuacje nie dziwią, bo ogólnie mało rzeczy mnie dziwi, ale nie ma na takie zachowanie zgody i będę z tym jako szkoleniowiec i wychowawca walczył.
Na pytanie dotyczące kar dyscyplinarnych i ewentualnego odsunięcia od składu Magiera nie chciał odpowiadać. - Przeprowadziliśmy z Maćkiem rozmowę - to mogę powiedzieć. Jakiekolwiek postępowanie wobec Rybusa jest wewnętrzną kwestią zespołu. Są to sprawy, o których nie będziemy mówić ma zewnątrz.
-
-
Cracovia-Legia Warszawa Ziemia Święta piątek 20-00
będa bilety sprzedawane w budkach przed meczem ?
a dlaczego nie miałoby być biletów w kasach? Przed derbami były (fakt ,że niedużo zostało) to i teraz będą.
Legia się zbliża, Cracovia się nie boi
Waldemar Kordyl
Choć Dariusz Pawlusiński ostatnio stracił zaufanie u trenera Stefana Majewskiego, to wierzy, że wróci do składu. Może już z Legią, bo... - Nawet nie wyobrażam sobie, byśmy nie wygrali. Zagramy jak w derbach Krakowa i będzie dobrze - przekonuje
Najskuteczniejszy piłkarz Cracovii w tym sezonie z godnym podziwu spokojem znosi odstawienie od pierwszego składu. - Gdybym był bez formy, zaakceptowałbym każdą decyzję. Złoszczę się, bo nie lubię siedzieć na ławce rezerwowych, ale robię swoje - podkreślił piłkarz.
Po wtorkowej grze szkolnej dyspozycja wychowanka Odry Wodzisław nie budziła najmniejszych wątpliwości. Stefan Majewski, trener Cracovii, nie chciał jednak niczego przesądzać. - Zobaczymy, co wydarzy się do piątku - mówił w swoim stylu.
Niepewni występu są także koledzy z zespołu Arkadiusz Baran, Paweł Nowak i Krzysztof Radwański. Pawlusiński nie czuje się przez to lepiej. - Trener Majewski wie, na co mnie stać. Jako skromna osoba nie będę się nikomu narzucał, swoją postawą udowodniłem przydatność w pierwszej jedenastce.
W listopadzie jedyny strzelec bramek dla Cracovii skończy 31 lat. Łukasz Skrzyński, Tomasz Wacek, Marcin Bojarski czy Piotr Bania zaczęli mieć kłopoty z miejscem w składzie właśnie po skończeniu trzydziestki. Pawlusiński nie doszukuje się żadnych podtekstów. Nie dano mu do zrozumienia, że lada moment będzie musiał odejść z klubu. Brak miejsca w składzie przeszkadza jednak piłkarzowi w koncentracji. - Czuję większy komfort, gdy się na mnie stawia. Daje z siebie wszystko i nikt mi nie zarzuci braku serca i ambicji - zapewnia.
Na pomocnika skierowane są wszystkie oczy kibiców, bo skuteczności brakuje napastnikom. - Bartek Dudzic czy Tomek Moskała po prostu nie mają szczęścia. Może gole zacznie strzelać Marcin Krzywicki, bo dobrze wygląda po kontuzji?
Po przepięknej bramce strzelonej z rzutu wolnego z ŁKS, rywale nabrali respektu do firmowych uderzeń Pawlusińskiego z rzutów wolnych i mniej faulują w okolicach pola karnego Cracovii. Ostatnia taka szansa nadarzyła się w Gdańsku. - Nikogo nie podpatruję w sposobie uderzania piłki. Michelem Platinim nie zostanę - uśmiecha się piłkarz.
W GKS Bełchatów przez trzy lata strzelił zaledwie jednego gola ze stałego fragmentu gry. W Cracovii nie pomylił się przy rzutach karnych. Wcześniej wykorzystał jedenastki z Jagiellonią Białystok i Górnikiem Zabrze, a w tym sezonie w derbach pokonał Mariusza Pawełka. - W Bełchatowie nie trafiłem trzech karnych i zrobiłem sobie przerwę. Teraz procentuje duże zaufanie ze strony kolegów - uważa Pawlusiński.
Jeśli Cracovia nie wygra z Legią, może spaść na dno tabeli. Tak źle nie było nawet jesienią rok temu. - Kibice nam pomogą, u siebie jesteśmy zupełnie innym zespołem - uspokaja pomocnik.
Piątkowy rywal "Pasów" wygrał trzy spotkania z rzędu. - Każda seria kiedyś się kończy. Czujemy respekt, ale się nie boimy. U siebie jesteśmy groźni dla każdego - przypomina zawodnik.
Tyle że ostatni raz Cracovia wygrała z Legią trzy i pół roku temu, gdy Pawlusińskiego nie było w Krakowie.
Jesienią punkty potrzebne są na zapas, bo wiosną stadion przy ul. Kałuży zostanie zamknięty z powodu przebudowy. - Wiosna może nie być już tak różowa. Zajmujemy tragiczne miejsce, na szczęście do końca roku zostało jeszcze 12 spotkań - zakończył Pawlusiński.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków
Za www.legialive.pl :
Od piątku prowadzona jest sprzedaż biletów na piątkowe spotkanie 6. kolejki ekstraklasy Cracovia - Legia. Najtańsze wejściówki na spotkanie przy ul. Kałuży kosztują 10 złotych, najdroższe - 40. Do ich nabycia konieczne jest okazanie dowodu tożsamości. Sektor gości w Krakowie pozostanie pusty. KP Legia nie prowadzi sprzedaży biletów dla kibiców z Warszawy. W ostatnich latach legioniści tylko dwukrotnie odwiedzili stadion Cracovii. W marcu 2007 roku na stadion "Pasów" dotarło 450 fanów z Warszawy, ale tylko 300 z nich wpuszczono do sektora gości. Dwa lata wcześniej porażkę Legii obejrzało 700 fanów gości.
Mecz bez kibiców gości to nie to samo...
Ian weź chłopie złoty nie gadaj tylko chodź na PASY.
JA też marudzę że już nigdy i tak już od kilku dobrych lat :), ten ostatni raz zawsze zostawiam sobie na kolejny mecz ;)
Na ŁKS miałem nie iść - też mam karnet- ale poszedłem i było OK.
Pogoda będzie do bani i tym bardziej mi się chce, żeby udowodnić nieobecnym że "nie straszny nam deszcz, nie straszne huragany - CRACOVIA ZAWSZE PANY"
albo z Natalki : Im więcej Ciebie tym mniej :) - bezmózgowia
A ja Wam powiem,że ciekaw jestem jakby Moskała dostał szansę gry na prawej pomocy a Plastik do przodu?Co by to było.Bo pod bramką Moskit strasznie zagubiony ale pomocnikiem był i powinien do tego wrócić.Dałbym mu taką szansę.
Plastik w ataku traci połowę swojej wartości. Lepiej już Plastik w pomocy, a młody do ataku. Byle nie tercet Wasiluk-Szeliga-Moskała. Wasiluk ew. do obrony.
Historia meczów Cracovii z Legią (liga,PP):
Cracovia - Legia Warszawa 0:2(0:0) 2007-11-30
Legia Warszawa - Cracovia 1:0(1:0) 2007-07-29
Cracovia - Legia Warszawa 0:0(0:0) 2007-03-02
Legia Warszawa - Cracovia 3:1(1:1) 2006-07-29
Legia Warszawa - Cracovia 5:0(3:0) 2006-03-17
Cracovia - Legia Warszawa 1:1(1:0) 2005-08-28
Cracovia - Legia Warszawa 1:0(0:0) 2005-04-10
Legia Warszawa - Cracovia 2:1(1:1) 2004-08-29
Legia Warszawa - Cracovia 3:0(2:0) 1984-05-13
Cracovia - Legia Warszawa 3:1(2:0) 1983-10-01
Legia Warszawa - Cracovia 0:0(0:0) 1983-04-27
Cracovia - Legia Warszawa 1:0(1:0) 1982-09-19
Cracovia - Legia Warszawa 0:2(0:0) 1970-06-14
Legia Warszawa - Cracovia 2:0(0:0) 1969-10-25
Legia Warszawa - Cracovia 4:0(2:0) 1967-05-03
Cracovia - Legia Warszawa 2:0(2:0) 1966-09-18
Cracovia - Legia Warszawa 0:2(0:0) 1962-06-03
Legia Warszawa - Cracovia 3:2(2:0) 1962-04-01
Cracovia - Legia Warszawa 1:2(1:1) 1961-08-16
Legia Warszawa - Cracovia 3:2(2:0) 1961-03-26
Cracovia - Legia Warszawa 1:2(0:1) 1959-08-22
Legia Warszawa - Cracovia 1:1(1:0) 1959-04-05
Cracovia - Legia Warszawa 2:1(0:1) 1958-07-27
Legia Warszawa - Cracovia 2:1(1:1) 1958-03-23
Legia Warszawa - Cracovia 3:2(3:1) 1955-04-28 Puchar Polski
Cracovia - Legia Warszawa 0:2(0:0) 1954-11-21
Legia Warszawa - Cracovia 0:0(0:0) 1954-03-14
Legia Warszawa - Cracovia 3:2(0:2) 1953-08-30
Cracovia - Legia Warszawa 0:3(0:2) 1953-06-21
Cracovia - Legia Warszawa 2:1(2:1) 1951-11-04
Legia Warszawa - Cracovia 2:4(2:1) 1951-06-17
Legia Warszawa - Cracovia 2:3(0:1) 1950-09-17
Cracovia - Legia Warszawa 1:2(0:2) 1950-07-02
Cracovia - Legia Warszawa 1:1(1:1) 1949-10-09
Legia Warszawa - Cracovia 1:4(1:1) 1949-05-15
Legia Warszawa - Cracovia 0:0(0:0) 1948-11-21
Cracovia - Legia Warszawa 2:0(2:0) 1948-07-11
Legia Warszawa - Cracovia 3:2(2:0) 1935-10-13
Cracovia - Legia Warszawa 4:1(0:0) 1935-07-21
Cracovia - Legia Warszawa 2:0(0:0) 1934-11-01
Legia Warszawa - Cracovia 0:0(0:0) 1934-07-01
Legia Warszawa - Cracovia 2:2(1:2) 1933-11-05
Cracovia - Legia Warszawa 6:2(4:0) 1933-08-20
Cracovia - Legia Warszawa 2:0(1:0) 1932-11-20
Legia Warszawa - Cracovia 0:1(0:0) 1932-08-07
Legia Warszawa - Cracovia 3:1(0:1) 1931-08-16
Cracovia - Legia Warszawa 1:4(0:4) 1931-04-26
Legia Warszawa - Cracovia 2:2(1:1) 1930-09-07
Cracovia - Legia Warszawa 2:3(0:1) 1930-05-11
Cracovia - Legia Warszawa 3:3(1:1) 1929-09-29
Legia Warszawa - Cracovia 2:0(0:0) 1929-05-05
Legia Warszawa - Cracovia 3:2(1:2) 1928-09-23
Cracovia - Legia Warszawa 2:0(1:0) 1928-05-13
W sumie:
53 mecze
16 zwycięstw
11 remisów
26 porażek
Bramki: 73:90
Źródło: Legia Warszawa
a tu taka ciekawostka. Wypowiedź pewnego Pana.
Mariusz Walter: Muszę zacząć ab ovo. Kocham piłkę nożną i Wisłę Kraków. Nie od czasów ostatnich sukcesów, a od równo pół wieku.
Z takim sponsorem nie wróże Legii powodzenia...
Waler chodzil do tej samej szkoly co ja ( w Krakowie ) :) to stary ubek
A to nie wiedziałeś o tym? To ,że wychowany w Krakowie Walter kibicował GTS to sprawa od lat wiadoma a (L)-a była tam wtedy najbardziej znienawidzoną drużyną....
Dlatego właśnie kibice CWKS nie moga od niego uzyskać dosłownie nic i nie idzie on z nimi na żadne kompromisy. On ich po prostu chce wymienić na "przyjezdnych imigrantów zarobkowych" ;)
Powiem szczerze, że pierwszy raz o tym słyszę. Teraz zaczynam rozumieć, czemu tak Walter niszczy kibiców Legii.
Walter liczy ze mu sie "paka z grodu Kraka" rozrośnie.....:-)
Dodam ,że przy całej sympatii dla Polonii ciężko nie współczuć (L)-e. My też przecie mieliśmy swojego czasu prezesa nasłanego przez KW PZPR (jak wszyscy ówcześni prezesi o czym np. w swoich wywodach Geoś zapomina ;) ) któren to komuch paradował po Cracovii ze znaczkiem GTS w klapie a zapisał się bratnim a bezpłatnym przekazaniem na GTS oświetlenia zakupionego dla Cracovii przez Polonię amerykańską...
No kto pamięta jak się ten wiślak nazywał?
Blady Niko Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Historia meczów Cracovii z Legią (liga,PP):
Graliśmy jeszcze dwa razy w Pucharze ligi.
> Źródło: Legia Warszawa
Bez urazy, innych źródeł nie ma?
Bo ja gdzieś czytałem w necie, że Cracovia tez ma jakąś stronę ze statystykami.
Chodzi o daty meczów, w WikiPasach ich nie znalazłem. Ale nie upieram się, może słabo się przyłożyłem do szukania...
Khalid Napisał(a):
> A to nie wiedziałeś o tym? To ,że wychowany w
> Krakowie Walter kibicował GTS to sprawa od lat
> wiadoma a (L)-a była tam wtedy najbardziej
> znienawidzoną drużyną....
> Dlatego właśnie kibice CWKS nie moga od niego
> uzyskać dosłownie nic i nie idzie on z nimi na
> żadne kompromisy. On ich po prostu chce wymienić
> na "przyjezdnych imigrantów zarobkowych"
http://nczas.com/wazne/skandal-i-ty-dolozysz-sie-do-iti/
Blady Niko Napisał(a):
> Chodzi o daty meczów, w WikiPasach ich nie
> znalazłem. Ale nie upieram się, może słabo
> się przyłożyłem do szukania...
Się klika taki niebieski napis "Lista meczów" :)
http://www.wikipasy.pl/Kategoria:Legia_Warszawa
Panowie , jaki wynik stawiacie ? ja mysle ze uda nam sie zremisowac i to bedzie wielki sukces
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)