proponuję w tym miejscu wklejać wszelkiego rodzaju pomysły akcji marketingowych i promocyjnych odnośnie modernizacji stadionu Cracovii..
niedługo zamieszczę tu text kolejnego apelu do władz miast oraz kilka moim zdaniem ciekawych pomysłów na rozkręcenie tej idei..
nie możemy stać beczczynnie z założonymi rękami uspokojeni faktem, że ktoś zaprojektował nam stadion.. z projektami jest tak, że do końca swych dni pozostają jedynie kartką papieru, co z tego, że ta kartka jest ładna skoro istnieje jedynie wirtualnie.. nie słyszałem jeszcze, żeby mecze piłkarskie rozgrywano na papierowych obiektach..
musimy wesprzeć klub w pracach nad modernizacją stadionu i stworzyć jak największy medialny szum wokół tego..
każdy pomysł jest cenny a najcenniejsze są te bezprecedensowe..
proszę o rozsądne wpisy i rzeczową dyskusję..
pzdrw
-
-
Inicjatywa STADION
może to co wklejam jest bez sensu - a może jednak nie....
FRAGMENT BUDŻETU MIASTA KRAKOWA NA ROK 2003
A. Dochody własne 618 742 900
I. Podatki i opłaty lokalne 280 374 000
1. Podatek od nieruchomości 250 000 000
2. Podatek rolny i leśny 754 000
3. Podatek od środków transportowych 10 000 000
4. Opłata targowa 5 500 000
5. Podatek od posiadania psów 120 000
6. Opłata skarbowa 14 000 000
II. Podatki i opłaty pobierane przez Urzędy Skarbowe 57 500 000
1. Podatek od czynności cywilnoprawnych 40 000 000
2. Podatki opłacane w formie karty podatkowej 6 500 000
3. Podatek od spadków i darowizn 11 000 000
III. Dochody z mienia 124 770 000
1. Ze sprzedaży 30 000 000
2. Z dzierżawy 73 770 000
3. Z użytkowania wieczystego 21 000 000
IV. Opłata za zezwolenia na handel alkoholem 14 000 000
V. Pozostałe dochody 142 098 900
B. Transfery z budżetu państwa 921 629 569
I. Udziały w podatkach stanowiących dochód budżetu państwa 310 828 771
1. Udziały we wpływach z podatku dochodowego od osób prawnych
i jednostek organizacyjnych nie posiadających osobowości prawnej 25 500 000
2. Udziały we wpływach z podatku dochodowego od osób fizycznych 285 328 771
II. Subwencje i dotacje 610 800 798
1. Subwencja ogólna 465 107 044
2. Dotacje na zadania zlecone 81 726 128
– bieżące 81 684 128
a. z ustawy 81 613 128
b. z porozumień 71 000
– inwestycyjne 42 000
a. z ustawy 42 000
b. z porozumień
3. Dotacje na zadania własne 63 967 626
– bieżące 63 967 626
a. z ustawy 56 933 170
b. z porozumień 7 034 456
C. Środki ze źródeł zagranicznych niepodlegające zwrotowi 90 222 000
DOCHODY OGÓŁEM 1 630 594 469
tacy dwaj: jest troszeczke bez sensu :)) Ale to juz wina tych, ktorzy to ustalali ;-)
Ale przy temacie budzetu miasta - lobbing, lobbing i jeszcze raz lobbing. Musimy "molestowac" radnych, prezydenta, wszelkich "przydupasow", media, prase i kogo jeszcze sie da. Musi byc szum, ciagle szum przy temacie stadionu (teraz jest przy temacie stadionow co tez jest nam na reke).
to dobry początek.. niech się za te wyliczenia weźmie ktoś obeznany w finansach miejskich i już będziemy wiedzieć więcej.. spróbuję popytać kogoś z magistratu.. ciekaw jestem Tacy Dwaj, gdzie w tych wyliczeniach są te miliony na wspólny stadion z Wisłą, he? :)
pzdrw
konkrety Karolo, konkrety.. :)
bo molestować to ja już molestowałem dziennikarzy, sprzedawców pamiatek na Starym Mieście, kilku radnych, setki znajomych, cudzoziemców, kandydatów na prezydenta Krakowa a nawet aktorów teatralnych.. :) mogę molestwoać dalej tylko potrzebne są konkrety, konkrety, konkrety.. fakty, ludzie, pieniądze.. :)
pzdrw
5 groszy od piwa na budowe stadionu np. okocim mocne
Alkoholic Stadium :-)
to są PRZYCHODY (czyli jakie środki miasto ma do dyspozycji) - koszty (czyli, jak te śrdoki są wydatkowane), to nieco inna sprawa...
ALE JEDNO Z TEGO NAJWAŻNIEJSZE WYPŁYWA - koszt "reanimacji" Ziemii Świętej - to jedna-dwudziesta budżetu miasta - w związku z tym TRZEBA SZUKAĆ ALTERNATYWNYCH ŹRÓDEŁ (nie wykluczając środków posiadacza większości udziałów MKS Cracovia)
Klub moglby zalozyc konto bankowe przeznaczone tylko i wylacznie na wplaty zwiazane ze stadionem. I umiescic numer konta gdzie sie da (bilety,prasa (w formie ogloszenia) itp.)
Dla mnie wazne jest ze jak dam chociazby 10 zl to chcialbym byc pewien ze zostana one wykorzystane we wlasciwym celu.(nie wierze ludzia zbierajacym do puszki).
Myśle,że najwięcej do powiedzenia w tej sprawie mają nasi .... piłkarze. Jeżeli Cracovia bedzie wysoko w tabeli ( czytaj: czubie . A napewno tak będzie :) ) to miasto napewno jakąś kwote przeznaczy na nasz stadion .
Ale pozatym :
1.Trzeba nasza sprawe nagłośnić medialnie - przedewszytskim!!!!!!
2. Zabiegac o środki z totalizatora . Ta instytucja stworzona tez jest po to , aby też cześć zysków przeznaczać na moderizację obiektów sportowych. Ale moze nasz prezes juz tam uderzył.
3.Środki UE
4.Dofinansowanie z budżetu UKFiT ( chyba tak to się nazywa :))
5.A jak to nie pomoze to przeciez mozemy zabrać kredyt na modernizację stadionu.
Wiadomość zmieniona (28-10-03 14:48)
No ja byłem zwolennikiem miejskiego jednak, ale nic to, jeżeli budujemy jednak własny to dobra. Można próbować zasypać Majcherka mailami od kibiców (oba kluby) coby zmienił zdanie i wspomagałl modernizacje własnych obiektów. Jeśli dostanie kilka tyś. maili to da mu coś do myślenia. Amerykańce chcieli też coś inwestować w obiekty sportowe za te F-16. Można próbować szukać firm budowlanych, które np. za reklamę odpowiednią w stylu np. ten stadion wybudowała firma X są w stanie obniżyć cenę. Są takie stwory jak np. Stadion Philipsa itp. Kiedyś można było loterie organizować, teraz chyba nie, ale może wspólnie z LOTTO, losy w pasy, a zysk na stadion. Generalnie trzeba o tym mówić. Można chodzić na spotkania z radnymi i posłami i poruszać te tematy. W życiu na czymś takim nie byłem, ale mogę to w tej sprawie zrobić. Próbować współpracy z firmami np. czekolada w pasy z logo Cracovii i część zysku na stadion. No nie wiem pewnie pomysły naiwne, pewnie działaczom znane, ale jeśli będziemy rzucać setki pomysłów, to kilka da się wykorzystać i przyniosą korzyści.
Polonia ma jupitery dzięki Stowarzyszeniu na rzecz modernizacji stadionu - zebrali 300 000 zł. Reszte dało miasto I ministerstwo edukacji narodowej - trzeba iść za sprawdzonymi przykładami i przyjrzeć się jak ONI to zrobili!!!
Można sobie załatwić numer tel (Byle nie w Erze) i wysyłać SMSy,koszt nie musi być wielki, niech z każdego SMSa będzie to 1-2 zł, ważne by na każdym kroku to reklamować, prawie każdy na meczu ma komórkę pod ręką, jak zobaczy na programie wizję stadionu+numer tel.pewnie się dorzuci.
Zamieszczać w gazetach reklamy, w programie regionalnym,itp
z kazdego smsa 1-2 zl, plus obowiazkowo ok. 1 zl dla dostarczyciela uslugi. inaczej sie nie da niestety. w ten sposob kto inny zarobilby naszym kosztem
A może by zaangażować poczte polską ,hm .
Jest ona przecież naszym sponsorem. Niech wyda kartke pocztową o tytule np. CRACOVIA - DROGA KU CHWALE i do tego doda słynne zdjęcie z chłopakiem piszącym na płocie CRACOVIA PANY!!! A dochód z tej kartki zasiliłby konto z którego pieniążki szłyby na modernizacje stadionu.
A może jakiś trust mózgów by coś wymyślił:
ekonomiści (kredyt, obligacje itp.), specjaliści od PR (nagonienie jakiegoś klienta na reklamę na jupiterach, rusztowaniach itd), prawnicy (to wszystko trzeba opakować)
I poza tym, to nie wiem, czy właściciel nie ma juz jakiegoś swojego pomysła!
Żeby się nie okazało, ze tylu ludzi myśli i mysli i może sobie zostać mysliwymi, bo to i tak będzie inaczej, bo juz sztab Wielkiego Mistrza ma własną koncepcję!
Jak ktoś napisał nowe, bądź gruntownie zmodernizowane stadiony Wisły i Cracovii to szklane domy. Tak to jużw Polsce jest, że rekordowo dużo się obiecuje i rekordowo mało robi. My tu na Reymonta też czekamy na ostateczne decyzje. Niby wszystko idzie do przodu ale ciągle coś staje na przeszkodzie. teraz nasz szanowny prezydent forsuje sprawę stadionu na Cichym Kąciku. Wspólny stadiona?? Chyba upadł na głowę. Od prawie stu lat gramy na własnych obiektach i niech tak zostanie. My chcemy te 22000 krzesełek + dach i tyle. Wy również macie (duży) problem ze swoim staionem. jak dalej będą obiecywać gruszki na wierzbie to trzeba będzie protest zorganizować. Mam nadzieję, że na 100 lecie naszych klubów będziemy mogli cieszyć się z nowych stadioników. Pozdrówka z drugiej strony Błoń.
Na reymonta coś się rusza, poczytajcie
http://www.90minut.pl/news.php?id=81159
Upierając się przy pomysle SMSów można ustalić specjalne nagrody dla tych co przyślą ich najwięcej,np karnet na cały sezon na Trybunie honorowej u boku Prezesa :))
Spokojnie, spokojnie u nas tez sie powoli pewne sprawy krystalizuja :)
Bardzo ciekawe pomysly tutaj podrzucacie, wierze, ze czesc z nich bedzie brana pod uwage.
I sadze (wiem?), ze wkrotce pierwsze informacje w temacie budowy stadionu i pomocy jakiej Klub potrzebuje pojawia sie :)
W Polsce działą wiele firm, które są zainteresowane dotarciem do jak największej ilości klientów. Stadion piłkarski to jest właśnie takie miejsce. Me jako kibice możemy się zwrócić do takich firm z apelem dotyczących naszego nowego obiektu. Trzeba zaznaczyć jakie są korzysci wynikające z inwestycji. Myślę że w ekstraklasie na NASZE UKOCHANE PASY będzie chodzić min. 7-8 tysięcy ludzi. Tak inicjatywa nic nie kosztuje a efekty czasami bywają dość okazałe tym bardzie że wychodzi ona od kibiców. Forma treść sposób wykonanie? - tu musi nastąpić burza mózgów. Mam kilkuletnie doświadczenie w działaniach marketingowych służę pomocą.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)