nie wiem, jest to Ci raczej zbedne, bo w pracach inzynierskich/magisterskich nie drukujesze na obu stronach kartki.
-
-
KUmaci komputerowcy po raz n-ty
Właśnie chodzi o to, że trzeba drukować na obu stronach. Ale może to czy trzeba czy nie to już jest zależne od uczelni.
W każdym razie jeszcze raz wielkie dzięki.
Troche humoru serwisowego (znalezione na interi.pl)
Serwisant otrzymał pewnego razu standardowe zgłoszenie od jednego z klientów, który narzekał na zbyt głośno działający wiatrak. Po dotarciu na miejsce i otworzeniu komputera, okazało się, że sprzęt nie był wystarczająco często czyszczony. W obudowie serwisant znalazł bowiem gniazdo gryzoni (prawdopodobnie szczurów). Kłopot z wiatrakiem polegał na zanieczyszczeniu go odchodami zaskakujących lokatorów.
Inne, podobne wezwanie, było związane z problemem w ramach którego, Klientowi nie chciał uruchomić się komputer. Po odsunięciu biurka, na którym sprzęt był ustawiony, serwisant zadał pytanie, czy domownikom przypadkiem nie zaginął chomik. Tak, gryzoń zniknął, ale nie można było go wciąż odnaleźć. Okazało się, że ów chomik przegryzł kabel zasilania, co było przyczyną niedziałającego komputera. Niestety, zwierzę zginęło, bo nie wytrzymało napięcia...
Telefon alarmowy
Z firmy korzystającej z abonamentowej usługi zadzwonił klient i poinformował rozmawiającego z nim serwisanta, że z jednego z komputerów wydobywa się dym i widać płomienie. Sugestia przedstawiciela PCDOC, aby jak najszybciej wyjąć wtyczkę z gniazdka i wezwać straż pożarną, spotkała się z zaskakującą odpowiedzią ze strony rozmówcy, który przyznał, że jest świadom jak należy w tym momencie postąpić, ale potrzebuje porady, jak zrobić backup i to najszybciej jak się da.
Zdarzały się również sytuacje, kiedy potencjalni klienci zwracali się do komputerowych z oryginalnymi pytaniami. Jeden z przypadków szczególnie utkwił w pamięci osoby obsługującej zgłoszenie.
Klient powiedział, że ma atrakcyjną możliwość nabycia notebooka, ale wie że pochodzi on z kradzieży. Rozmówca poprosił o porady odnośnie tego, jak upewnić się, że nie zostanie on namierzony w internecie. Sytuacja była więc niezręczna dla naszego pracownika, szczęśliwie udało się przestrzec klienta przed udziałem w paserstwie - mówi Tomasz Białek, CTO PCDOC.
Ważne dane
Zawsze przed reinstalacją systemu lub zmianami w partycjach serwisanci PCDOC konsultują z Klientami, obecność ważnych danych na dysku, które oni chcieliby zarchiwizować, aby nie zostały skasowane w wyniku formatowania.
- Jeden z naszych Klientów stwierdził, że ma na dysku tylko trochę zdjęć, które na wszelki wypadek nagrał na płytach. Po reinstalacji systemu, przypomniało mu się, że oprócz zdjęć, znajdowała się w nim jego praca dyplomowa, którą właśnie pisze, i że koniecznie musi ją odzyskać... - opowiada Tomasz Białek.
Wirusy atakują
Jedna z bardziej zabawnych historii dotyczy mężczyzny, który zadzwonił twierdząc, że na jednej ze swoich płyt DVD znalazł wirusa, pytając jednocześnie czy da się go stamtąd usunąć. Został poinformowany, że z tego konkretnego nośnika nie, ale można odzyskać dane i nagrać je na nową płytę, a zawirusowaną po prostu wyrzucić. Po przyjeździe na miejsce serwisant zobaczył, że płyta leży na stoliku z kartką z napisem "kwarantanna". Klient z pełną szczerością poinformował go, że odizolował ten kompakt od pozostałych, żeby infekcja nie rozniosła się na inne nośniki - opowiada Tomasz Białek.
Pewnego razu serwisant przyjechał do klienta, który twierdził, że jego komputer przejawia symptomy zawirusowania. Z uzyskanych informacji wynikało, że mógł pobrać wirus ukryty we wiadomości email. Podczas obsługi skrzynki podejrzewał, że wiadomość może spowodować szkody, bo była dziwnie zatytułowana, ale i tak ją otworzył. Na pytanie, dlaczego to zrobił, wyjaśnił, że z ciekawości jak działa wirus komputerowy.
Siemanko, mam następujący kłopot. Sąsiad chciał mieć XP (miał vistę), jemu się nie udało zainstalować więc do akcji wkroczyłem ja. Niestety nie ma żadnych płyt ze sterownikami i nie mogę mu podłączyć internetu, więc i dźwięku również. Jak mam znaleźć odpowiedni sterownik do karty sieciowej nie mając połaczenia z netem? Udało mi się w menadzerze sprzętu jakiś sterownik zainstalować (chyba z płyty xp), ale niestety pisze, że jest nieodpowiedni i nie działa.
jak dziala ci usb sciagnij u siebie everesta przynies do kolegi pokaze co ma w srodku ...
albo sprawdz jaka plyta glowna to bedziesz wiedzial jaka sieciowka bo zapewne zintegrowana.
Jak juz piraci trzeba mu było 7 walić a nie emeryta XP. Komplet sterowników masz na stronie producenta płyty. W google wpisujesz producenta i jeden z pierwszych wyników zwykle jest o płytach głównych/motherboard lub download. Wchodzisz w okienku szukaj wpisujesz model płyty i ci wywala wynik z opisem, downloadem, manualem, specyfikacja modelu. Jak zobaczysz różne rwv. to zerkasz zwykle do lewego dolnego narożnika i paczysz co tam za numerek masz. Grafikę ściągasz wpisując wujkowi ati lub nvidia i do modelu ściągasz stery.
5 dni później
Ja mam malutki problem. Od wczoraj stic usb nie jest wykrywany na dwoch kompach a mialem tam kilka waznych info. co zrobic? Jakis program do uratowania tych danych jest?
Ważne znaczy ile warte? Jeśli co najmniej kilka tysięcy to można wtdy cos mysleć o dostaniu się do danych.
Chodzi tutaj o dokumenty dotyczace pracy,scany itp. Wiec wartosc jest duza jak dla mnie..
Jak komp nie wykrywa to raczej tylko przez interwencje by się dobrać do pamięci bezpośrednio. Koszty, nie wiem od kilkuset złotych chyba że masz znajomego cudotwórce co się bawi w takie rzeczy. Nigdy nie nosi się na penie jedynej kopi pliku, teraz już się nauczysz.
Dzieki za porade... Czlowiek cale zycie sie uczy i glupi umiera...
jak naprawić błąd Windows 7 Build 7601 Copy of windows is not genuines? bo mi się pojawiło po przywracaniu systemu.
znajdz Chew-WGA_0.9 i zainstaluj ... uprzednio sprawdzajac w programach czy przypadkiem nie zassales aktualizacji KB971033 (jak jest usun)
Dlaczego po upgrade Windows Vista Home Premium do Windows 7 Home Premium, programy diagnostyczne identyfikują system jako Windows Vista, a nie Windows 7 ? Wie ktoś ?
A kto robi upgrade?
BartAcid Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> A kto robi upgrade?
Ten kto ma oryginalną Vistę i oryginalne uaktualnienie Visty do 7 (wersje box) ! :)
przepraszam za sarkazm. Co do pytania to wygląda na to ze główny identyfikator oprogramowania nie jest upgradowany/podmieniany, dlatego też programy nadal widzą Viste. Jak ci to przeszkadza to uruchom regedit i tam trzeba by szukać gdzie jest identyfikator zakopany. Prosto mówiąc grzebanie w rejestrze powinno wystarczyć.
Ile zapłaciłeś za upgrade i kiedy? Tak z ciekawości.
Volker0: Nie panikuj z tym usb, mozliwe ze poszla tablica partycji. Znajdz kogos z MacOSX/Linuxem, podlacz pendrive i zapodaj co dmesg wyplul
5 dni później
jak w CSS ustawic wysrodkowanie dla danego elementu
kkk_84 Napisał(a):
> jak w CSS ustawic wysrodkowanie dla danego
> elementu
Są różne sposoby w zależności co i gdzie chcesz środkować.
Najprostszym sposobem jest chyba:
[pre]
text-align: center;
[/pre]
float:center; też. zależy.
margin: 0 auto;
jak robisz osobno plik .css to pamiętaj, o prawidłowym oznaczaniu
div id="ksc"
#ksc
div class="ksc"
div.ksc
TRN_KRK Napisał(a):
> float:center; też. zależy.
Tak łatwo to nie ma ;)
http://www.w3schools.com/cssref/pr_class_float.asp
fanek Napisał(a):
> TRN_KRK Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > float:center; też. zależy.
>
> Tak łatwo to nie ma ;)
> http://www.w3schools.com/cssref/pr_class_float.asp
Używam do img właśnie i niekiedy do diva.
np:
[pre]
[/pre]
i css:
[pre]
#1 {float:left;}
#2 {float:left;} (tu edit: z center na left)
#3 {float:right;}
#strona: {700px;}
div.x {text-align:left;}
body {margin: 0 auto; }
[/pre]
float: rozkłada divy, a text-align to co w divach.
edit: edytowałem, bo na początku id z class dałem na odwrót.
edit: i chyba błędem jest nazywanie id i class cyframi. Ale to na potrzeby przykładu.
Pasy
Gool!
Tylko że jak dasz tak jak napisałeś to nie środkuje Ci drugiego diva tylko umieszcza go na prawo od pierwszego a to zasługa float: left w pierwszym.
A nawet jak Ci to dobrze działa na jakiejś określonej przeglądarce to nie znaczy że jest poprawne i będzie to działało na innych.
No też racja. przy 4 divach mam na 3y pierwsze z left i czwarty na right. Ale na img jest ok :) oblewa się text na każdej przeglądarce. Natomiast środkowanie obrazka w np divie za pomocą text-align=center?
Można środkować obrazki za pomocą text-align bo to jest obiekt liniowy czy jakoś tak ;)
EDIT Oczywiście element a nie obiekt ;)
6 dni później
super szpeca od komputerow mi potrzeba
odpalam netbooka i mam czarny obraz swieci sie dioda wifi oraz dioda od przycisku wlacznaia, wiatrak sie kreci dysk tez, ale komputer juz zostaje w takm stanie i nie da sie go wylaczyc nawet trzymajac przycisk zasilania ponad 5 sek, tylko wyjecie baterii dziala
natomiast bez baterii podlaczony do zasilania wlacza sie normalnie
pytanie uwalone cos w netbooku czy bateria ?
bateria :) na 99 %
dzieki
Witam
Jakoś dawniej pisząc na tym forum Firefox podkreślał mi błędy, a teraz nie.... (na innych stronach podkreśla). Coś trzeba gdzies poustawiać ?
Ja mam takie pytanie odnośnie laptopa. Czasami jak komp jest włączony, to ni stąd ni z owąd, zaczyna coś strzelać (dźwięk trochę jak mieszanie piłeczek w lotto). Zazwyczaj trwa to parę, parenaście sekund. Czy ktoś się spotkał z czymś takim? Wie z czego to się może brać i co można z tym zrobić? Czy w ogole da się coś z tym zrobić i nie grozi czasem wybuchem ;)? Dodam, że laptop chodzi na samym zasilaczu, baterii brak.
z tego co mowisz brzmi to jak "mielący dysk twardy"
zwroc uwage czy jak slyszysz ten dzwiek dioda od dysku napierdala jak glupia ;p
Defragmentacja z harmonogramu zadań może.
Albo krzywa płyta w napędzie CD/DVD :D
Nie, nie. To z pewnością nie jest krzywa płyta w napędzie CD/DVD (wiem, że w kwestiach komputerowych jestem ciemną masą ale na szczęście chyba nie aż tak :D) i to chyba także nie jest kwestia dysku tj. na jednej partycji mam ubuntu na drugiej windowsa i tyrkocze nie zależnie od tego na czym aktualnie pracuję. Tak się zastanwiam, czy to nie jest przypadkiem efekt uboczny tego, że kiedyś przez niedopaczenie ;) podłączyłam zasilacz o nieodpowiednim napięciu i teraz coś się tam nie styka z elektroniką, napięciem czy czymś tam...?
siya Napisał(a):
to chyba
> także nie jest kwestia dysku tj. na jednej
> partycji mam ubuntu na drugiej windowsa i tyrkocze
> nie zależnie od tego na czym aktualnie pracuję.
Jak masz dwie partycje na jednym dysku, to niezależnie na której partycji pracujesz, pracuje jeden i ten sam dysk twardy ! Inna sprawa gdyby to były dwa osobne dyski i gdyby wtedy "trykotało" tu i tu , to wówczas możliwe, że nie byłaby to kwestia dysków twardych !
Ja mam pytanko co do stronki TerazPasy.
Nie dziala mi na lapku ani w telefonie!Sprawdzalem u sasiada i u niego smiga na moim lapku i telefonie tez na jego sieci.
Czy jest to mozliwe ze dostarczyciel neta cos poblokowal???
moze bana dostales ;} sproboj przez jakies proxy otworzyc https://7.hidemyass.com/ip-2
No a co z tym podświeltaniem błędów ? Kuma ktoś coś może, czemu nie podświetla ?
Willu dzieki za linka!!!
Jednak dziwne jest bo sie na tej stronce nie wypowiadam ani nic nie pisze a banana chyba dostalem.Korzystajac z Twojego linka moge korzystac z TP!
Wie ktos kto i jak na Forum sie udziela z TerazPasy??
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)