50 rosyjskich czołgów zajęło gruzińską miejscowość Gori.
..polityka kłamstwa i faktów dokonanych... suk.insyny chca zająć najlepszą pozycje przy negocjacjach...
-
-
swołocz zaatakowała Gruzję....
Vojnar Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Musimy chociaz symbolicznie na ŁKSie wesprzeć
> Gruzinów.
> Jakiś transparent , hasło, flagi Gruzji, ku wa
> COKOLWIEK - błagam
>
>
> AVE CRACOVIA
My to jeszcze nic. Mnie ciekawi, co przygotują kibice Legii na mecz z FK Moskwa? A zwłaszcza na wyjazd.
To samo co my na Białoruś- nic.
Rydwan73 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> To samo co my na Białoruś- nic.
Mogłeś przecież wywiesic. Flag nawet nie sprawdzali więc transparent też by sie dało wnieśc. a co potem już inna brocha, ale spóbowac nikt Ci nie bronił.
Żle mnie zrozumiałeś- ja nie ma do nikogo pretensji. Po prostu stwierdzam fakt i podejrzewam , że Legia postąpi tak samo.
piotr
Mamy prawo krytykować rusków ponieważ prze 50 lat nam pomagali...O ile pamiętasz uwazaja że powinniśmy im za to dziękować...Dlatego My powinniśmy stać p ostronie kasżdego komu też tak chcą "pomóc", by kiedyś znow sie nie okazało że My potrzbujemy "pomocy" od rusków....
Wisła-Makkabi 2-1 29-X-1921
Drugie z rzędu przyjacielskie zawody w obecnym sezonie między powyższemi druzynami [...] Przed rozpoczęciem zawodów wręczyła Makkabi Wiśle wspaniale haftowany proporzec, poczem nastąpiło uczczenie dwóch graczy Makkabi.
cosi sie Piotr. nie odzywa-czyzby go wycofali do Moskwy w związku z dekonspiracją... :D
Do Tbilisi zbliżają się siły osetyjskie, wspierane przez Rosjan. Gruzińskie wojska wyszły im naprzeciw. Blokują dostęp do stolicy - donosi korespondent TVN24. Szykuje się bitwa. Mimo rozejmu, rosyjskie czołgi przez cały dzień wyjeżdżały z miasta Gori w kierunku Tbilisi.
zubereg, moje działanie jest ukierunkowane na zmniejszenie przewagi Rosji w odwiecznym konflikcie z nami. Różnica pomiędzy mną a Tobą jest taka, ze Ty uważasz, ża NATO nas obroni, a ja uważam, ze nie i twierdzę, ze lepiej dla nas jest samemu zabiegać na Kremlu o godne nas traktowanie. Mamy pierwszy raz taką okazję od II wojny. To zamiast z nimi gadać to my na nich pyskujemy i chcemy ich ustawiać po kątach. To się może skończyć tylko tym co Ty nazywasz "pomocą". A zachód zachowa się jak zawsze. Wykorzysta nas do swoich cełów, nie bacząc na nasz interes.
Dlatego tak jak można popierać działania naszych wojsk w misjach organizowanych przez amerykanów [i]( pół żartem przypominam, że barwy USA składają się z koloru: białego czerwonego i niebieskiego, oraz białej gwiazdy ;) - ot taka symbolika)[/i], tak samo można popierać Rosję w ich misjach. Kwestia tylko po której stronie się opowiadasz. Ja akceptuję nasz wybór i wiem, że jestem w NATO, ale nikt mi nie może w demokratycznym państwie zabronic pisać że to nie w naszym interesie . Dyskusji prawie nikt nie podejmuje, natomiast pojawia się mnóstwo inwektyw. To jest bronienie swoich racji poprzez agresje.
Przykładowo zubereg pytałeś czy popierał bym inne wojska pomagające jakiemuś regionowi Polski w uzyskaniu autonomii. No to analogicznie do Gruzji powinienem Ciebie zapytać, czy tak jak Osetia, gdyby przykładowo Sląsk chciał oderwać się od państwa Polskiego, to czy też byłbyś za tym by wysłac tam armię Polską i mordować po kolei kazdego spotkanego zwolennika Śląska?
U Rusków nigdy nie będziemy poważani gdyż podobnie jak u niemczuszków silna Polska nie jest interesie. Więc przymilanie sie do ruskich nam nic nie da. Osteii nei da sie porównać ze Śląskeim gdyż na Śląsku mieszkaja Polacy a w Osetii w większosci ruscy.
Ale gdyby Ślązacy chwycili za broń by sie od nas oderwać to jedyna odpowiedź to oczywiscie wojsko.
Wisła-Makkabi 2-1 29-X-1921
Drugie z rzędu przyjacielskie zawody w obecnym sezonie między powyższemi druzynami [...] Przed rozpoczęciem zawodów wręczyła Makkabi Wiśle wspaniale haftowany proporzec, poczem nastąpiło uczczenie dwóch graczy Makkabi.
piotr.:
[i]a ja twierdzę, ze lepiej dla nas jest samemu zabiegać na Kremlu o godne nas traktowanie. Mamy pierwszy raz taką okazję od II wojny. To zamiast z nimi gadać to my na nich pyskujemy i chcemy ich ustawiać po kątach. To się może skończyć tylko tym co Ty nazywasz "pomocą". A zachód zachowa się jak zawsze. Wykorzysta nas do swoich cełów, nie bacząc na nasz interes.[/i]
Jest to klasyczna wielkoruska retoryka jaką posługuje się propaganda Kremla: całkowita amnezja jeśli chodzi o nasze wielowiekowe doświadczenia z Rosją, i podkreślanie, oraz przejaskrawianie cynizmu Zachodu. Przemilczanie, że szlak "zabiegania na Kremlu o godne nas traktowanie" był już w historii wielokrotnie testowany. Zawsze z przykrymi dla nas konsekwencjami. Żeby nie nudzić to wspomnijmy choćby jeden ze spektakularnych przykładów. Wspomnijmy takich mądrali jak generał artylerii koronnej Stanisław Szczęsny Potocki, hetman wielki koronny Franciszek Ksawery Branicki, hetman polny koronny Seweryn Rzewuski, generał Szymon Kossakowski i inni. Oni poszli tą drogą. Nie minęło nawet pół roku, kiedy Imperatorowa wystawiła ich do wiatru podpisując traktat rozbiorowy z Prusami. Kto zna historię to pamięta obradujący pod dyktatem posła rosyjskiego późniejszy sejm grodzieński, wycelowane w zamek rosyjskie armaty i rozwiązanie przez Moskwę konfederacji targowickiej do niczego im już niepotrzebnej. Tak to jest zawierzyć Moskwie.
Tak, Zachód zawsze był cyniczny. Ale co z tego? Gdzie byśmy dziś byli, gdyby nie ta cyniczna Ameryka (pisana przez niektórych z małej litery) ?
[i]Dlatego tak jak można popierać działania naszych wojsk w misjach organizowanych przez amerykanów, tak samo można popierać Rosję w ich misjach. Kwestia tylko po której stronie się opowiadasz.[/i]
Bardzo piękne, że łaskawie pozostawiasz mi możliwość wyboru.
Piotr. Nikt tu na NATO nie liczy.
Kolega tu mi donosi, ze:
Condi Rice przebiła prezydenta Kaczyńskiego-" wojnę w Gruzji można porównać do agresji ZSRR na Czechosłowacje"-tak powiedziała
D.J.Cat
jasne, niby nitk, ale cały kraj domaga się stacjonowania sił hamerykańskich w naszym kraju. i to dzieje się kilkanaście lat po tym jak wygoniliśmy ruskie wojska. taka zamiana Ruskie za NATO, nawet to nie NATO tylko typowo armia USA ma zakwaterować na naszym terytorium!!! no ale przecież nikt NA TO nie liczy :D
dziękuję za argumenty niektórych forumowiczów. dały mi do myślenia. pomyślę sobie nad nimi, czego i wam życzę!
Już wiem... dzięki "piotrowi."...
Do NATO Polska została wcielona siłą a do Układu Warszawskiego za ogólną zgodą niepodległego Narodu. Dobrowolnie, jako siły UW (pod piękną nazwą Ludowe Wojsko Polskie) wyzwalaliśmy ówczesną Czechosłowację z rąk imperialistów i rewizjonistów.
Dzięki Ci "Piotrze." za uświadomienie - bom ciągle w nieświadomości trwał.
tacy dwaj, nie zrozumiałeś tego co pisałem, więc nie masz mi za co dziękowac.
z góry mówię, żebyś nie zadawał sobie trudu zrozumienia, bo chyba szkoda czasu... czas ważna rzecz! tak mało nam go zostało.
Dobrze że powoli kończy się ta rusofobia ,moje zdanie jest takie .
Osetia i Abchazja to są osobne państwa które przeżyły długą drogę do wolności tocząc wojny z Gruzinami ,jeśli ktoś ma ochotę poczytać trochę historii to poniżej są linki ,jeśli nie to trudno,porównywanie tej sytuacji do Kosowa oraz Śląska jest nietrafione(nie ma narodowości kosowskiej ani śląskiej).
Osetia i Abchazja by się uniezależnić robi co może w konflikcie z silniejszym, musi mieć silnego sojusznika w tym regionie więc wybrana została Rosja.
Litwini,Łotysze i Ukraińcy robili tak samo podczas II wojny światowej formując ze swych obywateli jednostki SS które walczyły z Armią Czerwoną nie miały po prostu wyjścia.
Teraz gdy Sakaszwili przesadził ze swoją polityką zagraniczną ma pretensje że stał się łatwym kąskiem dla Rosji której przywódcy byli by głupi gdyby nie skorzystali z okazji, my tak działaliśmy po I wojnie Światowej między innymi pół Litwy wpadło nam tak w łapki więc nie ma się co dziwić.
Jeśli politycy zrozumieją że podejmowanie złych decyzji by zaspokoić własne ego doprowadza do tragedii narodu może zaczną się zastanawiać nad jej skutkami.
Wielu specjalistów zajmujących się tamtym regionem dziwi się jak można popełniać takie błędy
w której stawką jest niepodległość własnego państwa.
Linki
http://pl.wikipedia.org/wiki/Osetia_Po%C5%82udniowa
http://pl.wikipedia.org/wiki/Osetia_P%C3%B3%C5%82nocna
http://pl.wikipedia.org/wiki/Abchazja
P.s.
w 1992 r.jakoś specjalnie nikogo nie interesowało jak Gruzja mordowała Abchazów w krwaej wojnie.
I nie jestem szpiegiem Putina ,właśnie z Jarcysiem okopujemy Procek w razie ataku ,póżniej po meczu robimy u mnie na Łobzowie stanowisko ogniowe po tym jak Kaczka wytrząsała się i puszyła w Gruzji.
Teoryja znajomego z innego fora:
Największym problemem Gruzji są dwie buntujące sie republiki. Tbilisi nie ma nad nimi żadnej władzy, są za to źródłem konfliktów z Rosją, tak naprawde w interesie Gruzji byłoby pozbyc się ich. Tym bardziej, że przyjecie do NATO kraju z zatargiem granicznym jest mało prawdopodobne. Ale Gruzja nie moze po prostu powiedziec "idźcie sobie w diabły".
Gruzini pogoniliby władzę, która wpadłaby na ten pomysł i wybrali nacjonalistów co doprowadziłoby do eskalacji konfliktu.
Więc Saakaszwili po prostu spowodował sytuacje, w której obie republiki odpadna od Gruzji, ale siły nacjonalistyczne zgromadza sie wokół niego (w tej chwili popiera go rekordowa ilość Gruzinów). I już będzie mozna bezpiecznie iść do NATO, tym bardziej, że przeciwnicy udziału Gruzji w Pakcie beda musieli się wycofać, bo nawet Niemcom nie usmiecha sie sytuacja, kiedy będą w stu procentach uzależnieni energetycznie od Rosji.
[i]nie ma narodowości kosowskiej ani śląskiej[/i]
Nie ma, jest albańska. No i co z tego?
Co do ślaskiej to znam wielu ludzi, ktorzy maja inne zdanie. ;)
Abchazja i Osetia niczego nie wywalczyły, zrobiła to Rosja. Dostaną teraz niepodleglosc po czym przez aklamację wejdą w sklad Rosji. Oczywiscie wypędzonym Gruzinom nikt nieruchomosci nie zwróci.
Każdy, kto kolaboruje z bolszewickim bydłem jest zdrajcą narodu.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)