Stefan Majewski dyrygentem
Uważa Zygmunt Konieczny, kompozytor i kibic Cracovii
W tym sezonie nic się nie zmieni. Meczów Cracovii znów nie będę oglądał, chyba że ktoś mi doniesie, że chłopcy wygrywają 5:0. Wówczas sięgnę po pilota. Dlaczego? Bardzo kibicuję mojej drużynie, ale wyzwala to we mnie tyle emocji, że rezygnuje zawczasu z oglądania poczynań Cracovii.
Każda drużyna piłkarska jest jak utwór - potrzebny jest temat muzyczny i tekst literacki. Bez tego ani rusz. Tymczasem zawodnicy potrzebują techniki i trenera, który potrafiłby tą orkiestrą pokierować.
Trener Stefan Majewski jaki jest, każdy widzi. To urodzony dyrygent. Czasem krzyknie, czasem stoi spokojni i ufa swoim graczom. Liczę, że zawodnicy w tym sezonie posłuchają
dyrygenta i nie będą bimbać każdy sobie, tylko ruszą całą orkiestrą. Życzyłbym sobie, żeby w tym sezonie gryźli trawę, żeby jak najrzadziej zdarzyło im się fałszować. Wolałbym, żeby w każdym meczu grali jak z nut, ale zdaję sobie sprawę, że czasem przydarzają się różnorakie wpadki i przegrane, ale ambicji nigdy za wiele.
Jak patrzę na Cracovię trenera Majewskiego, to podoba mi się w niej kolektyw. Tak też powinno być w dobrej orkiestrze. Nie ma gwiazd, które urywałyby się niepokornie dyrygentowi. W muzyce nazywa się to minimalizmem - operowanie małymi elementami, które mają wielką ekspresję. Grają siermiężną piłkę? I to mi się podoba.
Przy komponowaniu też preferuję swego rodzaju siermiężne, proste rytmy z elementami folkloru. Zdradzę sekret, że muzyka i piłka nożna są bliskie sobie, bo to naprawdę proste dyscypliny. Żadne udziwnienia nie wchodzą w grę.
Co z tą Cracovią? Gwiazd nie ma, pełno kontuzji. Ale liczę, że choć raz w sezonie będzie 5:0, żebym mógł chłopców bez nerwów obejrzeć w telewizji.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków
Wisła-Makkabi 2-1 29-X-1921
Drugie z rzędu przyjacielskie zawody w obecnym sezonie między powyższemi druzynami [...] Przed rozpoczęciem zawodów wręczyła Makkabi Wiśle wspaniale haftowany proporzec, poczem nastąpiło uczczenie dwóch graczy Makkabi.
-
-
Okiem kibica-dyrygenta;)
Cos Ci muzycy upodobali sobie Nasze Pasy...
no-sikorowski, preisner... :D
no z pewnością :D
Sikorowski ponoć zmądrzał już, ale Preisnerowi to nie grozi.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)