sterby Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Właśnie skończyłem czytać "Lech Wałęsa a
> SB...".
> Gorąco polecam i mimo tego, że jest to praca
> stricte naukowa, gdzie prawie każde zdanie ma
> swój odnośnik w źródłach czyta się to bardzo
> dobrze.
> Autorzy wykonali tytaniczną pracę i do końca
> zachowali obiektywizm.
>
> Jak dla mnie wniosek po przeczytaniu jest jeden.
> Od dwudziestu lat uczestniczymy w spektaklu pt.
> "Szaty Cesarza"
>
> P.S.
> Szczególnie polecam książkę Panu, który w
> stopce zamieścił sobie podobiznę byłego
> prezydenta.
>
Ciekawe czy jakby napisali że LW jest kosmitą czy tez byś uwierzył
-
-
Sprawa Lecha Wałęsy
Martinez Napisał(a):
> Ciekawe czy jakby napisali że LW jest kosmitą
> czy tez byś uwierzył
Gdyby były na to mocne dowody, to pewnie tak.
Rozumiem, że p. Martinez przeczytał pracę pp. Cenckiewicza i Gontarczyka.
Ro Man Napisał(a):
>
> z prawdą ani SB ani IPN nie mają nic wspólnego,
rozumiem, ze masz jakiekolwiek pojecie o warsztacie historyka czy prokuratora
no nie, zartuję
oczywiscie ze nie masz, bo bys takich bzdur nie pisał
sterby Napisał(a):
> Martinez Napisał(a):
> > Ciekawe czy jakby napisali że LW jest
> kosmitą
> > czy tez byś uwierzył
>
> Gdyby były na to mocne dowody, to pewnie tak.
>
;-) ;-) i od razu człowiekowi humor się poprawia jak widzi taką wiarę.
Martinez ma rację,
żyjemy w czasach, w których każdą, nawet najbardziej absurdalną teorię można ubrać w szaty (bynajmniej nie cesarza) BADAŃ NAUKOWYCH, w istocie polega to na wybiórczej nadinterpretacji dowolnie wybranych fragmentów nadwątlonej i fragmentarycznej dokumentacji tworzonej w nader wątpliwym celu i z jasną onegdaj tezą, w ten sposób dochodzenie do prawdy mozliwe jest tylko dla tych, którzy nie rozumieją na czym polega zawód historyka oraz jego RZETELNA i CHŁODNA ocena FAKTÓW, a nie wyżej wymienionych materiałów,
opowieść, że Wałesa jest kosmitą z pewnością łapie sie również w ramy tzw. badań naukowych, ba, jakl trzeba znajda sie ci, którzy udowodnią tę mocno wątpliwą tezę stosownymi dokumentami,
właśnie czytam sobie pdf Cenckiewicvza i Gontarczyka, jak na razie nie ma tam nic nowego, o czym przez osattnie lata bym nie słyszał, z drżeniem palców przewracam więc kolejne strony w oczekiwaniu na demaskację Bolka mając w pamięci wcześniejsze, pseudohistoryczne kompromitacje obu autorów, co sprawia że do ich twórczości podchodzę z daleką ostroznością,,,
W jednym z RoMan'em się zgadzam: [i]nie ma tam nic nowego, o czym przez ostatnie lata bym nie słyszał[/i]... o ile mówimy o życiorysie Lecha Wałęsy do... powiedzmy lat 90. Niestety największy niepokój budzą sytuacje z lat 90., czyli m.in. kwestia domniemanego niszczenia dokumentów etc.
GW miała bodaj większy problem, jakoś to rozwiązała - ale dla mnie, prostego człowieka który zna się jedynie na pływaniu synchronicznym wielce zastanawia, który o historii Polski nie ma pojęcia, który ma głupie poglądy pseudopolityczne - czy świat istniał w latach 1950 -1968? Z dzisiejszego Dużego Formatu wynika, że wtedy Ziemię i Europę i Polskę opanowali kosmici i została po nich tylko czarna dziura niepamięci.
RoMan - pójdź se na Wiślną, tam czasem zastaniesz Antoniego Dudka i powiedz mu, że jest nierzetelnym historykiem resztę tych bzdur, o których pisałeś.
I niestety, nie mogę się powstrzymać... Przepraszam Cię osobiście - ale to Ty zacząłeś. Piszesz do AA: [i]przyjmijmy że wygrałeś niezwykle trudny casting albo przynajmniej polecił Cię tzw. dobry znajomy prezesa[/i]. Co jakieś przysłowie mówi o kotle i garnku?
ech tacy Dwaj, opowiem ci kiedyś moją historię, pewnie nie uwierzysz ale jestem z niej bardzoi dumny!
Ro Man !
Niestety muszę się do Ciebie przypi erdolić w tym temacie i zapytać o kwestię już poruszoną przez TD . Czemu GW pominęła owe lata w życiorysie prof.Geremka ?? Nierzetelność ?? Brak obiektywizmu ??
czekaj czekaj, przeczytam dopiero wieczorem, ledwo co wróciłem z Bośni i Chorwacji, skomentuje później, może nawet tak jak kiedyś odeonowi32, po czym już tak żwawo nie pisał :)
co sie dzieje w Polandii czytałem tylko na komórce przy nędznych bałkańskich wi-fi, nie czytałem jeszcze wielu rzeczy z ostatniego tygodnia, ale spokojnie - nadrabiam zaległości,
pozdro
RoMan przesadziłes wroc do tego watku i wcale mi nie odpowiedziałes a tylko ironicznie zakonczyłes -akcjami agory.Widze ze jak brakuje Ci argumentów to stosujesz te same metody nie mam czasu,wrociłem z....,to sao pisałes jak wymienialem z Toba argumenty. A teraz bezczelnie manipulujesz ze mi zabraklo argumentów typowe dla tej fabryki cukierków w ktorej pracujesz ale ona produkuje wyroby czekoladopodobne TD i ja jestesmy w slusznym wieku i wiemy co to jest wyrob czekoladopodobny.
RoMan i nie uzywaj mnie w dyskusji a tym bardziej nie mow ze straciłem argumenty tylko wroc do watku zobacz jak go Ty zakonczyłes.Ignorant i manipulator z Ciebie duzy widze ze w tej fabryce kazdy chce byc jak ojciec załozyciel
odeon32, wyobraź sobie ze ja naprawdę nie zawsze mam czas na skomplikowane analizy polityczne wypisywane na forum Cracovii, czasem mam a czasem nie mam,
np. przez dłuzszą chwilę nie miałem, teraz tez nie mam, ale będę miał, a poprzedni wątek nie zakończyłem, tylko pojechałem z Leszkim i Olkiem schowac jeszcze trochę esbeckiej kapusty do szwajcarskiego banku :)
pzdrw
Dołączyłem wiec już, czy jeszcze nie, do grona "smarkatych historyków"? Pewnie nie, wszak to tylko praktyka. Jako skądinąd sympatyczny, jednoczenie nienawistny i rewizjonistyczny, cóż mogę rzec?
W jednym poście pomieszałeś tak wiele półprawd, bzdur, i przeinaczeń, że mój narwany jeszcze, choć już ćwierćwieczny charakter broni sie jak może przed benedyktyńska praca, jaką musi wykonać by je odkręcić. Jest to co robisz symptomatyczne dla środowiska, z którym jest mi niestety dane (nie bez powodu) Cię łączyć.
[i]
nasz wspólny znajomy, sympatyczny skądinąd fan Cracovii, jeden z naszych forumowiczów, a na co dzień aktywny zwolennik lustracji, nienawidzący Gazety Wyborczej jak psów, uważający Lecha Wałęsę bodaj za potrójnego Bolka, sympatyk skrajnej prawicy i głosiciel tezy o - rozpoczął właśnie praktykę w Instytucie Pamięci Narodowej[/i]
Jak to w porzekadle. W Moskwie rozdają samochody. No, może nie do końca, bo w Leningradzie, nie samochody, a rowery, i nie rozdają, a kradną...
Tak bardzo nienawidzę Wyborczej, że jeszcze rok temu zależało mi na wspólnej z nią akcji społecznej, z której koniec końców nic nie wyszło (długa historia).
Czy uważasz Drogi (że posłuże sie tytułem dobrze Ci znanym) Rom ku, mnie za niecodziennego forumowicza, a codziennego lustratora? Jakże to? Czy dzielisz zwolenników lustracji na aktywnych i nieaktywnych? Tak jak kibiców Cracovii dzielono kiedyś na "300" oraz "uśpionych rycerzy" (- sam zresztą zaliczasz sie wedle tej klasyfkacji do tej drugiej grupy, ale pominmy to..). Brakuje mi tylko, żebyś nazwał mnie lustratorem "dzikim". Kto to taki? Cytacik:
[i]
"W Polsce szaleje dzika lustracja. Z dziką lustracja mamy do czynienia wtedy, gdy dokonują jej zwolennicy grzebania w teczkach. Jednym słowem cywilizowana lustracja to brak lustracji (...) Nad dzika lustracja rozpaczają ludzie, którzy odgrywali kluczowa role w pierwszych latach III RP. Byli ważnymi politykami, wpływowymi publicystami, ministrami w rządzie Tadeusza Mazowieckiego czy Hanny Suchockiej. Mogli wówczas stworzyć podstawy pod cywilizowana lustracje,. Nie kiwnęli nawet palcem, bo tak naprawdę żadnej lustracji nie chcieli. Ciekawe zresztą dlaczego? Bo przeciez niemożliwe, by tak mądrzy ludzie byli na tyle głupi, by uwierzyć ze takiej sprawie można będzie ukręcić łeb. (...) Dziś postulat lustracji stal sie równie standardowy jak akceptacja dla wolnego rynku czy demokracji. Dlatego tez przeciwnicy lustracji zmienili taktyk, i atakują nie lustracje w ogóle, ale lustracje dziką."
[/i]
(Igor Zalewski, 2006)
Zyskałem również miano osoby, która stanowczo domaga sie wyjaśnienia sprawy Lecha Wałęsy jako TW Bolek. Osoby takie sa zaliczane do "tropicieli potrójnego Bolka" - dlaczego potrójnego? Bo tropicieli pojedynczego i podwójnego jest zbyt wielu, by mnie pchać w tę niezliczoną masę, a okazałoby się, że i ludzie bliscy Ro Manowi tam są. Wyjaśnienia sprawy domagają sie ludzie z obu stron barykady, wiec jeśli chce sie kogoś stygmatyzować tą sprawą, trzeba uzyc argumentu podobnego do ww "lustracji dzikiej". Wiec jak Bolek, to potrójny, jak lustracja, to dzika.
Kolejny punkt (nie wiem dlaczego, ale jakoś dziwnie wszystko układa - to jeszcze nie Mityczny Układ, ale juz blisko) w zgrabną całość. Skrajna prawica. Czy zgodnie z jej definicją jestem monarchistą lub anarchokapitalistą? No przecież nie. Czyli jestem jednym z tych, przed którymi środowisko w którym Ro Man sie od dłuższego czasu obraca, straszy już prawie 20 lat. Neo-endek (wrócimy przy okazji MW), skrajna prawica, (czyli Oi!-ki na ramionach, glany, czerwone sztandary - ale koniecznie z runami, by nie mylić z 1 Maja).
Środowisko "Gazety Wyborczej" od lat straszy demonami nacjonalizmu, skrajnej prawicy, z którą świadomie utożsamia lewicowy przecież ONR, skinheadów i neonazistów. Do wora wrzucana jest też MW, ale ta już jakby rzadziej i mniej, bo nie liczy sie przecież jak za dawnych złotych lat. Cóż, powtórzę to co już [u][url=http://muchanadziko.salon24.pl/75874,index.html][b]tu[/b][/u][/url] pisałem. Durniów mamy za dziennikarzy. Sorry, Ro M, nie chciałem. A ponoć to i tak nie obelga ;)
Jedziemy dalej. Głoszę rzekomo tezę o sitwie zdrajców Polski, którzy rzadzą Polską. Gdzie? Kiedy? Komu? No niewiadomo, ale poszło. Akustyk tropi razem z Zybertowiczem komputerowy model układu, pewnie na Misiowej Amidze (pozdro Miś!).
Po tej charakterystyce, która rozpocząwszy się "skądinąd sympatycznie", przebrnęła przez liste flagowych epitetów "michnikowszczyzny" otrzymujemy "porażający" fakt. AA w IPN. Szuka haków na Maniexa i Geopijatyka, pewnie tez na Ro Mana, No bo po co by tam poszedł?
[i]
myslałem, że na pewnym meczu hokejowym omal mnie zlinczuje smiling smiley za jakieś artykuły Gazety Wyborczej o zuch-chłopakach Młodzieży Wszechpolskiej smiling smiley biegał za mną wygrażając pięścią i krzycząc
Adamie, krótko i po kolei:
- z Gazetą Wyborczą o ile sobie dobrze przypominam bardzo Ci było po drodze, nie chodzi nawet o ale znacznie, znacznie więcej :) Twoją współpracę z GW pamiętamy obaj doskonale!
szczegółów spraw zawodowych jednak tu nie tykajmy, to sprawa Adamie między nami, lepiej nie wtajemniczać w detale forumowiczów, jeszcze się wyda, że w dobrej komitywie z GW byłeś, ale nie wyszło więc się obraziłeś i wspomniany tytuł znienawidziłeś... ale to wiem tylko z opowieści moich kolegów z Wyborczej, tak się jakoś mówi u nas w fabryce cukierków przy taśmie pakującej Kasztanki...
- Igor Zalewski mało mnie obchodzi, podobnie jak rozmowy Mazurka... :) choć obu czytam pakując krówki ciągutki w papierki...
- Twój wywód polityczny zostawiam, trudno mi polemizować z tezą, że ONR jest lewicowy... :) trochę pomieszałeś różną w różnych krajach sytuację Red Skins z autentycznym przesłaniem ONR-u, z jednym z ONR-owców mam średnią przyjemnośc spotykać się w sądzie jako świadek w sprawie, dotyczy ona tzw. salutów rzymskich, może powiesz nam: od kiedy to gest lewicowców? :)
- Adamie, odnosnie , hmm, taki masz akurat styl rozmowy, od pewnego czasu nie można z Tobą rozmawiać na spokojnie, bo jak sie wkurzysz to wymachujesz rozmówcy pięścią przed nosem i zbliżasz swój krzyk na odległość 10 cm, szczerze mówiąc mało komfortowo czuję sie w takich rozmowach, zwłaszcza wtedy na hokeju, gdzie cała wiara gapi się na nas co najmniej jakbyś w tłumie Wislaka wyłowił, jak chcesz możemy zawsze spotkac sie na piwie i rozmawiac normalnie, bez krzyku, ok? ja takich rozmów jak ta na hokeju nie znoszę, po prostu, uszanuj to, dobrze?
- sedno sprawy: text w GW odnośnie Kosovo je Srvija, KOMPLETNIE NIE MASZ TU RACJI ADAMIE AKUSTYKU: ta pamiętna, zmasowana akcja Młodzieży Wszechpolskiej na kilku polskich stadionach miała swoje odbicie równiez w Krakowie na stadionie Cracovii, gdzie zawisł transparent z IDENTYCZNYM jak to MW hasłem , Adam Akustyk śmiertelnie sie obraził, gdy przeczytał w GW nastepujący fragment:
<<>>
pytam: gdzie tu informacja, że chodzi o stadion Cracovii? jak wół stoi napisane, że CO JEST ZGODNE Z PRAWDĄ, potem mowa jest o tym, że CO JEST ZGODNE Z PRAWDĄ, a na koniec, że TO RÓWNIEŻ JEST ZGODNE Z PRAWDĄ!
Adamie Akustyku, myślę, że ty po prostu nie czytasz ze zrozumieniem :) we wspomnianym tekście w GW nie ma ani słowa o stadionie Cracovii, ani o Adamie Akustyku ani o żadnej innej rzeczy, którą GW zarzucasz: Twe słowa, że są kłamstwem, bo w tekscie jest mowa o KILKU PIŁKARSKICH STADIONACH a nie o stadionie Cracovii,
na Twoim miejscu Adamie odwołałbym swoje zarzuty, żeby nie narazać sie na śmieszność, na przyszłość radzę też precyzyjniej wybierać cele i narzędzia do ataku, ok? :)
pozdrawiam
Ro Man
Ro Man, naprawdę chcesz prać brudy na forum?
Jeśli nie to przyznaj, ze to prawda:
1)
Nigdy w życiu nie wymachiwałem Ci pięścią przed nosem. Nic takiego nie miało miejsca, a ww. rozmowa przebiegła w spokojnej atmosferze. Proszę byś to przyznał, są świadkowie.
2)
Nigdy nie miałem do Ciebie, jako dziennikarza roszczeniowego podejścia, nie starałem się byś mi coś załatwił. Zawsze odbywało się to na zasadzie współpracy, i dobrej woli. Nie staraj sie mnie ubrać w buty, że niby GW mnie odrzuciła, to teraz sie mszczę. Pierwszy krytyczny list do GW napisałem 03 09 2003 r, więc na długo zanim sie poznaliśmy. Mam go przed sobą. Nie kręć mi tu gęby której nie mam.
Na marginesie:
Źródło: http://onr.czyz.superhost.pl/modules.php?name=News&file=article&sid=27
"W dziedzinie gospodarki narodowej trzeciopozycjonizm Narodowego Radykalizmu objawia się w planach wywłaszczenia i unarodowienia wielkich zagranicznych molochów korporacyjnych. Zapewni to stabilność i bezpieczeństwo gospodarcze Narodu a także umożliwi swobodny i ?bezstresowy? rozwój rodzimych przedsiębiorstw. [b]Zniesie to brutalną rywalizację i gardzenie człowiekiem jak ma to miejsce w kapitalizmie.[ Unarodowieniu ulegną też wszelkie dobra dane nam przez matkę Ziemię."[/b]
Dalej:
"Narodowi Radykałowie władzę zwierzchnią powierzają powszechnej i dobrowolnej opierającej się na hierarchii Organizacji Politycznej Narodu. OPN będzie kierowana przez wieloosobową elitę w postaci Senatu podejmującego każdą z decyzji jedynie poprzez głosowanie. OPN powinno być wyznacznikiem polityki narodowej. Nie będzie to jednak wybierany parlament. Stanowisko zajmowane w OPN będzie zależało od stopnia poświęcenia i pracy dla Narodu. "
Dalej:
[b]
"Narodowi Radykałowie uznają partie polityczne za narzędzie przegniłego i spróchniałego ustroju parlamentarno ? demokratycznego[/b], przeżarte duchem taniego kompromisu. Wprowadzają one chaos moralny i polityczny do życia Narodu.
Dalej (z: http://www.onr.h2.pl/index2.php?kat=zasady):
9. Powszechna Organizacja Wychowawcza, współdziałając z rodziną, Kościołem i armią, stworzy [b]nowy typ Polaka[/b]; da Narodowi jednolitość, [b]niwecząc różnice klasowe i plemienne.[/b]
10. [b]Zniknąć musi odrębna kultura inteligencko-szlachecka i odrębna kultura chłopska - powstanie, jako własność każdego Polaka, jednolita kultura narodowa. [/b]
13. Żydzi z Polski będą usunięci, a majątki ich odebrane drogą ustaw.
14. Mniejszości słowiańskie zdobędziemy dla Polski przez [b]asymilację mas i zwalczanie wrogich jednostek. [/b]
15. Gospodarka narodowa oparta będzie na zasadach:
a) Własność jest użytkowaniem rzeczy z ramienia Narodu.
Wszelka rzecz znajduje się na terytorium państwowego władztwa Narodu, który - ze względu na dobro ogólne - może tę władzę pozostawić jednostkom, lub grupom społecznym, dającym rękojmię dobrego jej sprawowania.
[b]
Podstawowym obowiązkiem jednostki wobec Narodu jest praca. Tylko praca daje człowiekowi prawo do życia w społeczeństwie.
[/b]
16. Przebudowy gospodarczej dokona Organizacja Polityczna Narodu; stworzy ona nowy ustrój, kierować będzie gospodarką przez swoje sekcje zawodowe
Organizacja Polityczna Narodu kierować będzie całokształtem zagadnień, związanych z gospodarką narodową.
18. Podstawą ustroju rolnego - samodzielne, pełnorolne, niepodzielne gospodarstwo chłopskie, utworzone przez parcelację i komasację.
(...)[b] Dzielenie gospodarstw chłopskich jakąkolwiek drogą będzie zakazane, w celu zachowania niezbędnej pełnorolności.[/b]
19. [b]Istnienie większej własności rolnej, prywatnej i publicznej dopuszczone zostanie wyjątkowo w niewielkiej ilości ze względów produkcyjno-gospodarczych
[/b]
23. Sekcje zawodowe Organizacji Politycznej Narodu rozbudują planowo przemysł i zorganizują produkcję.
Dalej mi sie nie chce kopiować, poczytajcie jak chcecie.
[b]Ro Man, to są Twoim zdaniem manifesty prawicy? [/b]To hybryda Marksa drogi kolego. Dlatego min. "Mein Kampf" jest na cenzurze. Bo by sie okazało, że to enfant terrible Marksa, i byłaby dupa zbita z całą bajeczką o prawicowośći Hitlera, Onr-u i reszty, i bęben do bicia przy byle okazji by padł.
ps. Może i Zalewski Cie nie obchodzi, ale mozesz sie ustosunkowac do tego co pisal, prawda? Chyba ze jest "poza nawiasem", to przepraszam.
dosyć tego
zamykamy
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)