PIŁKA NOŻNA Tomasz Wacek najlepsze piłkarskie lata spędził w Cracovii
dziś
Ta decyzja dojrzewała w nim od dawna. Wczoraj została podjęta. Niespełna 33-letni Tomasz Wacek zakończył piłkarską karierę. Powód? Kłopoty z kolanem. - W moim wieku trzeba na siebie już bardzo uważać - śmieje się były już piłkarz. Wzdryga się jednak na słowo kariera. Jak mówi, była to raczej przygoda na dobrym poziomie. - Nie lubię słowa kariera. Nie zawojowałem jakoś specjalnie stadionów - skromnośc bije z jego głosu. Mówisz Wacek, myślisz Cracovia. Najlepsze lata spędził w klubie z ul. Kałuży. Trykot w pasy przywdziewał przez dziewięć sezonów. - Zawsze marzyłem o grze w ekstraklasie. Udało mi się to właśnie w "Pasach" - wspomina.
Serce na zawsze będzie mieć pasiaste. Chociaż... - Niektórzy mówią, że jestem pasiakiem z krwi i kości. Miło to słyszeć, ale pierwsze piłkarskie kroki stawiałem przecież w Karpatach Krosno. Nigdy o tym nie zapomniałem. Największe sukcesy odnosiłem jednak z Cracovią i to jest mój klub numer jeden - przypomina. Do tej pory jego życie wyglądało tak: trening, mecz, obóz przygotowawczy. - Faktycznie - na wspomnienie uśmiech pojawia się na twarzy . - Piłka była całym moim życiem. Będzie mi tego brakować - nutka smutku pojawia się w głosie. Od futbolu całkiem jednak nie odchodzi.
Dla jednej z firm będzie odpowiadać za organizacje rozgrywek amatorskich. - I bardzo z tego się cieszę. To przecież też piłka - uśmiech wraca na twarz Wacka. Nigdy nie zapomni jednej chwili. - Bramki w meczu z GKS-em Bełchatów. To był mój debiutancki gol w pierwszej lidze. Zagrałem tuż po wyleczeniu kontuzji i od razu gol dający remis. Drugiego dołożył Arek Baran. Wygraliśmy tamto spotkanie 2:1 - wspomina. Wacek należał do niemal kultowego już zespołu Wojciecha Stawowego. Jak przyznaje, były to niezapomniane chwile. - Bardzo fajne czasy. Rok po roku kolejne awanse. I ten najważniejszy. Do ekstraklasy - przypomina.
::: Reklama :::
Przygodę z piłką na dobrym poziomie już zakończył, ale chciałby jeszcze kiedyś bronić barw swojej Cracovii. - Jeśli zdrowie pozwoli, zagram w oldbojach "Pasów". Oczywiście nie teraz. Brakuje mi dwóch lat. Nie jestem jeszcze taki stary - dopowiada ze śmiechem. Kciuki za Cracovię będzie trzymać zawsze. W niedzielę jego klub kolejny raz gra z Wisłą o prymat w Krakowie. - Postaram się obejrzeć spotkanie z wysokości trybun. Jeśli się nie uda, zasiądę przed telewizorem. Wynik? 2:1, dla Cracovii oczywiście - mówi. Ostatni rok Tomasz Wacek spędził w drugoligowym Górniku Wieliczka.
Łukasz Madej - POLSKA Gazeta Krakowska
-
-
Re: Dalsze losy naszych byłych sportowców, trenerów , smakowite historyjki itp.
Piłkarze Stali Stalowa Wola w spotkaniu 21 kolejki wygrali 3:0 z drużyną Korony Kielce!!!
Pierwszą bramkę dla podopiecznych Władysława Łacha, po podaniu [b]Konrada Cebuli[/b]strzelił [b]Kamil Karcz[/b] w 28 minucie spotkania!!! Na 2:0 w 53 minucie podwyższył Krystian Lebioda który wykorzystał sytuację sam na sam, natomiast 2 minuty później kolejnego gola dołożył debiutujący dzisiaj w Stalówce [b]Konrad Cebula[/b]!!!!!
Ja przypuszczam ze Leo wcale nie zapraszal Majewskiego nigdzie. PZPN po prostu wprosil Rumcajsa na zgrupowanie. Poza tym, jak widac. gdyby nie PZPN, to Majewski raczej nie mialby gdzie pracowac bo nikt sie nie kwapi do zatrudnienia tego nieudacznika.
Schodzącego z boiska Cebulę, żegnała owacja na stojąco.
czy moze mi KTOKOLWIEK wyjaśnić kwestię z Cebulą?
Cebi od 2002 roku jest sukcesywnie wypozyczany do kolejnych zespolow. Proszowianka, Gornik Wieliczka i Kmita. Kmita upadl, wiec prawdopodobnie zostal wypozyczony do Stalowki, ale... No wlasnie - wedlug przepisow nie mozna wypozyczac gracza do dwoch klubow w jednym sezonie (dla mnie debilny:P ), ale pewnie jesli jeden klub upada to robi sie wyjatek.
tak dokladnie jezeli klub sie wycofuje to wtedy zawodnicy moga grac w innym klubie jak Cebi czy Szwajdych. Cebi z tego co wiem wypozyczony jest do konca sezonu.
Witkowski wszedł tylko na ostatnie 10 minut w Świnoujściu, zmienił Nazaruka. Fąfel grał całą pierwszą połowę, m.in. wybił piłkę z linii bramkowej (po wyrzucie piłki z autu), a także zarobił żółtko.
W 65 minucie groźną akcję meczu przeprowadzili piłkarze Kolejarza. Sebastian Kurowski znalazł się w polu karnym, zdecydował się na strzał z woleja, jednak i tym razem strzał był niecelny.
Źródło: concordia.om.pl - Mariusz Woźniak
Mateusz Jeleń wypożyczony do Prądniczanki
Przeciez Jelonek jest wypozyczony do Gornika Wieliczka, nie ?:)
Już nie.
Z tego co mi wiadomo Górnik, który wpadł w tarapaty finansowe nie zgłosił nawet Matiego do rozgrywek. Jeleń wolał wrócić do Prądniczanki (do Cracovii nie mógł) niż stać w miejscu w Wieliczce. Krótko mówiąc strasznie go tam wyjebali :(
Edit: Nie mógł iść wyżej bo podobno jest taki przepis, że może przejść tylko do klubu, grającego w lidze, która jeszcze nie wystartowała. Nie jestem pewnien jak to dokładnie było.
jakto taki GRACZ w Prądniczance??
Wygląda ,ze Mati zakiwał swoją karierę jak 1.5 roku temu odmówił przejścia na roczne wyporzyczenie do 1ligowych Katowic...
Tak mielibyśmy teraz ogranego w 1 lidze kreatywnego pomocnika...a tak mamy kopacza Pradniczanki:(
To w Cracovii nie bylo juz dla niego miejsca, a jest dla takich Pucilowskich i innych wynalazkow?
mknacylopez Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> To w Cracovii nie bylo juz dla niego miejsca, a
> jest dla takich Pucilowskich i innych wynalazkow?
Rozumiem ,że tak niepoważne pytanie to wyłącznie w wyniku zagalopowania się...
Z całym szacunkiem ale jeżeli 20 letni pomocnik z ambicjami nie łapie się w składzie a chcą go do jakby nie patrzeć ligowej drużyny wypożyczyć to powinien po rękach całować, że dają mu szanse na dalszy rozwój a nie ciupanie w ME - która sądząc po sparingach to zaledwie solidny 3 ligowy poziom gry (w dużum uproszczeniu oczywiście)...
Są 2-e możliwości...albo Jeleń nie czuł się na siłach na 2-ą ligę i bał się ,że też w GKS zasiądzie na ławie...albo ktoś bardzo ale to bardzo mu źle doradził...
Kamil Karcz i Paweł Szwajdych walczą w tej chwili w jaskini lwa, t.j. w Lubinie. Trwa druga połowa meczu i jest wynik bezbramkowy. Lekką przewagę ma ekipa trenera Jończyka, ale Karcz i wraz z Uwakwe od czasu do czasu inicjują kontry. Szwajdych oddał jeden strzał, ale ponad poprzeczką.
Relacja w radiu ===>
W tej chwili (60. minuta) trwa już obrona Częstochowy, Stal jest zamknięta na swojej połowie, a Szwajdych został ostro wycięty.
Właśnie poszła znakomita kontra Stali, ale Kmiecik zmarnował doskonałą okazję na prowadzenie.
74. min zmęczony Karcz schodzi. Nadal 0:0. Micanski nie może się wstrzelić.
78 min. Goliński marnuje setkę, Jończyk któremu na gwałt potrzebne są punkty bliski zawału.
91. minuta Jeszcze 2 minuty zostały, nadal 0:0
92. min. zmiana taktyczna, schodzi Szwajdych
Koniec. Robert Jończyk stracił 2 punkty, a Szwajdych z Karczem wywieźli jeden z Lubina.
Khalid Napisał(a):
> mknacylopez Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > To w Cracovii nie bylo juz dla niego miejsca,
> a
> > jest dla takich Pucilowskich i innych
> wynalazkow?
>
>
> Rozumiem ,że tak niepoważne pytanie to
> wyłącznie w wyniku zagalopowania się...
>
> Z całym szacunkiem ale jeżeli 20 letni pomocnik
> z ambicjami nie łapie się w składzie a chcą go
> do jakby nie patrzeć ligowej drużyny
> wypożyczyć to powinien po rękach całować, że
> dają mu szanse na dalszy rozwój a nie ciupanie w
> ME - która sądząc po sparingach to zaledwie
> solidny 3 ligowy poziom gry (w dużum uproszczeniu
> oczywiście)...
>
> Są 2-e możliwości...albo Jeleń nie czuł się
> na siłach na 2-ą ligę i bał się ,że też w
> GKS zasiądzie na ławie...albo ktoś bardzo ale
> to bardzo mu źle doradził...
>
> HEJ HEJA HEJA CRACOVIA MISTRZEM W HOKEJA!!!
> Wejdź, kliknij brzuszek pajacyka
> i pomóż głodnym dzieciom +Ustaw jako stronę
> startową!!!!
Khalid - PM. Poza tym moje pytanie dotyczylo juz stanu powieliczkowego, ze musial sie ratowac Pradniczanka
Grzegorzewski i Witkowski nic nie wskórali. Stawowy poległ w Ząbkach 0:2. Szanse Łęcznej na awans znacznie zmalały.
Blady Niko Napisał(a):
> Grzegorzewski i Witkowski nic nie wskórali.
> Stawowy poległ w Ząbkach 0:2. Szanse Łęcznej
> na awans znacznie zmalały.
Komentarze na temat Stawa tez są coraz lepsze :) Nie będę ukrywał że mam satysfakcję :)
[i]PASY - 28 marca 2009, 17:25:51
Stawowy jest nikim bez Jończyka!!!! Facet liczy tylko na kasę a resztę ma w dupie!!! W Gdyni podpisywał długie kontrakty z grajkami bez perspektyw tylko dlatego ze dostawał od nich dolę z kontraktów! Zawsze brał kasę od zawodników za to ze grają !!! Obstawiał się wszędzie tymi co mu się opłacali !!! W Cracovii był nawet taki termin "dzieci Stawowego"!!! Chłop bez honoru i twarzy!!! Wydymał dwóch swoich współpracowników w perfidny i ohydny sposób to mu wrypali w pierwszym meczu 3:0!!! Hahahahaha! !!!!
Wojciech Stawowy największy nieudacznik ligowy !!!! Z Cracovią mu się udało bo trafił akurat na moment gdy chłopaki mieli maksymalny wzrost formy! I tak kilku młodym zawodnikom złamał kariery! Taki Szwajdych gdyby nie Stawowy to dzis grałby pierwsze skrzypce w ekstraklasie i w reprezentacji! PRECZ ZE STAWEM!!! To cyniczny lecący na kasę pseudo trenerzyna!!! To jest zwykły wuefista !!![/i]
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)