...mam nadzieje ze tylko w zlosci tak mówi...za onetem:
Prezes Cracovii: Postanowiłem wycofać się z futbolu
We wtorek Cracovia Kraków wysłała do Polskiego Związku Piłki Nożnej oraz do Ekstraklasy SA protest, zarzucając sędziemu niedzielnego spotkania ligowego Cracovii z Koroną Kielce, Robertowi Małkowi wypaczenie wyniku.
Prezes uważa, że sędzia wypaczył wynik spotkania, nie przerywając gry mimo gęstej mgły. Mecz wygrali kielczanie 3:2.
Ten mecz zbulwersował do tego stopnia prezesa Cracovii prof. Janusza Filipiaka, że postanowił powoli wycofać się z futbolu. Firma Comarch, której jest właścicielem i która ma większościowe udziały w piłkarskiej spółce MKS Cracovia, ograniczy w przyszłym roku wydatki na ligową drużynę o jeden milion złotych. Zapowiadane wzmocnienia drużyny w czasie przerwy zimowej nie dojdą do skutku.
Mecz Cracovia - Korona Kielce rozegrano w niecodziennych warunkach. Pod koniec spotkania boisko spowiła gęsta mgła. Widoczność była minimalna. Cracovia prowadziła 2:1. W gęstej mgle Korona zdobyła dwie bramki i wygrała 3:2. Zwycięskiego gola dla gości nie widzieli nawet trenerzy, którzy siedzieli przy płycie boiska. Sędzia dwukrotnie przerywał mecz, ale po krótkich przerwach nakazywał piłkarzom grać dalej.
"Zdaniem MKS Cracovia SSA warunki atmosferyczne panujące na boisku całkowicie ograniczyły widoczność i tym samym nie było żadnych podstaw do kontynuowania gry. Z wysokości trybun nie widać było sylwetek zawodników, a także okoliczności, w jakich została zdobyta trzecia bramka dla Korony. Tym samym arbiter główny spotkania powinien - zgodnie z paragrafem 5 ust. 36 "Postanowień PZPN - zasady gry w piłkę nożną" - zakończyć zawody przed upływem ustalonego czasu gry. Podjęta decyzja przez arbitra o kontynuowaniu zawodów doprowadziła do wypaczenia wyniku spotkania, które, zgodnie z przepisami, powinno się zakończyć wynikiem 2:1 dla Cracovii" - to fragmenty z protestu krakowskiego klubu.
Cracovia nie domaga się zweryfikowania wyniku czy też powtórzenia meczu. Ogranicza się tylko do protestu, wytykając błędy sędziego. Natomiast prezes Cracovii zapowiada powolne wycofanie się z futbolu i ograniczenie już w najbliższym czasie dotacji na drużynę ligową "pasów".
"Nawet gdybym kupił do Cracovii najlepszych piłkarzy świata, to i tak nie wygrałbym z naszymi sędziami oraz z ludźmi z centrali futbolowej, którzy prawie nie robią nic, aby oczyścić polską piłkę - stwierdził prof. Janusz Filipiak. - Nie wierzę, aby środowy nadzwyczajny zjazd PZPN cokolwiek tu zmienił na lepsze. Dlatego postanowiłem wycofać się z futbolu. Nie mogę tego zrobić z dnia na dzień, bo wiążą mnie kontrakty podpisane z piłkarzami, ale będę to robił stopniowo. W przyszłym roku ograniczę dotację na drużynę z pięciu do czterech milionów złotych".
"Na pewno nie dojdzie do zimowych wzmocnień zespołu, które zapowiadaliśmy. Natomiast nie wykluczam sprzedaży kilku piłkarzy Cracovii. Ostatecznie nie musimy grać w ekstraklasie. Do tej pory wydałem na futbol w Cracovii dwadzieścia milionów złotych. Nie mogę się jednak nadal godzić na to, co się dzieje w polskiej piłce. Widocznie nie pasuję do tego towarzystwa, więc czas najwyższy się wycofać" - powiedział prof. Janusz Filipiak.
Dla Cracovii, która zamierzała na wiosnę powalczyć o zakwalifikowanie do rozgrywek w europejskich pucharach, wypowiedzi prezesa mogą oznaczać koniec marzeń o potędze.
-
-
Profesor wycofuje sie z futbolu.....
Czy masz kase,czy nie,ja i tak kocham Cię,w sercu moim Pasy i na dobre i na złe!
On mi przypomina starą babę z kleparza...ciągle coś opowiada potem to dementuje, a teraz jeszcze straszy...
Niech tylko sprobuje,tak sie nie robi!!!!Co on nie zna realiow polskiej pilki????Glupie gadanie,ze zadne transfery by nie pomogly,bo i tak sedziowie by zabierali nam punkty,jakos Cupialowi nie zabierali i nie zabieraja...innym klubom tez nie...I co??Znowu II liga????..."Nie musimy przeciez grac w ekstraklasie"...Filipiak,co Ty wyprawiasz????????
Cracovia nie domaga się zweryfikowania wyniku czy też powtórzenia meczu?
Moim zdaniem to błąd! Raczej mamy szanse!
To się niektórzy doczekali...
Będą teraz serwisy informacyjne on-line z Czermna lub Łomży. Na razie, potem wrócimy na stare galicyjskie śmieci i zagramy se derby ... z Gumiokami.
Bedziemy mieli najfajniejszy stadion w III lidze.
Grobar, może byś pomyslał najpierw. Przecież to jego pieniądze i jak nie będzie chciał, to nie da. Zostawia Klub, jak na razie w I lidze i może z pewnością odstapi go tym, którzy walą drzwiami i oknami w sprawie sponsoringu.
Pytanie czy to:
1.) faktyczne zniesmaczenie po niedzielnej porażce?
2.) znudzenie nowym hobby, a niedzielny mecz jest tylko pretekstem?
3.) chwilowy kaprys?
Czas pokaże. Swoją drogą ciekawe czy wszyscy dotychczasowi oponenci Filipiaka czują satysfakcję i zacierają ręce?
Ale profesor straszy! I jednocześnie podpisuje nowy kontrakt ze Stawem...
A tak na poważnie to spokojnie, ktoś kto tak często podkreślał, że nie ma zamiaru wycofać się z Cracovii, z pewnością tego nie zrobi teraz, zaledwie kilka tygodni po kolejnej takiej deklaracji...
ale on już tak ma , sam sobie lubi zaprzeczyc.
Panowie spokojnie..."Imperator" (jak to mówił o Filipiaku pewien redaktor) odejdzie ale są ludzie którzy wezmą odpowiedzialność za klub...walczyli z Filipiakiem przez tyle czasu, więc napewno mają alternatywę...
Klaros,mam nadzieje,że masz racje,ze beda tacy,ktorzy drzwiami i oknami beda walic w sprawie sponsroringu...Najladniejszy stadion w III lidze???Jesli w ogole takowy stadion bedziemy mieli,z Filipiakiem to nigdy nic nie wiadomo
Pewnie w redakcji Teraz Pasy Szampany strzelaja - DYKTATOR odchodzi !!!
A wasz Wojtuś pewnie będzie trenował Wisłe II ....
poprostu codownie... jak to się okaże prawdą to nic tylko niektórym "szczerze" podziękować... i co dalej? ściagać Misiora będziemy by znowu klub uzdrowi? Basztowa 2? Widzi ktoś w regionie alternatywę na sposora strategicznego? koto przyjdzie na rozgrzebany stadion itp... ehhh...
dziękujemy
Trapez Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Pewnie w redakcji Teraz Pasy Szampany strzelaja -
> DYKTATOR odchodzi !!!
plus transparent: "umarł król niech zyje król - Lassota"
Autor: Dementor (IP zapamiętane)
Data: 06 gru 2005 - 17:36:38
poprostu codownie... jak to się okaże prawdą to nic tylko niektórym "szczerze" podziękować... i co dalej? ściagać Misiora będziemy by znowu klub uzdrowi? Basztowa 2? Widzi ktoś w regionie alternatywę na sposora strategicznego? koto przyjdzie na rozgrzebany stadion itp... ehhh...
MISIOR WRACAJ!!!
ON SIę NA CRACOVIE NIGDY NIE OBRAZI
Profesore pomyśl spokojnie czy chcesz zniweczyć tyle trudu
Wiele osób dołozyło cegiełke do tego, że możemy grać w pierwszej lidze, także Profesor. Szkoda byłoby to stracić :(
Stawowy zapisz sie na kurs obiektywności! Mgła nie mgła, Małek nie Małek Stawowy dał ciała z tymi zmianami!
Dobry Król Józef
Grobar:
Ja piję do tych, co mają rzekomo widoki na takowych.
Ciekawe co tam w sprawie "IVACO"....?:-)
Józek ma chyba z nimi kontakt.
Słucham Panie Crac, słucham, czy Pan dziś jest w necie?
W naszej piłce panują gangsterskie prawa. Prpfesor nie jest gangsterem. Klicki - tak!
Supergangsterami są listkoludki!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)