Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
  • Fotogalerie
    • Regulamin
    • Fotogalerie
    • Budowa domu - jakie materiały itd - porady...

• Hyde Park
    • Rozpoczęto 15.12.2005 o 10:54
      Ostatnia aktywność 04.01.2010 o 20:58
      7459 wyświetleń
    • Mentny

4K
      553
    • 20.12.2005 o 09:36
      Post #267112 20.12.2005 09:36
    220 m2 - no nieźle, nieźle... Co do ogrzewania, to obecnie niestety ogrzewanie gazem jest dużo droższe od węglowego. Generalnie zawsze można sobie zamontować do systemu dwa piece. To żadna nowość i wielu takie rozwiązanie przyjmuje. Oczywiście musimy mieć dwa osobne ciągi kominowe. Przy ogrzewaniu węglem dołącza się dodatkowo do pieca tzw. wężownice i niejako przy okazji ma się ciepłą wodę. Mamy jeszcze kominki z płaszczem wodnym. Można do takiego kominka (pieca kominkowego) podłączyć kilka kaloryferków. Nie wiem natomiast, czy można dołączyć to do systemu podstawowego, jako wspomaganie.
    • jupiter

699
      0
    • 20.12.2005 o 10:15
      Post #267117 20.12.2005 10:15
    Kominek z rozprowadzeniem ciepłego powietrza po całym domu to minimum. Jesienią i wiosną zastępuje całkowicie C.O. a do tego tworzy klimat domu. Wersja z wężownicą lub płaszczem wodnym jeszcze lepsza.
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      3
    • 20.12.2005 o 12:20
      Post #267135 20.12.2005 12:20
    Właśnie, co do ogrzewania dodatkowo kominkiem, to muszę się jeszce zastanowić, a mam troche czasu ( jeszce jakiś kredycik trza wykombinować:), żeby jakoś ten wózek z domem pchać do przodu). Jak wiadomo, można ogrzewac równolegle dom kominkiem i np. gazem, ale co do tej opcji jeszcez nie zaciągałem języka:). Ale z tego co słyszałem, ogrzewanie kominkiem musi być niezależne względem np. ogrzewania podstawowego tzn. węglem ( pewnie trzeba ciagnąc osobna instalację), ale w 100% nie jestem pewien. Ciekawa stronka na temat ogrzewania i innych rzeczy związanych z domem: , coś o instalacji kominowej .
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      3
    • 20.12.2005 o 13:04
      Post #267142 20.12.2005 13:04
    Ogrzewanie kominkiem jak najbardziej !! 1-2 na rok kupujesz drewno od górali albo z jakiegoś tartaku ( tylko nie w Krk i w okolicy gdzie ceny są wyzsze) i masz zapewnione ogrzanie domu w chłodne jesienne i wiosenne dni ( w zimie kominek + gaz) . Budowę kominka i wentylacji łatwo spie....... więc lepiej wziąść do roboty kogoś zaufanego .
    • gtx

2.3K
      532
    • 20.12.2005 o 13:21
      Post #267144 20.12.2005 13:21
    Węgiel jest rzeczywiście najtańszy, ale to co się usmarujesz to twoje. No i ta wszechobecna sadza.:(
    • Dementor

10.2K
      2
    • 20.12.2005 o 14:34
      Post #267157 20.12.2005 14:34
    220 m i ty kurwa Fenix mówisz że to mały domek? to ja chłopie myślałem że w Rabce mamy pałac przy 200 m :D
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      3
    • 21.12.2005 o 12:40
      Post #267255 21.12.2005 12:40
    Jeżeli mówimy juz o ogrzewaniu, przeczytajcie artykół o pompach ciepła. Naprawdę ciekawa koncepcja, ale chyba za bardzo nowatorska jak na polskie warunki: .
    218 dni później
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      3
    • 27.07.2006 o 16:41
      Post #306743 27.07.2006 16:41
    Panowie i panie i stan surowy zrobiony;]. Niektórzy mówią, że stan surowy to około 45% inwestycji, więc jeeeszcze duuużo pracy przedemną;].
    • maaciek

3K
      480
    • 27.07.2006 o 18:04
      Post #306750 27.07.2006 18:04
    Nie mieszajcie chłopakowi w głowie. -Ogrzewanie kominkowe nie jest tanie -drewno podrożało kubik opałowego liściastego to 130 zeta mam go w domu to wiem po za tym ile się ujebiesz przy tym to twoje,skoki temperatur palenie co 6 godzin to że wytrzymuje niby 12 godz bez dokładania to bzdura. Tylko jako uzupełniające i też bym się zastanowił. -Ogrzewanie gaz zrówno ziemny jak i w płynie drogie nie polecam plusem jest w miare tani zwykły piec , na piec kondensacyjny bym nawet się nie patrzył nie dość że kosztuje 10 tyś to oszczędności jego to mit. -Ogrzewanie węglem ok. ale piec musisz kupić za 7 tyś z podajnikiem na groszek(bardzo ważne) sprawność pieca to 85% czyli super (np. z firmy Luskar) jest nowoczesny z pełną automatyką możesz ustalać temp. jaką chcesz przy czym nie musisz prawie wogóle ładować gdyż nad podajnikiem z blachy budujesz silos w którym mieści się 3-4 tony groszku wystarczające na zime.Zasobnik musisz miec co najmniej na 300litrów do niego za 5tyś montujesz kolektory słoneczne które pracują ci tylko od marca do pażdziernika przy wyłączonym piecu i masz ciepła wode za darmo polecam firme Hewalex.Nie śmierdzi gdyż groszek się dobrze spala przy tej sprawności. -Pompa ciepła inwestycja na 75 tyś kogo na to stać? -Prąd też niestety drogi chociaż przy ogrzewaniu podłogowym i małej turbinie jak mieszkasz obok potoku ma sens lecz turbine wodną musiałbyś zainstalować nielegalnie.Wiatrak jest dobry ale postawić go to 2lata oporów w urzędzie(no i drogi). -Olej opałowy jest drogi, śmierdzi i piec musisz często czyścić. Ogólnie kolego masz przesrane,budowa domu to harówka a efekt i tak zawsze nie jest zadowalający.Podziwiam ludzi którzy się na to decydują.
    • gtx

2.3K
      532
    • 27.07.2006 o 18:15
      Post #306752 27.07.2006 18:15
    Potwierdzam w całej rozciągłości uwagi maaćka, chyba wie co pisze. Co do kominka, to ma jedną zaletę. Jak masz dobre drewno, to ładnie pachnie. O piecu na groszek też słyszałem wiele dobrego i to od użytkownika. Ja palę węglem. Tanio, ale dużo syfu i trzeba pilnować stale pieca. Myślę o przerzucie na gaz ziemny. Dość drogo, ale wygodnie.
    • gtx

2.3K
      532
    • 27.07.2006 o 18:16
      Post #306753 27.07.2006 18:16
    Jak na moje doświadczenia stan surowy to 30%. Teraz zaczną się schody. Nie żartuję, chyba, że Fenix wygrałeś w lotto
    • dede

25
      0
    • 27.07.2006 o 20:47
      Post #306768 27.07.2006 20:47
    Moze kilka uwag z mojego doswiadczenia... jako ze zbudowalem dom i mieszkam w nim juz 2 lata. Okna mam drewiniane, mimo ze sa drozsze maja zdecydowanie wiecej zalet niz minusow. Np. wieksza powierzchnie szyb w stosunku do konstrukcji wiec daja wiecej swiatla. Mimo ze sa juz zamontowane dobrych kilka lat temu ~1999 nie odksztalcaja sie.Ogolnie sa cieplejsze i ladniejsze niz plastkowe. Co do dachowki mam czeska w razie czego moge podac firme calkiem przyzwoita i estetyczna, tyle ze przy dachowce musisz miec mocniejsza konstrukcje dachu. Ale tez porzadna ceramiczna dachowka to takze termiczna oslona docenisz w lecie chocby przy takich temperaturach jak teraz, Co do kominka jako jedyne zrodlo ciepla w domu chyba sie rzeczywiscie nie oplaca, drewno jest juz bardzo drogie, 130pln jest optymistycznym zalozeniem i na dodatek niewygodne szczegolnie w duze mrozy musisz wstawac i dokladac w nocy. Dlatego radzilbym raczej niw wydawac ile badz na super wklad i super kominek, prosty a ladny wystarczy. Ale ma duze zalety estetyczne i integrujace dom nie zapominaj o tym. A na dodatek na jesieni i na wiosne mozesz miec realne oszczednosci wtedy kiedy nie chodzi o ogrzanie calego domu a ocieplenei wieczorem salonu co wystarcza i czego CO nie moze zrobnic bez grzania calego domu. Realna oszczednosc w gotowce w zeszym roku wlaczylem CO (na gaz ) w drugiej polowie grudnia. 30% za stan surowy to ... realne oszacowanie niestety, Oczywiscie mowimy z dokladnoscia do 5% bo np. w lazienke mozesz wlozyc dowolne pieniadze wszystko zalezy jaka wassermanke sobie zazyczysz i czy chcesz recznie malowane plytki :P. Co do "peszli" uwazaj jak je ukladasz, przepychanie kabli przez nie moze byc naprawde stressogennym zajeciem. Moze doswiadczenie jest takie ze polowa z tych ktore przezornie poukladalem jest nie do uzytku bez stracenia 2 dni na przepychanie. W kazdym razie pamietaj o okablowaniu to wbrew pozorom bardzo istotne. Dede
    • gtx

2.3K
      532
    • 27.07.2006 o 21:41
      Post #306775 27.07.2006 21:41
    Znowu muszę się zgodzić. Sami fachowcy na tym forum he, he. Drewniane okna batrdzo dobre i szczelne.Mam Stolbud W loszczowa i sa git. Niestety drewniane okna mają jedną wadę. Moje po 5 latach nadają się do malowania, szczególnie te które mają bliski kontakt z psimi i kocimi pazurami. Czeska dachówka angobowana (czy jakoś tak?) rewelacja. Jak dach to tylko z dachówką.
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      3
    • 27.07.2006 o 22:03
      Post #306780 27.07.2006 22:03
    Racja , na dach tylko dachówka dość duży wydatek ale będzie słuzyć ci przez następne 100 lat albo i więcej. Na płd Polski dość popularna jest dachówka czeskiej firmy Tondach ( mogłem przekręcić nazwę). No i na strych koniecznie wyłożyć wełnę mineralną aby nie uciekało ciepło z domu.
    • Kojo

3.1K
      5
    • 27.07.2006 o 22:54
      Post #306789 27.07.2006 22:54
    niewazne czym buzujecie.. uwazajcie zeby wam czasem sasiedzi nie oprotestowali!!
    • Ro Man

5.6K
      107
    • 28.07.2006 o 11:14
      Post #306834 28.07.2006 11:14
    Fenix, pamiętam o biletach do kina oraz o twojej kuzynce co się nieruchomościami zajmuje.. ;) przypominajmy sie sobie, ja startuję koło września, pozdrawiam
    • hamer

4K
      28
    • 28.07.2006 o 14:40
      Post #306858 28.07.2006 14:40
    a na dach solary-duza oszczedność energii i kominek z plaszczem wodnym-tyz robi swoje a ile przyjemnosci:-)
    • Użytkownik usunięty

74.8K
      3
    • 29.07.2006 o 09:48
      Post #306953 29.07.2006 09:48
    hamer, ale dach solar to w tym momencie koszty niebotyczne do ekonomicznego efektu. O tym też myślałem, ale koszty kompletu są duże do 10 tys. zł. ( myślałem o założeniu solara służącego do ogrzania wody). A co do kominka z płaszczem wodnym to koszt 7 tys. zł. coś mnie odstrasza.... .. co do okien drewnianych - mój kolega po 3 latach użytkowania musiał malować okna na nowo (gwarancja u producenta na lakier 2 lata).. i dlatego zamawiam okna plastikowe firmy Oknoplus, sprawdzone, wszyscy je chwalą, produceny daje 7 lat gwarancji. ... co do dachówki - założyłem dachówkę Von Muller. Dużo osób mi ją polecało, gwarancja bodajże 35 lat. Właśnie jestem na etapie ogrzewania. Oczywiście też planuję założyć ogrzewanie podłogowe w domu. chciałbym wprowadzić pare rozwiazań,ale niewiem, czy one z technicznego punktu widzenia PRZY NIEDROGICH NAKŁADACH FINANSOWYCH są możliwe do zrealizowania. Podam przykład: - w normalny dzień pracuję np. od 7 do 15 i obiekt jest wogóle nieużytkowany. Chciałbym, zeby w tym momencie obiekt byłby minimalnie ogrzewany lub wogóle. - w godzinach wieczornych - czytaj nocnych, na poddaszu domku będą użytkowane w zasadzie dwa pomieszczenia, chciałbym, żeby tylko te dwa pomieszceznia były ogrzewane, reszta pomieszczen wogóle lub w minimalnym stopniu. Nie chodzi mi o takie sterowanie, że ja recznie chodzę i w niektórych pomieszcezniach poprostu zakręcam termostaty. Pod względem ogólenj automatyki ciekaw jestem czy to jest do wykonania mając jedynie jeden piec dwufunkcyjny. Przy paru napewno.
    • maaciek

3K
      480
    • 29.07.2006 o 10:45
      Post #306957 29.07.2006 10:45
    Fenix z solarami nie jest tak jak piszesz: już objaśniam Są dwie możliwości- po pierwsze bateria fotovoltaniczna (jest droga to fakt),produkuje prąd i niestety mało tego prądu jest droga no i nie taka trwała (25 lat) po tym czasie sprawnośc wytwórcza prądu spada,ogólnie pomysł nie jest zły ale trzeba jeszcze poczekać cena musi spaść 3 krotnie i 3 krotnie muszą wzrosnąć możliwości baterii wtedy trzeba się poważnie tym zainteresować bo z prądem można zrobić wszystko. -Druga możliwośc to kolektory słoneczne tylko i wyłącznie przynajmniej na razie do podgrzewania wody w miesiącach od marca do pażdziernika, są naprawde tanie 4000 zł(hewalex) bez tej grzałki oczywiście gdyż ona potrzebna jest na zime a w zimie wyłańczamy kolektory a ciepłą wodę bierzemy z pieca.To rozwiązanie gwarantuje nam że w przypadku pieca węglowego nie trzeba go specjalnie rozpalać w lecie by mieć ciepłą wode i dzięki temu mamy wygodne rozwiązanie i wode ciepłą za darmo a w lecie zużywa się jej paradoksalnie najwięcej. Kolektory słoneczne w przeciwieństwie do baterii nie produkują prądu tylko ciepłą wode i stąd im cieplej tym szybciej i do wyższej temperatury nagrzewamy wode w zasobniku,w zimie niestety jest zimno i kolektory są słabo wydajne dlatego nie polecam ich do ogrzewania niskotemperaturowego nawet jako wspomaganie Na jedno i drugie rozwiązanie mówi się potocznie solary dlatego nawiązałem do postu fenixa
    • maaciek

3K
      480
    • 29.07.2006 o 19:05
      Post #306983 29.07.2006 19:05
    i jeszcze jedno znajomy kupił droższe kolektory za 6 tyś i dostał dofinansowanie z UE zapłacił połowe.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie