Witaj! Logowanie Rejestracja
Kącik Kucharek ;)



LiPtOoN
Liczba postów:700 Reputacja: 0
29-12-2004, 14:28 #1
Każdy facet czasami musi sobie radzić bez kobiety w domu,jest ciężko,ale chyba dajemy radę.Chodzi tu o gotowanie,dla nieletnich pewnie gotuje Mama,ale co zrobić kiedy Mamy nie ma w domu, a my jesteśmy głodni? Albo co zrobić gdy Żona wyjedzie a my chcemy jeść? Piszcie tu jakie macie przepisy,jak sobie radzicie,co gotujecie? Itp. Coś co raczej nie zajmuje dużo czasu i coś co można przyrządzić bez wielkich zdolności kulinarnych. Ja mam pare takich rzeczy,napiszę o nich później.Pewnie zacznie kolega Fiore,z ktorym razem zakładamy ten temat i bedziemy pilnowac zeby wasze przepisy na byly trujące Smile Kobiety takze moga sie wpisywac jesli maja jakies konkretne przepisySmile Pozdro all! Czekamy na wasze kulinarne cudaSmile

Lippi&Fiore





fiore
Liczba postów:854 Reputacja: 0
29-12-2004, 14:41 #2
Smile tak, więc zaczynajmy Smile

ja zacznę wkrótce... od kiełbasy, ale teraz muszę iść do ubikacji po jej spożyciu Smile




Król Macius Pierwszy
Liczba postów:650 Reputacja: 0
29-12-2004, 14:46 #3
ja lubie robic lososia w dzwonkach na kwasno, kupujesz dzwonki, maczasz je przez 24h w soku z cytryn (takim zriobionym z prawdziwych cytryn a nie z kartonu) nastepnie smazysz na masle, na gore dzwonka kladziesz mnostwo natki pietruszki, wyciskasz na to cytryne, szczelnie domykasz przykrywka i niech sie to dusi przez 15 min na srednim ogniu, nie trzeba ryby przewracac, gotowa do spozycia od kopa Smile




****************************
UMARL KROL, NIECH ZYJE KROL
****************************

[Obrazek: proko.JPG]


Anonimowy użytkownik Unregistered
 
29-12-2004, 14:47 #4
Panowie! No tak w końcu kiedyś przyjdzie ten czas kiedy bedzie trzeba samemu zrobic sobie coś do jedzenia Big GrinBig GrinBig Grin zostawiam Wam przespis na kotlecika w bułce tartej - mysle że nie będziecie mieć z tym żadnych problemów Smile

Tak więc potrzebna Wam bedzie jedna pierś z kurczaka (no czywiście jeżeli gotujecie tylko dla siebie ). Trzeba ja umyć i oczyscic z różnych farfocli.
Następnie na jednym talerzyku trzeba przygotować zwykła mąke , na drugim bułke tarta a na trzecim jajko rozbełtane z sola i pieprzem.
Oczyszczoną pierś solimy i pieprzymy z dwóch stron , potem obtaczamy w ja w mące następnie w jajku i na sam koniec w bułce tartej i od razu dajemy na rozgrzany olej i smarzymy.KONIEC Big Grin
Smacznego !



Dementor
Liczba postów:5,731 Reputacja: 1
29-12-2004, 14:49 #5
hmmm... chyba już wiem co dzisiok mam na obiad Big Grin




bezapelacyjnie... do samego końca... mojego lub jej... !

Oczywistym jest, że stwierdzenie "ubecki" jest wywodzącym się z wielopokoleniowej tradycji kibicowskiej tradycyjnym określeniem kibiców GTS Wisła.
Dem, 09.11.2010 r :D

Król Macius Pierwszy
Liczba postów:650 Reputacja: 0
29-12-2004, 14:49 #6
a mnie zawsze panierka nie przylega do pieprzonego kotleta Smile

co z tym zrobic Wink ?




****************************
UMARL KROL, NIECH ZYJE KROL
****************************

[Obrazek: proko.JPG]


Anonimowy użytkownik Unregistered
 
29-12-2004, 14:53 #7
Hmmmm może wez ja jakoś mocniej przygnieć do kotleta . . .Big GrinBig GrinBig Grin a tak poważnie to nie wiem czemu Ci nie przylega.Moze nastepnym razem bedzie ok.



icek66
Liczba postów:3,068 Reputacja: 0
29-12-2004, 14:57 #8
Liptoon
moje menu jak jestem sam:
rano - jajecznica z kefirem
obiad- zupka knorra pomidorowa lub rosół
kolacja - parówki z piwem

Wszystko razem nie zajmuje wiecej niż 10 minut i jest więcej czasu na siedzenie w sieci;-)
Jak nie zapomne to kupuje talerze i sztućce jednorazówki by czasu na mycie garów (jak ja tego nienawidzę) nie marnować

ps: ale i tak w zasadzie chodzę do restauracji , pizzeri czy McShita słusznie uważając ,ze robienie posiłków to strata czasu;-)




===================================================================

LiPtOoN
Liczba postów:700 Reputacja: 0
29-12-2004, 15:05 #9
No to ja napisze "mój" przepis,nie wymaga on ani wielkiej ilości czasu,ani też wyszukanych składników,a można się fajnie najeść w szybkim czasie.
Potrawa nazywa się "jajka na szynce" a dlaczego to dowiecie sie za chwileSmile
Składniki :
- 3 jajka (dla głodomorów więcej)
- 3 plastry szynki ( -- || -- ) (jak ktoś ma to może być boczek)
- pieprz , sól
- masło do rozgrzania na patelni

Stawiamy patelnie na ogień,dajemy na nią łyżkę masła,czekamy aż się rozgrzeje,kiedy masło się już rozpuści,kładziemy na patelnię wcześniej przygotowane plastry szynki,czekamy az sie troszke przypieką, obracamy je na drugą stronę i wtedy rozbijamy na nie jajka,robcie to ostroznie zeby to miało ręce i nogiSmile Wtedy posypujemy calosc solą i pieprzem i co ważne! przykrywamy patelnie pokrywką (najlepiej przezroczysta) i grzejemy to na dosc duzym ogniu.Potrawa jest gotowa gdy białko zasłoni żółtko,czyli cale jajko bedzie wygladalo jak jedno wielkie białko,a żółtko bedzie ukryte. Wtedy delikatnie przekladamy calosc na talerz,mozemy jeszcze przyprawic dla smaku i jemy Smile z chlebkiem lub bułeczką. Możecie kontrolowac potrawe podczas smazenia,sa dwie wersje : z żółtkiem takim lejącym się i takim twardym,zalezy jak kto lubi. Mam nadzieje że chociaż jedna osoba sprobuje mojego przepisu.Życzę SMACZNEGO!




fiore
Liczba postów:854 Reputacja: 0
29-12-2004, 15:13 #10
zacznijmy od jajecznicy a la fiore Smile

budzę się rano .... głodny... Big Grin

patelnia... powoli zaczynam ją rozgrzewać (stawiam na ogień !) .... wrzucam masełko... okropnie dużą jego ilość (***** cholesterol) ..... następnie wkrajam gigantyczną ilość szynki, boczku oraz kiełbasy ....jajka.... najlepiej dla takiego smoka jak ja 3-5 Smile ....wbijam odrazu po dwa - jedno w jedną łąpę, drugie w drugą ... następnie.... szukam talerzy, widelcy, czajnika [ niedawno się przeprowadziłem - jakieś dwa latka ;-)) ] .... pomidory wyjątkowo pokrojone w kostkę i .... ogórki Smile ....wrzucamy.... a teraz dwie najlepsze rzeczy .... wrzucamy ser żółty i kromkę ( lub więcej, jeżeli na to nam pozwala objętość patelni Big Grin) chleba ciornego ( tj. ciemnego Tongue) ....
herbata się zrobiła....siadam majestatycznie w moim ulubionym miejscu... sól i świeży pieprz... po chwili rozkoszuję się ciągnącym serem ;-))

no to tyle Smile


następna część poradnika : "Posiłki dla ubogich" wkrótce...

POZDRAWIAM i SMACZNEGO !



Wiadomość zmieniona (29-12-04 14:16)



ZOYA
Liczba postów:198 Reputacja: 0
29-12-2004, 15:32 #11
a ja nie umiem , nie lubie i nie chce sie nauczyć gotowac........bleee...



Wiadomość zmieniona (29-12-04 15:03)



Arka Cracovia Lech

Miku?_KsC
Liczba postów:850 Reputacja: 0
29-12-2004, 15:35 #12
a Ja bede mia dzisiaj na obiadek przezemnie zrobione a wiec tak:-)

Zalewajke Krakowska na drugie ziemniaczki perre i kotlet cote z pieczarkami

i i do tego sórówka z burakówBig Grin

a nie bede sie rozpisywał jak sie to robi bo mi sie nie chceBig Grin




[Obrazek: qmaci6us.jpg]

CRACOVIA Mistrz Polski 200?

rebbe izaak
Liczba postów:524 Reputacja: 1
29-12-2004, 15:54 #13
<http://pesto.art.pl/>


przepisy na bardzo tanie i łatwe żarcie... ale ja bym większości tych rzeczy jednak nie ruszył...



Ja zazwyczaj jadam tak :

a) wkładam do mikrofali to co mi zostawiono


b) Spaghetti z sosem bolońskim wujka Bena (Pudliszki mają za dużo marchewki, a w Łowiczu czuje jabłka zamiast pomidorów).
Na patelni podgrzewamy olej ( "ojej Babo ojej , miej ty w głowie olej" - jest najlepszy) na nim podsmazamy przez 5 min mielone mięso, wlewamy zawartośc słoika, mieszamy i podgrzewamy jeszcze kilka min) w tym samym czasie w garnku obok gotujemy makaron. Danie gotowe w 10 minut, lepsze niż w restauracji.

Uwaga! Posiłek przyrządzony w ten sposób otrzymał mój specjalny certyfikat koszerności.



Wiadomość zmieniona (29-12-04 15:00)



[Obrazek: rebbei3ak.jpg]
pozdrawiam
wasz rebbe.

SZYBA_KSC
Liczba postów:42 Reputacja: 0
29-12-2004, 15:57 #14
ja preferuje jogur z chlebem ewentualnie ryż z czmyś(np. ze smietaną i cukrem) itd,itp...




__________________________________________________________
Jakby ktos o mnie pyta? to mnie niema i nie b?dzie!
OBSERWATOR Z ZEWN?TRZ
[Obrazek: gw_obserwator.jpg]

Jaf
Liczba postów:962 Reputacja: 62
29-12-2004, 16:47 #15
Ja częto jem Spaghetti takie jak podał Rebbe... tylko zwykle nie chce mi się dodawać mięsa... i sosu podgrzewać oraz używam oliwy z oliwek Smile

Nie wiem czemu ale zawsze zapominam posolić jajecznicy :|




Poku?.
Liczba postów:460 Reputacja: 0
29-12-2004, 17:00 #16
heheh ja jestem Skarbem dla Kobiet (skromność) bo jestem Kucharzem;-)




[Obrazek: ONLY.jpg]
[b]Jakem Poku? herbu Zielona Marysia ?lubuje by? ta tym forum do samego ko?ca......czyli Odyseii ci?g dalszy[b]
23-06-04 11:44 >>> 1szy




fiore
Liczba postów:854 Reputacja: 0
29-12-2004, 17:10 #17
Bardzo prosiłbym o sensowne wpisy w tym temacie !

PRZEPISY !
OPISY !




Poku?.
Liczba postów:460 Reputacja: 0
29-12-2004, 17:12 #18
To jest sensowny wpis bo skończyłem szkołe gastronomiczną i jestem dyplomowanym kucharzem a po technikum zostałem technikiem technologi zywienia.
więc co nieco si znam na szamce;-)
a polecam to co zawsze:pierogi ruskie i pivko>>>genialne w swojej prostocie;-)



Wiadomość zmieniona (29-12-04 16:15)



[Obrazek: ONLY.jpg]
[b]Jakem Poku? herbu Zielona Marysia ?lubuje by? ta tym forum do samego ko?ca......czyli Odyseii ci?g dalszy[b]
23-06-04 11:44 >>> 1szy




rebbe izaak
Liczba postów:524 Reputacja: 1
29-12-2004, 17:15 #19
a na kolację :

kiełbaska- ciach, ciach, ciach
i wrzucamy na patelnkę na masełko...
jajeczka brzdęk, brzdęk, brzdęk
i wlewamy na kiełbaskę...
szczypioreczek - ciach, ciach, ciach
i posypujemy jajeczniczkę...
i mniam, mniam, mniam

PS Też zapomniałem posolić Wink




[Obrazek: rebbei3ak.jpg]
pozdrawiam
wasz rebbe.

fiore
Liczba postów:854 Reputacja: 0
29-12-2004, 17:15 #20
no to produkuj !

i "przepisy" zamieszczaj


nie chodziło mi o ten wpis ...









Skocz do: