Państwa są silne słabością sąsiadów. Nam Polakom potrzebne są słabe Niemcy i Rosja.
-
-
swołocz zaatakowała Gruzję....
http://www.pardon.pl/artykul/5602/
Mówilem zę ruscy to buce to niektórzy mieli inne zdanie moze w koncu je zmienicie
piotr
Silna rosja juz nam "pomagała", przez 50 lat, dziękuję za taka "pomoc".
Wisła-Makkabi 2-1 29-X-1921
Drugie z rzędu przyjacielskie zawody w obecnym sezonie między powyższemi druzynami [...] Przed rozpoczęciem zawodów wręczyła Makkabi Wiśle wspaniale haftowany proporzec, poczem nastąpiło uczczenie dwóch graczy Makkabi.
już nie daję sobie psychicznie rady z tym bandyckim ruskim napadem na Gruzję.
Ruskie sabaki - normalnie nie mogę na to wszystko patrzeć, a sku... wys ynki Bushe , Sarkoze - szlag mnie trafia, nie wiem chyba sie dzis nawale , bo ku r wa nie daję już rady.
DOBRY RUSEK TO MARTWY RUSEK.
Patrząc na mapę pól naftowych i ropociągów to następny jest Azerbejdźan.
A przerzucając kanały można wywnioskowac że morale Gruzinów załamało się, wyszkolemie i wyposażenie armii gruzińskiej takie jak naszej czyli żałosne. Długo to nie potrwa.
obawiam się że po Gruzji następna będzie Ukraina.....
Zbigniew Brzeziński, były doradca prezydenta USA Jimmy Cartera ds. bezpieczeństwa narodowego, dostrzega analogię między inwazją wojsk rosyjskich na Gruzję a napaścią ZSRR na Finlandię w listopadzie 1939 r. i ostrzega, że akcja Moskwy zmierza do podporządkowania sobie Gruzji.
W wywiadzie dla internetowego magazynu "Huffington Post.com" Brzeziński wezwał USA i inne państwa zachodnie, aby w razie kontynuacji starań Kremla o uczynienie z Gruzji swego satelity zastosowały sankcje ekonomiczne przeciw Rosji i przyspieszyły przyjęcie Gruzji do NATO.
- Stawką jest zasadniczo to, jaką rolę Rosja będzie odgrywać w nowym systemie międzynarodowym. Putin kieruje ją na kurs złowrogo przypominający politykę Stalina i Hitlera w latach 30. Carl Bildt słusznie przeprowadził analogię między +usprawiedliwianiem+ przez Putina rozczłonkowania Gruzji z powodu Rosjan w Południowej Osetii a taktyką Hitlera wobec Czechosłowacji w celu "wyzwolenia" Niemców sudeckich - powiedział były szef Rady Bezpieczeństwa Narodowego.
- Jeszcze bardziej złowroga jest analogia między tym, co robi Putin, a tym, co robił Stalin w stosunku do Finlandii - próbując zniszczyć przez użycie siły suwerenność małego demokratycznego sąsiada. W rezultacie, z moralnego i strategicznego punktu widzenia, Gruzja jest Finlandią naszych czasów - kontynuował Brzeziński.
Podkreślił, że poprzez działania zbrojne w Gruzji Rosja realizuje swoje imperialne plany "ponownego scalenia obszarów byłego ZSRR pod kontrolą Kremla i odcięcia Zachodowi dostępu do Morza Kaspijskiego i Azji Środkowej przez uzyskanie kontroli nad rurociągiem Baku-Ceyhan, który przebiega przez Gruzję".
- Krótko mówiąc, stawka jest bardzo znacząca. Chodzi o dostęp do ropy w momencie, gdy surowca tego brakuje i staje się on coraz droższy, i o to, w jaki sposób wielkie mocarstwo zachowuje się w naszym nowym świecie wzajemnych zależności. Zachowanie to powinno być oparte na wzajemnym dostosowaniu się i konsensie, a nie na brutalnej sile - oświadczył Brzeziński.
Ostrzegł, że jeżeli Gruzja zostanie podporządkowana Rosji, ta "użyje tej samej taktyki przeciw Ukrainie". - Putin groził już publiczne Ukrainie - dodał.
Zapytany, co może zrobić Zachód, aby zmusić Rosję do zmiany polityki, Brzeziński zalecił politykę stopniowego jej izolowania.
- Nie tylko Zachód, ale cała reszta społeczności międzynarodowej musi jasno dać do zrozumienia, że tego rodzaju zachowanie będzie prowadziło do ostracyzmu oraz kar ekonomicznych i finansowych. W ostateczności, jeżeli Rosja nadal będzie podążać tym kursem, musi stanąć przed groźbą izolacji w społeczności międzynarodowej, co stanowi długofalowe ryzyko dla jej pomyślności - powiedział.
Zapytany, czy popiera propozycję republikańskiego kandydata na prezydenta Johna McCaina, żeby Rosję wykluczyć z klubu G-8, były doradca Cartera odpowiedział, że trzeba zrobić "dużo więcej".
- To musi być skoordynowany wysiłek na wszystkich poziomach - w ONZ, w Radzie Atlantyckiej. Trzeba przeprowadzić konsultacje z Japonią, Chinami i innymi państwami i przekazać Rosji, że niezależnie od tego, jakie ma problemy, nie może ich rozwiązywać polityką rozczłonkowywania sąsiedniego państwa i próbami jego zdominowania - mówił.
Zdaniem profesora, błędem NATO było nieobjęcie Gruzji na ostatnim szczycie w Bukareszcie planem pomocy w przyspieszeniu jej członkostwa w sojuszu (tzw. MAP - Membership Action Plan).
- Zważywszy na to, co się stało, NATO powinno rozciągnąć ten plan na Gruzję, umacniając w ten sposób zobowiązanie, jakie sojusz złożył w marcu wobec Gruzji w Bukareszcie, aby w przyszłości przyjąć ją w swoje szeregi - powiedział Brzeziński.
PAP
D.J.Cat Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Patrząc na mapę pól naftowych i ropociągów to
> następny jest Azerbejdźan.
> A przerzucając kanały można wywnioskowac że
> morale Gruzinów załamało się, wyszkolemie i
> wyposażenie armii gruzińskiej takie jak naszej
> czyli żałosne. Długo to nie potrwa.
Po czym stwierdzasz że wyposażenie naszej armii jest żałosne?? Ja spotkałem się z opinią że sprzęt żołnierzy biorących udział w misjach jest czasami nawet nowocześniejszy niż armii innych państw zachodnich. Fakt że tu obowiązuje trochę zasada zastaw się a postaw się ale z punku widzenia naszej obronności to zjawisko korzystne. A nawet i dwudziestoparoletnie Kałasznikowy strzelają celnie, więc nie tragizowałbym ze stopniem wyposażenia polskiej armii.
Swoją drogą w armii gruzińskiej mają sporo amerykańskiego sprzętu.
Z jakiejś zagranicznej stacji tel. No i trochę wnioskuję z przebiegu starcia. Rosjanie są już w Gori. Do Tbilisi 50 km, dla T-72 jeden dzień.
Co do wywiadu. Ciekawie to brzmi w ustach doradcy prezydenta, który decydował o tym co się ma dziać w Iranie. Ciekawe, co wtedy mu radził.
zubereg, ja nie chcę by nam pomagali, bądź "pomagali" chcę żeby nie przeszkadzali po prostu. Ale jak my stajemy pierwsi w szeregu i na nich krzyczymy, to żadna korzyść z tego do nas nie popłynie. To tyle kalkulacji.
Moralnie uważam, że nasze zachowanie jest obłudne! Francuzi grzebią za diamentami w Afryce i wciągają w to nawet Australię, praktycznie trzymają kontrole na tamtejszym rządem jak ZSRR nad Polską i innymi krajami sprzedanymi na knuciach teherańskich, jałtańskich i poczdamskich. A nawet jakiś przewrocik i ludobicie zorganizują! A my z Francją jesteśmy sojusznikami i partnerami. Tak jak i z amerykanami, którzy szaleją z wojskiem po świecie jak pijani kowboje w burdelu. O Wielkiej Brytanii już nie wspomnę. I to nam nie przeszkadza! Obłuda, ze aż wstyd się odzywać. Jak my możemy wysyłać wojska do obcych niepodległych państw ograniczając im te niepodległość, to równie dobrze możemy krzyczeć : naprzód Rosjo. I bardzo mnie cieszy wasza reakcja, bo analogicznie można ją przedstawić wszystkim zwolennikom sojuszu atlantyckiego. Przeczytajcie sobie co wpisujecie, bo to też do was!
piotr. ty masz pomroczność jasną czy jesteś sierotą po prl ????? wyjrzyj przez okno , może jacyś imperialiści rozrzucają stonkę przed twoim domem.....
Gruzjo Polska jest z Tobą !!!!
piotr. Napisał(a):
> Co do wywiadu. Ciekawie to brzmi w ustach doradcy
> prezydenta, który decydował o tym co się ma
> dziać w Iranie. Ciekawe, co wtedy mu radził.
>
> zubereg, ja nie chcę by nam pomagali, bądź
> "pomagali" chcę żeby nie przeszkadzali po
> prostu. Ale jak my stajemy pierwsi w szeregu i na
> nich krzyczymy, to żadna korzyść z tego do nas
> nie popłynie. To tyle kalkulacji.
>
> Moralnie uważam, że nasze zachowanie jest
> obłudne! Francuzi grzebią za diamentami w Afryce
> i wciągają w to nawet Australię, praktycznie
> trzymają kontrole na tamtejszym rządem jak ZSRR
> nad Polską i innymi krajami sprzedanymi na
> knuciach teherańskich, jałtańskich i
> poczdamskich. A nawet jakiś przewrocik i
> ludobicie zorganizują! A my z Francją jesteśmy
> sojusznikami i partnerami. Tak jak i z
> amerykanami, którzy szaleją z wojskiem po
> świecie jak pijani kowboje w burdelu. O Wielkiej
> Brytanii już nie wspomnę. I to nam nie
> przeszkadza! Obłuda, ze aż wstyd się odzywać.
> Jak my możemy wysyłać wojska do obcych
> niepodległych państw ograniczając im te
> niepodległość, to równie dobrze możemy
> krzyczeć : naprzód Rosjo. I bardzo mnie cieszy
> wasza reakcja, bo analogicznie można ją
> przedstawić wszystkim zwolennikom sojuszu
> atlantyckiego. Przeczytajcie sobie co wpisujecie,
> bo to też do was!
>
> You'll never walk alone!!!!
Dżizys chłopie..........Naprzód Rosjo??Uważaj bo jak ich za daleko poniesie to będziesz musiał zmienić imie na Pietia ;)
sowieckie ścierwa kiedyś się doigrają
ICHKERIYA
nie przed moim, ani Twoim nie. Ale przed innym rozkładają miny. Jako jedyni na świecie w d.upie mają to że są ostatnimi wielkimi, ktorzy nadal je stosują. ofiarami padają cywile w 75%
taką oto interpretację znalazłem na necie. jakby ktoś chciał wiedzieć jacy fajni byli imperialiści. w takiej formie, bo trochę kultury się przyda. ;)
Kilka postów żenująco obniża poziom i tak niezbyt chlubnej dyskusji. :/
[url]http://pl.youtube.com/watch?v=iI6MXZmR29A[/url]
john doe.
Ty się ciesz, że poszli w drugą stronę, bo jak Kaczynski będzie im tak podskakiwał, to p[rzyjdą i do nas. A Zachód wysle im (niczym majewski) potepiającego faxa.
Jeszcze taka dygresja. Mam nadzieję że premierujący nam okaz zdrowia ma w domu telewizor i wyobraźnię pod czapką.
D.J.Cat Napisał(a):
> Jeszcze taka dygresja. Mam nadzieję że
> premierujący nam okaz zdrowia ma w domu telewizor
> i wyobraźnię pod czapką.
czego brakuje naszej schorowanej "głowie" państwa ;P
piotr. Ty naprawdę wierzysz w to co piszesz ????
a co do prezydenta Kaczyńskiego.... bardzo dobrze że tam jedzie , jak to co spotkało Gruzję wydarzyłoby się u Nas to nie chcielibyście żadnego poparcia z zewnątrz , wyrazów solidarności od innych.... wielkie brawa dla tych 5 prezydentów !!!! przynajmniej mają odwagę i honor....
http://edition.cnn.com/ zobaczcie sobie na sondę po prawej - pewnie to dzieło sowieckich ku rew
piotrze czerwona kropko. pisales ze spiewales z nabozenstwem przy ognisku piesni Powstancow warszawskich... juz ich nie spiewaj, prosze. tam raczej nie bylo milosnikow kacapow-wyzwolicieli.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)