Tak, tak, wiem że on już lata siedzi ze Francji i jest ogólnie sprawozdawcą z tego kraju a nie konkretnie od sportu.
-
-
KOLARSKIE WYŚCIGI 2007, 2008, 2009
empe Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> wytłumaczcie koledzy kompletnemu laikowi, jakim
> jestem w dziedzinie kolarstwa - ile jeszcze
> etapów TdF zostało, który Majka jest w
> klasyfikacji generalnej, jeśli coś takiego jest
> prowadzone, kiedy się ten wyścig kończy, no i
> czy ma jeszcze szansę na wygranie całości? :)
>
> nie znam się na tym kompletnie, ale że Polak
> coś znaczy, to jakieś podstawy warto by było
> znać.
Po krótce: W generalce ma straty ogromne, bo na TdF nie chciał jechać (wcześniej jechał Giro D'Italia, a na TdF pojechał tylko dlatego, że Roman Kreuziger miał kłopoty dopingowe). Miał pomagać Contadorowi w górach (które zaczynały się na początku 2 tygodnia ścigania, dlatego w pierwszym sobie odpoczywał, tracąc po 20 minut na płaskich etapach). Contador jednak chyba już na drugim górskim etapie przewrócił się na zjeździe i wycofał się. I tak wyszła sytuacja, w której to Majka mój jechać pod siebie, wygrywając etapy i zgarniając koszulkę "Polka-Dot" :)
Wyścig kończy się już w niedziele, dzisiaj ostatni górski etap :)
no i Rafał najlepszym góralem w TdF !!!!!!!!!!!!!!!! brawooooooooooooooooooooooooooooooooo !!!!!!!!!!!!!!!!
Dzisiaj Rafał trzeci, co pokazuje jego ogromną klasę. Będąc nieprzygotowanym do wielkiego touru przyjechał w grupie razem z zawodnikami, którzy staną na podium tegorocznego TdF.
Za rok podbijamy Giro!
Tak po prawdzie to odpuszczenie touru na etapach płaskich i kontuzja Contadora wytworzyły dla Majki bardzo sprzyjającą okoliczność, co oczywiście nie umniejsza jego klasy, po okazje trzeba umieć wykorzystywać.
Obawiam się tylko, że w TdP będzie zbyt zmęczony, aby walczyć o zwycięstwo.
Wilco Kelderman pokazał w tym roku, że można pojechać Giro, a tydzień później z powodzeniem walczyć na dużo mocniej obsadzonym wyścigu od Tour De Pologne (Tour de Romandie).
Ja się martwie tylko o to, że trasa TdP jest dla Rafała za słaba. Bardziej pod Kwiatka - niby dwa etapy górskie, ale niezbyt mocne i później czasówka.
Ciekawe czemu Kwiatkowski tak słabiutko dwa ostatnie etapy. Stracił łącznie prawie godzinę i zjechał z 9 na 26 miejsce. A liczyłem, że będzie choć w pierwszej 20-tce i zgarnie kilka punktów UCI.
W zeszłym roku lepiej trzymał się w wysokich górach.... No trudno. Starał się jak mógł. Może na czasówce zrobi jakiś ww miarę niezły wynik (pierwsza dziesiątka ?)
PS. A TVP zamiast TdF transmituje mecz jakiejś prostej legiuni z półamatorami z Irlandii. Za to podczas Tour de Pologne odwalą żenującą transmisję z podniecającymi się z byle powodu komentatorami, ujęciami gostka nawijającego coś z motocykla (nie mogę go słuchać !) i bez bieżącej informacji o pozostałym do mety dystansie i (ewentualnej) przewadze uciekających. Te dwie ostatnie informacje to podstawa i pokazują je nawet podczas dużo mniej prestiżowych wyścigów. TdP jest chyba jedynym wyścigiem z serii World Tour, gdzie realizator transmisji (TVP) nie potrafi tego zrobić.
No ale może w tym roku będzie inaczej (łudzę się).
Dziwi mnie tylko ,ze w internetowej prasie Polskiej rozplywaja sie zachwyty na temat "górala" wyścigu a nie pisze sie o całości ....
Majka wygrał 2 etapy i 2 razy był na podium !
Żaden z naszych nie stanol 4 razy na podium TDF ! To jest sukces.
Leesior Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Ciekawe czemu Kwiatkowski tak słabiutko dwa
> ostatnie etapy. Stracił łącznie prawie godzinę
> i zjechał z 9 na 26 miejsce. A liczyłem, że
> będzie choć w pierwszej 20-tce i zgarnie kilka
> punktów UCI.
> W zeszłym roku lepiej trzymał się w wysokich
> górach.... No trudno. Starał się jak mógł.
> Może na czasówce zrobi jakiś ww miarę niezły
> wynik (pierwsza dziesiątka ?)
>
> PS. A TVP zamiast TdF transmituje mecz jakiejś
> prostej legiuni z półamatorami z Irlandii. Za to
> podczas Tour de Pologne odwalą żenującą
> transmisję z podniecającymi się z byle powodu
> komentatorami, ujęciami gostka nawijającego coś
> z motocykla (nie mogę go słuchać !) i bez
> bieżącej informacji o pozostałym do mety
> dystansie i (ewentualnej) przewadze uciekających.
> Te dwie ostatnie informacje to podstawa i
> pokazują je nawet podczas dużo mniej
> prestiżowych wyścigów. TdP jest chyba jedynym
> wyścigiem z serii World Tour, gdzie realizator
> transmisji (TVP) nie potrafi tego zrobić.
> No ale może w tym roku będzie inaczej (łudzę
> się).
Kwiatkowski nigdy ekstra góralem nie będzie - natomiast wierzę , że jak popracuje nad jazdą w górach to będzie szansa na zadomowienie się w ścisłej czołówce na następnych tourach
Kwiatek za mocno zaczął sezon, nie jest w pełni formy na tdF. Myślę, że te dwa słabsze etapy to tylko odpoczynek przed czasówką. Na dobre miejsce w generalce nie miał szans, biała to samo, więc może chcieć wygrać etap.
Kwiatek musi wybrać, w którą stronę chce iść: Czy chce być góralem, czasowcem, czy kolarzem od klasyków. I tą ostatnią drogę mu najbardziej polecam, na klasykach Ardenskich pokazał że ma moc!
Ja tam na jakieś miejsce na podium Kwiatkowskiego w generalce, albo nawet na pierwszą szóstkę nie liczyłem. W zeszłym roku był 11-ty, więc myślałem, że może 9-te, 10 miejsce... zwłaszcza po tym jak wycofali się Froome, Talansky, A.Schleck, Contador. Po cichy liczyłem na biała koszulkę, ale ci młodzi Francuzi są lepsi.
Myślę że Kwiatek powinien specjalizować się w klasykach i wyścigach tygodniowych.
8 dni później
Przepraszam z post pod postem, ale jestem w szoku ! :)
Zaczął się TdP i UWAGA ! - JEST na żywo pokazywana odległość do końca etapu i przewaga ucieczki :D
Aż się boję przełączyć na inny kanał, bo jeszcze mi w międzyczasie te informacje znikną :)
EDIT: Jednak za wcześnie się ucieszyłem. Przewaga jakoś dziwnie jest pokazywana, co chwilę skacze o 5 sek. w przód lub tył... :(
Bucówka-niedoróbka jednak.
Eee tam, kolorowo nie jest, jakość graficzna znacznie lepsza, ale już wolałem starą, byleby przez 30km nie było pokazu slajdów zamiast transmisji :)
W czasie ogromnej nawałnicy wyścig powinien zostać przerwany i wznowiony po tym, jak ona by się skończyła
Ogólnie jest i tak lepiej, prawda.
A teraz pytanie za 100 punktów: Kto jest liderem po I etapie ? TVP1 nie raczyła podać ani w ogólnych wiadomościach sportowych, ani w Kronice TdP.
A na stronach TdP mamy w jednym miejscu (Twitter) że Hutarowicz ma żółta koszulkę (ze zdjęciem), z kolei wg. klasyfikacji generalnej liderem jest Krizek z Cannondale (jeden z ucieczki - dostał w sumie 22 s. bonifikat).
Porażka informacyjna.
EDIT: Wyjaśniło się liderem jest Hutarowicz.
Ogólnie po TdF, oglądając TdP czuję sie jakbym zmienił cywilizację:)
Wywalili z wyników funkcjonującą w zeszłym roku klasyfikację najwszechstronniejszych (z bonifikatami) i już z wynikami gitara.
Zegartowice znowu górą :)
Oby tak jeszcze dołożyć jutro z 30 sekund i na czasówkę w Krakowie powinno wystarczyć.
Akurat dzisiaj dosłownie na moment przełączyłem nasz mecz żeby zobaczyć finisz i dokładnie w tym samym czasie co Majka wygrywał nasz czarny Dialiba strzelił Koronie gola:)
Ciężko będzie utrzymać przewagę nad tymi Baskami, ale wierzę, że da radę.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)